Home » Cv voorbeelden » CV-voorbeeld Civiel Ingenieur

Cv-voorbeeld Civiel Ingenieur

Als civiel ingenieur ben je verantwoordelijk voor het bedenken van innovatieve ontwerpen en het leiden van projecten gericht op infrastructuur. Om een goede baan te vinden binnen dit werkveld, zal je een overtuigend cv nodig hebben die indruk maakt op potentiële werkgevers. Om die reden kijken we in dit artikel naar een goed cv-voorbeeld van een civiel ingenieur die je kan gebruiken voor het schrijven van je eigen cv. Daarnaast geven we een aantal tips die je kan implementeren om je cv te optimaliseren.

creatief-cv-voorbeeld

Hoe schrijf je een cv als civiel ingenieur?

Als civiel ingenieur ben je verantwoordelijk voor de planning, het ontwerp, de constructie en het onderhoud van infrastructuurprojecten. Voorbeelden van dergelijke projecten kunnen zijn: bruggen, wegen, kanalen, dammen en gebouwen. Daarnaast zal je een goede kennis moeten hebben van bouwmaterialen, milieukwesties en risicomanagement.

Jouw cv moet ervaring met deze vaardigheden en competenties goed benadrukken. Heb je ervaring met projectmanagement of met het leiden van engineeringteams? Heb je complexe technische problemen opgelost of een bijdrage geleverd aan innovaties in duurzame bouw? Dit zijn waardevolle ervaringen die je goed in je cv moet benadrukken om indruk te maken op werkgevers.

Hierbij is het belangrijk dat je de vacature nauwkeurig leest. Welke taken en verantwoordelijkheden zijn specifiek voor deze functie? Zijn er bepaalde kwalificaties of vaardigheden die specifiek worden vermeld? Schrijf vervolgens met die kennis je cv waarbij je nadruk legt op de specifieke functie-vereisten uit de vacature.

Personalia

Begin je cv met het vermelden van je belangrijkste contactgegevens. Dit zijn onder andere je naam, telefoonnummer, e-mailadres, adres en eventueel je geboortedatum. Vrijwel alle werkgevers zullen jouw LinkedIn profiel bekijken, dus dan kun je die net zo goed alvast toevoegen aan je cv. Zorg wel dat je deze hebt bijgewerkt met de laatste informatie en updates uit je professionele carrière.

Voeg daarnaast een representatieve foto toe. Een goede foto kan een sterke eerste indruk maken en kan de kans op een gesprek verhogen.

Naam: Jasper Vermeulen

Functie: Civiel ingenieur

Adres: Wilgenlaan 45, 4814 JN, Breda

Telefoon: 06 – 98 72 54 63

E-mailadres: jasper_vermeulen@gmail.com

Geboortedatum: 15 juni 2000

LinkedIn: /in/jaspervermeulen

Persoonlijk profiel

Je persoonlijk profiel is de eerste kans om indruk te maken op de potentiële werkgever. Hierin stel je jezelf kort voor en vertel je tegelijkertijd wat over je ambities, toegevoegde waarde en wat je voor het bedrijf kan betekenen.

Voor een civiel ingenieur is het vooral zaak om belangrijke aspecten van je werk te belichten, zoals je hoogstaande technische vaardigheden, bewezen ervaring in projectmanagement of juist je passie voor duurzame bouw. Dit kunnen factoren zijn waarmee jij je kan onderscheiden van andere kandidaten.

Probeer een uniek profiel te schrijven. Je moet namelijk opvallen tussen de andere sollicitanten. Schrijf wat jouw als persoon uniek maakt en waarom juist jij een waardevolle toevoeging bent voor het bedrijf.

Als ervaren civiel ingenieur onderscheid ik mij door diepe technische expertise, efficiënt projectmanagement en een grote passie voor duurzame bouw en constructies. Het ontwerpen en realiseren van veilige en duurzame stedelijke ontwikkelingen vormt de kern van mijn professionele carrière. Ik ben altijd gedreven om maatschappelijk bewustzijn mee te nemen in mijn werk en bij te dragen aan een groenere, meer leefbare toekomst.

Werkervaring

Je werkervaring is de plek waar je alle relevante functies opsomt die je hebt gehad. Begin altijd met je meest recente functie bovenaan.

Om op te vallen tussen andere kandidaten, kun je ervoor kiezen om niet alleen je taken en verantwoordelijkheden te beschrijven, maar ook iets te schrijven over je behaalde resultaten en prestaties. Onderscheid jezelf door deze prestaties, successen en resultaten concreet te maken. Gebruik cijfers en getallen om het heel concreet te maken voor de lezer van je cv welk resultaat jouw werkzaamheden hebben gehad.

Civiel ingenieur, Eminent Groep
januari 2022 – Heden

  • Tal van technische activiteiten gecoördineerd en uitgevoerd in het kader van grote civieltechnische projecten.
  • Infrastructurele verbeteringen ontworpen en geïmplementeerd, zoals verbeteringen aan bruggen, wegen en rioleringsnetwerken.
  • Strakke communicatie onderhouden met stakeholders en andere projectpartners om de doelen van het project niet uit het oog te verliezen.
  • Innovatieve technologieën gebruikt om projecttekeningen op te maken en te analyseren.

Civiel ingenieur, Umbrecco
januari 2021 – december 2021

  • Maken van calculaties en kostenramingen voor verschillende projecten.
  • Samengewerkt met architecten en aannemers om aan alle regelgevende normen en klantvereisten te voldoen.
  • Toezicht gehouden op algemene veiligheidsprocedures tijdens de uitvoering van projecten.

Opleidingen

Om civiel ingenieur te worden, is het belangrijk om een relevante opleiding te volgen, zoals een bachelor en/of master in Civiele Techniek.

Vermeld in deze sectie welke specifieke opleiding(en) je hebt gevolgd. Dit zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:

Master Civiele Techniek, Specialisatie Waterbouw, Technische Universiteit Delft
september 2019 – januari 2021

Bachelor Civiele Techniek, Technische Universiteit Delft
september 2016 – juli 2019

Als je nog weinig werkervaring hebt, is het raadzaam om dieper op je opleiding in te gaan. Beschrijf bijvoorbeeld de afstudeerprojecten die je hebt voltooid, de specialisaties die je hebt gekozen, belangrijke vakken die je hebt gevolgd of het onderwerp van je scriptie. Geef zoveel mogelijk relevante details om je bekwaamheid en interesse in het veld te benadrukken.

Cursussen en certificaten

Het halen van certificaten toont niet alleen je leergierigheid, maar laat ook zien dat je jezelf continu wilt blijven ontwikkelen. Certificaten helpen je om uit te blinken in je functie en kunnen jouw professionele groei stimuleren. Bovendien zorgt het volgen van de juiste cursussen ervoor dat je expertise breder en dieper wordt.

Voor een functie als civiel ingenieur zijn er verschillende interessante en verdiepende cursussen die je kunt volgen waarmee je jouw kennis en vaardigheden kunt vergroten. Hieronder zijn een aantal van deze cursussen opgesomd:

  • Geavanceerd projectmanagement in Civiele Techniek
  • Innovatieve materialen en duurzaam bouwen
  • Waterbeheer
  • Ontwerp van slimme steden: Technologie en duurzaamheid
  • Risicobeheersing en Veiligheid
  • Fundamenten van verkeerskunde en mobiliteitsplanning

Vaardigheden

Je vaardigheden zijn een belangrijk onderdeel van je cv. Onder je vaardigheden vermeld je 3 tot 7 vaardigheden die het meest relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Om je op weg te helpen hebben we hieronder een korte opsomming gemaakt van mogelijke vaardigheden:

  • Technisch inzicht
  • Projectmanagement
  • Kennis van civieltechnische software
  • Analytisch vermogen
  • Probleemoplossend vermogen
  • Kennis van bouw- en constructiemethoden
  • Communicatievaardigheden
  • Kritisch en detailgericht
  • Teamwerkvermogen
  • Tijdmanagement

Maak je cv compleet

Naast de standaardonderdelen van je cv, zou je ervoor kunnen kiezen om ook nog aanvullende onderwerpen toe te voegen. Deze extra onderdelen kunnen soms net wat meer details geven en je cv compleet maken waardoor je een potentiële werkgever laat zien dat je net iets meer te bieden hebt dan de doorsnee kandidaat.

Specifiek voor de functie van civiel ingenieur, zou je bijvoorbeeld de volgende extra kopjes kunnen toevoegen:

Projectportfolio: Hierin kun je de projecten waar je aan hebt gewerkt gedetailleerd beschrijven. Geef aan welke technieken je hebt gebruikt, welke problemen je bent tegengekomen en hoe je deze hebt opgelost.

Referenties: Heb je ooit in projecten een belangrijke rol gespeeld en zijn er mensen die over deze ervaringen positief over je kunnen spreken, neem dan contact met hen op en vraag of je ze als referentie mag opvoeren.

Publicaties: Heb je onderzoeken uitgevoerd of artikelen gepubliceerd die relevant zijn voor je vakgebied, vergeet dan niet deze in je cv te vermelden. Dit toont aan dat je actief deelneemt aan de ontwikkeling van je sector.

Lidmaatschappen van professionele organisaties: Als je lid bent van nationale of internationale vakverenigingen, dan laat dat zien dat je serieus betrokken bent bij je vakgebied, dus vermeld dit zeker.

Door deze extra onderdelen te overwegen, kun je je cv onderscheidend maken. Bedenk wel dat elk cv anders is. Kies vooral onderdelen die relevant zijn voor de functie en die goed bij jou passen.

Hoe val je op met jouw civiel ingenieur cv?

Zoals we eerder ook al hebben vermeld, kan elk bedrijf net weer een andere invulling hebben van de functie civiel ingenieur. Om die reden is het belangrijk dat je bij iedere sollicitatie de vacature grondig doorneemt en bekijkt welke ervaringen, vaardigheden en competenties relevant zijn om te vermelden. Op deze manier geef je jezelf de meeste kans om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek.

Vormgeving van je cv

Naast de inhoud van je cv, mag je de presentatie van dit belangrijke document zeker niet negeren. Het ontwerp en de vormgeving van je cv is namelijk misschien wel net zo belangrijk als de inhoud. Een overzichtelijk en goed gestructureerd cv helpt de werkgever om belangrijke informatie snel te kunnen vinden. Een goed cv-voorbeeld kan je helpen met de inhoud, maar helaas niet met de lay-out.

Een eenvoudige manier om te zorgen dat je cv visueel aantrekkelijk is, is door gebruik te maken van een cv-template. Deze templates zijn handig en kunnen je helpen om snel een professioneel en gestructureerd cv te creëren.