cv

Een goed CV maken is een van de belangrijkste onderdelen in het sollicitatieproces. Met een goed CV (curriculum vitae) maak je aantoonbaar meer kans op een sollicitatiegesprek. Echter, het maken van een sterk CV valt niet mee. Je zit vaak in de race met meerdere sollicitanten en jouw CV kan van doorslaggevende factor zijn.

Of je nou solliciteert voor een bijbaan bij de supermarkt, een stage, je eerste baan of een hoge functie, in dit artikel laten we je alle tips & tricks zien om een professioneel CV op te stellen. Daarnaast kun je met onze CV-maker een perfect CV samenstellen.

CV maken: een visuele weergave

Hieronder hebben we een visuele weergave bijgevoegd hoe je een krachtig CV kan maken. 

CV opstellen

Het belang van een goed CV

CV staat voor Curriculum Vitae (Latijn voor levensloop). Een CV is een document van één à twee pagina’s waarin iemand zijn gevolgde opleiding(en), werkervaring, vaardigheden en eventueel nevenactiviteiten opneemt.

Werkgevers en selecteurs bekijken het CV van een sollicitant en maken op basis van het CV een beoordeling hoe geschikt de betreffende kandidaat is. Valt het CV niet op of is die niet overtuigend genoeg, dan beland je CV direct op de ‘nee-stapel’.

Wat moet er in een CV?

Met de inhoud en vormgeving van je CV moet je een potentiële werkgever of recruiter zien te overtuigen dat jij dé geschikte kandidaat bent. Deze 2 facetten zijn dus bepalend voor het succes van jouw sollicitatie. Uit je CV moet blijken wie jij bent, welke ervaringen jij hebt en hoe je waarde kan toevoegen voor het betreffende bedrijf. Hiervoor zijn de volgende onderdelen van een CV belangrijk:

 1. Personalia
 2. Persoonlijk profiel
 3. Werkervaring
 4. Opleidingen
 5. Vaardigheden
 6. Stages
 7. Cursussen
 8. Hobby’s & Interesses
 9. Talen
 10. Vrijwilligerswerk
 11. Referenties

Per onderdeel geven we hieronder kort aan hoe je deze het best kun opstellen:

1. Personalia

Personalia zijn de persoonlijke gegevens van jou als sollicitant. Hierin is jouw telefoonnummer en e-mailadres het belangrijkste. Dit zijn immers de contactgegevens die een werkgever/recruiter nodig heeft om contact met jou op te nemen voor een eventueel sollicitatiegesprek. Die moet je dus sowieso op je CV goed vermelden.

Dit zijn de persoonlijke gegevens die ‘verplicht’ zijn om op je CV te vermelden:

 • Voor- en achternaam
 • Geboortedatum
 • Adres (of woonplaats)
 • Telefoonnummer
 • E-mailadres
Pro Tip: Gebruik altijd een professioneel e-mailadres op je CV, dus: “voornaam.achternaam@gmail.com”. Een mail als “danny_ajax4ever@hotmail.com” is een enkeltje naar de prullenbak. 

Wellicht is het ook tijd voor een professionele voicemail als je deze nog niet hebt ingesteld.

Extra personalia waarmee je opvalt bij werkgevers:

 • Een website of blog
 • Een (online) portfolio
 • Sociale profielen (LinkedIn)
personalia op cv

Wel of geen foto?

Een sollicitant die een professionele foto op zijn of haar CV gebruikt heeft bewezen meer kans op een sollicitatiegesprek. Wij raden dus altijd aan om wel een foto te gebruiken. Gebruik een actuele portretfoto waarbij je recht in de camera kijkt met normale kleding en een rustige achtergrond.

foto-op-cv

2. Persoonlijk profiel

Jouw profielschets is dat kleine stukje tekst dat bovenaan je CV staat waar je wat meer over jezelf kunt vertellen. Alhoewel dit onderdeel niet verplicht is, raden we het wel altijd streng aan. Je kunt deze introductie namelijk gebruiken om wat meer van de mens achter het CV te laten zien. Hier zijn een 4 richtlijnen voor een sterk persoonlijk profiel:

 • Schrijf in de ik-vorm.
 • Gebruik niet meer dan 4-6 regels.
 • Vermijd standaardzinnen (wees uniek).
 • Schrijf een profiel dat aansluit bij de vacature.

Voorbeeld persoonlijk profiel

Ik ben Vivian, een sociale en toegewijde verpleegkundige met meer dan 8 jaar ervaring. Werken mét, maar vooral ‘voor’ mensen is waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Een glimlach toveren op het gezicht van mijn patiënten geeft mij de ultieme bevestiging dat ik een geslaagde dag heb gehad.

3. Werkervaring

Jouw werkervaring is het belangrijkste onderdeel van je CV. Op basis van je werkervaring zullen veel werkgevers en recruiters een inschatting proberen te maken of jij voldoende gekwalificeerd bent voor de betreffende functie. Het is dus belangrijk dat je goed laat zien hoe jij waarde kan toevoegen voor het bedrijf.

Hieronder vind je een aantal aandachtspunten met betrekking tot het vermelden van werkervaring op je CV:

 • Vermeld enkel relevante werkervaring.
 • Houdt de omgekeerd chronologische volgorde aan (begin met je meest recente werkervaring en werk van daaruit terug in de tijd).
 • Benoem resultaten.
 • Laat je werkervaring aansluiten bij de wensen en behoeften van de werkgever. Raadpleeg daarvoor de vacature en de website van het bedrijf.
cv maken werkervaring
Heb jij nog geen werkervaring? Lees dat ons artikel: “CV zonder werkervaring maken”.

4. Opleidingen

Opleidingen op je CV zijn belangrijk omdat ze iets zeggen over jouw werk- en denkvermogen. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:

 1. Zet je hoogst genoten opleiding bovenaan.
 2. Begin met de naam en plaats van het opleidingsinstituut.
 3. Vermeld de naam van jouw opleiding/ studierichting.
 4. Vermeld een begin- en einddatum in de notatie maand/jaar (‘Heden’ als je nog bezig bent).
 5. Geef een korte omschrijving van de opleiding (optioneel).

Een gouden tip waarmee je extra opvalt bij werkgevers is dat je ook je studierichting, specialisaties en vakkenpakket kunt vermelden mits dit relevant is voor de functie. Dit kan er als volgt uit zien:

voorbeeld opleiding op cv
De middelbare school vermeld je alleen als je verder geen andere opleiding hebt afgerond en je weinig werkervaring hebt. Stages en cursussen kun je hier benoemen, maar staan ook vaak in aparte kopjes.

5. Vaardigheden

71% van de recruiters wordt blij van een apart kopje met vaardigheden op het CV. Jouw vaardigheden zijn een belangrijke graadmeter voor werkgevers om een inschatting te maken hoe goed jij een betreffende functie kunt uitoefenen. Het is dus belangrijk dat je laat zien wat je allemaal kan! Jouw belangrijkste vaardigheden zet je daarom ook in een apart kopje op je CV.

Wij raden altijd aan om een aantal functie-specifieke vaardigheden op te nemen, bijvoorbeeld omgaan met bepaalde software of het bedienen van specifieke machines. Daarnaast kun je ook altijd een aantal ‘people skills’ benoemen. Denk aan: samenwerken, communiceren, oplossingsgericht, etc. Beperk jezelf tot maximaal 6 vaardigheden. Op deze manier laat je jouw sociale kant zien en tegelijkertijd ook jouw technische vaardigheden.

6. Stages

Stages zijn een bijzonder krachtig middel voor mensen die nog niet veel ervaring hebben. Dit omdat het eigenlijk gewoon relevante werkervaring is. Of jij een stage op je CV moet vermelden hangt af van jouw situatie:

 • Weinig werkervaring: vermeld stages in een apart kopje op je CV.
 • Veel werkervaring: benoem de stage alleen indien deze écht relevant is voor de functie. Eventueel kun je deze bij je opleiding zetten in een bulletpoint om ruimte te besparen.

7. Cursussen

Cursussen laten zien dat je ijverig bent om jezelf telkens door te blijven ontwikkelen. Het kan dus zeker van toegevoegde waarde zijn voor op je CV. Over het algemeen geldt dat je alleen cursussen op je CV hoort te vermelden die relevant zijn voor de betreffende functie. Ik hoef je niet uit te leggen dat een cursus pottenbakken voor een Accountmanager niet echt toegevoegde waarde biedt. Deze cursussen staan goed op je CV:

 • Verdiepende cursus
 • Taalcursus
 • Werkgerelateerde cursus

8. Hobby’s & Interesses

Net als de profielschets kun je hobby’s en interesses gebruiken om wat meer van jezelf te laten zien. Ook kan dit een leuke ijsbreker zijn tijdens een eventueel sollicitatiegesprek.

Bedenk wel dat een hobby veel over jouw persoonlijkheid zegt en dat dit wel in lijn moet zijn met de functie die je wil bekleden. Als jij aan teamsport doet (bijvoorbeeld voetbal), zegt dat ook iets over jouw kwaliteiten om samen te werken. Als je van kunst, schilderen of tekenen houdt ben je waarschijnlijk creatief.

hobby's op cv

9. Talen

Het is altijd van toegevoegde waarde om jouw talenkennis op je CV te vermelden. Het kunnen lezen, schrijven en spreken van meerdere talen staat altijd goed op je CV. De beste manier om een taal op je CV te vermelden, is door de taal te benoemen inclusief jouw taalniveau. Gebruik hiervoor onderstaande tabel:

 • Moedertaal – (C2)
 • Vloeiend – (C1)
 • Uitstekend – (B2)
 • Goed – (B1)
 • Redelijk – (A2)
 • Matig (niet vermelden) – (A1)
talen op cv

10. Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk kan een mooie toevoeging zijn aan je CV. Het toont inzet, motivatie en een gedrevenheid om lekker bezig te zijn. Indien het werk dat je hebt gedaan relevant is voor de functie, zou je kunnen overwegen om een apart kopje met vrijwilligerswerk te maken om dit extra uit te lichten. Als alternatief zou je het vrijwilligerswerk ook bij je werkervaring kunnen vermelden.

11. Referenties

Het is in veel gevallen ongebruikelijk om referenties op je CV te zetten. Hier wordt vaak pas later in de sollicitatieprocedure om gevraagd (bijvoorbeeld na het 1e sollicitatiegesprek). Je vermeldt alleen referenties als hier expliciet om wordt gevraagd in bijvoorbeeld de vacature. Ook “Referenties op aanvraag” hoef je in principe niet te vermelden op je CV. Dit is echter aan jou.

CV maken zonder werkervaring

Een CV opstellen zonder werkervaring kan een flinke uitdaging zijn. Je moet het vaak opnemen tegen andere sollicitanten die wel al werkervaring hebben. Dus hoe val je dan op bij werkgevers? Geen zorgen! Met onderstaande tips maak jij een onderscheidend CV zonder werkervaring:

1. Leg extra nadruk op je opleidingen

Een van de beste tips die we je kunnen meegeven is om meer nadruk te leggen op je gevolgde opleiding. Zet je opleiding dan ook boven je werkervaring. Overweeg daarnaast om naast de standaardgegevens, ook jouw studierichting, vakkenpakket en specialisaties op je CV te benoemen.

2. Zet stages in een apart kopje

Zoals eerder vermeld zijn stages eigenlijk relevante werkervaring. Zet deze in een apart kopje om deze extra uit te lichten. Vermeld wat je allemaal gedaan en geleerd hebt.

3. Stel een CV op die aansluit bij de vacature

Dit is wellicht de belangrijkste tip. Je kansen op een baan gaan aanzienlijk omhoog wanneer je een CV opstelt die goed aansluit bij de vacature. Schrijf dus een CV die slim inspeelt op de wensen en behoeften van de werkgever. Kijk waar ze naar op zoek zijn en wat ze belangrijk vinden (gebruik de vacature als uitgangspunt). Stem jouw CV hier vervolgens op af.

4. Laat meer van jezelf zien: voeg extra onderdelen toe!

Werkgevers en recruiters willen weten wat voor vlees ze in de kuip halen. Laat dus zoveel mogelijk van jezelf zien in je CV! Vrijwilligerswerk, nevenactiviteiten, maar ook persoonlijke projecten, blogs of een website kun je prima vermelden. Jij moet met jouw CV zoveel mogelijk bewijzen zien te leveren dat jij een geschikte kandidaat bent! Denk verder dan de standaardonderdelen.

CV opstellen als student

Een CV maken als student gaat grotendeels volgens dezelfde principes als het opstellen van een CV zonder werkervaring. Het grote verschil is dat je nog steeds student bent en daarmee over het algemeen wat meer gunfactor krijgt. Profileer jezelf dus als ijverige, gemotiveerde student die graag de arbeidsmarkt wil betreden om ervaring op te doen.

Vermijd deze 5 veelgemaakte CV fouten

1. Spelling & grammatica fouten

Grammatica- en spelfouten op het CV wordt door 80% van de recruiters als negatief ervaren.

Ben je zelf geen kei in spelling & grammatica? Laat je CV dan door iemand doorlezen die hier wel goed in is. Het is sowieso geen slecht idee om je CV na te laten kijken (ook op inhoud) door iemand anders.

2. Vermelden van irrelevante informatie

Jouw CV is een sterk marketinginstrument die je slim moet inzetten om voet tussen de deur te krijgen bij potentiële werkgevers. Dat betekent dus dat je alleen maar de belangrijkste, meest relevante zaken in je CV vermeldt. Het CV is jouw visitekaartje voor een werkgever.

3. Een rommelig CV met ellenlange teksten

Recruiters beoordelen in minder dan 7 seconde op basis van jouw CV of jij een geschikte kandidaat bent. Veel tijd om indruk te maken heb je dus niet. Je CV moet dus overzichtelijk en goed leesbaar zijn. Enkele tips hiervoor zijn:

 • Gebruik een makkelijk leesbaar lettertype: Arial, Verdana, Calibri.
 • Hanteer witregels tussen kopjes en onderdelen.
 • Stel een regelafstand in van minimaal 1.15.
 • Gebruik een ruime marge van minimaal 1 centimeter.
 • Gebruik bulletpoints voor de omschrijvingen.

4. Een onverzorgde lay-out gebruiken

Als je wil opvallen bij werkgevers, zul je van betere huize moeten komen dan een standaard (gratis) Word template. Steek dus zeker wat tijd en energie in een mooi vormgegeven CV. Ben je geen grafisch ontwerper? Kijk dan eens bij onze premium CV templates.

cv-template-voorbeeld

5. Een te lang CV van meer dan 2 pagina’s

Eerder hebben we al aangegeven dat je niet heel lang de tijd hebt om indruk te maken. Een werkgever gaat een CV echt niet helemaal doorlezen. Hij scant deze op belangrijke informatie. Houdt het daarom kort en bondig en maak je CV niet langer dan 2 A4’tjes.

CV voorbeelden

Hieronder vind je een aantal CV’s die zijn gemaakt met onze eigen CV builder. Zo heb je een beetje een idee hoe een CV eruit kan komen te zien en waar deze allemaal aan moet voldoen:

cv
cv voorbeeld
cv titel voorbeeld