Home » Modern CV: Zó doe je dat
modern cv maken

Wat is een modern CV en hoe ziet die eruit? De tijd van oubollige ‘zwart op wit’ CV’s zonder kleur, in Times New Roman en van 3 pagina’s heeft (gelukkig) plaats gemaakt voor een storm aan creativiteit. Een Modern curriculum vitae is dé manier om jezelf krachtig te presenteren bij potentiële werkgevers.

In dit artikel laten we precies zien hoe je indruk maakt met jouw CV en delen we sterke (moderne) CV voorbeelden.

Traditioneel VS Modern CV

Wat zijn precies de verschillen en overeenkomsten tussen een modern CV en een traditioneel CV? Nog steeds is het zo dat werkervaring en opleidingen van meest recent naar minst recent op één of twee A4-pagina’s wordt gepresenteerd.

Verder is het zo dat vrijwel elke CV (dus ook een modern CV) de volgende onderdelen bezit:

 • Personalia
 • Werkervaring
 • Opleidingen
 • Vaardigheden
 • Optioneel: talen, cursussen, hobby’s, nevenactiviteiten, vrijwilligerswerk

Echter, een groot verschil is dat er aanvullingen zijn gekomen op de inhoud van jouw CV. Er is één onderdeel is bijgekomen, namelijk het persoonlijk profiel. En dat is maar goed ook, want het persoonlijk profiel is een perfecte plek om meer van jezelf en jouw creativiteit te laten zien! Het is een klein stukje bovenaan je CV waarin je in een paar regels wat meer over jezelf verteld. Aangezien dit onderdeel bovenaan je CV staat, is het belangrijk om hiermee voldoende interesse te wekken zodat een werkgever of recruiter verder zal lezen.

Echter, er zijn nog meer verschillen. In de volgende paragrafen zullen we wat dieper ingaan op deze verschillen. Ook geven we aan hoe je precies een modern CV maakt waarmee je indruk maakt op recruiters en werkgevers.

modern cv en traditioneel cv

Zó maak je een Modern CV

Een moderne CV maken valt niet mee. Gelukkig weten wij precies waar je op dient te letten. Als je zelf niet grafisch onderlegt bent of simpelweg wat tijd wil besparen, kijk dan eens naar onze professioneel ontworpen cv-templates. Hiermee maak je in een handomdraai een perfect CV (die je als PDF kunt downloaden) om jezelf te onderscheiden.

Stap 1: Begin met een persoonlijk profiel

Zoals eerder vermeld is het persoonlijk profiel een ‘nieuw’ onderdeel die we nog niet heel lang kennen. Hiermee laat je aan een werkgever zien wat die van jou kan verwachten. De volgende aandachtspunten zijn hierbij belangrijk:

 • Schrijf een profielschets dat aansluit op de vacature. Kijk dus goed waar het betreffende bedrijf naar opzoek is en probeer hier met jouw kennis en vaardigheden op in te spelen.
 • Gebruik de ‘ik-vorm’. Dit komt wat persoonlijker over.
 • Beperk jezelf tot 4 tot 6 regels. Schrijf dus kort en bondig.
 • Probeer standaardzinnen en clichés als ‘echte duizendpoot‘ en ‘spin in het web‘ zoveel mogelijk te vermijden. Laat zien wie JIJ bent! Wat zijn je sterke punten? Waar ben je goed in?
 • Laat je profiel lezen door je vrienden en familie. Herkennen ze jou? Grote kans dat ze (positieve) aanvullingen hebben.

Stap 2: Voeg een professionele foto toe

Vroeger was het ongebruikelijk om een foto op je CV op te nemen. Tegenwoordig is dit vrijwel een vereiste geworden. Een foto hoort thuis op een moderne CV. Niet elke sollicitant neemt er een op in zijn of haar CV. Dit is dan ook precies de reden waarom jij het wél moet doen.

Met een goede foto kun je direct een goede indruk maken op jouw toekomstige werkgever. Daarnaast zorgt een foto voor een herkenning bij recruiters en werkgevers. Ze zullen eerder jouw naam herkennen en onthouden, doordat ze deze kunnen koppelen aan een foto.

Toch is het wel belangrijk dat je een goede foto in je CV opneemt. Zorg dus dat jouw foto aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Gebruik bij voorkeur een (professioneel genomen) portretfoto.
 • Kijk recht in de camera.
 • Zorg voor goede belichting en een rustige achtergrond.
 • Trek een gepaste sollicitatie outfit aan.
 • Probeer vriendelijk en op een natuurlijke manier naar de camera te lachen.

Stap 3: Vermeld enkel relevante zaken

Daar waar het vroeger vrij gebruikelijk was om letterlijk al jouw werkervaring te benoemen, is het tegenwoordig zeer raadzaam om alleen nog maar relevante zaken in je CV te vermelden. Tijd is nou eenmaal geld.

Daarnaast neemt een recruiter of werkgever slechts zeer beperkt de tijd om jouw CV te beoordelen (volgens onderzoek 7 seconden). Het is dus echt extreem belangrijk dat belangrijke informatie snel gevonden kan worden. Een modern CV bevat enkel nog maar de belangrijkste zaken die de meeste bewijzen leveren dat jij een geschikte kandidaat bent.

Een gouden tip hiervoor is om nogmaals de vacature waarop je solliciteert te raadplegen. Hierin staat precies waar het betreffende bedrijf naar opzoek is. Laat je CV aansluiten op de vacature om zoveel mogelijk kans te maken op een sollicitatiegesprek.

Stap 4: Leef je uit met extra onderdelen

Bij een modern CV heb je veel meer ruimte en vrijheid om de inhoud van je CV zelf te bepalen. Uiteindelijk moet jij zoveel mogelijk bewijs zien te leveren dat jij een geschikte en veelzijdige sollicitant bent. Onderdelen die je hiervoor zou kunnen toevoegen zijn:

 • Stages
 • Cursussen
 • Hobby’s en Interesses
 • Talen
 • Vrijwilligerswerk
 • Nevenactiviteiten

Ook hebben sollicitanten steeds vaker een (online) portfolio, een persoonlijke blog of website. Uiteraard staan deze zaken erg goed op een CV. Ook een professioneel LinkedIn profiel staat goed op jouw CV. Kijk dus altijd of je iets extra’s kunt toevoegen.

Stap 5: Kies een modern cv-template

Een Modern CV template is er een die overzichtelijk is, slim gebruik maakt van de beschikbare ruimte en bezit over een mooie opmaak. Hieronder vind je een CV voorbeeld van een moderne CV:

modern cv

Hierbij willen we graag een kanttekening zetten. Het is belangrijk dat je een template kiest die professioneel is en opvalt, maar houd het wel zakelijk. Er zijn talloze CV templates te vinden die compleet over de top gaan. Het blijft een zakelijke correspondentie…

Stap 6: Creëer overzicht in je curriculum vitae

Aangezien je maar beperkt de tijd hebt om op te vallen met de lay-out en inhoud van je CV, is het extra belangrijk dat je voldoende overzicht creëert. Hieronder een aantal tips:

 • Gebruik hiervoor altijd herkenbare tussenkopjes zoals ‘Werkervaring’ en ‘Opleidingen’.
 • Maak gebruik van witregels om alinea’s af te scheiden.
 • Zorg dat je een makkelijk leesbaar lettertype gebruikt (bv Verdana, Arial of Calibri).
 • Gebruik bulletpoints om langere omschrijvingen op te delen in kleinere, behapbare stukjes tekst.

Een moderne CV behoort een makkelijk leesbaar document te zijn, waarbij de belangrijke informatie snel gevonden kan worden door een recruiter of werkgever.

Pro Tip: Een moderne CV sla je altijd op als pdf bestand. Dit zorgt ervoor dat de opmaak van je curriculum vitae niet verspringt. 

Stap 7: Optimaliseer je CV op trefwoorden uit de vacature

Deze laatste stap vergt wat uitleg. Een modern CV dient namelijk bestendig te zijn tegen slimme screeningsoftware. Sinds een aantal jaren bestaat er slimme software die automatisch op zoek kan gaan naar geschikte kandidaten op basis van de ingestuurde CV’s. Dat betekent dus dat je kans hebt dat jouw CV (zonder dat er een mens naar gekeken heeft), direct wordt afgewezen.

Om ervoor te zorgen dat jouw CV langs deze ‘screeningsoftware’ komt, is het belangrijk dat je een aantal belangrijke trefwoorden uit de vacature en van jouw functie waarop je solliciteert in je CV verwerkt. Als je als verkoper gaat werken, kan het bijvoorbeeld zijn dat een bedrijf spreekt over een ‘Accountmanager’ of ‘Relatiebeheerder’. Zorg er in dat geval voor dat je dezelfde termen als het betreffende bedrijf gebruikt.

Schoon je online profielen op

In de huidige tijd wordt veel van het leven online gedeeld. Superleuk natuurlijk, maar tegelijkertijd is deze informatie vaak voor iedereen te raadplegen (dus ook een toekomstige werkgever).

Het is raadzaam om jouw online profielen nog eens te bekijken en ervoor te zorgen dat er geen gênante foto’s of iets dergelijks tussenstaat. Het helpt je niet zozeer bij het opstellen van een modern CV, maar bevordert wel jouw kansen om aangenomen te worden.

Moderne CV voorbeelden

Uiteraard is het hebben van een voorbeeld altijd fijn. Om die reden hebben we CV voorbeelden van diverse moderne CV ’s opgenomen die je kan gebruiken als houvast. Tevens kun je dezelfde CV templates zelf gebruiken (en automatisch downloaden als PDF) als er een tussen zit die jou qua vormgeving aanspreekt.

moderne cv voorbeeld
moderne curriculum vitae
Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.