Home » 10 verschillen tussen een CV en een sollicitatiebrief
Verschil cv en sollicitatiebrief

In het kort is het zo dat een cv een compleet overzicht geeft van je professionele carrière, waarbij je vertelt over je gevolgde opleiding, werkervaringen, vaardigheden en eventueel andere relevante informatie. Een sollicitatiebrief gaat dieper in op je motivatie en dient als aanvulling op je cv. Je vertelt waarom je geschikt bent voor de functie. Bij een sollicitatie wordt doorgaans om zowel een cv als een sollicitatiebrief gevraagd.

Wat is een cv?

CV staat voor Curriculum Vitae. Dit is Latijns voor ‘levensloop’. In dit document geef je een beknopte samenvatting van jouw leven. In één à twee pagina’s geef je een overzicht van de meest relevante zaken, zoals je gegevens, werkervaring, opleidingen en vaardigheden. Het is jouw visitekaartje voor een werkgever. Hiermee kan een potentiële werkgever in één oogopslag beoordelen of je geschikt bent voor de functie.

Dit is wat er in een cv moet staan:

  1. Contactgegevens
  2. Profiel
  3. Werkervaring
  4. Opleidingen
  5. Vaardigheden
  6. Extra onderedlen

Het doel is om feiten, resultaten en prestaties te presenteren die aantonen dat jij een geschikte kandidaat bent.

Wat is een sollicitatiebrief?

Een sollicitatiebrief is een zakelijke brief waarin je jezelf voorstelt en motiveert waarom je geschikt bent voor de specifieke functie waarop je solliciteert. Het is een aanvulling (en dus geen herhaling) op je cv waarin je extra informatie geeft over je vaardigheden, ervaringen en persoonlijke kwaliteiten. In de brief leg je uit waarom je geïnteresseerd bent in de baan en het bedrijf, en probeer je de lezer te overtuigen om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

De grootste verschillen tussen een cv en sollicitatiebrief

Er zijn 10 grote verschillen tussen een cv en een sollicitatiebrief:

1. Een cv toont feiten en bewijzen, een sollicitatiebrief vertelt een verhaal

Een cv is een feitelijk document. Het bestaat uit je werkervaringen, resultaten en prestaties die je behaald hebt in je carrière. Je maakt bijvoorbeeld telkens gebruik van opsommingen met korte en overtuigende zinnen waarin je ervaringen naar voren haalt die relevant zijn voor de functie. Het probleem is, dat een recruiter hierdoor maar weinig van je persoonlijkheid te weten komt. Je kan misschien wel de perfecte kandidaat zijn, maar als je niet binnen de bedrijfscultuur past, dan kan het uiteindelijk toch verkeerd gaan. Dat is waar een sollicitatiebrief juist een belangrijke rol kan spelen.

De sollicitatiebrief is een verhalend document. Je kunt wat meer context geven waarom jij je verbonden voelt met het bedrijf. Je kunt wat meer over je motivatie kwijt en je persoonlijkheid goed naar voren brengen.

2. De structuur van een cv en sollicitatiebrief is anders

Een cv heeft vaak een vaste structuur met een bepaalde volgorde. Zo zal elk cv je contactgegevens, een profiel, je werkervaring en opleidingen en een sectie met vaardigheden bevatten. Afhankelijk van de sollicitant kunnen er nog aanvullende secties worden toegevoegd, zoals certificaten, talen of hobby’s.

Een sollicitatiebrief heeft geen vaste structuur. Uiteraard moet het een aanhef, kern en slot hebben, maar je hebt meer vrijheid hoe je de sollicitatiebrief schrijft.

3. Een sollicitatiebrief heeft een ander doel

In een cv geef je een samenvatting van je belangrijkste prestaties, kwalificaties, sterke punten en kwaliteiten. Hiermee geef je een recruiter of potentiële werkgever een totaalbeeld van je carrière tot nu toe.

In een sollicitatiebrief mag je jezelf wat meer verkopen. Jouw sollicitatiebrief moet antwoord geven op vragen zoals:

  • “Waarom wil jij bij dit specifieke bedrijf werken?”
  • “Welke toegevoegde waarde kun je leveren?”

Het dient om je motivatie en geschiktheid voor de functie te benadrukken.

4. Een sollicitatiebrief is vaak één pagina, een cv is twee pagina’s

Afhankelijk van het template is een cv vaak twee pagina’s, terwijl een sollicitatiebrief slechts één pagina is. Ook qua tekst zal een cv vaak iets uitgebreider zijn dan een sollicitatiebrief.

5. Cv’s zijn formeler

Cv’s zijn over het algemeen wat formeler dan sollicitatiebrieven. In cv’s schrijf je vaak alleen in het profiel in de ‘ik-vorm’, maar in de rest van het document niet. Sollicitatiebrieven zijn vaak een stuk persoonlijker.

6. Een sollicitatiebrief vereist meer aanpassing per sollicitatie

Alhoewel het aan te raden is om beiden documenten voor elke sollicitatie aan te passen, zodat deze perfect aansluit bij de specifieke vacature, zal je merken dat een sollicitatiebrief vaak veel meer aanpassingen vereist dan een cv. Je cv en bijbehorende ervaringen en prestaties kun je wel iets aanpassen, maar in grote lijnen blijft het hetzelfde. Een sollicitatiebrief is vaak echt toegespitst op één bedrijf.

7. Je hebt niet altijd een sollicitatiebrief nodig

Voor veruit de meeste banen zal je een cv en sollicitatiebrief nodig hebben. Het komt echter ook nog weleens voor dat alleen een cv ook voldoende is.

8. Doelen en ambities

Een cv geeft vaak een chronologisch overzicht van je relevante ervaringen en opleidingen. Het gaat over dingen die je in het verleden hebt gedaan.

In een sollicitatiebrief is het niet ongebruikelijk om ook wat te vertellen over je toekomstige doelen en ambities.

9. Een cv is een lijst

Een cv is in principe een lange lijst met alle relevante informatie over je werkverleden, terwijl de persoonlijke brief een doorlopende tekst is met volledige zinnen en paragrafen.

10. Visuele presentatie

Een groot verschil tussen het cv en een sollicitatiebrief is de vormgeving. Een cv is tegenwoordig modern opgesteld met wat kleuren en misschien een zijkolom. Een sollicitatiebrief blijft simpelweg een brief. Het bevat vrijwel geen grafische elementen.

Conclusie

Een cv en een sollicitatiebrief zijn beiden belangrijke documenten in het sollicitatieproces, maar ze vervullen verschillende rollen. Het cv biedt een gestructureerd en feitelijk overzicht van je carrière en loopbaan, terwijl een sollicitatiebrief meer ingaat op je persoonlijkheid en motivatie. Samen bieden deze documenten een volledig beeld van wat je als kandidaat te bieden hebt. Het is belangrijk dat je beiden documenten bij elke sollicitatie aanpast op basis van de specifieke functie en vacature waarop je solliciteert. Op die manier maak je de meeste kans om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.