Home » Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?
Goede sollicitatiebrief schrijven

Een sterke sollicitatiebrief naast een goed samengesteld CV maakt je positie in het sollicitatieproces vele malen sterker. Maar wat is een goede sollicitatiebrief en hoe schrijf je die? En waar moet je op letten of juist voor uitkijken?

Het verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief schrijven

We hebben het hier over een sollicitatiebrief en geen motivatiebrief. Hoewel deze 2 veel op elkaar lijken en er veel raakvlakken zijn, zit er in de kern wel degelijk een verschil. Zo geef je in een sollicitatiebrief vooral een toelichting op je CV. Dus welke studie heb je gedaan, waar heb je gewerkt en wat voor prestaties heb je daar geleverd. Maar ook je vaardigheden en skills die je opgebouwd hebt wil je hier delen.

In een motivatiebrief vertel je voornamelijk over de interesses die je hebt, je hobby’s en waarom je super enthousiast bent over de vacature. Je focust hier veel meer op het sociale aspect van de sollicitatie en verteld waarom je goed bij het team of de bedrijfscultuur past en wie jij bent als persoon. In tegenstelling tot de sollicitatiebrief waar je het hebt over in het verleden behaalde resultaten en daarmee wilt ‘bewijzen’ dat jij de beste kandidaat bent voor de functie.

Het doel van een goede sollicitatiebrief

Het doel van een goed geschreven sollicitatiebrief is het ‘verkopen’ van jezelf aan de lezer en de kans op een fysiek sollicitatiegesprek vergroten. Je wilt in deze brief op een duidelijke en overtuigende manier je CV aanvullen door de lezer ervan te overtuigen dat jij hebt wat zij nodig hebben. Zie het als een commerciële brief om jezelf en je CV aan de man te brengen. Je CV wordt altijd als eerst gelezen en soms alleen ‘gescand’, met een goede sollicitatiebrief als aanvulling op je CV maak je jezelf vele malen interessanter voor de lezer. Je gaat hier informatie delen die niet of onvolledig uit je CV te halen is. Denk bijvoorbeeld aan;

  • Een persoonlijke introductie: Een ‘elevator pitch’ over wie jij bent, wat je doet en waar jij helemaal enthousiast van wordt.
  • Je intrinsieke motivatie voor dit vakgebied: Ga jij helemaal door de plafondplaten heen als je een sale binnenhaalt? Of ga je voldaan naar huis wanneer je een klant of bedrijf echt van dienst bent geweest? Benoem dit dan in de brief.
  • De reden waarom je misschien van baan veranderd: Onlangs een baby gekregen en daardoor op zoek naar een baan met meer stabiliteit? Of helemaal klaar met het urenlang reizen naar je huidige baan? Allemaal legitieme redenen om te veranderen van baan en die niet aan je CV af te lezen zijn.
  • Het benoemen van relevante vaardigheden voor de functie: Solliciteer je als monteur en heb je 2 gouden rechterhanden? Geef dan wat voorbeelden en leg uit welke vaardigheid jij mee kan nemen naar je nieuwe baan en waarom dit waardevol is.

Pakkende sollicitatiebrief schrijven: Kies de juiste opbouw

Een sollicitatiebrief hoeft niet van academische niveau te zijn. Maar het is wel een formele en commerciële brief. Een degelijke opbouw en samenstelling van zo’n brief kan het daarom maken of breken. De sollicitatiebrief en CV moeten elkaar daarnaast aanvullen.

  • Adressering & Datering: Bovenaan de brief vermeld jij je voor – en achternaam, adres en contactgegevens.

Stefan de Vries
Peppers
06-12345678
jouwnaam@gmail.nl

  • Aanleiding: Begin in de eerste alinea te vermelden waar je de vacature gevonden hebt en dat je er meteen enthousiast van werd toen je het las. Benoem hier ook details uit de vacaturetekst. Zo heeft de lezer de altijd de indruk dat je geen algemene brief stuurt maar de vacature echt gelezen hebt. Weet je wie het gaat lezen? Benoem de contactpersoon dan bij naam en met zijn of haar aanhef. Een unieke openingszin, kan er ook voor zorgen dat je meer opvalt.

Optie 1:

Beste [voornaam],

Als iemand die al jarenlang een trouwe fan is van [bedrijfsnaam] en enthousiast over [industrie of bedrijfsspecifiek project], was ik zeer enthousiast om te zien dat u op zoek bent naar een [functietitel].…

—————————-

Optie 2:

Hi [voornaam],

In mijn zoektocht naar de volgende stap in mijn carrière als [functietitel] viel ik bijna van mijn stoel toen ik jullie vacature voor [functietitel] voorbij zag komen….

  • Motivatie: Hier wil je alvast een voorzetje geven op de vraag “wat ga jij toevoegen aan onze organisatie”. Wat maakt de baan voor jou zo interessant en waar ga jij lekker op. Wat zijn je ambities en waarom gaat deze functie je daarbij helpen. Maak duidelijk waarom jij de meest geschikte kandidaat bent voor de organisatie waar je solliciteert.

Optie 1:

Aan het werk gaan als [functietitel] bij [bedrijfsnaam] is de perfecte stap in mijn traject naar een senior/specialist in de [industrie of bedrijfsspecifiek project]. Hier kan ik de vaardigheden en ervaring die ik bij [huidige/vorige baan] heb opgedaan toepassen en verbeteren….

—————————-

Optie 2:

Ik ben super enthousiast over de mogelijkheid om mijn expertise in [specifieke vaardigheid] en mijn passie voor [relevant veld/sector] in te zetten bij [bedrijfsnaam]. Deze functie past perfect bij mijn carrièredoelen, waarbij ik kan bijdragen aan uw succes en op hetzelfde moment mijn skills kan verbeteren…

  • Uitleg: Wat onderscheidt jou van andere kandidaten? En waarom zouden ze jou moeten uitnodigen. Benoem relevante voorbeelden uit je werkverleden en verwijs hierin naar je CV. Bijvoorbeeld; bij bedrijf X heb ik een omzet ver boven verwachting weten te realiseren.

Pro Tip:

Ben je niet in het bezit van genoeg werkervaring om hier iets over te vertellen? Benoem dan wat situaties uit je privéleven die relevant zijn aan de functie of skills die nodig zijn om deze functie uit te voeren. Benoem bijvoorbeeld je veerkrachtigheid, je vastberadenheid of hoe goed je omgaat met stressvolle situaties. Of misschien volg je een rete-moeilijke studie en sta je daarnaast ook nog 4 keer per week op het voetbalveld. Dit zijn allemaal persoonlijke kwaliteiten die (afhankelijk van de functie) zwaar kunnen wegen voor bepaalde functies. Ook als je geen 3-5 jaar (of meer) werkervaring hebt, dan is er altijd iets wat jij kan vertellen om je CV en sollicitatie krachtiger te maken.

  • Afsluiting: Hier wil je vooral aangeven dat je in een persoonlijke kennismaking je CV en sollicitatiebrief nog uitgebreider kan en wil toelichten. Je bedankt de lezer voor de genomen tijd en geeft aan graag langs te komen. Gebruik ook wat humor (als dat gepast is voor de functie). We zijn allemaal mensen en een beetje humor kan het verschil maken bij een recruiter.

Optie 1:

Bedankt voor de genomen moeite om mijn sollicitatiebrief te lezen. Ik kijk er enorm naar uit om fysiek kennis te komen maken en mijn motivatie toe te lichten. Ik hoor graag wanneer ik een bakje koffie mag komen drinken.

Met vriendelijke groet [voor -en achternaam]

—————————-

Optie 2:

Ik sta te popelen om mijn vaardigheden en ervaringen met u te delen en te bewijzen dat ik meer ben dan alleen een indrukwekkend CV. Bedankt voor het lezen van mijn brief – ik beloof dat ik in het echt nog beter ben.

Met vriendelijke groet [voor -en achternaam].

Waar je op moet letten bij jouw sollicitatiebrief

Kort maar krachtig: De lezer moet niet in slaap vallen of misselijk worden van een zoetsappig verhaal. Zorg ervoor dat je brief kort is maar wel effectief en krachtig. Een brief van 250 – 300 woorden is meer dan genoeg en moet de lading kunnen dekken.

Maak het geen herhaling van je CV: Vul je CV aan maar ga niet heel je CV stap voor stap doornemen, dat duurt te lang en daar krijg je (wanneer je deze tips volgt) kans voor in het fysieke sollicitatiegesprek.

Geen eisen stellen: Je wilt de lezer enthousiast maken en je positie in de sollicitatieprocedure versterken. Eisen stellen zoals salaris, werktijden of werkplek horen hier dus niet thuis.

Blijf bij jezelf: Hier bedoel ik mee dat je geen dure woorden moet gebruiken als je deze woorden ook niet in een persoonlijk gesprek zal gebruiken. Natuurlijk blijf je netjes en formeel maar je wilt niet door de mand vallen in het sollicitatiegesprek wanneer ernaar wordt gevraagd. Een brief op B-1 niveau Nederlands is van mbo tot hbo-niveau hartstikke prima.

Geen oud-zeer: Er is helemaal niets mis met het communiceren van de reden van je sollicitatie. Maar pas wel op dat je niet te lang doorgaat over wat er mis is met je huidige of vorige baan. Daar zit je nieuwe werkgever helemaal niet op te wachten. Ook niet tijdens het sollicitatiegesprek.

Voorbeeld sollicitatiebrief

We gaan solliciteren op een baan als accountmanager bij een autodealer. De vacature staat online op meerdere Job boards en er wordt gevraagd om een CV mét motivatiebrief. Het is een commerciële functie waar kennis van auto’s, sales en klantcontact een harde eis zijn.

Hoe het niet moet:

Hallo,

Mijn naam is Hobie en ik ben op zoek naar werk. Ik zag uw vacature voor een accountmanager ergens online en wil graag solliciteren. Bij de vacature stond ook dat ik een brief moest sturen, dus dat doe ik nu. Ik heb een diploma, veel ervaring en ik houd van auto’s, dus ik denk dat ik geschikt ben voor deze baan. Bij mijn vorige baan deed ik ook verkoop, dus ik weet hoe dit werk gaat.

Ik heb snel een nieuwe baan nodig en uw bedrijf lijkt me prima. Ik kan meteen beginnen en ben flexibel in mijn werktijden. Mijn cv is bijgevoegd. Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,

Hoe het wél moet:

Hobie van Wezel
Accountmanager
Looijersgracht 77, 6603 LP, Steenwijk
06 – 12 34 56 78
jouwnaam@gmail.com

[Datum]

Geachte [Naam Contactpersoon],

Ik kwam uw vacature voor de functie van Accountmanager bij Autodealer X tegen op [Vacaturewebsite] en werd meteen enthousiast. U zoekt een klantgerichte, commerciële autokenner met een passie voor de nieuwst generatie auto’s. Als ik mezelf in 3 punten zou moeten beschrijven, dan zou ik dat precies zo doen.

De reden van mijn enthousiasme voor deze functie ligt in mijn passie voor de auto-industrie, gecombineerd met mijn passie voor sales. Wanneer ik een mooie auto kan verkopen en een klant met een grote glimlach de deur uit zie gaan, kan ik door het dak heen van blijdschap. Dit is waar ik gelukkig van word.

In mijn huidige rol als accountmanager bij [Huidige Werkgever] heb ik veel ervaring opgedaan in het contact met klanten, het realiseren van verkoopdoelstellingen en heb ik heel veel kennis over de nieuwste auto’s op kunnen doen. De reden dat ik op zoek ben naar een nieuwe baan is dat ik recent vader ben geworden van een prachtige dochter. Ik ben daarom op zoek naar een baan met stabielere werktijden en een kortere reisafstand, zodat ik verder kan bouwen aan mijn carrière en kan genieten van de tijd met mijn dochter.

Wat mij onderscheidt van andere kandidaten is mijn bewezen trackrecord in het overtreffen van verkoopdoelstellingen en het opbouwen van langdurige klantrelaties. Zoals u in mijn cv kunt zien, heb ik bij [Vorige Werkgever] consistent mijn verkoopdoelen behaald met, in de meeste gevallen, meer dan 20% extra omzet.

Ik zou mijn ervaring, enthousiasme en prestaties graag verder toelichten in een persoonlijk gesprek. Ik kijk uit naar de mogelijkheid om bij te dragen aan het succes van Autodealer X en verneem graag wanneer ik persoonlijk kennis mag komen maken. Daarnaast sta ik klaar om alle vragen over mijn kennis van auto’s tijdens ons gesprek te beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

Hobie van Wezel

Solliciteren: Open sollicitatie of openstaande vacature?

De insteek waarop een sollicitatiebrief wordt geschreven is ook afhankelijk van de aanleiding. Zo kan je open solliciteren naar een nieuwe baan of naar aanleiding van een openstaande vacature.

Een normale sollicitatiebrief wordt typisch gebruikt als reactie op een gepubliceerde vacature binnen een bedrijf of organisatie. Deze brief is gericht op de specifieke functievereisten en hoe de sollicitant aan die eisen voldoet. De sollicitant benoemt vaak de functietitel, het bedrijf en eventuele relevante details over waar de vacature is gepubliceerd.

Aan de andere kant wordt een open sollicitatiebrief gebruikt wanneer er geen specifieke vacature beschikbaar is, maar de sollicitant interesse heeft in het werken voor een bepaald bedrijf of binnen een specifieke branche. In een open sollicitatiebrief benadrukt de sollicitant zijn interesse in het bedrijf zonder te verwijzen naar een specifieke functie, omdat die niet is geadverteerd. De sollicitant presenteert vaak zijn/haar relevante ervaring, vaardigheden en hoe hij/zij van toegevoegde waarde kan zijn voor het bedrijf of de branche, met de hoop op toekomstige mogelijkheden of om de interesse van het bedrijf te wekken.

Conclusie

Een sterke sollicitatiebrief meesturen bij je sollicitatie is altijd goed. Maar een brief zoals in het eerste voorbeeld, kun je beter niet sturen. Een heldere structuur – van adressering en aanleiding tot motivatie en afsluiting – is cruciaal. Denk dus goed na voordat je een door AI of bekende geschreven brief gaat versturen. Je moet zelf de brief toelichten in een gesprek en wilt hier niet door de mand vallen.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.