Home » Zakelijke CV maken: Zó doe je dat
zakelijke cv maken

Zakelijke functies vragen om een zakelijke CV. Maar wat is een zakelijk CV precies en hoe ziet die eruit? Hoe zorg je ervoor dat jouw curriculum vitae zich onderscheid tussen die 50 andere sollicitanten? Dat en meer lees je in dit artikel.

Zakelijk CV voorbeeld

Wij begrijpen als geen ander dat het fijn is om een goed voorbeeld te hebben bij het opstellen van jouw curriculum vitae. Om die reden hebben we hieronder alvast een goed voorbeeld opgenomen die jij als leidraad kunt gebruiken.

zakelijk cv
zakelijk cv voorbeeld

In de volgende paragrafen zullen we iets dieper ingaan op hoe je precies een sterk (zakelijk) CV maakt.

Wat is een Zakelijk CV?

Een zakelijke CV is strak vormgegeven, heeft een professionele uitstraling en een ijzersterke inhoud. Hij is zo vormgegeven dat belangrijke informatie snel gevonden kan worden door recruiters en werkgevers.

Er zit een groot verschil tussen dit type CV en bijvoorbeeld een creatieve CV en een modern CV. Bij een creatief CV wordt vaak gebruik gemaakt van wat fellere kleuren en andere ontwerpen. Een zakelijk CV maakt vaak gebruik van maximaal 2 kleuren die goed met elkaar samenwerken om de informatie op een doelmatige manier te presenteren.

De kleuren die vaak gebruikt worden zijn ook wat professioneler. Denk hierbij aan donkerblauw of donkergroen.

Zo maak je een zakelijk CV

Het maken van een sterk CV is altijd weer een lastige klus. Als je zelf niet grafisch onderlegt bent of je wil simpelweg wat tijd besparen, kijk dan eens bij onze zakelijke CV templates. Hiermee maak je in een handomdraai een strak vormgegeven CV die je kunt downloaden naar pdf.

1. Zorg voor een sterke inhoud

Zorg ervoor dat je sowieso de volgende onderdelen in je zakelijke CV hebt zitten:

  • Personalia
  • Profielschets
  • Werkervaring
  • Opleidingen
  • Vaardigheden

Daarnaast is een LinkedIn profiel uiteraard ook wenselijk om op te nemen.

Naast de ‘standaardonderdelen’ kun je natuurlijk ook extra onderdelen toevoegen om jezelf ietwat te onderscheiden van andere sollicitanten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • Cursussen
  • Hobby’s & Interesses
  • Talen
  • Vrijwilligerswerk

Probeer verder voor wat betreft de inhoud van je CV standaardzinnen en clichés zoveel mogelijk te vermijden. Leg uit wat jouw sterke punten zijn en wat jou onderscheid van andere sollicitanten.

2. Neem een professionele foto

Met een goede foto maak je direct indruk bij werkgevers. Daarnaast is het zo dat een recruiter of werkgever jouw CV beter zal onthouden op het moment dat je een foto op je curriculum vitae opneemt. Dit omdat ze dan jouw naam kunnen koppelen aan een foto.

Het is dus altijd raadzaam om er een in je CV op te nemen. Zorg er wel voor dat hij aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Kies een actuele portretfoto.
  • Kijk recht in de camera.
  • Zorg voor een rustige achtergrond met een effen kleur.
  • Trek gepaste sollicitatie kleding.
  • Lach op een vriendelijke en natuurlijke manier.

3. Houd het relevant

Een van de grootste fout die wordt gemaakt op een zakelijke curriculum vitae is het feit dat sollicitanten te veel overbodige informatie benoemen. Blijf dicht bij de kern. Bij alles wat je opschrijft, moet je jezelf afvragen of het je helpt om uitgenodigd te worden.

Bekijk dus altijd de vacature grondig. Hierin staat waar jij als kandidaat aan moet voldoen en wat het betreffende bedrijf belangrijk vindt. Speel hier met jouw CV zoveel mogelijk op in.

4. Creëer overzicht in je curriculum vitae

Een ander punt van aandacht is het feit dat je CV goed leesbaar en overzichtelijk moet zijn. Neem de volgende aandachtspunten mee om dit voor mekaar te krijgen:

  • Maak gebruik van herkenbare tussenkoppen als ‘Werkervaring’ en ‘Opleidingen’.
  • Zorg voor voldoende witregels tussen alinea’s.
  • Maak gebruik van bulletpoints bij langere omschrijvingen.
  • Gebruik een modern lettertype (bv Calibri of Arial).
Pro Tip: Naast een goede opmaak is het wel belangrijk dat deze opmaak ook zo blijft staan op het moment dat je jouw CV verstuurt. Sla hem dus altijd op als pdf. 

5. Een foutloos CV versturen

Een zakelijk CV heeft natuurlijk een heldere en professionele lay-out, maar is bovenal geheel foutloos. Onderzoek heeft aangetoond dat grammatica en spelfouten door 80% van de recruiters als zeer negatief wordt ervaren. Als jouw CV al een aantal spelfouten bevat kun je erop rekenen dat deze direct de prullenbak invliegt.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.