personalia cv

Personalia op je CV is een van de belangrijkste onderdelen van je CV. Het is het eerste wat een potentiële werkgever ziet en er staat in hoe jij bereikt kan worden voor een eventueel sollicitatiegesprek.

Het lijkt misschien maar een klein detail, maar het is zeer belangrijk in het schrijven van een effectief CV.

In deze blog laten we zien welke persoonsgegevens noodzakelijk zijn om te vermelden en wat je beter kunt weglaten.

Wat is personalia op je CV?

Personalia (ook wel de persoonsgegevens) zijn de gegevens van een sollicitant op het CV. Vaak wordt het telefoonnummer en e-mailadres vermeld om contact op te nemen, maar ook het adres en woonplaats worden vermeld om eventuele reiskostenvergoeding mee uit te rekenen.

Basis personalia die je moet vermelden

Jouw CV bevat informatie over jouw werkgeschiedenis, vaardigheden en opleidingen. Dat zijn de onderdelen die het verschil maken tussen een sollicitatiegesprek of een afwijzing. Echter, ze zijn waardeloos als jouw potentiële werkgever niet weet wie je bent of hoe die contact met jou kan opnemen.

Je vraagt je vast af: “Welke persoonlijke gegevens moet je vermelden op je CV en hoe presenteer je ze?”.

Een van de belangrijkste tips die we je kunnen meegeven is het kort en krachtig houden van je personalia. Een recruiter leest soms tientallen CV’s per dag en zit niet te wachten op onnodige informatie.

Onderstaand zie je een voorbeeld van persoonsgegevens op een CV. Hieronder volgt per onderdeel een toelichting.

personalia op cv

Jouw personalia op je CV staan altijd helemaal bovenaan je CV. Het moet tenminste de volgende informatie bevatten:

1. Voornaam en achternaam

Het is gebruikelijk dat jouw voornaam en achternaam prominent bovenaan je CV staat in een groter lettertype dan de rest van je curriculum vitae. Bij veel CV’s zie je dat de naam ook dikgedrukt is gemaakt om hier extra nadruk op te leggen.

Waar je op moet letten:

  • Vermeld geen doopnamen. Gewoon je voor- en achternaam is meer dan voldoende.
  • Schrijf niet “CV” achter je naam erbij. Iedereen weet dat het een CV is. Dat hoef je niet expliciet te benoemen.

2. Geboortedatum

Je geboortedatum is belangrijke informatie voor een recruiter. Zo zal een recruiter het heel normaal vinden dat je nog niet veel werkervaring hebt op het moment dat je 20 jaar bent.

In sommige gevallen wordt het met name ouderen afgeraden om hun geboortedatum op hun CV te vermelden. Aan dit advies heb je niks en zal je zeker geen streepje voor geven in het sollicitatieproces. Aan de hand van de jaartallen van je werkervaring en opleiding is toch wel met enige zekerheid terug te rekenen hoe oud iemand is. Daarnaast moet het niks zijn om je voor te schamen. Zolang je zorgt dat je een baan-winnend CV maakt, word jij uitgenodigd op sollicitatiegesprek. Voor meer info, zie: “Hoe stel je een CV op?

3. Adres

Het vermelden van een adres op je CV zorgt voor veel verwarring, hoort dit nou wel of niet thuis op een CV? Van vroeger uit werd het gebruikt voor alle correspondentie die toentertijd nog vrijwel geheel per post verliep. Tegenwoordig gaat uiteraard alles online, via de telefoon en e-mail. Het is dan ook niet noodzakelijk meer om een adres op je CV te vermelden.

Ga je dicht bij huis solliciteren? Dan kan het jou juist een streepje voor geven. In dat geval raden we aan het wél te vermelden. Als je je er niet prettig bij voelt, zorg dan dat je ten minste een woonplaats vermeldt. Waarom? Dat lees je in het volgende kopje.

4. Woonplaats

Je woonplaats wordt door werkgevers gebruikt om een eventuele reiskostenvergoeding uit te rekenen. Als je geen adres wil vermelden, vermeld dan tenminste een woonplaats. Zonder adres en woonplaats kan jouw potentiële werkgever niet uitrekenen hoeveel reiskostenvergoeding jij eventueel moet ontvangen. Daarnaast weten ze dan ook niet hoe ver jij van het kantoor af woont.

Onthoud dat recruiters en potentiële werkgevers in een kleine minuut jouw CV scannen. Als ze de benodigde gegevens niet snel kunnen vinden, kiezen ze simpelweg iemand anders die zijn/ haar CV wel in orde heeft.

5. Telefoonnummer

Je telefoonnummer en je e-mailadres zijn echt een ‘must’ op je CV. Zorg ervoor dat het jouw persoonlijk mobiele nummer is en niet een algemeen nummer. Wanneer een recruiter belt naar het opgegeven telefoonnummer, verwacht hij/zij ook dat jij degene bent die de telefoon opneemt.

Solliciteer je voor internationale functies? Zorg er dan voor dat je de juiste landcode (+31) erbij vermeldt.

personalia cv
Pro Tip: Dit is het perfecte moment om een professionele voicemail in te spreken voor wanneer je een telefoontje van jouw potentiële werkgever mist.

6. E-mailadres

Uiteraard behoort jouw e-mailadres ook tot de persoonsgegevens op je CV. Hierbij is het belangrijk dat het een professioneel e-mailadres is. Dus bijvoorbeeld:

dave.wittens@gmail.com

davejee_boi_X4x@gmail.com

Gebruik dus simpelweg: “voornaam.achternaam@emailprovider.nl”. Maak eventueel een nieuwe aan als dat nodig is. Zorg er in dat geval wel voor dat je deze koppelt aan je telefoon of regelmatig checkt.

Extra personalia waarmee je opvalt bij werkgevers

Wil je extra opvallen en meer kans op een baan maken? Zorg er dan voor dat je wat extra persoonlijke gegevens vermeld die jou een streepje voor geven op de concurrenten.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden waar je inspiratie uit kan opdoen.

1. Een website (portfolio)

Heb je een eigen website of portfolio? Zeker vermelden! Met name als je in de ICT solliciteert of op creatieve functies kan een persoonlijke website waar je jouw projecten of grafische ontwerpen tentoonstelt jou zeker ten goede komen.

2. Sociale profielen (LinkedIn)

Een LinkedIn pagina kan elke sollicitant vermelden op zijn/haar CV. Het is dan wel belangrijke dat het LinkedIn profiel in lijn ligt met het CV dat je opstuurt en ‘up-to-date’ is. Kijk er nog eens een keer grondig naar voordat je jouw LinkedIn profiel op je CV vermeld.

Daarnaast kunnen programmeurs een Github account vermelden en grafisch vormgevers hun Behance of Dribbble account.

3. Een foto

Een foto op je CV geeft direct een beter beeld van jou als persoon en kan zeker positief werken. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat recruiters langer kijken naar een CV met foto. Recruiters zien honderden CV’s per dag. Een foto zorgt direct voor herkenning.

Onthoud de volgende richtlijnen voor een goede foto:

  • Foto waar je recht in de camera kijkt.
  • De foto moet scherp en actueel zijn.
  • Zorg dat je gezicht goed zichtbaar is.
  • Foto met een rustige achtergrond.

Personalia die je kunt vermelden

1. Rijbewijs

Voeg je rijbewijs alleen toe als het relevant is voor de betreffende functie. Hierbij kun je denken aan motorambulance, pizzabezorger, motorpolitie, etc. In alle andere gevallen kun je het rijbewijs gerust weglaten.

2. Nationaliteit

Er zijn drie situaties te bedenken waarin het relevant is om jouw nationaliteit op je CV te vermelden:

  • Je solliciteert bij een internationaal bedrijf waar jouw nationaliteit een meerwaarde heeft.
  • Je solliciteert als tekstschrijver, vertalers, tolk, etc.
  • Je wilt graag discriminatie voorkomen (bv als je de Nederlandse nationaliteit hebt, maar je hebt een naam die niet ‘typisch Nederlands’ is).
Pro Tip: Zorg voor de correcte schrijfwijze bij het vermelden van jouw nationaliteit. Wanneer iemand vraagt: “Welke nationaliteit heb jij?”, dan is jouw antwoord: “Ik heb de Nederlandse nationaliteit.”. Dus jij schrijft op: Nationaliteit: Nederlandse. Hetzelfde geldt voor Engelse, Turkse, Duitse, Franse, etc.

Welke persoonlijke gegevens kun je beter weglaten?

1. Geloofsovertuiging

Jouw geloofsovertuiging zegt niks over hoe goed jij een bepaalde functie kunt uitoefenen en is daarmee ook totaal overbodig om te benoemen. Je moet de werkgever overtuigen dat jij de geschikte kandidaat bent voor de functie. Vermeld daarom geen geloof op je CV.

2. Burgerlijke staat

Net als bij geloofsovertuiging, zegt jouw burgerlijke staat niks over hoe goed jij een bepaalde functie kan uitoefenen. Huwelijkse staat hoef je dus niet te vermelden.

3. Politieke voorkeur

Ook jouw politieke voorkeur zal alleen maar onnodige vragen opwekken. Voorkom dat je al vroegtijdig in het sollicitatieproces wordt afgewezen en vermeld alleen de benodigde informatie.

Wat is de juiste volgorde voor persoonlijke gegevens op je CV?

In principe maakt de volgorde van personalia niet veel uit. Zolang je zorgt dat dat alles netjes onder elkaar staat en duidelijk leesbaar is voor recruiters kun je de volgorde zelf bepalen. Bekijk bijvoorbeeld onderstaand voorbeeld om een idee te krijgen:

Personalia voorbeeld

Onderstaand vind je een voorbeeld van hoe personalia op het CV kan worden verwerkt op een creatieve manier.

personalia op cv voorbeeld

Maak gebruik van een template

Met een goed CV-template worden al jouw zorgen uit handen genomen. Deze templates voldoen aan alle ‘ongeschreven regels’ en zorgen ervoor dat jij de focus kan houden op de inhoud. Daarnaast maken ze slim gebruik van ruimte waardoor jij meer plek overhoudt voor het inhoudelijke deel van je CV. Neem eens een kijkje naar de volgende templates.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.