cursussen

Cursussen op je CV kunnen nét dat streepje voor geven op de rest van de sollicitanten.

Je hebt een cursus gevolgd en je denkt ‘kan ik die op mijn CV vermelden?’.

Het antwoord: Dat hangt ervan af.

Helaas, niet direct het antwoord dat je zocht. Er zijn nou eenmaal meerdere factoren die meespelen. 

Wanneer kun je die cursus, masterclass of workshop vermelden? En als je besluit ze te vermelden, wat is dan de beste manier om dat te doen?

Moet je cursussen op je CV vermelden?

Of je cursussen op je CV moet vermelden hangt af van de ruimte op je CV en het soort cursus. Over het algemeen vermeld je alleen een cursus op je CV als die relevant is voor de functie waar je op solliciteert.

Je kunt je wel voorstellen dat een accountmanager die een cursus pottenbakken heeft gevolgd dit niet op zijn CV hoeft te vermelden.

Als je tijdens de betreffende cursus bepaalde dingen hebt geleerd die je goed kan gebruiken bij jouw volgende baan, is dat zeker het vermelden waard.

Als starter heb je waarschijnlijk nog maar weinig serieuze werkervaring. Je hebt wellicht wat bijbanen gehad, maar die zijn niet serieus genoeg geweest om op je CV te zetten. Toch wil je een goed gevuld CV. Hoe doe je dat dan? In dat geval kan het wel interessant zijn om een cursus in je CV op te nemen.

Toch resteert dan de vraag, hoe doe je dat?

Hoe vermeld je cursussen op je CV

Een cursus op je CV vermelden is heel simpel. Er zijn slechts enkele gegevens nodig.

Dit is hoe je cursussen vermeldt op je CV:

  • Vermeld de naam van de betreffende cursus
  • Vermeld het instituut waar je de cursus gevolgd hebt.
  • Benoem een begin- en einddatum in de notatie maand/jaar.
  • Geef een omschrijving van hetgeen je geleerd hebt (optioneel).
Pro Tip: Een omschrijving wordt bij cursussen zelden gegeven. Alleen wanneer de cursus écht relevant is voor de functie kun je hier wat extra informatie aan toevoegen door aan te geven wat je allemaal geleerd hebt. 

Cursus op CV voorbeeld 

Uiteindelijk kan dit er als volgt uit komen te zien op je CV:

cursussen op cv
Bovenstaand laat slechts één manier zien hoe je een cursus op je CV kunt vermelden. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden, vooral voor wat de plaats van de cursus betreft.

Waar vermeld je cursussen en certificaten op je CV?

Het verschil tussen een cursus en een opleiding zit hem in de duur. Een opleiding duurt vaak meerdere jaren. Een cursus is vaak een aantal weken tot maximaal één jaar. Om die reden wordt een cursus vaak in een apart kopje op het CV gezet. Echter kan je ze ook bij je werkervaring of opleidingen vermelden. Onderstaand zullen we de drie situaties schetsen, zodat jij voor jezelf kan bepalen waar jij cursussen op je CV plaatst.

1. Cursussen in een apart kopje

Wanneer je nog maar weinig relevante werkervaring hebt, is het verstandig om een gevolgde cursus in een apart kopje in je CV te zetten.

Door de cursus in een apart kopje te plaatsen, kun je er wat meer nadruk op leggen. Je kunt in de omschrijving ook een aantal regels toevoegen wat je precies geleerd hebt en hoe je verwacht dit te kunnen gebruiken in de functie waarop je solliciteert.

Daarnaast is dit de meest overzichtelijke manier. Een potentiële werkgever kan namelijk in één oogopslag zien dat jij een relevante cursus hebt gevolgd.

Na het profiel komt jouw werkervaring en opleidingen. Plaats een cursus daar direct onder. Dus bijvoorbeeld zo:

cursussen op cv voorbeeld
Pro Tip: Wanneer je nog weinig (relevante) werkervaring hebt, kan het interessant zijn om opleidingen boven je werkervaring te zetten. Als regel geldt: “Plaats jouw belangrijkste prestatie bovenaan”. Lees er meer over in: Werkervaring op je CV of Opleidingen op je CV

2. Onder het kopje ‘Opleidingen’

Soms krijg je vanuit de opleiding ook mogelijkheden om extra cursussen of vakken te volgen. Aangezien de cursus dan onderdeel is van de opleiding, raden we aan dit ook bij het kopje Opleidingen te vermelden. 

Het is gebruikelijk om in dat geval de cursus als een aparte opleiding in je CV op te nemen.

Bijvoorbeeld zo:

voorbeeld cursus op cv

3. Onder het kopje ‘Werkervaring’

Tot slot, bestaat er nog de mogelijkheid om een cursus onder werkervaring te vermelden. Vaak wordt dit gedaan wanneer de betreffende kandidaat al ruime werkervaring heeft en onder werktijd de cursus heeft gevolgd en afgerond.

In dat geval kun je dat als volgt in je CV opnemen:

cursus bij werkervaring

Cursussen die goed op je CV staan

Of je een bepaalde cursus op je CV moet vermelden ligt er natuurlijk aan hoe relevant deze is voor de functie waar je op solliciteert. Er zijn echter een aantal cursussen die altijd het vermelden waard zijn. We geven drie voorbeelden van cursussen die goed op je CV staan:

1. Een verdiepende cursus

Uiteraard laat een verdiepende cursus zien dat jij niet alleen uiterst geïnteresseerd bent in jouw vak, maar ook bereid bent om jezelf altijd verder te ontwikkelen.

Hierbij kun je denken aan een Accountmanager die een cursus ‘Effectief onderhandelen’ heeft gevolgd. Maar ook als je bijvoorbeeld aan de slag wilt als communicatiespecialist kan een cursus ‘Commerciële teksten schrijven’ natuurlijk bijzonder goed van pas komen.

2. Een taalcursus

Het kan bijzonder waardevol zijn als je bijvoorbeeld voor je werk veel internationaal moet reizen of als met de taal veel handel wordt gedreven.

3. Een werkgerelateerde cursus

Het kan zijn dat je over alle kennis beschikt die je nodig hebt en dat er toch iets knaagt. Misschien heb je moeite met het spreken in het openbaar. In dat geval kun je ervoor kiezen om hier een cursus voor te nemen om deze vaardigheden te verbeteren. Denk aan presenteren, vergadertechnieken en project management.

Let op: Onthoud wel dat een werkgerelateerde cursus op twee manieren geïnterpreteerd kan worden. Met een cursus ‘Time Management’ geef je namelijk indirect aan dat je (wellicht) moeite hebt om je werk efficiënt in te delen.

Welke cursussen jij in je CV opneemt is uiteindelijk helemaal aan jou. Als jij een van de bovenstaande drie soorten cursussen hebt gevolgd, betekent dat nog niet dat je deze per se in je CV moet vermelden. Bekijk voor jezelf of het relevant genoeg is om het in je curriculum vitae te zetten.

Cursussen die je beter kunt weglaten

Naast dat er cursussen zijn die het altijd goed doen op je CV, zijn er ook cursussen die je tegenwoordig beter weg kunt laten. We geven twee voorbeelden die je beter niet in je CV kunt vermelden:

1. Een programmacursus

Hierbij kun je denken aan een cursus over bijvoorbeeld Excel of Word. Ondanks dat deze programma’s veelvuldig in het bedrijfsleven gebruikt worden, gaat men er tegenwoordig vanuit dat je met de basisfunctionaliteiten van deze programma’s overweg kunt. Zelfs in een functie als administratief medewerker is vaak het niet relevant genoeg om te vermelden.

2. Cursussen voor de algemene ontwikkeling

Je kunt (hobbymatig) ook cursussen volgen om je algemene kennis te vergroten (bijvoorbeeld over psychologie). Ondanks het feit dat een werkgever daar wellicht ook de vruchten van plukt, is het directe nut daarvan vaak veel lastiger aan te tonen dan bij een vakinhoudelijke cursus.

Een online cursus op je CV: doen of niet? 

Naast de ‘professionele’ cursussen van onderwijsinstelling als LOI, zijn er tegenwoordig ook veel online platforms met talloze cursussen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld Skillshare en Udemy. Daarnaast bieden veel universiteiten ook gratis MOOC’s aan (Massive Open Online Courses) over verschillende onderwerpen.

Kun je deze ‘zomaar’ aan je CV toevoegen?

Het antwoord is opnieuw, dat hangt ervan af.

Eigenlijk geldt dezelfde regel. Is het een relevante cursus? Helpt het je bij het uitoefenen van de functie waar je op wilt solliciteren? Zeker vermelden! Bekijk dan opnieuw op welke plek de cursus het beste tot zijn recht komt.

Conclusie 

Dit zijn de belangrijkste punten uit dit artikel opgesomd:

  • Cursussen op je CV zijn optioneel. Bekijk voor jouw eigen situatie hoe relevant het is om te vermelden.
  • Met name voor studenten en sollicitanten met weinig werkervaring kan het handig zijn om je CV op te vullen met een cursus. Daarnaast levert het extra bewijzen dat jij een geschikte kandidaat bent.
  • Vaak plaats je een cursus in een apart kopje in het CV. Een alternatief kan zijn om het bij je opleidingen of werkervaring te zetten.
  • Relevantie is de sleutel tot succes. En dat geldt niet alleen voor cursussen, maar voor alle onderdelen op je CV :-).

Succes met solliciteren!

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.