Home » Perfecte Elevator Pitch voor je sollicitatie: top voorbeelden
Elevator pitch sollicitatie

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Er komt een moment dat je jezelf moet voorstellen. Wie ben je? Om een onvergetelijke indruk achter te laten en je potentiële werkgever te overtuigen dat jij degene bent die ze moeten aannemen voor de functie, is het handig om een elevator pitch voor te bereiden. Wat dit is, hoe het werkt en hoe jij er eentje maakt voor jezelf: leggen we uit in deze blog.

Wat is een elevator pitch?

Het kan zijn dat je er nog nooit van hebt gehoord of dat je nog geen idee hebt wat het inhoudt: een elevator pitch. Daarom starten we met een uitleg. Een elevator pitch is een korte presentatie die je – zoals de Engelse vertaling van dit woord al verraadt – in de lift kan vertellen. Als een lift van de onderste naar de bovenste verdieping gaat, duurt dat meestal 30 seconden tot 2 minuten. Zo kort is de elevator pitch ook.

De pitch wordt meestal gebruikt om te verkopen, maar je kan het ook gebruiken om jezelf voor te stellen tijdens een sollicitatiegesprek. In dat geval zoom je in op wie je bent, waar je goed in bent, wat je toevoegt binnen het bedrijf en waar jouw ambities liggen. Waarom heb je gesolliciteerd bij dit bedrijf en niet bij de concurrent?

Waarom gebruik je een elevator pitch tijdens je sollicitatie?

Als je weleens op een sollicitatiegesprek bent geweest, herken je dit vast: de recruiter of werkgever vraagt aan jou of je jezelf kan voorstellen. Het kan zijn dat je dit ongemakkelijk vindt, begint te stotteren of zoekt naar woorden. Hierdoor kom je onzeker over en kan het zijn dat ze beginnen te twijfelen aan jouw kwaliteiten. Terecht of onterecht: dit wil je te allen tijde voorkomen.

Om het antwoord te oefenen en bij je voorstelrondje gelijk de nadruk te leggen op wat je brengt, weet de recruiter of werkgever meteen wie je bent en wat je voor hun bedrijf kan betekenen. Dat laat zelfvertrouwen en pro-activiteit zien.

Wat is het verschil tussen jezelf voorstellen en pitchen?

Nu vraag je jezelf misschien af: wat is het verschil tussen jezelf voorstellen en jezelf pitchen? Als je jezelf voorstelt, laat je de ander weten wie je bent en eventueel wat je doet. Bij het pitchen ga je net even een stapje verder.

Voorbeeld:

Ik ben Piet (en ik ben momenteel recruiter bij Recruitmentbureau X).

Je kan ook zeggen:

Ik ben Piet. Ik heb 3 jaar ervaring in een soortgelijke functie als intercedent bij Recruitmentbureau X. Ik verdiep me graag in mensen en vind het geweldig als ik anderen kan helpen aan een nieuwe baan. Momenteel heb ik een 360°-rol binnen Recruitmentbureau X, waarin ik zowel de klant help aan nieuwe werknemers en de werkzoekende aan een nieuwe baan. Ik zag dat jullie een functie vrij hebben voor Recruiter, waar de focus volledig ligt op het helpen van werkzoekenden aan een nieuwe baan. Het lijkt mij fantastisch om me in een functie te richten op één groep, zodat ik nog meer mensen kan helpen aan een nieuwe baan. Daarom heb ik ook meteen gesolliciteerd. Ik ben dan ook heel benieuwd waar jullie grootste uitdagingen nu liggen.

Hoe maak je een elevator pitch voor je sollicitatie?

Zoals je net hebt gelezen is het hebben van een elevator pitch belangrijk en levert het ook voordelen op als je jezelf pitcht. Als je overtuigd bent, is het tijd om er zelf één te gaan schrijven en nog belangrijker: oefenen. Hoe kom je tot jouw eigen authentieke elevator pitch?

Een goede pitch gaat in op vier onderwerpen: wie je bent, wat je doet, wat je goed kan en waar je ambities liggen. Stel jezelf dus de volgende vragen en probeer ze te beantwoorden. Pak je schrift of telefoon-notities erbij, zodat je gelijk een opzet kan maken voor jouw elevator pitch.

Wie ben je?

  • Hoe heet je?
  • Heb je een leuk feitje over jezelf? Benoem dat ook!

Wat doe je op dit moment?

  • Wat is je huidige functie?
  • Welke studie doe je?
  • Heb je een andere hobby of iets wat je momenteel bezighoudt?

Wat kun jij echt heel goed?

  • Wat kom jij brengen waar het bedrijf ook iets aan heeft? Lees hiervoor ook de vacature nog eens goed door en spits hem daarop toe.

Waar liggen jouw ambities?

  • Waarom solliciteer je binnen een functie bij dat bedrijf?
  • Wat wil jij leren of waar wil je naartoe groeien?
Pro Tip: Probeer waar mogelijk ook jouw resultaten en prestaties in je elevator pitch te verwerken. In plaats van dat je zegt dat je als salesmanager verantwoordelijk was voor het verhogen van de omzet, zou je kunnen zeggen “Binnen mijn team heb ik de omzet met 20% verhoogd door het vernieuwen van verkoopstrategieën en het invoeren van diverse trainingsprogramma’s”. Dat maakt natuurlijk veel meer indruk. Het maakt het heel concreet wat jouw toegevoegde waarde is geweest.

Elevator pitch sollicitatie voorbeelden

Online marketeer

Ik ben Alex en werk nu al zo’n vijf jaar in de digitale marketing. Ik ben vooral bedreven in het vergroten van de online zichtbaarheid van bedrijven. Tijdens mijn laatste functie heb ik het aantal websitebezoekers binnen 12 maanden weten te verdubbelen door het invoeren van diverse SEO-optimalisaties. Daarnaast heb ik ook bijgedragen aan het uitvoeren van user-tests om zo de gebruiksvriendelijkheid van ons platform te meten. Dit heeft uiteindelijk bijgedragen aan een verhoging van het conversiepercentage. Ik vind het vooral gaaf om verschillende data-analyses te maken om op basis daarvan de huidige online strategie bij te sturen.

Student

Mijn naam is Lisa, een gemotiveerde economiestudent met een passie voor duurzaam ondernemen. Naast mijn studie heb ik als vrijwilliger gewerkt bij een start-up, waar ik waardevolle inzichten heb verkregen in groene bedrijfsvoering. Ik ben enthousiast om mijn academische kennis en praktijkervaring toe te passen in deze functie die bijdraagt aan duurzame ontwikkeling.

Carrièreswitch

Ik ben Tom. Ik heb voorheen jarenlang als architect gewerkt. In mijn jongere jaren heb ik altijd aan websites gesleuteld en was ik vooral gefascineerd door het ontwerpen van unieke UI en UX. De laatste jaren merk ik dan ook dat hier mijn echte passie ligt, het ontwerpen van unieke web-belevingen. Om die reden heb ik mij de laatste 2 jaar omgeschoold naar webontwikkeling door zelfstudie en een bootcamp programmeren. In mijn portfolio heb ik diverse websites en applicaties opgenomen die mijn vaardigheden in UX/UI design goed weergeven. Mijn achtergrond in architectuur brengt een uniek perspectief in het design van de websites die ik ontwikkel. Ik ben uitstekend in het combineren van functionaliteit met een esthetiek ontwerp. Ik ben op zoek naar een functie waar ik mijn nieuwe technische vaardigheden kan inzetten en verder kan groeien als UI/UX designer.

Tips bij het voorbereiden van je elevator pitch

Ben je helemaal enthousiast om jouw elevator pitch te gaan schrijven? Deze tips helpen je er vast bij:

  1. Begin te schrijven en schrap later

Als je eenmaal begint, kan het zijn dat je de flow te pakken krijgt en je een heel verhaal hebt getypt of geschreven. Het is echt de bedoeling dat je pitch 30 seconden tot 2 minuten duurt. Oefen en time je pitch en schrap daarna een aantal woorden.

  1. Gebruik voorbeelden en schrijf in spreektaal

Je gaat deze elevator pitch niet op je cv zetten. Althans, niet de hele pitch. Je wil de pitch natuurlijk delen tijdens een sollicitatiegesprek. Schrijf in spreektaal. Je pitch is dan makkelijker te onthouden en komt natuurlijker over. Ook voorkom je de kans dat je gaat struikelen over je woorden. Voeg voorbeelden toe, zodat je je verhaal meer kracht bijzet.

  1. Oefen voor de spiegel

Lees de pitch een paar keer hardop voor. Dan hoor je de tongbrekers en voel je wanneer de pitch te lang of te kort is. Nadat je pitch helemaal goed is, geldt: oefening baart kunst. Hoe vaker je de pitch doet, hoe beter hij blijft hangen. Oefen ook een paar keer voor de spiegel, zodat je weet hoe je de pitch overkomt.

Je kan een deel van je elevator pitch ook opnemen en toevoegen aan je cv. Zo krijgt een recruiter of potentiële werkgever meteen een goede indruk van jou. Benieuwd hoe je dit doet? Lees dan onze blog over het opnemen van een video-cv.

Conclusie

Ga je op zoek naar een nieuwe baan? Maak dan een goede indruk met een goed cv. Op Lerensolliciteren hebben we samen met experts verschillende cv-templates ontworpen die je zullen helpen om indruk te maken op werkgevers.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.