Home » Video-cv opnemen: Presenteer jezelf op een visuele manier
Video cv

Een video-cv kan een leuke en innovatieve toevoeging zijn naast je traditionele cv. Het biedt de mogelijkheid om je op een visuele manier voor te stellen aan potentiële werkgevers. In deze blog vertellen we je meer over het maken van een video-cv en hoe je dit handig kan aanpakken.

Waarom een video-cv?

Eerst maar eens de waarom vraag beantwoorden. De kracht van een video-cv is visuele communicatie. In een video kun je natuurlijk veel meer vertellen en laten zien dan bij een papieren cv van één A4. Het bied je de kans om niet alleen je vaardigheden en ervaringen te tonen, maar ook je persoonlijkheid, communicatieve vaardigheden en passie. Hierdoor kunnen potentiële werkgevers een beter en meer volledig beeld krijgen van jou als kandidaat, wat (hopelijk) een blijvende indruk achterlaat. Het is op zijn allerminst een creatieve manier om jezelf te presenteren en je te onderscheiden van andere kandidaten.

Hoe maak je een effectieve video-cv?

Hoe maak je nu een goede videosollicitatie? Hieronder nemen we je mee in de stappen die je moet nemen om een geweldige videosollicitatie te maken.

1. Voorbereiding is essentieel

Een goede voorbereiding is het halve werk. Neem de tijd om je script te plannen, denk na over de boodschap die je wilt overbrengen en zorg voor een duidelijke structuur in je verhaal. Bedenk welke aspecten van jezelf je wilt benadrukken en houd je presentatie beknopt maar informatief.

2. Kies de juiste setting

Denk goed na over de omgeving waarin je de video wil opnemen. Zorg voor een rustige en professionele achtergrond, zodat een potentiële werkgever niet afgeleid wordt door wat er op de achtergrond gebeurt. Ruim van tevoren goed je huis op. Haal de stofzuiger een keer uit de kast, laadt de vaatwasser in en haal je kleren van het droogrek en vouw ze op.

3. Wees authentiek

Probeer je eigen persoonlijkheid te laten zien. Authenticiteit in je videopresentatie zal je geloofwaardigheid vergroten en werkgevers een goede eerste indruk geven van hoe je bent als persoon. Potentiële werkgevers zullen er bij een fysiek sollicitatiegesprek snel genoeg doorheen prikken als je je anders voordeed voor de camera.

4. Structuur en inhoud

Overweeg welke ervaringen, prestaties en vaardigheden het meest relevant zijn voor de positie waarop je solliciteert. Vertel een verhaal waarin je laat zien waarom je de ideale kandidaat bent voor de functie en wat jou nou écht onderscheidt van anderen. Vergeet ook niet om jezelf in een paar zinnen voor te stellen, benoem je naam, je woonplaats, je gezinssituatie en eventuele hobby’s of andere vrijetijdsbestedingen.

5. Hou het kort

Recruiters zijn vaak ontzettend druk. Doorgaans beoordelen ze een cv in niet langer dan 30 seconden. Veel tijd om indruk te maken heb je dus niet. Houd je video daarom beknopt en focus in één tot maximaal drie minuten op de meest relevante en impactvolle informatie.

6. Kwaliteit van de video

Zorg voor een goede audio- en beeldkwaliteit. Een slecht opgenomen video kan afleiden van je boodschap. Tegenwoordig kom je met een goede iPhone al heel ver. Als alternatief zou je een echte camera kunnen lenen van iemand uit je familie.

Extra tips voor succes

  • Oefen voor de camera om je comfortabeler te voelen en natuurlijker over te komen.
  • Vraag om kritische feedback van familie, vrienden of professionals om de kwaliteit van je video te verbeteren.
  • Wees creatief, maar behoud altijd een professionele uitstraling die past bij de bedrijfscultuur en de verwachtingen van de werkgever.

Hoe voeg je een video-cv toe aan je sollicitatie?

Het toevoegen van een video-cv aan je sollicitatie kan op verschillende manieren, afhankelijk van de voorkeuren van de werkgever en het sollicitatieproces. Sommige bedrijven hebben hun eigen sollicitatieplatform waar je direct bestanden, zoals een video-cv kunt uploaden.

Je kunt ook een link naar je video-cv opnemen in je sollicitatiebrief. In dat geval raden we aan om je video eerst te uploaden naar Vimeo. Het voordeel van Vimeo ten opzichte van YouTube, is dat kijkers niet eerst worden doodgegooid met een reclame van 2 minuten die ze niet kunnen skippen. Voeg de Vimeolink toe in je sollicitatiebrief of wanneer je een begeleidende e-mail stuurt.

Wanneer een traditioneel cv?

Een video-cv kan minder geschikt zijn in situaties waar de aard van de functie niet om visuele vaardigheden of creativiteit vraagt. Als je bijvoorbeeld solliciteert naar een administratieve of technische functie waarbij schriftelijke communicatie en specifieke vaardigheden veel belangrijker zijn, kan een traditioneel tekstueel cv relevanter zijn dan een video-cv.

Bovendien als de werkgever specifiek om een traditioneel cv vraagt of als je niet comfortabel bent met het maken van video’s, is een traditioneel cv wellicht een betere keuze. Als je wat ongemakkelijk overkomt, zou het zelfs in je nadeel kunnen werken in plaats van je voordeel.

Conclusie

Een video-cv kan een leuke, interactieve manier zijn om jezelf te presenteren een potentiële werkgevers. Weet dat het absoluut niet verplicht is om een video op te nemen. Als je een sterk cv maakt kun je jezelf ook al voldoende onderscheiden ten opzichte van andere kandidaten. Lees daar meer over in onze blog “Hoe maak je een cv”.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.