Home » Leer een goede motivatiebrief schrijven die écht overtuigt
Motivatiebrief schrijven

Een goede motivatiebrief schrijven blijft voor velen een lastig verhaal. Je hebt maar één kans om het goed te doen. Het schrijven van een motivatiebrief is dé gelegenheid om te laten zien wie je bent, waar je voor gaat en staat. Of je er nou een moet schrijven voor een nieuwe baan, een opleiding of stageplek, een overtuigende motivatiebrief maakt het verschil tussen in de massa verdwijnen en erbovenuit springen. We geven je 10 praktische tips voor het schrijven en een voorbeeld brief ter inspiratie. Het is daarna aan jou om duidelijk over te laten komen dat je goed past binnen de organisatie en dat je een geschikte kandidaat bent. De brief en jouw cv moeten echt de aandacht van de lezer gaan trekken en goed laten overkomen dat je er wilt werken.

Een motivatiebrief of toch een sollicitatiebrief?

Het verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief zit voornamelijk in de focus en inhoud van de brief.

 • Motivatiebrief: In een motivatiebrief ligt de nadruk op jouw motivatie en enthousiasme voor de specifieke functie of het bedrijf. Je beschrijft waarom je geïnteresseerd bent in de rol en hoe je persoonlijke waarden, interesses en ambities aansluiten bij de organisatie en de functie. Het gaat meer om het ‘waarom’ van je sollicitatie.
 • Sollicitatiebrief: Een sollicitatiebrief is breder en omvat naast je motivatie ook een overzicht van je relevante vaardigheden en ervaringen. Het is meer een verlengde van je cv, waarbij je doel is om aan te tonen waarom jij geschikt bent voor de functie. Het bevat meer concrete voorbeelden van je professionele achtergrond en hoe deze aansluiten bij de eisen van de baan.

In de praktijk worden de termen vaak door elkaar gebruikt en overlappen de inhouden elkaar deels. Echter, de kernfocus van een motivatiebrief ligt bij jouw persoonlijke drijfveren, terwijl een sollicitatiebrief zich meer richt op je professionele geschiktheid voor de rol.

Raadpleeg de vacature om te kijken of er om een motivatie- of sollicitatiebrief wordt gevraagd.

Goede motivatiebrief schrijven: Volg de juiste opbouw

Wat zijn de essentiële onderdelen waarmee je stap voor stap een overtuigende motivatiebrief maakt? Een overzicht:

 1. Contactgegevens en datum
  Begin met je eigen contactinformatie bovenaan de brief, gevolgd door de datum waarop je de brief schrijft. Plaats deze details in de rechterbovenhoek of bovenaan, net onder je naam.
 2. Contactpersoon en aanhef
  Vermeld de naam en functie van de contactpersoon. Gebruik een formele aanhef, zoals ‘Geachte [naam contactpersoon]’.
 3. Inleiding
  Noem de specifieke functie waarnaar je solliciteert en waar je de vacature hebt gevonden. Maak hier duidelijk dat je de moeite hebt genomen om jezelf te verdiepen in het bedrijf en de functie.
 4. Motivatie en interesse
  Geef in de volgende alinea(s) aan waarom je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Hoe sluiten jouw interesses aan op het bedrijf en de functie?
 5. Ervaring en vaardigheden
  Hier komt de kern van je brief. Bespreek relevante ervaringen en vaardigheden die je geschikt maken voor de functie. Maak een connectie tussen jouw achtergrond en de eisen van de vacature.
 6. Unieke kwaliteiten
  Laat zien wat jou onderscheidt van andere kandidaten. Wat breng jij mee dat anderen wellicht niet hebben? Dit kunnen specifieke prestaties, projecten of persoonlijke eigenschappen zijn.
 7. Afsluiting
  Sluit je brief af met een krachtige slotparagraaf waarin je samenvat waarom jij de ideale kandidaat bent. Toon enthousiasme voor een gesprek en bedank de lezer voor zijn of haar tijd.
 8. Groet
  Gebruik een groet zoals ‘Met vriendelijke groet’ of ‘Hartelijke groet’, gevolgd door je volledige naam. Dus niet te formeel (Hoogachtend), maar zeker ook niet te popie-jopie (Cheers).

Hoe schrijf je een sterke motivatiebrief?

1. Goede voorbereiding: Analyseer de vacature

Een goede motivatiebrief schrijven, begint met een grondig onderzoek naar de vacature. Lijkt een open deur, maar het belang ervan mag je niet onderschatten. Door de vacaturetekst goed door te spitten, ontdek je wat het bedrijf écht zoekt en kan je je motivatie hierop afstemmen. Noteer alle vereiste vaardigheden, kwalificaties en persoonlijke eigenschappen die in de tekst worden genoemd. Kijk niet alleen naar de lijst met functie-eisen, maar ook de verwachtingen die je vindt ‘tussen de regels door’.

Stel, de vacature vraagt ‘uitstekende communicatieve vaardigheden’, dan kan dit duiden op een behoefte aan teamwork, klantinteractie of presentatie skills. Door deze subtiele details te begrijpen, kan je je motivatiebrief aanvullen met gerichte voorbeelden die laten zien dat je niet alleen aan de basiseisen voldoet, maar ook begrijpt wat er bij deze baan écht van je gevraagd wordt.

2. Praat met ingewijden

Ga op zoek naar iemand die er werkt. Lukt dat niet, zoek dan iemand die het bedrijf kent. Of die de branche goed kent. Welke eisen worden daar gesteld? Wat is de cultuur? Wat speelt er op dit moment? Welke ontwikkelingen zijn er te verwachten? Probeer input uit die gesprekken te verwerken in je brief, zodat de recruiter ziet dat je goed geïnformeerd bent. Dan sta je al met 1-0 voor.

3. Maak je brief ‘op maat’

Nadat je het bedrijf en de vacature helemaal hebt uitgeplozen, is het tijd om je motivatiebrief te gaan schrijven. Werkgevers prikken vaak snel door een standaardbrief heen. Pak je lijstje van tip 1 en gebruik het om te bedenken hoe jij daar met jouw vaardigheden, kennis en ervaring op kan inspelen. 

Pro Tip: Je motivatiebrief moet geen herhaling zijn van je cv. De brief is vooral een aanvulling op je cv en geeft je de kans te laten zien wie je bent, waarom dat jij deze baan zo graag wilt en – vooral – waarom jij waarde kunt toevoegen aan het bedrijf. Recruiters zijn benieuwd naar de persoon achter het cv. En naar jouw beweegredenen om te solliciteren.

4. Schrijf een effectieve inleiding bij je sollicitatiebrief en cv

De contactgegevens en de aanhef is gelukkig appeltje eitje. De openingszin/inleiding is waar je motivatiebrief pas echt begint. Als je nou merkt dat je jezelf volledig aan het blindstaren bent op de eerste paar zinnen van je motivatiebrief, bewaar deze dan voor het laatst. Bij de een begin het schrijven van de inleiding moeiteloos, terwijl het bij een ander pas vorm krijgt na het uitwerken van de kern van de brief.

Geachte heer/mevrouw [Achternaam Contactpersoon],

Met veel enthousiasme reageer ik op de vacature voor Projectmanager bij [Bedrijfsnaam]. Uw reputatie voor innovatie en de nadruk op duurzame projectontwikkeling sluiten naadloos aan bij mijn professionele ambities en ervaring. Ik ben ervan overtuigd dat mijn achtergrond in projectmanagement en mijn passie voor duurzaamheid een waardevolle aanvulling zijn op uw team.

5. Laat je persoonlijkheid terugkomen in je motivatiebrief

Met een ‘persoonlijke touch’ onderscheid je jouw motivatiebrief van alle standaardbrieven. Het is de kunst om jouw unieke persoonlijkheid op een professionele manier te laten zien. Maar hoe doe je dit? Verwerk relevante persoonlijke ervaringen in je brief, zoals bijzondere tussenjaren, internationale studies en behaalde successen in je schoolstage. Wees hierin zo specifiek en concreet mogelijk.

Bijvoorbeeld: Je deed vrijwilligerswerk in Zuidoost-Azië. Deze ervaring heeft niet alleen je culturele horizon verbreed, maar heeft je ook geleerd te werken in een totaal andere omgeving en flexibel om te gaan met verschillende uitdagingen. Het voegt niet alleen iets van je persoonlijkheid toe, maar laat ook zien dat je meer te bieden hebt dan alleen de vaardigheden die bij jouw vak horen.

6. Geef concrete voorbeelden die passen bij de nieuwe baan

Werkgevers worden pas echt enthousiast als je komt met tastbare bewijzen die laten zien wat je in huis hebt. Vertel niet alleen welke vaardigheden je hebt, maar voeg ook concrete voorbeelden toe die laten zien hoe je deze vaardigheden hebt toegepast.

Je kunt hiervoor de STARR-methode gebruiken: Situatie, Taak, Actie, Resultaat, Reflectie. Hiermee structureer je jouw ervaringen en laat je duidelijk zien wat je hebt bereikt.

Beschrijf situaties waarin je excelleerde. Welke specifieke taken heb je volbracht? Welke projecten heb je succesvol naar de finish gebracht? Welke acties heb je ondernomen? En welke concrete resultaten heb je behaald?

Stel, je bent een projectmanager – vertel dan niet alleen dat je projecten hebt beheerd, maar specificeer welke projecten, hoe je ze hebt aangepakt en welke meetbare resultaten je hebt behaald. Wees zo specifiek mogelijk! Zo overtuig je de recruiter van jouw skills en onderscheid je jezelf van de rest. Hieronder een voorbeeld:

In mijn vorige functie als Assistent Projectmanager bij [vorige werkgever], heb ik essentiële ervaring opgedaan in het leiden van diverse projecten. Ik was verantwoordelijk voor het plannen, coördineren en bewaken van projectdoelstellingen, met een sterke focus op efficiëntie en effectiviteit. Een hoogtepunt was het succesvol afronden van een complexe IT-implementatie, waarbij ik de brug vormde tussen technische teams en belanghebbenden.

Mijn expertise omvat ook het managen van budgetten, het stimuleren van teambetrokkenheid en het waarborgen van de naleving van projectstandaarden en -procedures. Bijvoorbeeld, in een recent project, slaagde ik erin het budget met 15% te verlagen door slimme inkoop en effectieve resourceplanning, zonder in te leveren op kwaliteit of deadlines.

7. Laat je enthousiasme zien

Werkgevers zijn niet alleen op zoek naar mensen met de juiste skills, maar ook naar enthousiaste kandidaten die oprecht interesse hebben in het bedrijf en de job. Laat algemene uitspraken zoals ‘Ik ben gemotiveerd’ achterwege en vertel over de specifieke dingen van de vacature die jou aanspreken.

Waarom wil je juist bij dit bedrijf werken? Verwijs naar projecten, waarden of de bedrijfscultuur die jou aanspreken. En ja, je móet research doen op de website van het bedrijf. Kijk ook naar hun social media. En lees wat een manager zoal gepost heeft over projecten, producten en innovaties bijvoorbeeld. Zo krijg je – naast de input uit de vacaturetekst – een compleet beeld van het bedrijf. Sterker nog: blijkt in je eerste kennismakingsgesprek dat je die research niet gedaan hebt, dan krijg je geheid een dikke min achter je naam …

Een van mijn sterke punten is mijn vermogen om effectief te communiceren met verschillende stakeholders, van teamleden tot klanten en leveranciers. Deze vaardigheid kwam goed van pas in een recente opdracht waarbij ik de leiding had over een internationaal projectteam. Door mijn sterke communicatieve vaardigheden en aandacht voor culturele verschillen, zorgde ik voor een soepele samenwerking en tijdige levering van het project.

Uw projecten, zoals [noem specifieke projecten of initiatieven van het bedrijf], inspireren mij enorm. Ik zie een grote kans om mijn vaardigheden in te zetten voor dergelijke uitdagende projecten en samen te werken aan de verdere groei en succes van [Bedrijfsnaam].

8. Vermijd clichés

In een zee van motivatiebrieven gaan clichés je niet verder helpen. Sterker nog, ze doen alleen maar afbreuk aan de overtuigingskracht van jouw brief. Je kent ze wel, de standaardzinnen als ‘Ik ben een echte teamspeler’ of ‘Ik ben zeer gemotiveerd’. Recruiters horen dit dagelijks – gaap, gaap. Kortom, vertel je verhaal zonder afgezaagde termen. Wees origineel – meestal is dat eerlijk en oprecht, zonder dikdoenerij – en laat zien wat jou uniek maakt.

9. Sluit krachtig af

De afsluiting van je brief is belangrijker. Het is de laatste kans om de lezer te overtuigen van jouw geschiktheid en enthousiasme. Dus herhaal nog één keer waarom jij de ideale kandidaat bent en waarom je zoveel zin hebt om aan de slag te gaan.

Eindig je brief met een uitnodiging tot actie. Maak duidelijk dat je openstaat voor een vervolggesprek en dat je graag meer wilt vertellen over je ervaringen en kwaliteiten. Deze proactieve benadering toont aan dat je niet alleen interesse hebt, maar ook klaar staat om de volgende stap te zetten.

Ik kijk ernaar uit om mijn ervaring en ideeën te delen in een persoonlijk gesprek. Hartelijk dank voor het overwegen van mijn sollicitatie.

Met vriendelijke groet,

[Jouw volledige naam]

Motivatiebrief voorbeeld

 Hieronder een voorbeeld motivatiebrief die je kan gebruiken ter inspiratie:

[Jouw naam]
[Straatnaam en huisnummer]
[Postcode en woonplaats]
[E-mailadres]
[Telefoonnummer]
[Plaats en datum]

 

[Naam contactpersoon]
[Functie contactpersoon]
[Bedrijfsnaam]
[Adres bedrijf]
[Postcode en plaats bedrijf]

 

Onderwerp: Sollicitatie naar de functie Grafisch Vormgever

Geachte heer/mevrouw [achternaam contactpersoon],

Ik werd meteen enthousiast toen ik de vacature van Grafisch Vormgever zag. Vervolgens sprak ik met een van jullie medewerkers, die mij vertelde over jullie informele bedrijfscultuur en de drive om resultaatgericht te werken. Dit spreekt mij zeer aan. Met een gedegen achtergrond in grafisch ontwerp en een sterke affiniteit met creatieve projecten, denk ik dat deze rol goed bij me past. Ik vertel in deze brief graag waarom.

In mijn vroegere rol als Grafisch Vormgever bij [vorige werkgever] was ik betrokken bij de coördinatie van een multimediale campagne. Hier stuurde ik de samenwerking aan tussen het ontwerpteam en de marketingafdeling. Dit vereiste continue afstemming met teamleden met diverse vaardigheden, van grafisch ontwerpers tot marketingspecialisten.

Daarnaast heb ik ruime ervaring met Adobe Photoshop en Illustrator, waarmee ik creatieve concepten tot leven kan brengen. Een voorbeeld is het ontwerpen van een bedrijfslogo voor [naam bedrijf], dat zowel op gedrukte materialen als digitale platforms wordt gebruikt.

Tijdens mijn stage in Londen kreeg ik de kans mijn Engels flink te verbeteren en mijn kwaliteiten op internationaal niveau toe te passen. Een van de projecten waar ik aan werkte, was het ontwerpen van een marketingcampagne voor een lokaal evenement. Hierbij moest ik niet alleen creatieve concepten bedenken, maar ook effectief communiceren met de organisatoren en lokale belanghebbenden. Dit heeft mijn vermogen om te werken onder grote tijdsdruk en mijn vaardigheden in stakeholdermanagement sterk verbeterd.

Na mijn recente functie bij [vorige werkgever], was het tijd voor een volgende stap. Ik ben op zoek naar een bedrijf dat werkt aan innovatieve projecten voor toonaangevende opdrachtgevers. Vooral jullie internationale projecten spreken me erg aan – zoals [noem specifieke projecten] – die getuigen van jullie durf om grenzen te verleggen en te streven naar vernieuwing. Dat matcht mooi met mijn DNA.

Door mijn technische vaardigheden te combineren met creativiteit en doeltreffende communicatie, ben ik in staat ontwerpen te creëren die niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook de kernboodschap van het merk krachtig overbrengen. Ik ben ervan overtuigd dat mijn expertise een aanwinst kan zijn voor jullie team. Ik praat er graag met jullie over door in een persoonlijk gesprek.

Met vriendelijke groet,

[Jouw volledige naam]

In de praktijk kan een motivatiebrief voorbeeld er als volgt uit zien:

Motivatiebrief voorbeeld

Vergeet je cv niet

Vaak leest de recruiter of HR-medewerker eerst jouw cv (curriculum vitae). Het is dus erg belangrijk dat die de aandacht trekt en professioneel en overtuigend overkomt. Je moet dan geen flater slaan met je motivatiebrief, want dat zou zonde zijn. Zorg ervoor dat het document er netjes uitziet en dat deze aansluit op de functie waarop je solliciteert. Om het voor jou wat makkelijker te maken volgen hier nog een aantal praktische tips.

1. Overzichtelijke structuur:

 • Indeling: Begin met een overzichtelijke indeling: persoonlijke gegevens, samenvatting/profiel, werkervaring, opleiding, vaardigheden, en aanvullende secties zoals certificaten, talen, etc.
 • Chronologisch: Orden je werkervaring en opleiding van recent naar oud, dit maakt het gemakkelijker te lezen.

2. Duidelijke sectiekoppen:

 • Gebruik hoofdingen: Maak gebruik van duidelijke koppen en subkoppen om de verschillende secties van je cv te markeren.

3. Personalisatie en aanpassing:

 • Aanpassen aan de functie: Pas je cv aan op basis van de functie waar je op solliciteert. Focus op relevante ervaring en vaardigheden die aansluiten bij de vacature.

4. Succincte beschrijvingen:

 • Bulletpoints: Gebruik korte, krachtige bulletpoints om je verantwoordelijkheden, prestaties en vaardigheden te benadrukken in plaats van lange alinea’s.

5. Benadruk prestaties en resultaten:

 • Kwantificeer waar mogelijk: Gebruik cijfers en statistieken om je prestaties te ondersteunen (bijv. “verhoogde de omzet met 20%”).

6. Professionele taal en toon:

 • Gebruik actieve werkwoorden: Beschrijf je taken met actieve werkwoorden zoals ‘beheerde’, ‘coördineerde’, ‘ontwikkelde’, etc.
 • Wees beknopt: Vermijd overbodige woorden en houd het beknopt en professioneel.

7. Controleer op fouten:

 • Spelling en grammatica: Controleer je cv grondig op spelfouten en grammaticale fouten. Gebruik hiervoor ook tools zoals spellingscontrole.

8. Gebruik een professioneel sjabloon:

 • Kies een clean ontwerp: Selecteer een professioneel ogend sjabloon dat gemakkelijk te lezen is.

9. Voeg relevante secties toe:

 • Extra secties: Overweeg om extra secties toe te voegen zoals vrijwilligerswerk, certificaten, relevante projecten, etc., als ze waarde toevoegen aan je sollicitatie.

10. Update regelmatig:

 • Houd het actueel: Zorg ervoor dat je cv altijd up-to-date is met je recente werkervaring, opleiding en vaardigheden.

Een goede cv kan een geweldige eerste indruk maken. Vergeet niet dat je cv ook dient als een leidraad voor je sollicitatiegesprek. Het moet je ervaring en vaardigheden op een manier presenteren die jou als sterke kandidaat voor de functie laat zien. Succes!

Conclusie

Met behulp van de richtlijnen uit dit artikel weet je zeker dat jouw toegevoegde waarde bij je toekomstige werkgever duidelijk wordt gepresenteerd.

Een goede motivatiebrief schrijven is een kunst op zich, een kans om te laten zien wie je bent en waarom je perfect past binnen een organisatie. Met de juiste opbouw, concrete voorbeelden en een persoonlijke touch kun je jouw motivatie helder overbrengen. Het is cruciaal om de vacature grondig te analyseren, jezelf op maat te presenteren en je enthousiasme voor de functie en het bedrijf te tonen. Daarnaast is een goed verzorgd cv dat aansluit bij de functie van groot belang. Zorg voor een overzichtelijke structuur, benadruk je prestaties en update regelmatig. Door deze aanpak kun je de lezer echt overtuigen en jezelf onderscheiden van andere sollicitanten.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.