Home » Resultaten en prestaties op je cv: Blink uit met je cv
Resultaten en prestaties op je cv

Een cv is niet alleen een opsomming van je carrière en opleiding, maar het is ook een middel om je prestaties en behaalde resultaten te presenteren. Daarom duiken we in dit artikel in het vermelden van je prestaties en resultaten op je cv. Welke prestaties zijn het vermelden waard en hoe vermeld je ze?

Waarom prestaties op je cv vermelden?

Het vermelden van je prestaties op je cv laat zien wat je hebt bereikt in je carrière. Het onderscheid je van de andere kandidaten die hebben gesolliciteerd op dezelfde functie. In je prestaties toon je aan wat je hebt bereikt in jouw loopbaan bij vorige organisaties/werkgevers.

Dit levert ook direct bewijs van je vaardigheden. Zo kan je wel vermelden dat je een probleemoplossend vermogen hebt, maar als dit nergens uit blijkt, dan heeft een werkgever er maar weinig aan. Om die reden is het slim om te benadrukken hoe je een bepaald probleem hebt aangepakt en deze hebt opgelost met concrete resultaten.

Welke prestaties vermeld je?

Het is belangrijk om prestaties te vermelden die ook aansluiten bij de functie. Vermeld bijvoorbeeld resultaten zoals omzetgroei bij functies in de verkoop. Kostenbesparing kan belangrijk zijn voor inkopers. Klanttevredenheid is belangrijk bij klantenservicemedewerkers of receptionisten.

Ook interessant: Hoe maak je een cv

Hoe kan je jouw prestaties onderscheiden van andere kandidaten?

Om op te vallen tussen de andere sollicitanten moet je jouw prestaties wel uniek maken. Maar hoe doe je dat?

  • Wees concreet met getallen: Maak je resultaten meetbaar door middel van percentages, cijfers of concrete getallen.
  • Leg de nadruk op unieke resultaten: Identificeer unieke prestaties die andere kandidaten mogelijk niet hebben. Denk hierbij aan innovatieve strategieën of creatieve oplossingen voor bepaalde problemen.
  • Toon de impact op de bedrijfscultuur: Verbind de resultaten die je hebt behaald aan de doelen van het bedrijf waar je solliciteert. Werkgevers zijn namelijk geïnteresseerd hoe jij kan bijdragen aan het succes van het bedrijf. Bijvoorbeeld: “Een milieuvriendelijke strategie geïmplementeerd, wat resulteerde in 100.000 euro kostenbesparing”.
  • Laat zien dat je een initiatiefnemer bent: Laat de werkgever niet alleen zien dat je taken kan uitvoeren, maar ook dat je initiatief durft te nemen en de verwachtingen overstijgt.
  • Erkenningen en prijzen: Heb je door jouw handelen een prijs gewonnen of bepaalde erkenning gekregen, neem dit dan op. Dit toont de waardering voor je werk.

Hoe vermeld je de resultaten van je prestaties op je cv?

Om je resultaten effectief op je cv te presenteren, is het belangrijk om ze op de juiste manier te vermelden. Hier volgt een voorbeeld van hoe je resultaten niet moet presenteren:

Voorbeeld 1: “Verantwoordelijk voor de verkoopafdeling.”

Voorbeeld 2: “Werkte aan een project dat het bedrijf hielp.”

Deze voorbeelden geven niet duidelijk aan welke resultaten je hebt behaald in je carrière. Het geeft een zeer beperkt beeld van waar je verantwoordelijk voor was, maar niet wat je hebt bereikt. Het beste is dan ook meetbare resultaten te vermelden om te laten zien welk impact je hebt gehad door middel van jouw handelen.

Hieronder zijn goede voorbeelden weergeven:

Voorbeeld 1: “Implementeerde een nieuwe verkoopstrategie, wat resulteerde in een stijging van de omzet met 25% binnen het eerste jaar.”

Voorbeeld 2: “Leidde een team van 10 marketeers om een social media- campagne uit te voeren die de merkbekendheid vergrootte met 30%.”

Pro Tip: Wanneer je resultaten vermeld in je cv is het slim om ook de periode te noemen in welke je deze resultaten hebt behaald (binnen één kwartaal, binnen 6 maanden, etc).

Zoals als je kan zien geven deze voorbeelden een veel beter beeld van wat je hebt bereikt. Je geeft meetbare resultaten die voortgekomen zijn uit jouw werkzaamheden. Dit laat zien dat je dit ook waar kan maken bij het bedrijf waar je solliciteert.

Waar kun je resultaten en prestaties het beste in je cv zetten?

Prestaties komen het beste tot zijn recht in de omschrijvingen van je werkervaring. Toch zijn er ook andere mogelijkheden:

  1. Persoonlijk profiel: Je profiel is een korte introductieparagraaf bovenaan je cv waarin je vertelt over je sterke punten, ambities en drijfveren. Het is nooit verkeerd om hier ook kort aan te geven wat je toegevoegde waarde is.
  2. Apart kopje “Prestaties”: Als je écht noemenswaardige prestaties of resultaten hebt behaald, dan zou je ervoor kunnen kiezen om deze onder een apart kopje uit te lichten. Zorg wel dat je cv niet te lang wordt (maximaal 2 pagina’s).
  3. Andere onderdelen: Zorg ervoor dat je jouw prestaties en resultaten vermeldt onder het relevante onderdeel van je cv. Heb je bijvoorbeeld significante successen behaald tijdens vrijwilligerswerk, licht deze dan toe onder het kopje ‘Vrijwilligerswerk‘.

Inventariseren van je prestaties

Bij het opschrijven van je prestaties en resultaten is het goed om van tevoren na te denken welke werkzaamheden je hebt uitgevoerd. Kijk vervolgens goed welke werkzaamheden een grote impact hebben gehad op het bedrijf.

Ook kan je nadenken over een probleem dat zich in het bedrijf voor heeft gedaan en hoe jij daarvoor een oplossing hebt geboden. Hiermee combineer je jouw soft skills (zoals probleemoplossend vermogen) met meetbare resultaten.

Denk vervolgens goed na over wat het meest relevant is voor de functie en het bedrijf waarbij je solliciteert. Aangezien elk bedrijf unieke vereisten en waarden heeft voor specifieke functies, is het van belang je cv nauwkeurig af te stemmen op de vacature. Zo vergroot je de kans dat jouw cv opvalt tussen de andere sollicitaties.

Conclusie

Prestaties en resultaten op je cv zijn een uitstekende manier om concreet te laten zien aan potentiële werkgevers wat jouw toegevoegde waarde is. Het toont de impact die je bij een bepaald bedrijf hebt gehad. Dit geeft werkgevers een indruk wat ze van jou kunnen verwachten. Let erop dat de resultaten die je vermeldt wel relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.