Home » Cv voorbeelden » Cv-voorbeeld Architect

Cv-voorbeeld Architect

Als architect ben je ook wel een bouwkunstenaar, (steden)bouwkundige of ontwerper. Je houdt je bezig met het bedenken en ontwerpen van nieuwe gebouwen of ruimtes. Als architect sta je dagelijks in contact met klanten en probeer je de wensen van de klant zo goed mogelijk te vertalen in je ontwerp- en bouwtekeningen. Hierbij houd je rekening met de functies van het gebouw, het budget en de esthetische punten. Ook staat de veiligheid altijd hoog in het vaandel.

creatief-cv-voorbeeld

Je werkt vaak op opdrachtbasis en hebt te maken met zowel particuliere als zakelijke klanten, afhankelijk van je gekozen specialisatie. Zo zijn er ook architecten die zich specifiek richten op tuinen en landschappen of projecten binnenshuis. Om een nieuwe opdracht binnen te halen is het van belang om jouw kennis en kunde als architect te vertalen in een creatief cv, waardoor jouw passie voor het vak goed naar voren komt.

Hoe schrijf je een cv als Architect?

Als je begint met het schrijven van je architecten cv is het belangrijk om allereerst de vacature goed door te lezen. Daardoor krijg je helder wat de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van de functie zijn. Dit is van belang om te weten omdat je je cv zo relevant mogelijk moet maken. Als architect is het bijvoorbeeld belangrijk dat je goed kunt luisteren naar de wensen van de klant en ook uitstekende communicatieve vaardigheden bezit omdat je elke dag in contact staat met diverse klanten.

Daarnaast zijn creativiteit en ruimtelijk inzicht één van de belangrijkste eigenschappen die je als architect moet bezitten. Omdat het ene bedrijf het andere niet is, kan het ook zo maar zijn dat je juist moet uitblinken in kennis van bouwvoorschriften en projectmanagement.

Zorg ervoor dat je een goede koppeling maakt tussen je eigen kennis en vaardigheden en de vereisten van de baan.

Personalia

Bovenaan je cv begin je met het vermelden van je personalia. Je benoemt hierbij in ieder geval je voor- en achternaam, adresgegevens, e-mailadres, telefoonnummer en geboortedatum. Een recruiter kan zo achterhalen of je in de buurt woont en hoe er contact met je gemaakt kan worden.

Het toevoegen van een representatieve foto is de volgende stap. Dit is geen verplichting, maar omdat je als architect vaak dagelijks in contact staat met klanten kan het van toegevoegde waarde zijn.

Heb je een online portfolio met eerdere succesvolle en relevante projecten? Vergeet dan zeker niet om een link bij te voegen. Dit kan voor een potentiële werkgever hét verschil maken om jou uit te nodigen voor een gesprek.

Naam: Daniël de Bloem

Functie: Architect

Adres: Bevrijdingsplantsoen 194, 9301 EW, Roden

Telefoon: 06 – 84 89 06 40

E-mailadres: d.debloem@gmail.com

Geboortedatum: 28-11-1994

Rijbewijs: B

Online Portfolio: www.danielbloem.nl/portfolio

Persoonlijk profiel

Wanneer je klaar bent met je personalia, is de volgende stap het schrijven van een persoonlijk profiel. In een persoonlijk profiel stel je kort voor wie je bent en benoem je in een aantal zinnen je meest relevante kennis, kunde en ervaring. Je creativiteit als architect kun je in dit stukje tekst kwijt, het is aan jou de taak om nu geen unieke gebouwen te schetsen, maar jezelf op een unieke wijze te schetsen.

Als architect is het belangrijk om naar voren te laten komen dat je uitstekend kunt luisteren naar de wensen van de klant en dit op een unieke wijze vertaald naar een passend ontwerp. Daarnaast is het van belang om technische kennis te hebben en te beschikken over aanzienlijk veel ruimtelijk inzicht. Ook het hebben van goede communicatieve eigenschappen en projectmanagementvaardigheden zijn kwaliteiten die goede architecten onderscheiden van minder goede architecten.

Als creatieve architect met ruim tien jaar werkervaring ben ik in staat om gebouwen te ontwerpen die uniek zijn. Ik stel de wensen van de klant hoog in het vaandel en combineer daarbij mijn bouwkundige en technische kennis. Met een scherp oog voor detail ben ik in staat om naast functionele, ook esthetische gebouwen te bedenken. Door mijn sterke projectmanagementvaardigheden en een goede communicatie met het team ben ik continue in staat om de verwachtingen van de klant te overtreffen.

Werkervaring

Vervolgens is het tijd om aan de slag te gaan met het benoemen van je werkervaringen. Op je cv licht je enkel de werkervaringen toe die het meest relevant voor de functie zijn. Maar ben je een starter op de arbeidsmarkt, dan kan het relevant zijn om ook stages of iets minder relevante werkervaring te benoemen, waarbij je ook een koppeling maakt naar de functie waarop je solliciteert. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan vrijwilligerswerk tijdens je studententijd waarbij je mee hebt gewerkt aan het nieuwe ontwerp van de voetbalkantine.

Het kopje werkervaringen is het belangrijkste onderdeel van je cv en daarom is het van belang om je werkervaringen op een juiste volgorde te benoemen. Dit doe je door bovenaan te starten met je meest recente werkervaring en zo naar beneden te werken. Benoem waar mogelijk ook behaalde successen en licht deze toe door het succes uit te drukken in cijfers of percentages. Op deze manier krijgt een recruiter een concreter beeld van je behaalde successen.

Senior Architect bij VLA Architectenbureau, Groningen
Mei 2018 – heden

  • Ontwerpen van complexe kantoorgebouwen.
  • Eerste aanspreekpunt voor 10+ keyaccounts.
  • Eindverantwoordelijk voor de naleving van bouwvoorschriften.
  • Lid van het managementteam.
  • Verantwoordelijk voor een groei van 20% meer omzet binnen de keyaccounts.

Architect bij Hoog Architecten, Leek
Juli 2016 – Januari 2018

  • Werving van nieuwe opdrachtgevers.
  • Bouwschetsen maken van schoolgebouwen en stadsparken.
  • Eindverantwoordelijk voor de maandelijkse ontwerpsessie met het team.
  • Implementatie van een nieuw ontwerpsysteem, wat zorgde voor 7% meer capaciteit.
  • Contactpersoon stadsplanners gemeente.

Opleidingen

Je wordt architect door een studie Bouwkunde te volgen op een technische school. Je kunt bouwkunde zowel op HBO- als op WO-niveau studeren. Het verschil zit hem in meer concrete vaardigheden in de beroepspraktijk op Hbo-niveau en meer theoretische analyses en wetenschappelijk denken op WO-niveau.

Tijdens de studie maak je kennis met verschillende vakgebieden en heb je de mogelijkheid om jezelf tijdens of na je studie verder te specialiseren. De volgende stap is jezelf registeren in het register voor Architecten en vervolgens kun je jezelf wettelijk architect noemen.

Opleidingen vermeld je hetzelfde als je werkervaring, waarbij je bovenaan start met je meest recente opleiding. Ben je recent afgestudeerd en is het kopje werkervaring nog vrij summier? Ga dan wat dieper in op je gevolgde opleiding en benoem specialisaties die je hebt gevolgd of projecten die je hebt afgerond.

Bouwkunde (HBO), Windesheim Zwolle
september 2012 – juli 2016

Cursussen en certificaten

Na je studie en wanneer je werkt kan het zijn dat je je wilt verdiepen in bepaalde vakgebieden binnen de architectuur. Dit kun je doen door relevante trainingen, opleidingen of cursussen te volgen. Je kunt je op deze manier blijven ontwikkelen en op de hoogte blijven van trends in de markt. Je vermeldt cursussen en certificaten op je cv in een apart kopje. Hierbij benoem je de naam van de gevolgde cursus, gevolgd door het jaartal van afronden.

Cursussen:

  • Duurzaam ontwerpen (2019)
  • 3D-modellering (2015)

Vaardigheden

Als architect wordt er van je verwacht dat je uitblinkt in bepaalde vaardigheden. Uiteraard is dit persoonsafhankelijk en zal de ene architect beter zijn in communiceren en presenteren, dan de andere.

Op je cv laat je daarom een kort lijstje van een aantal relevante vaardigheden terugkomen. Dit zijn vaardigheden die jou doen uitblinken of juist vaardigheden die extra belangrijk zijn voor de functie waarnaar je solliciteert. Som de vaardigheden op en vergeet niet om aan te geven hoe goed je de bepaalde vaardigheden beheerst. Enkele voorbeelden kunnen zijn:

  1. Architectonisch Ontwerp
  2. Bouwplanning
  3. Ruimtelijke Analyse
  4. CAD-software (bijv. AutoCAD)
  5. Duurzaam Ontwerp
  6. Projectmanagement
  7. Bouwvoorschriften en regelgeving
  8. Schetsen en Tekenen
  9. 3D Modellering (bijv. SketchUp)
  10. Communicatie en Presentatievaardigheden

Maak je cv compleet met extra onderdelen:

Je cv is nu compleet en bevat alle belangrijke onderdelen, maar je kunt nog voldoende extra onderdelen toevoegen om je cv completer, overtuigender, relevanter en persoonlijker te maken. Wanneer je extra onderdelen wilt toevoegen, is het belangrijk om na te gaan of dit onderdelen zijn die relevant genoeg zijn om te vermelden. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

  • Stages: Het kopje stages kun je toevoegen als je net klaar bent met je studie en daardoor nog weinig relevante werkervaring hebt opgedaan.
  • Talen: Het kan voorkomen dat je als architect te maken krijgt met internationale klanten, het is dan zeker relevant om het kopje talen toe te voegen aan je cv. Doe dit ook vooral als je solliciteert bij een internationaal architectenbureau.
  • Hobby’s en interesses: Met het vermelden van hobby’s en interesses laat je net even wat meer van je persoonlijke kant zien. Het draagt bij aan een uniek cv en zorgt ervoor dat recruiters een inschatting kunnen maken van hoe jij bent als persoon.
  • Projecten: Wellicht wil je een paar bijzondere projecten uitlichten. Je kunt ze natuurlijk benoemen bij je werkervaring, maar je kunt er ook voor kiezen om deze in een aparte sectie uit te lichten.

Hoe val je op met jouw architecten cv?

Het doel met jouw architecten cv is opvallen en er tussenuit springen, zodat je door de eerste selectieronde heen komt. Daarom is het belangrijk om te beseffen dat je cv nooit echt af is. Bij elke sollicitatie kunnen andere functievereisten belangrijker zijn, dit komt omdat elke organisatie een andere invulling aan een functie kan geven. Pas daarom je cv telkens aan en zorg ervoor dat je cv zo relevant mogelijk is.

De vormgeving van je cv

De laatste stap is een blik werpen op de vormgeving van je cv. Als architect geef je gebouwen vorm en daarom zal er van je verwacht worden dat je ook een overzichtelijk en gestructureerd vormgegeven cv hebt. Om niet twee keer het wiel uit te vinden kun je gebruik maken van een cv-template. Je hebt dan al een perfect vormgegeven cv in handen die je enkel nog hoeft te vullen met je eigen gegevens en je bent een stap dichter bij je nieuwe baan.