Home » Cv voorbeelden » Cv-voorbeeld Technisch Schrijver

Cv-voorbeeld Technisch Schrijver

Als technisch schrijver ken je het belang van nauwkeurig, beknopt en zeer doelgericht schrijven. Je cv moet vaardigheden en ervaringen bevatten die jouw expertise op deze gebieden goed benadrukken. In dit artikel kijken we naar een goed cv-voorbeeld van een technisch schrijver. We laten zien hoe je jouw kennis en ervaring overtuigend kan presenteren aan potentiële werkgevers.

creatief-cv-voorbeeld

Hoe schrijf je een cv als technisch schrijver?

Als technisch schrijver ben jij een belangrijke schakel tussen technische experts en de eindgebruiker. Het is jouw taak om complexe technische informatie te begrijpen, vertalen en vereenvoudigen. Jij bent in staat om gebruiksvriendelijke en makkelijk leesbare documentatie te schrijven. Technisch inzicht, aandacht voor detail en sterke schrijfvaardigheden zijn belangrijke vaardigheden als technisch schrijver.

Jouw cv moet deze vaardigheden en ervaringen goed benadrukken en uitlichten. Geef bijvoorbeeld specifieke voorbeelden van technische documentatie die je geschreven hebt en vertel over jouw vermogen om complexe informatie om te zetten naar begrijpelijke teksten.

Daarnaast is het belangrijk dat je de vacature goed doorleest en begrijpt. In de vacature staat vaak welke taken en verantwoordelijkheden de werkgever belangrijk vindt. Op basis van deze informatie kun je jouw cv aanpassen om de werkgever te overtuigen dat jij een geschikte kandidaat bent.

Personalia

Bovenaan je cv vermeld je altijd jouw contactgegevens. Dit maakt het voor een potentiële werkgever gemakkelijk om contact met je op te nemen om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek of voor wat aanvullende vragen. Zorg daarom dat je tenminste je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres vermeld.

Aangezien je als technisch schrijver veel interactie hebt met klanten en professionals, kan het ook een voordeel zijn om een foto op je cv te zetten.

Naam: Sara de Vries

Functie: Technisch schrijver

Adres: Esdoornstraat 17, 4814 LG, Breda

Telefoon: 06 – 55 30 42 18

E-mailadres: sara_devries@gmail.com

Geboortedatum: 8 september 1994

LinkedIn: /in/saradevries

Persoonlijk profiel

Je persoonlijk profiel biedt potentiële werkgevers een kort overzicht van wie je bent, wat je kan en wat je ambities zijn. In 4 tot 6 regels moet jij jezelf voorstellen. Als technisch schrijver ligt de focus vooral op je vermogen om complexe informatie eenvoudig en duidelijk uit te leggen. Daarom zal een recruiter of potentiële werkgever ook een sterk en uniek profiel verwachten. Zorg dat je iets zegt over jouw vermogen om detailgericht te werken en dat je beschikt over sterke schrijfvaardigheden.

Probeer daarnaast een uniek profiel te schrijven. Bedenk wat jou uniek maakt en wat jouw toegevoegde voor het bedrijf kan zijn.

Als ervaren technisch schrijver met een passie voor het toegankelijk maken van ingewikkelde technische concepten, combineer ik effectieve communicatie met diepgaande kennis van de technische sector. Met mijn aandacht voor detail en gedreven door nieuwsgierigheid onderscheid ik mij door de complexiteit van technologieën te vereenvoudigen en te vertalen naar begrijpelijke taal.

Werkervaring

Bij je werkervaring begin je altijd met het vermelden van je meest recente functie. Vervolgens werk je terug naar je eerdere functies. Het is belangrijk dat je hier enkel informatie vermeldt die relevant is voor de functie waarop je solliciteert.

Daarnaast kan het waardevol zijn om naast je taken en verantwoordelijkheden ook iets te schrijven over je prestaties en resultaten. Als je weinig werkervaring hebt, probeer dan andere ervaringen in je cv te benoemen die toch aantonen dat je over het vermogen beschikt om complexe ideeën in begrijpbare taal om te zetten.

Technisch Schrijver, Icatis Groep
mei 2019 – Heden

 • Onderhield en schreef technische documentatie voor diverse productlijnen, waaronder handleidingen, installatiegidsen en technische specificatiebladen.
 • Samengewerkt met het productontwikkelingsteam om technische informatie op efficiënte wijze over te brengen.
 • Uitvoeren van kwaliteitscontroles om ervoor te zorgen dat documenten voldeden aan technische specificaties en regelgeving.

Technisch Schrijver, Synsal Techniek
januari 2016 – april 2019

 • Maakte technische handleidingen, FAQ’s en onderhoudshandleidingen voor industriële machines.
 • Samenwerken met productmanagers en ingenieurs om complexe, technische concepten te begrijpen en deze te vertalen naar toegankelijke, leesbare documenten.
 • Bijgedragen aan het opzetten en implementeren van een online documentatiesysteem, wat resulteerde in snellere toegang tot relevante informatie voor het technische team.

Opleidingen

Om aan de slag te gaan als technisch schrijver, is er vaak een gerichte opleiding vereist op het gebied van Technische Communicatie of een andere vergelijkbare opleiding. Vermeld in je cv de specifieke opleiding die je hebt gevolgd. Als je recent bent afgestudeerd kan het handig zijn om wat dieper op je opleiding in te gaan. Wat heb je geleerd, gedaan en welke relevante projecten heb je voltooid? Kun je iets schrijven wat jouw competentie aantoont om complexe concepten te vertalen naar begrijpbare taal?

Een mogelijk voorbeeld voor je cv kan er als volgt uitzien:

Bachelor Technische Communicatie, Technische Universiteit Eindhoven
september 2011 – december 2015

Cursussen en certificaten

Het behalen van cursussen en certificaten kan laten zien dat je leergierig bent en dat je jezelf wil blijven ontwikkelen. Binnen de wereld van technisch schrijven zijn er talloze cursussen die je kan volgen om je vaardigheden aan te scherpen of om nieuwe vaardigheden te leren.

Vooral cursussen gericht op effectieve communicatie, technische expertise of professionele groei zijn relevant om in je cv op te nemen.

Hier zijn een paar cursussen die relevant en nuttig kunnen zijn voor een technisch schrijver:

 • Technisch schrijven voor software documentatie
 • Professionele redactie- en correctietechnieken
 • Geavanceerde technische communicatiestrategieën
 • Schrijven en beheren van API-documentatie
 • Technisch rapporteren en presentatievaardigheden

Vaardigheden

Elk cv zal een sectie met vaardigheden moeten bevatten. Het is belangrijk dat je hier de belangrijkste vaardigheden voor jouw specifieke functie benoemt. Lees hiervoor de vacature nog eens goed door. Welke vaardigheden en competenties worden er van je verwacht en welke bezit jij? Dat zijn de vaardigheden die je in je cv moet vermelden.

Hier zijn 10 relevante vaardigheden voor de functie van technisch schrijver:

 • Uitstekende schrijfvaardigheden
 • Technisch inzicht
 • Vaardigheid in projectmanagement
 • Sterk analytisch denkvermogen
 • Kennis van technische terminologie
 • Conceptueel denken
 • Complexe concepten uitleggen
 • Oog voor detail
 • Samenwerken
 • Communicatieve vaardigheden

Hoe val je op met jouw technisch schrijver cv?

Wanneer je zoekt naar vacatures voor een technisch schrijver, dan zal het je opvallen dat elk bedrijf weer net een andere invulling geeft aan de functie. Bij de een zal de focus meer liggen op het schrijven van documentatie voor software, terwijl bij een andere organisatie de focus vooral kan liggen op het schrijven van handleidingen voor hardware producten. Om die reden is het van belang dat je bij iedere sollicitatie de vacature weer grondig doorleest en je cv hierop aanpast. Zorg dat deze goed aansluit bij de specifieke functie-vereisten van de baan waarop je solliciteert.

Kortom, om op te vallen met jouw technisch schrijver cv, moet je deze afstemmen op de specifieke vacature en het bedrijf. Ons voorbeeld cv geeft je een idee van de belangrijkste aspecten die je moet benoemen, maar je zal altijd per sollicitatie moeten bekijken welke informatie je zal moeten benadrukken.

Vormgeving van je cv

Naast de inhoud, wordt ook de presentatie van je cv steeds belangrijker. Zorg daarom voor een overzichtelijke lay-out met voldoende witregels en marge. Mocht je niet precies weten hoe je dit moet aanpakken, dan kun je gebruik maken van een cv-template. Deze sjablonen zijn al van tevoren vormgegeven en helpen je gemakkelijk bij het creëren van een professioneel ogend cv.