Cv-voorbeeld Timmerman
Als je wil solliciteren als timmerman, dan zal je een goed cv nodig hebben. Door gebruik te maken van een goed en aansprekende lay-out en het vermelden van relevante ervaringen en vaardigheden kun je indruk maken op potentiële werkgevers. Maar hoe pak je dit goed aan? In dit artikel kijken we naar een goed cv-voorbeeld van een timmerman of klusjesman om je op weg te helpen bij het schrijven van je eigen cv.
Hoe schrijf je een cv als timmerman?
Als timmerman ben je verantwoordelijk voor veel verschillende werkzaamheden, waaronder het opmeten en aftekenen van werkstukken, het bedienen van machines en het monteren van bepaalde constructies zoals kozijnen, deuren en trappen. Ook heb je goede technische vaardigheden nodig en moet je altijd ervoor zorgen dat de veiligheid goed gewaarborgd wordt.
Het is belangrijk dat in je cv als timmerman dit soort aspecten terugkomen. Zo zal je goed zelfstandig moeten kunnen werken, problemen moeten kunnen opsporen en oplossen en goed kunnen samenwerken met andere aannemers.
Gezien het feit dat een baan als timmerman zeer uiteenlopend kan zijn, is het van groot belang dat je de vacature goed doorneemt. Probeer goed te begrijpen wat de specifieke functie-vereisten zijn, zodat jij je cv hierop kan aanpassen.
1. Persoonlijke gegevens
Je begint je cv met het vermelden van je relevante persoonlijke informatie en contactgegevens. Zo begin je met het vermelden van je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Hierdoor kan een potentiële werkgever contact met je opnemen. Zorg ervoor dat je een professioneel e-mailadres gebruikt op basis van je naam of bedrijfsnaam.
Daarnaast kan het als timmerman ook handig zijn om het bezit van een rijbewijs en eigen auto op je cv te zetten. Hiermee laat je zien dat je eventueel gelijk aan de slag kan. Tot slot is het altijd verstandig om een foto aan je cv toe te voegen. Als timmerman kom je veel over de vloer bij klanten. Een professionele uitstraling is daarom belangrijk. Zorg voor een recente en professionele foto.
Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je je personalia kunt invullen:
Naam: Milan Groen
Functie: Timmerman
Adres: Dennenlaan 76, 2132 CN, Hoofddorp
Telefoon: 06 – 45 67 89 01
E-mailadres: milan_groen@gmail.com
Geboortedatum: 17 mei 2000
Rijbewijs: B (in het bezit van een auto)
LinkedIn: /in/milangroen
2. Persoonlijk profiel
Je persoonlijk profiel is vaak het eerste onderdeel dat een potentiële werkgever zal lezen, omdat het bovenaan je cv staat. Hierin stel je jezelf in een aantal regels voor. Je vertelt wie je bent en wat je allemaal kan. Uiteraard is het belangrijk dat je ook in je profiel belangrijke vaardigheden benadrukt.
Geef dus aan waar je goed in bent en waar je specialisaties liggen. Op die manier wordt het voor een werkgever duidelijk of je goed binnen de betreffende functie past.
Als ervaren en gedreven timmerman heb ik een passie voor houtbewerking en een liefde voor vakmanschap. Mijn expertise strekt zich uit van het ontwerpen en uitvoeren van complexe houtconstructies tot het verfijnen van de kleinste details in maatwerk meubilair. Met mijn vermogen om nauwkeurig en efficiënt te werken, samen met mijn kennis van diverse materialen en technieken, stellen mij in staat om projecten van groot en klein formaat tot een succes te brengen.
3. Werkervaring
Je werkervaringen vormen de bouwstenen van je carrière. In dit onderdeel som je jouw ervaring als timmerman op. We raden aan om te beginnen met je meest recente functies of opdrachten. Deze zullen het meest relevant zijn.
Heb je als timmerman weinig formele werkervaring? Dan zal je in je cv andere vormen van werkervaring moeten benoemen. In dat geval kun je bijvoorbeeld ook persoonlijke klusprojecten benoemen. Misschien heb je wel vrienden of familieleden geholpen bij het klussen. Andere ervaringen waarmee je jouw timmermansvaardigheden hebt toegepast kunnen ook als relevante ervaring worden beschouwd. Het belangrijkste is dat je laat zien dat je de benodigde vaardigheden en kennis hebt.
Timmerman, HSB
februari 2023 – Heden
- Timmerwerk nauwkeurig uitvoeren volgens specificaties in blauwdrukken en bouwplannen.
- Verantwoordelijk voor het onderhouden en repareren van bestaande houten structuren zoals vloeren, deuren en kozijnen.
- Regelmatig samengewerkt met projectleiders, architecten en andere vakmensen om projecten succesvol te voltooien.
- Timmerwerk uitgevoerd aan meer dan 30+ huizen binnen de gestelde deadlines en budgetten.
Timmerman, Binck
november 2020 – januari 2023
- Op maat gemaakte meubelstukken voor klanten ontwerpen en maken.
- Gebruik van diverse gereedschappen en machines voor het snijden, schuren en vormen van hout.
- Onderhouden van een veilige en efficiënte werkplek door het volgen van de veiligheidsvoorschriften.
- Assisteren bij de werkzaamheden zoals leveringen, verpakken en laden van eindproducten.
- Beschadigde onderdelen vervangen en scheuren herstellen.
4. Opleidingen
Om als timmerman te kunnen werken, heb je een technische opleiding in de bouw of houtbewerking nodig. De mbo-opleiding tot Timmerman of Allround Timmerman zijn veelgekozen opleidingen. Als je net klaar bent met je studie en je nog weinig relevante werkervaring hebt, dan kun je wat uitgebreider je opleiding beschrijving. Geef een omschrijving waarin je vertelt wat je gedaan en geleerd hebt. Benoem de projecten waar je aan gewerkt hebt om zo je timmermansvaardigheden aan te tonen.
MBO Timmerman, ROC van Amsterdam
augustus 2017 – september 2020
5. Cursussen en certificaten
Alhoewel cursussen en certificaten zeker geen verplicht onderdeel zijn voor je cv, kunnen ze wel van grote toegevoegde waarde zijn voor werkgevers. Hiermee laat je namelijk zien dat je professioneel wil blijven groeien en jezelf wil blijven doorontwikkelen. Ook kun je nieuwe vaardigheden aanleren of juist bestaande vaardigheden aanscherpen met nieuwe technieken.
Er bestaan verschillende interessante cursussen die je kunt volgen als timmerman, zoals:
- Meubelmaken
- Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA)
- Bouwtekeningen lezen
- Technisch Tekenen
- Geavanceerde Houtbewerkingstechnieken
- Restauratie en Renovatie van houtconstructies
Zorg er wel voor dat je alleen relevante certificaten in je cv opneemt.
6. Vaardigheden en competenties
Je zal ook nog een aantal belangrijke vaardigheden en competenties moeten toevoegen aan je timmerman cv. Hiermee geef je recruiters een duidelijk overzicht wat je te bieden hebt. De vaardigheden die je in je cv moet benoemen zullen sterk afhangen van de vacature en het type klussen dat je moet gaan doen. Zorg daarom dat je de vacature goed leest.
Hieronder een aantal voorbeelden:
- Technisch inzicht
- Handigheid
- Kennis van bouwtekeningen
- Houtbewerking (zagen, schaven, frezen, etc)
- Precisiewerk
- Kennis van gereedschappen en materialen
- Veiligheidsbewustzijn
- Probleemoplossend vermogen
- Vakkennis
- Flexibiliteit
- Zelfstandigheid
7. Aanbevelingen en referenties
Ondanks dat referenties of aanbevelingen normaal gesproken niet op een cv thuishoren, is het voor een timmerman juist wel van belang om deze toe te voegen. Als je aanbevelingen hebt ontvangen van eerdere werkgevers of klanten, kan dit een sterke toevoeging zijn aan je cv.
Zorg dat je per aanbeveling de volgende gegevens op je cv vermeldt:
- Naam van de persoon
- Bedrijf waar die werkzaam is
- Telefoonnummer
- E-mailadres
Zorg er wel voor dat je van tevoren deze personen informeert dat je hen aan je cv toevoegt als aanbeveling. Als een werkgever dan contact met hen opneemt, weten ze waar het over gaat.
Optionele onderdelen toevoegen:
Je cv als timmerman is nu zo goed als af. Toch zijn er nog aanvullende onderdelen die je zou kunnen toevoegen. Zeker als timmerman kan het moeilijk zijn om je te onderscheiden van andere kandidaten. Daarom is het een goed idee om nog een stap verder te gaan en te kijken welke extra onderdelen je aan je cv kunt toevoegen.
Als timmerman kun je bijvoorbeeld denken aan:
- Portfolio: Een verzameling van foto’s van projecten waaraan je hebt gewerkt. Dit geeft potentiële werkgevers een visueel beeld van je vakmanschap en oog voor detail.
- Persoonlijke projecten: Indien je eigen bouwprojecten of renovatiewerkzaamheden hebt uitgevoerd en hier trots op bent, benoem en beschrijf deze dan zeker op je cv.
- Vrijwilligerswerk: Misschien heb je jouw vaardigheden als timmerman ingezet voor een maatschappelijk belang in je lokale gemeente. Dit kan je passie voor het vak en je maatschappelijke betrokkenheid tonen.
Hoe val je op met jouw timmerman cv?
Over het algemeen zijn twee vacatures nooit exact hetzelfde. Zeker als timmerman kunnen de vacatures erg verschillend zijn. Hierdoor kan het lastig zijn om een cv te maken dat bij elke vacature past. Om die reden raden we altijd aan om jouw cv telkens zo specifiek mogelijk te maken voor de vacature en functie waarop je nu solliciteert. Wanneer je je cv voor elke sollicitatie iets aanpast, zal deze telkens perfect aansluiten bij de functie-vereisten. Dit vergroot aanzienlijk je kans om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek.
Vormgeving van je cv
Tot slot moeten we het nog hebben over de vormgeving van je cv. Natuurlijk is de inhoud het belangrijkst, maar tegenwoordig speelt de lay-out ook een belangrijke rol. Deze moet overzichtelijk gestructureerd zijn, zodat belangrijke informatie snel gevonden kan worden. Overweeg het gebruik van een cv-template als je het lastig vindt om zelf een cv te ontwerpen. Hiermee kun je snel en gemakkelijk een goed cv maken, zonder dat dit je veel tijd kost. Kijk ook bij onze andere cv-voorbeelden om inspiratie op te doen en een baanwinnend cv te schrijven.