Home » Cv voorbeelden » Cv-voorbeeld Zorgassistent

Cv-voorbeeld Zorgassistent

Werken in de gezondheidszorg betekent dat je je richt op het behouden en verbeteren van de gezondheid en welzijn van de mens. Ook als gezondheidszorg assistent (of in het kort ‘zorgassistent’) draag je hieraan bij. In dit artikel kijken we naar een goed cv-voorbeeld van een zorgassistent en bekijken we welke aspecten belangrijk zijn om in je cv te benadrukken.

creatief-cv-voorbeeld

Een cv voor een baan als zorgassistent schrijven

Werken als zorgassistent betekent dat je verantwoordelijk bent voor de zorg van mensen. Je hebt een breed takenpakket, waaronder het bieden van ondersteuning aan patiënten, het bijhouden van medische dossiers en het assisteren van medische professionals bij dagelijkse taken. Het is een functie waarbij je belangrijke vaardigheden en competenties nodig hebt op het gebied van effectief communiceren, organisatie en patiëntenzorg. Vanuit die gedachte moet je jouw cv voor een zorgassistent opstellen. In dit artikel kijken we naar:

 1. Hoe schrijf je een cv als zorgassistent (structuur en richtlijnen)?
 2. Advies per cv-onderdeel
 3. Tips voor een goede opmaak en om je cv te versterken

De structuur van een goed cv als zorgassistent

Zoals je in het voorbeeld cv terug kunt zien, is het cv opgebouwd uit verschillende onderdelen:

 1. Persoonlijke gegevens
 2. Persoonlijk profiel
 3. Werkervaring
 4. Opleidingen
 5. Vaardigheden
 6. Overige onderdelen, zoals cursussen en talen

Het is belangrijk dat je in verschillende onderdelen een aantal belangrijke vaardigheden benadrukt die je nodig hebt in een baan als zorgassistent. Denk aan je empathische houding of het feit dat je nauwkeurig en zelfstandig kunt werken. Dit zijn factoren die in je cv naar voren moeten komen.

Optimaliseer je cv voor ATS

Een belangrijke reden om je cv voor iedere sollicitatie aan te passen, is het feit dat tegenwoordig veel werkgevers werken met digitale systemen om de sollicitatieprocedures te automatiseren. Zo komt jouw cv zodra je solliciteert in een grote database terecht en wordt deze gescand op bepaalde trefwoorden die in de oorspronkelijke vacature staan. Als deze niet goed aansluit bij de vacature, krijg je een lage score en heb je kans dat jouw cv niet wordt doorgestuurd naar de HR-manager.

Een andere belangrijke reden is omdat elk bedrijf een andere invulling kan hebben aan een functie als zorgassistent. Bij de één zal de nadruk liggen op het ondersteunen van medische professionals, terwijl je bij een andere organisatie juist meer moet doen met gehandicaptenzorg, ouderenzorg, sociaal werk of thuiszorg. Het is belangrijk om de juiste ervaringen en vaardigheden te benadrukken die aansluiten op de specifieke zorg die je moet verlenen.

Hoe schrijf je een cv als zorgassistent?

Voorbeeld persoonlijke gegevens

Begin je cv altijd met het vermelden van je contactgegevens, zodat een recruiter weet hoe die jou moet bereiken. Daarbij is het altijd een voordeel als je een goed verzorgde profielfoto aan je cv toevoegt. Hiermee laat je wat van je persoonlijkheid en je professionele uitstraling zien.

Naam: Fleur Willems

Functie: Zorgassistent

Adres: Klaprooslaan 9, 2012 ZX, Haarlem

Telefoon: 06 – 88 73 54 21

E-mailadres: fleur_willems@gmail.com

Geboortedatum: 5 mei 2004

LinkedIn: /in/fleurwillems

Voorbeeld persoonlijk profiel

In je persoonlijk profiel moet je jouw zorgzame karakter terug laten komen. Hierin schrijf je een korte samenvatting waarin je jezelf voorstelt. Als zorgassistent kun je daarnaast ook iets zeggen over je empathische vermogen of je vermogen om samen te werken met anderen. Hiermee kun je een sterke indruk maken.

Ik ben een toegewijde zorgassistent met meer dan 5 jaar ervaring. Mensen helpen is de drijvende kracht in mijn carrière. Gedurende deze tijd heb ik een affiniteit ontwikkeld met de zorg voor ouderen. Hierin kan ik mijn professionele vaardigheden inzetten samen met mijn aangeboren empathisch vermogen en geduld. Ik geloof er sterk in dat het verlenen van zorg verder gaat dan alleen fysieke zorg. Ik ben er ook om patiënten op emotioneel gebied zo goed mogelijk te ondersteunen. Hiervoor krijg ik veel waardering van patiënten.

Voorbeeld werkervaring

Bij je werkervaring beschrijf je jouw taken, verantwoordelijkheden en prestaties bij eerdere werkgevers. Je begint altijd bovenaan met je meest recente baan. Wees hier selectief in en denk goed na welke ervaringen en bijbehorende vaardigheden het meest relevant zijn om te benadrukken gelet op de specifieke vacature waarop je solliciteert.

Je vermeldt je werkervaringen door telkens de naam van de werkgever, je functietitel, de locatie en een omschrijving van je taken te geven. Probeer je ervaringen zo te formuleren, dat werkgevers een goed beeld kunnen vormen hoe jij kan bijdragen aan hun doelstellingen.

Zorgassistent, Vital Life
april 2022 – Heden

 • Verantwoordelijk voor het ondersteunen van hoofdverpleegkundigen in dagelijkse zorgactiviteiten voor patiënten, inclusief baden, voeden en het toedienen van medicatie.
 • Bijhouden van patiëntdossiers en zorgde ervoor dat ze nauwkeurig en up-to-date waren.
 • Voerde routinegezondheidscontroles uit, zoals bloeddruk- en bloedsuikertesten en rapporteerde de resultaten aan de verpleegkundige staf.
 • Bijgedragen aan de ontwikkeling en uitvoering van individuele zorgplannen, wat resulteerde in betere gezondheidsresultaten voor onze patiënten.
 • Altijd alle veiligheidsprocedures nauwkeurig opgevolgd.

Zorgassistent, Sunrise
juni 2021 – maart 2022

 • Verantwoordelijk voor dagelijkse taken zoals het opmaken van bedden, steriliseren van apparatuur en het begeleiden van patiënten.
 • Verzorgde vooral oudere patiënten, waarbij ik sterke relaties ontwikkelde met patiënten die bijdroegen aan hun algemene comfort en welzijn.
 • Voltooide diverse administratieve taken zoals het plannen van afspraken en het beheren van patiëntgegevens.
 • Hield toezicht op de voeding van de patiënten.

Voorbeeld opleidingen

Voor veel beroepen in de zorg is een formele opleiding van belang. Er zijn opleidingen beschikbaar op verschillende niveaus, waaronder mbo, hbo en/of universitaire opleidingen. Benoem in dit onderdeel de specifieke opleiding die je gevolgd hebt. Vermeld de naam van je studie, de school waar je de opleiding gevolgd hebt, een begin- en einddatum en eventueel een omschrijving. Het schrijven van een omschrijving is alleen nodig als je nog weinig relevante werkervaring hebt. In dat geval kun je wat meer vertellen van wat je allemaal gedaan en geleerd hebt tijdens je opleiding. Zorg er in dat geval ook voor dat je eventuele stages toevoegt aan je cv.

Mbo Zorgassistent niveau 3, ROC Rotterdam
september 2019 – juni 2021

Voorbeeld vaardigheden

Vaardigheden vormen een cruciaal onderdeel van je cv. Voor de functie van gezondheidszorg assistent zullen werkgevers een set specifieke vaardigheden verwachten. Deze moeten absoluut terugkomen op je cv. Denk na over welke vaardigheden essentieel zijn voor het goed uitvoeren van de functie. Raadpleeg daarvoor ook altijd de vacature. Hier een lijst met tien relevante vaardigheden voor de functie van gezondheidszorg assistent:

 • Patiëntenzorg
 • Medische terminologie
 • Eerste hulp
 • Administratieve vaardigheden
 • Communicatievaardigheden
 • Empathie en mededogen
 • Oog voor detail
 • Tijdmanagement
 • Teamwork
 • Flexibiliteit en aanpassingsvermogen.

Relevante cursussen en certificaten

Het behalen van cursussen laat zien dat je jezelf blijft ontwikkelen. Als je relevante certificaten hebt behaald, kun je ervoor kiezen om deze aan je cv toe te voegen. Dit zal je cv versterken. Voorbeelden van goede cursussen kunnen zijn:

 • Omgaan met Dementie
 • EHBO voor Zorgprofessionals
 • Voeding en Hydratatie bij ouderen
 • Omgaan met Psychische Aandoeningen
 • Palliatieve Zorg en Ondersteuning

Let erop dat dit geen verplicht onderdeel is. Voeg het alleen toe als het relevant is voor de functie.

Talen

Aangezien je in de zorg vaak met veel verschillende patiënten met diverse culturele achtergronden werkt, kan het relevant zijn om je talenkennis aan je cv toe te voegen. Vooral als je ook vreemde talen spreekt kan het een voordeel zijn.

Nederlands – moedertaal

Duits – vloeiend

Engels – goed

Vormgeving van je cv

Nauwkeurig werken en goed zorgen voor je patiënten zijn de belangrijkste competenties die in je cv terug moeten komen. Om deze goed over te brengen op potentiële werkgevers, raden we aan om een overzichtelijk template te kiezen. Neutrale kleuren en een rustig ontwerp helpen om een overzichtelijk cv als zorgassistent te maken waarin belangrijke informatie snel gevonden kan worden.