geld

Grote verschillen in het salaris van CEO’s binnen Europa

Tussen de verschillende aangesloten landen van de Europese Unie zijn er grote verschillen gevonden in het salaris voor CEO’s. Ook salaris naar geslacht (Gender Pay Gap) blijft een groot punt van aandacht. Ook bij het salaris van vrouwelijke CEO’s ten opzichte van mannelijke CEO’s wordt dit weer duidelijk.

*Illustraties staan onderaan deze blog.

In een onderzoek van Lerensolliciteren.nl werd uitgezocht wat een gemiddelde CEO verdient voor elk land aangesloten bij de Europese Unie. Het salaris van CEO’s tussen de verschillende EU-landen ligt ver uit een met verschillen van meer dan € 10.000 euro.

Belangrijkste conclusies onderzoek Salaris van CEO’s binnen Europa

  • Nederland op plek #2: Duitse CEO’s verdienen het meest (€ 16.116,48), kort gevolgd door Nederlandse CEO’s (€15.774,80) en Belgische CEO’s (€14.714,21).
  • Gemiddeld gezien verdienen CEO’s in Europa 5,6 keer meer dan een gemiddeld werknemer.
  • In Nederland verdienen CEO’s 7,3 keer meer dan een gemiddeld werknemer. Dit is dus iets hoger dan het gemiddelde.
  • In Malta is de verhouding van het loon tussen een werknemer en een CEO gemiddeld gezien het grootst. Daar verdienen CEO’s gemiddeld 9,41 keer meer dan een gemiddeld werknemer.
  • In Denemarken is deze verhouding het kleinst. Daar verdienen CEO’s ‘slechts’ 3,33 keer meer dan een gemiddeld werknemer.
  • Gemiddeld gezien verdient een CEO in de Europese Unie €9.515,47 per maand.
  • Vrouwelijke CEO’s verdienen gemiddeld gezien €1.190,47 minder per maand ten opzichte van mannelijke CEO’s.
  • Gemiddeld gezien verdienen mannen 12,86% meer dan vrouwen.

Salaris CEO’s: de top 3

CEO’s in Duitsland verdienen het meest (€16.116,48 per maand), Nederland (€15.774,80) en België (€14.714,21) volgen op nummer 2 en 3. De hekkensluiters van de lijst bestond uit Estland (€4.747,45), Roemenië (€4.733,59) en Hongarije (€4.034,54). 

Het salaris van CEO’s binnen de Europese Unie loopt ver uiteen. Zo is het verschil in salaris tussen een Duitse CEO en een Hongaarse CEO maar liefst €12.018,94. 

Waarom CEO’s zoveel verdienen

Een CEO (Chief Executive Officer) staat aan het roer van een bedrijf. Hij/ zij bepaalt welke koers het bedrijf op gaat. Ze maken belangrijke beslissingen die grote impact hebben op het bedrijf en de toekomst van het bedrijf. Hier staat dan ook vaak een flink salaris tegenover. Naast een basisloon krijgt hij of zij ook vaak bonussen die afhangen van de prestaties en het behalen van doelstellingen. Om die reden geldt over het algemeen dat hoe beter een bedrijf het doet, hoe hoger het loon van de CEO.

Is het loon van een CEO verantwoord?

Het is natuurlijk discutabel of het loon van een CEO nou verantwoord is of niet. Feit is wel dat een CEO een extreem grote verantwoordelijkheid draagt als het gaat om de levensvatbaarheid en toekomst van een bepaald bedrijf. Daarnaast is het vaak ook zo dat het runnen van een bedrijf niet alleen van 09:00 – 17:00 gebeurd. CEO’s werken namelijk vaak veel langer (gemiddeld 75 uur per week). Je hebt als CEO helaas geen vaste werkuren en het hoge loon kan voor het reilen en zeilen van de onderneming vaak voor een groot deel wel verantwoord worden.

Verschil salaris CEO en werknemer steeds groter

Een van de resultaten die uit het onderzoek naar voren is gekomen is het feit dat een CEO binnen de Europese Unie gemiddeld 5,6 keer meer verdient dan een werknemer. Dat is een behoorlijke factor. Maar waar ligt dit aan? Hier is een hele duidelijke reden voor:

CEO’s krijgen niet alleen meer betaald vanwege hun enorme invloed op de prestaties van het bedrijf, maar ook omdat hun beloning voor een steeds groter deel wordt gekoppeld aan aandelen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Economic Policy Institute.

Overigens kan salarisverschil tussen een CEO en werknemer nog veel groter zijn. CEO’s bij beursgenoteerde bedrijven verdienen namelijk nog veel en veel meer dan het gemiddelde maandelijkse salaris uit het onderzoek.

Het is dan ook niet gek dat een CEO bij een beursgenoteerd bedrijf zo’n 300! keer meer verdient dan een gemiddelde werknemer.

Een voorbeeld: Paul Polman (de oud CEO van Unilever) verdiende in zijn laatste jaar zon €11,7 miljoen euro. De beloning van Polman was daarmee dat jaar zo’n 283 keer hoger dan de gemiddelde beloning van een Unilever werknemer.

Waarom vrouwen ondervertegenwoordigd zijn

Het is geen geheim dat er meer mannelijke dan vrouwelijke CEO’s zijn. Maar als we stellen dat slechts 5% van de CEO’s vrouw is, dan schrik je daar wellicht een beetje van. Tóch is het zo. Minder dan 5% van de CEO’s van beursgenoteerde bedrijven is vrouw (bron). Maar hoe komt dat?

Een van de voornaamste redenen ligt in stereotypes die we hanteren als het gaat om mannelijke en vrouwelijke leiders (bron). Vrouwen voldoen niet aan het beeld van een “ideale, sterke” leider. Er wordt al decennialang onderzoek gedaan naar kenmerken van een ‘goede leider’. Hieruit komt telkens weer naar voren dat een goede leider dominant, krachtdadig en risico-nemend is. We dichten deze kenmerken eerder toe aan een man dan aan een vrouw. We hebben overigens ook stereotiepe opvattingen over een ‘goede’ vrouw. Die zijn namelijk zorgzaam, bescheiden en ondersteunend.

Om die reden is het dus voor vrouwen een stuk moeilijker om CEO te worden dan voor een man. Ze moeten dit stereotiep beeld eerst zien te doorbreken, terwijl dit voor mannen vanzelfsprekend is.

salaris CEO Europese unie kaart
gemiddeld salaris ceo Europese Unie landen

Bekijk hier alle data van het onderzoek.

Wil jij ook net zoveel gaan verdienen als een CEO? Dat begint bij een ijzersterk CV. Een goed CV maken is een van de belangrijkste onderdelen in het sollicitatieproces. Met een goed curriculum vitae maak je immers aantoonbaar meer kans op een baan. Neem een kijkje bij onze CV templates om hiermee te starten. Bekijk ook ons artikel over het gemiddelde salaris in Nederland voor een wat realisischer beeld van je potentiële inkomen.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.