Home » Cv voorbeelden » Cv-voorbeeld Kok

Cv-voorbeeld Kok

Heb je een passie voor koken en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging in de keuken, maar vind je het lastig om een professioneel, uniek en relevant cv in elkaar te zetten? In deze blog nemen we je mee door alle bouwstenen die je nodig hebt om tot een overtuigend koks cv te komen waarmee jij potentiële werkgevers kunt overtuigen.

creatief-cv-voorbeeld

Als kok, chef-kok of souschef ben je verantwoordelijk voor het bereiden van maaltijden, maar kun je ook zorgdragen voor het succesvol ‘reilen en zeilen’ van de volledige keukenbrigade. Je ziet koks veelal in restaurants, maar kunt ze ook tegenkomen in hotels, ziekenhuizen, zorginstellingen en cateringbedrijven. Naast het bereiden van maaltijden is het ook zeker van belang dat een kok de voedselveiligheid waarborgt door te voldoen aan de kwaliteitsnormen.

Hoe schrijf je een cv als kok?

Als je hebt besloten om te solliciteren naar een nieuwe functie als kok, is het belangrijk om na te gaan wat de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van deze functie zijn.

Over het algemeen dien je als kok kennis te hebben over het plannen, voorbereiden en koken van maaltijden. Daarnaast is het ook van belang dat je kennis hebt over het borgen van de voedselkwaliteit en hygiëne. Als ervaren kok kan het ook zijn dat je over leidinggevende en creatieve capaciteiten moet beschikken, omdat er op diverse aspecten net wat meer van je gevraagd kan worden.

Bij het schrijven van een effectief cv is het van belang om deze vaardigheden en verantwoordelijkheden expliciet te benoemen. Vergeet niet om de vacaturetekst grondig door te lezen, om zo helder te krijgen wat het meest relevant is voor de functie. Als je aan de slag wilt gaan als kok in een ziekenhuis kunnen er andere aspecten belangrijker zijn, dan wanneer je van plan bent om te werken in een luxe restaurant. Houd daar rekening mee bij het opstellen van je cv.

Personalia

Als eerst begin je met het toevoegen van je persoonlijke gegevens. Zonder deze informatie weet een recruiter niet wie je bent en hoe je te bereiken bent. Daarom vermeld je in dit kopje in ieder geval je voor- en achternaam, je adres, e-mailadres, telefoonnummer en geboortedatum.

 Het is optioneel om een foto en een link naar je LinkedIn-pagina toe te voegen. Mocht je nog bijzondere persoonsgegevens hebben, dan is dit ook dé plek om het bij te voegen. Vergeet niet om enkel te benoemen wat van belang is voor de functie.

Naam: Rob de Korte

Functie: Kok

Adres: Kanaal Noord 173, 7322 AE, Apeldoorn

Telefoon: 06 – 89 65 47 48

E-mailadres: rob.dekorte@outlook.com

Geboortedatum: 17-08-1993

LinkedIn: linkedin.com/in/robdekorte

Persoonlijk profiel

De volgende stap is het toevoegen van een persoonlijk profiel, hierin stel je jezelf beknopt voor en vat je je ervaring, vaardigheden en passie voor het koksvak kort samen. Hier moet direct naar voren komen wat jou uniek maakt ten opzichte van de concurrentie. Het is als het ware een korte sollicitatie pitch over jezelf.

Om een unieke culinaire ervaring te bieden aan gasten, is het als kok belangrijk om kennis te hebben van ingrediënten en bereidingstechnieken. Daarnaast zorgen goede communicatieve vaardigheden voor een effectieve communicatie met het team. Houdt dit soort kwaliteiten in je achterhoofd bij het schrijven van een persoonlijk profiel.

Hieronder vind je een voorbeeld van een persoonlijk profiel:

Als kok met meer dan acht jaar werkervaring in top hotels ben ik in staat om met gasten mijn passie voor de Italiaanse keuken te delen. Ik streef altijd naar het gebruik van verse ingrediënten in combinatie met traditionele smaken, waardoor mijn culinaire identiteit in al mijn gerechten naar voren komt. Samen met mijn team kan ik stressvolle situaties goed tackelen en hierbij verlies ik voedselveiligheid nooit uit het oog. Door mijn creativiteit te gebruiken, ontwikkel ik continue nieuwe gerechten waarmee ik gasten een onvergetelijke culinaire avond bezorg.

Werkervaring

Na het schrijven van het persoonlijk profiel, is het tijd om aan de slag te gaan met je werkervaring. Dit is over het algemeen het belangrijkste onderdeel van je cv. Hierin blik je (in chronologische volgorde) terug op je eerdere werkervaring. Je begint hier met je meest recente baan bovenaan.

Zorg ervoor dat je alleen relevante werkervaring toelicht en vermeld daarbij ook relevante successen die je behaald hebt. Het kan helpen om dit te weergeven in cijfers en percentages, omdat het ervoor zorgt dat het je succes concreet maakt en het kan een pluspunt zijn voor potentiële werkgevers.

Wanneer je net bent afgestudeerd of nog weinig werkervaring hebt opgebouwd in de keuken, kan het goed zijn om eens na te denken over mogelijk andere ervaringen die ook relevant kunnen zijn. Een bijbaan als afwashulp laat zien dat je in je jongere jaren al interesse had in het werken in een keuken.

Chef-kok, Hotel Landgoed Oosterwold, Arnhem
september 2015 – Heden

  • Eindverantwoordelijk voor de gehele keukenbemanning
  • Leidinggegeven aan stagiairs
  • Introductie van de daghap, waardoor het restaurant binnen 6 maanden 10% meer bezoekers kreeg.
  • Implementatie van nieuw voorraadbeheersysteem, wat leidde tot 25% minder voedselverspilling.

Kok, Restaurant de Oceaan, Apeldoorn
januari 2013 – augustus 2015

  • Dagelijks voorbereiden van gerechten
  • Assisteren van de chef-kok bij de bereiding van soepen en salades
  • Wekelijkse schoonmaakwerkzaamheden
  • Voorraadbeheer
  • Bekroond met een award voor ‘Beste Teamspeler’ binnen het complete koks team

Opleidingen

Ook de vermelding van je (koks-)opleidingen is een zeer belangrijk onderdeel op je cv. Hiermee laat je aan een potentiële werkgever zien dat je een goede basiskennis hebt over het werken in de keuken. Wanneer je nog beperkte werkervaring hebt is het ook relevant om wat dieper in te gaan op eventuele gevolgde specialisaties en vakken of afgeronde projecten. Hiermee laat je net wat meer zien dan enkel de naam van de opleiding die je hebt gevolgd.

Met een MBO niveau 2 diploma kun je al in de keuken aan de slag als basiskok. Heb je de behoefte aan extra uitdaging? Na het succesvol afronden van een MBO niveau 3 kun je jezelf zelfstandig werkend kok noemen. Met een diploma die nog een niveau hoger is ben je in staat om leidinggevende te worden in de keuken of gespecialiseerd kok. In het onderstaande voorbeeld laten we zien hoe je opleidingen op je cv kunt vermelden. Hierbij is het van belang dat je het, net als bij je werkervaring, in omgekeerde chronologische volgorde vermeld.

Zelfstandig werkend kok (MBO niveau 3), MBO Amersfoort
september 2012 – juli 2013

Basiskok (MBO niveau 2), ROC van Amsterdam
september 2008 – juli 2011

Cursussen en certificaten

Als kok kun je je continue blijven ontwikkelen door het volgen van relevante cursussen en het behalen van diverse certificaten. Hiermee vergroot je je vaardigheden en kennis op bepaalde gebieden in de keuken. Voor een potentiële werkgever kan dit hét verschil maken, omdat je laat zien dat je bereid bent te investeren in jezelf om nog beter te worden. Zo is het mogelijk om een cursus te volgen op het gebied van wijn en drank, menu-ontwikkeling, allergenen, leiderschap en de bereiding van vegetarische gerechten. De keuze van je verdieping hangt af van je persoonlijke interesse en de mogelijkheden bij een werkgever.

Cursussen en certificaten benoem je in een apart kopje op je cv, dit doe je door de naam van de cursus te vermelden, gevolgd door het jaartal waarin de cursus is afgerond.

  • HACCP – jaarlijks vanaf 2012
  • Leiderschapstraining – 2023
  • Allergenenbeheer – 2020

Vaardigheden

Wanneer je solliciteert naar een nieuwe functie als kok verwachten werkgevers dat je bepaalde vaardigheden bezit om deze functie succesvol te kunnen uitoefenen. Het is daarom van belang dat je relevante vaardigheden benoemd op je cv. Beperk je daarbij tot de meest belangrijke vaardigheden voor een functie. Wanneer je te veel vaardigheden opsomt, kan een recruiter door de bomen het bos niet meer zien en is het lastig om te bepalen waarin jij echt uitblinkt.

  • Snijtechnieken
  • Samenwerken
  • Creativiteit
  • Kennis van ingrediënten
  • Stressbestendigheid
  • Creativiteit en het vermogen om nieuwe gerechten te bedenken
  • Kennis van voedselveiligheid en hygiënenormen
  • Organisatorisch
  • Goede communicatievaardigheden
  • Aandacht voor detail

Maak je cv compleet met extra onderdelen:

Je hebt nu alle belangrijke onderdelen van het cv gehad, maar het is altijd mogelijk om je cv verder te personaliseren door extra onderdelen toe te voegen. Het toevoegen van extra onderdelen is alleen nodig als het relevant is voor de functie waarnaar je solliciteert en het extra waarde toevoegt waardoor jij je kunt onderscheiden van de concurrentie. Bij extra onderdelen voor de functie kok kun je denken aan:

  • Stages: Het toevoegen van stages aan je cv is vooral van toegevoegde waarde wanneer je net bent afgestudeerd of nog niet veel werkervaring hebt opgedaan.
  • Talen: Wellicht ga je aan de slag in een internationale keuken. Het spreken van meerdere talen is dan een pluspunt omdat het de communicatie met collega’s en/of gasten eenvoudiger maakt.
  • Vrijwilligerswerk: Met vrijwilligerswerk kun je aantonen dat je bereid bent maatschappelijk betrokken te zijn. Ook toont het aan dat je meer ervaring hebt dan een recruiter in eerste instantie denkt.
  • Hobby’s en interesses: Het vermelden van hobby’s en interesses geeft een nog beter beeld van wie je bent en daarnaast zorgt het voor een onderscheidend cv.

Hoe val je op met jouw koks cv?

Elke vacature waarop je reageert heeft een andere invulling van de functie kok, dit komt doordat elk bedrijf andere behoeften, standaarden of doelen heeft. Het is daarom van belang dat je je cv telkens aanpast naar de exacte vereisten van de betreffende vacature om je kansen op de baan te vergroten. Zorg dat je vakjargon gebruikt en bedenk of je de relevante informatie voor de vacature benoemd. Herlees nogmaals de vacaturetekst, lees je cv nogmaals kritisch door en pas teksten waar nodig aan.

Vormgeving van je cv

Met dit voorbeeld cv van een kok heb je handige tips en adviezen kunnen lezen die je in je eigen cv kan implementeren. Met een cv maak je een eerste indruk op toekomstige werkgevers. Om je cv te onderscheiden is niet alleen de inhoud van je cv van belang, maar ook de vormgeving van je cv kan ervoor zorgen dat je opvalt ten opzichte van andere kandidaten en je kansen op de baan vergroten. Een goed cv heeft bijvoorbeeld een leesbaar lettertype, voldoende witruimte en een uniforme en overzichtelijke opmaak. Door gebruik te maken van een cv template zorg je ervoor dat de vormgeving van je cv al perfect is. Vul alleen nog de benodigde informatie in en je bent klaar voor de jacht op een nieuwe baan.