chronologisch cv

Wat is een chronologisch CV precies en in welke situatie kun je dit type CV het beste gebruiken?

Het chronologisch CV is een van de meest gebruikte soorten CV’s en daarmee zeker aan te raden.

Toch zijn er een aantal voor- en nadelen waar je rekening mee moet houden.

In dit artikel behandelen we alles wat je moet weten over het chronologisch CV.

Wat is een chronologisch CV

Een CV begint altijd met jouw contactgegevens en een persoonlijk profiel. In een chronologisch CV staan jouw opleidingen hier direct achter vermeldt. Je legt dus meer nadruk op je opleidingen, waardoor dit type CV perfect is voor studenten en starters. In een ‘standaard’ CV begin je namelijk met je werkervaring.

CV chronologisch of omgekeerd chronologisch

Naast het chronologisch CV wordt ook het teruglopend CV (synoniem voor omgekeerd chronologisch CV) veel gebruikt.

Dus, welke moet jij gebruiken?

Het hangt er een beetje vanaf waar je momenteel in je carrière staat.

Als je een succesvol CV wilt maken, is het belangrijkste dat je jouw belangrijkste prestaties bovenin je CV zet.

Dit wordt namelijk als eerst gelezen door een recruiter of werkgever. Daar wil je dus wat extra nadruk op leggen.

Een chronologisch CV legt de nadruk op jouw opleidingen, omdat dit bovenin je CV staat. Een teruglopend CV legt juist meer nadruk op jouw werkervaring.

  • Teruglopend CV: Voor kandidaten met op zijn minst al een aantal jaar consistente en relevante werkervaring.
  • Chronologisch CV: Voor studenten en starters. Met dit CV format kun je extra de nadruk leggen op je opleidingen door deze boven je werkervaring te plaatsen.
  • Vaardigheden CV: Dit format leent zich voor kandidaten die een carrièreswitch willen maken of die vanuit werkloosheid solliciteren. De tijdvolgorde is namelijk niet belangrijk. Jouw vaardigheden en competenties zijn het uitgangspunt van je CV.

Heb je dus al een aantal jaar werkervaring? Maak dan een teruglopend CV.

Voor- en nadelen van een chronologisch CV

Voordelen:

  • Het is een zeer bekend format bij recruiters.
  • Het is makkelijk leesbaar en heeft een duidelijke structuur en opbouw.
  • Perfect om je opleidingen uit te lichten en hier extra nadruk op te leggen.
  • Geeft duidelijk inzicht in het verloop van jouw carrière.

Nadelen:

  • Als je grote gaten in je CV hebt, zijn deze snel zichtbaar doordat je datums in MAAND-JAAR format bij de verschillende onderdelen vermeldt.
  • Heb je werkervaring die perfect aansluit op de functie waar je op solliciteert? Dan kun je beter een teruglopend CV gebruiken. Dit type CV zet namelijk je werkervaring centraal in plaats van je opleidingen.
Pro Tip: Een andere mogelijkheid is het Europass CV. Dit is een gestandaardiseerd CV-format om binnen Europa te solliciteren.

Hoe maak je een chronologisch CV?

Een chronologisch CV maken is niet moeilijk. Het kent wel een bepaalde indeling en structuur die jij moet volgen zodat je het begrijpelijk en leesbaar houdt voor recruiters en werkgevers.

Volgorde van een chronologisch CV

De standaardindeling van een chronologisch CV ziet er als volgt uit:

  1. Contactgegevens (personalia)
  2. Persoonlijk profiel
  3. Opleidingen
  4. Werkervaring
  5. Vaardigheden
  6. (Optioneel) extra onderdelen (denk aan talen, hobby’s, cursussen, etc)

Per onderdeel zullen we kort toelichten wat je precies moet vermelden:

Contactgegevens – Je vermeldt tenminste: voor- en achternaam, geboortedatum, adres (of woonplaats), telefoonnummer & e-mailadres. Je kunt een LinkedIn profiel toevoegen, een professionele foto, een rijbewijs indien relevant voor de functie of een website als je deze hebt.

Persoonlijk profiel – Begin je CV met een korte samenvatting van wie jij bent. Geef hierin aan waar jouw kwaliteiten liggen en wat jouw toegevoegde waarde is. Dit is vaak de eerste indruk die een recruiter van jou krijgt en is bepalend of de het CV verder wordt gelezen.

Opleidingen – Je vermeldt jouw onderwijsinstituut, diploma, een begin- en einddatum en korte omschrijving. Beschrijf eventueel je studierichting, specialisaties, vakkenpakket en afstudeeronderwerp.

Pro tip: Als je een student of starter bent is het gebruikelijk om je stages in een apart kopje op je CV te vermelden. Op deze manier kun je hier speciaal wat aandacht aan geven en uitlichten in je CV.

Werkervaring – Geef een overzicht van jouw relevante werkervaring. Vermeld je werkgever, functietitel, een begin- en einddatum en een korte omschrijving van je werkzaamheden. Focus op behaalde prestaties en resultaten en probeer cijfers en getallen te benoemen (Dus: conversie met X % verhoogd in 3 maanden in plaats van alleen ‘conversie verhoogd’).

Vaardigheden – Bekijk de vacaturetekst nog eens grondig en probeer te begrijpen waar het bedrijf precies naar opzoek is. Welke vaardigheden bezit jij om aan de wensen en behoeften van de werkgever te voldoen? Benoem deze vaardigheden in een apart kopje in je CV.

Extra onderdelen – Zeker studenten en starters kunnen bijvoorbeeld stages, talen, hobby’s en interesses nog eens in een apart kopje toelichten. Hiermee vul je jouw CV wat op en kun je extra bewijzen leveren en de recruiter overtuigen dat jij een geschikte kandidaat bent.

Rangschikken van heden naar verleden of van verleden naar heden?

Bij het rangschikken van jouw verschillende functies en opleidingen moet je een keuze maken of je begint met de meest recente zaken of juist met de oudste.

Als we jouw werkervaring even als voorbeeld pakken, moet je dus kiezen om bovenaan te beginnen met je meest recente werkervaring, of juist jouw allereerste (relevante) functie.

Voor beiden is wat te zeggen:

  • Als je begint met de oudste zaken, loop je een risico dat een lezer al gauw de interesse verliest omdat je meest recente (en vaak ook meest relevante) functies dan verder onderin staan.
  • Als je begint met de recentste zaken, wordt het verder in je CV steeds minder interessant. Daarnaast hebben mensen de neiging om de laatste dingen die ze gelezen hebben het best te onthouden. Dat zou dus een nadeel kunnen zijn.

Wat adviseren wij?

Wij adviseren eigenlijk altijd om te beginnen met de meest relevante zaken bovenaan en van daaruit terug te werken in de tijd.

Je presenteert je werkervaring, opleidingen en andere relevante onderdelen dan dus van heden naar verleden.

Dit is naar onze mening de beste manier om je CV in te delen en heeft de meeste kans om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek.

Chronologisch CV voorbeeld

Onderstaand hebben we een voorbeeld van een chronologisch CV toegevoegd. 

Deze kun je gebruiken als uitgangspunt bij het maken van je CV.

voorbeeld chronologisch cv

Conclusie

Onthoud dat een chronologisch CV de nadruk legt op jouw opleidingen.

Als deze voor jouw belangrijk zijn dan is dit type CV perfect voor jou om te gebruiken!

Alvast succes met solliciteren!

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.