Home » Cv voorbeelden » Cv-voorbeeld Barista

Cv-voorbeeld Barista

Om een baan als barista te krijgen zal je een goed en overtuigend cv moeten schrijven. Dit zal je helpen om op te vallen bij werkgevers en meer kans te maken op een baan. In je cv zal je de juiste vaardigheden, ervaringen en eventuele certificeringen moeten benadrukken om een goed beeld van jezelf te schetsen. In dit artikel kijken we naar een cv-voorbeeld van een barista. Hierin kijken we naar belangrijke aspecten die je in je cv moet zetten. Ook geven we tips en voorbeelden om je cv te versterken.

creatief-cv-voorbeeld

Wat doet een barista? 

Als barista ben je verantwoordelijk voor het bereiden en serveren van verschillende koffiedranken. Je behoudt en bewaakt de kwaliteit van de koffie en maakt vaak een praatje met de klanten. Je zal een basiskennis moeten hebben van de verschillende soorten koffie en hoe je deze het beste kunt bereiden. 

Hoe maak je een cv als barista?

Om een cv als barista te maken zal je een aantal belangrijke vaardigheden en ervaringen in je cv moeten benadrukken. Zo zal je moeten laten zien dat je een klantgerichte aanpak hebt en dat je in staat bent om in drukke omgevingen te werken. Uiteraard moet je goed benadrukken hoe jij de klant een onvergetelijke ervaring kan bieden met jouw koffieskills.

Persoonlijke gegevens

Je start je cv altijd met het vermelden van je persoonlijke gegevens. Aan de hand hiervan kan een potentiële werkgever contact met je opnemen. Zorg er dus voor dat je je volledige naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres vermeld.

Daarnaast speelt de uitstraling van een barista een belangrijke rol, omdat je constant in contact met klanten zal staan. Om die reden is het aan te raden om een foto aan je cv toe te voegen. Hiermee kun je wat meer laten zien van jouw persoonlijkheid en professionaliteit.

Naam: Nina Hendriks

Functie: Barista

Adres: Rozentuin 27, 2317 ZD, Leiden

Telefoon: 06 – 83 29 54 67

E-mailadres: nina_hendriks@gmail.com

Geboortedatum: 8 maart 2003

LinkedIn: /in/ninahendriks

Persoonlijk profiel

Als barista is de kans groot dat je de eerste persoon bent die een klant ziet als hij het café binnenkomt. Daarom zal je dus gelijk een goede eerste indruk moeten maken. Jouw persoonlijk profiel is het eerste wat je potentiële werkgever gaat lezen wanneer die jouw cv opent. Daarom is het van groot belang dat jij hier een goede eerste indruk maakt. Het helpt werkgevers om snel te beoordelen of jij geschikt bent voor de functie.

Benadruk jouw sterke punten en vaardigheden in je profiel. Vertel wie je bent en wat jou uniek maakt. Als barista is het belangrijk om bepaalde kerncompetenties, zoals klantenservice, aandacht voor detail en jouw unieke koffiebereidingsvaardigheden te benadrukken. Laat zien dat je een passie hebt voor koffie en het leveren van uitstekende klantbelevingen.

Als energieke en gepassioneerde barista met drie jaar ervaring, heb ik een diepgaande kennis ontwikkeld voor het bereiden van de perfecte koffie. Dankzij mijn expertise en uitgebreide kennis van verschillende koffiebonen en hun unieke smaakprofielen, weet ik niet alleen unieke verhalen te vertellen over de koffie, maar ook lekkere koffiespecialiteiten te bereiden. Door elke koffie met zorg en aandacht voor te bereiden, streef ik ernaar om de verwachtingen van de klant iedere keer te overtreffen.

Werkervaring

Aan de hand van je arbeidsverleden kun je een potentiële werkgever een idee geven van hoe goed jij bent in je functie. Het geeft de werkgever een idee hoe goed jij in het café kunt functioneren.

Je vermeldt je werkervaringen altijd in omgekeerd chronologische volgorde, met je meest recente functie bovenaan. Daarnaast beschrijf je jouw taken en verantwoordelijkheden als barista. Je kunt hiervoor telkens 3 tot 4 voorbeelden geven om aan te tonen dat je over de juiste kwaliteiten beschikt.

Zorg dat je alleen ervaringen vermeldt die relevant zijn voor de functie. Als je in veel verschillende cafés hebt gewerkt, kun je wellicht een aantal ervaringen samenvoegen om ruimte te besparen. Als je nog niet veel relevante ervaring hebt, vertel dan wat meer over andere ervaringen die je hebt opgedaan in hotels, restaurants of cafés.

Barista, Espresso Express
maart 2023 – Heden

 • Verantwoordelijk voor het maken van een verschillende koffiedranken en specialiteiten, waaronder lattes, cappuccino’s en espresso’s.
 • De hoogste reinigingsstandaarden en veiligheidsvoorschriften onderhouden en nageleefd voor zowel de werkruimtes als de koffiemachines.
 • Nieuwe medewerkers ingewerkt in basis barista-vaardigheden en het leveren van een goede klantervaring.
 • Een nieuwe speciale koffiesoort geïntroduceerd en gepromoot, wat resulteerde in een 10% stijging van de losse koffieverkoop.

Barista, The Coffee Corner
augustus 2021 – februari 2023

 • Verantwoordelijk voor het maken van gespecialiseerde ambachtelijke koffies.
 • Maandelijks een koffieproeverij georganiseerd die leidde tot een significante toename in klantbetrokkenheid en terugkerende klanten.
 • Het leveren van uitstekende klantenservice in een drukke, snelle omgeving.
 • Openen en sluiten van het café inclusief het afsluiten en tellen van de kassa’s.

Opleidingen en cursussen

Voor de functie van barista is niet nodig om een specifieke opleiding te volgen. Vaak leer je dergelijke vaardigheden tijdens het werk of door middel van het volgen van een bepaalde cursus.

Er zijn veel verschillende cursussen die je eventueel zou kunnen volgen om barista te worden of je vaardigheden als barista aan te scherpen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Barista basics
 • Advanced Barista
 • Latte Art: Van Basis tot Geavanceerd
 • Wereldwijde Koffieculturen en -tradities
 • Geavanceerde Brouwmethoden voor Koffiespecialisten
 • Cold Brew en IJskoffie: Technieken en Recepten

Opleidingen
Hospitality Management, Hogeschool Utrecht
september 2020 – juni 2021

Cursussen en certificaten

 • Latte Art – 2023
 • Advanced Barista – 2022

Het behalen van relevante certificaten, laat ook zien dat je passie hebt voor het vak en jezelf wil blijven ontwikkelen.

Belangrijke vaardigheden

Als barista moet je natuurlijk vaardigheden hebben in het goed bereiden van koffie, maar ook in het laten terugkomen van klanten door goede klantenservice te leveren. Je zal dus bij de competenties in je cv zowel persoonlijke als ‘technische’ vaardigheden moeten benoemen.

Hieronder volgt een opsomming van 13 relevante vaardigheden voor de functie van barista:

 • Kennis van koffiebereiding
 • Uitstekende klantenservice
 • Gedetailleerde kennis van koffiesoorten
 • Geduld
 • Multitasking
 • Contant geld verwerken
 • Schoonmaken en onderhoud van koffiemachines
 • Goed communicatievermogen
 • Samenwerken
 • Onder druk werken
 • Detailgericht
 • Creativiteit
 • Oplossend vermogen

Voeg talen toe

Zeker in een café binnen toeristische gebieden kan het een voordeel zijn als je meerdere talen spreekt. Om die reden is het altijd een voordeel als je jouw talenkennis aan je cv toevoegt. Maak een lijstje van de talen die je spreekt, en geef daarbij indien mogelijk het taalniveau aan:

Talen

Nederlands – moedertaal
Engels – vloeiend
Duits – goed
Spaans – goed

Aanvullende onderdelen toevoegen

Naast de verplichte inhoud van je barista cv, kun je natuurlijk nog meer onderdelen toevoegen om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten.

Hier zijn enkele suggesties die relevant kunnen zijn voor je barista cv:

 • Barista Competities: Als je hebt deelgenomen aan ‘barista-competities’, dan is dit natuurlijk een groot voordeel die je passie en toewijding aan het vak laat zien.
 • Koffie-gerelateerde Blogs of Social Media: Als je een blog of social media account beheert waarop je regelmatig over koffie post, voeg dit dan toe.
 • Vrijetijdsbestedingen: Heb je hobby’s die relevant zijn voor het beroep van barista? Denk bijvoorbeeld aan het zelf roosteren van koffiebonen, thuis experimenteren met nieuwe koffierecepten of reizen naar koffieplantages.

Lay-out van je barista cv

Klantvriendelijkheid en professionaliteit zijn twee belangrijke kenmerken in een functie als barista. Probeer dit ook in de uitstraling van je je cv te verwerken. Zie je cv als project met als eindresultaat een uitnodiging voor een gesprek. Je wil ten slotte dat een recruiter je hele curriculum vitae leest en dit doe je door onder andere goed gebruik te maken van duidelijke koppen, titels, witregels een een strak ontwerp. Kies daarnaast een professioneel ontworpen lay-out zodat je snel en gemakkelijk een overzichtelijk cv kan opstellen.