Home » Sterke punten in je cv noemen: hoe pak je dat aan?
Sterke punten in je cv noemen

Jouw cv is hét visitekaartje voor het bedrijf waar je solliciteert. Het is dan ook belangrijk dat je een goede eerste indruk achterlaat met jouw cv. Op deze manier kom je boven op de stapel bij het bedrijf om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Zo is het dan ook belangrijk om jouw sterke punten goed te benadrukken op je cv. Maar welke sterke punten zijn belangrijk om te vermelden op je cv en hoe pak je dit aan?

Wat bedoelen we met sterke punten?

Als je nou jezelf afvraagt “Waar ben ik nou echt goed in?” of als je iemand zou vragen om jou te omschrijven, wat zou er dan uitkomen denk je? Hoogstwaarschijnlijk komen daar een aantal unieke eigenschappen naar voren die jou uniek maken. Dit is vaak specifieke kennis, vaardigheden, eigenschappen en expertise die je bij je draagt. Dit zijn vaak de sterke punten die goed op je cv staan.

Waarom zet je sterke punten op je cv?

Het opnemen van soft skills in je cv is belangrijk, omdat deze vaardigheden inzicht bieden in je persoonlijkheid en je vermogen om effectief te functioneren in een professionele omgeving.

Technische vaardigheden (hard skills) en werkervaring tonen aan wat je kunt doen, terwijl soft skills laten zien hoe je dat doet. Werkgevers hechten steeds meer waarde aan de persoonlijkheid van werknemers. Soft skills spelen daarbij een belangrijke rol bij het bepalen van hoe goed je in een team kunt samenwerken, hoe je met uitdagingen kunt omgaan en hoe je bijdraagt aan een positieve bedrijfscultuur.

Welke sterke punten doen het goed op je cv?

Sterke punten in je cv kunnen variëren afhankelijk van je ervaring, vaardigheden en de specifieke functie waarop je solliciteert. Het is belangrijk om je sterke punten te koppelen en af te stemmen aan de specifieke vereisten van de gezochte functie. Als je bijvoorbeeld solliciteert op een baan als klantenservicemedewerker of receptioniste, dan zijn communicatieve vaardigheden zeer belangrijk.

Hieronder volgen een aantal sterke punten die het goed doen op je cv:

1. Communicatieve vaardigheden.

Uitstekende communicatieve vaardigheden zijn belangrijk in zowel mondelinge- als schriftelijke communicatie. In veel functies moet je veel doen met communicatie (is het niet met de klant dan is het wel in samenwerkingsverband).

2. Teamwork

Aansluitend op communicatieve vaardigheden is teamwork een belangrijk sterk punt om te vermelden op je cv. Dit gaat eigenlijk hand in hand met jouw communicatieve vaardigheden. Het zijn van een teamspeler is een waardevolle eigenschap. Zo laat je zien dat je effectief kan samenwerken binnen een team.

3. Leiderschap

Als je goede leiderschapskwaliteiten hebt, geef dit dan ook aan in je cv.  Het onderwerp ‘leiderschapskwaliteiten’ is een breed begrip. Hier kan je bepaalde aspecten benoemen die vallen onder leiderschap (afhankelijk van de functie). Hieronder een aantal voorbeelden van eigenschappen voor effectief leiderschap:

 • Effectieve communicatie: Bij leiderschap is het belangrijk dat je goed de boodschap kan overbrengen bij jouw werknemers of de mensen waarover je leiding hebt. Wees daarom transparant in jouw communicatie en luister goed wat de werknemer daarop te zeggen heeft.
 • Enthousiast: Je moet enthousiast zijn over het doel van het bedrijf. Als je zelf enthousiast bent, dan kan je dat enthousiasme overbrengen op je collega’s.
 • Probleemoplosser: In het werkveld kan er altijd wat misgaan. Hiervoor heb je als leider een goed vermogen nodig om het probleem op te lossen. Om dit te kunnen doen moet je geduldig zijn in lastige situaties.
 • Innovatief: Als leider moet je creatief kunnen denken. Je moet met nieuwe, relevante ideeën komen en deze effectief implementeren.

4. Resultaatgericht

Heb je ervaring met het behalen van meetbare resultaten? Dan is het slim om dit sterke punt te vermelden op jouw cv. Geef hierbij ook “bewijs” hoe je dan resultaatgericht bent, bijvoorbeeld:

 • Een team van 10 verkoopmedewerkers opgezet en geleid waarmee consequent maandelijkse verkoopdoelen werden behaald. Dit resulteerde in een jaarlijkse omzetstijging van 20%.
 • Markttrends geanalyseerd en nieuwe kansen geïdentificeerd, wat leidde tot de lancering van een succesvolle productlijn die binnen het eerste jaar een extra omzet van €1 miljoen genereerde.

In dit voorbeeld wordt het resultaatgerichte handelen heel concreet gemaakt door specifieke prestaties en meetbare resultaten te benoemen. Het is belangrijk om cijfers en feiten toe te voegen om je toegevoegde waarde en bijdrage aan eerdere werkgevers te ondersteunen. Dit maakt je cv concreter en overtuigender voor potentiële werkgevers.

5. Analytisch denkvermogen

Tegenwoordig is het belangrijk om goed om te kunnen gaan met data en het handelen op basis van deze data. Vermeld daarom ook op je cv als je goed bent in het analyseren van data en het acteren op basis van deze data. Laat zien dat je welbedachte beslissingen neemt op basis van de informatie die je tot je beschikking hebt.

6. Multitasking

In de alsmaar sneller wordende wereld krijg je vast te maken met het uitvoeren van meerdere taken tegelijkertijd. Op je cv zou je dan kunnen zetten dat je goed bent in multitasken en prioriteren. De vaardigheid multitasking is lastig te omschrijven omdat er vaak minder meetbare resultaten zullen zijn. Hier is een voorbeeld hoe je de vaardigheid multitasking kan verantwoorden op je cv:

 • Verantwoordelijk voor diverse administratieve taken, waaronder agendabeheer, correspondentie, en het coördineren van vergaderingen.
 • De volledige planning van grote bedrijfsevenementen op me genomen. Denk aan het regelen van locaties, catering en logistiek, wat resulteerde in soepel verlopende evenementen met positieve feedback van deelnemers.

Hoe vermeld je sterke punten op je cv

Hierboven hebben we al een aantal voorbeelden gegeven van sterke punten die je in het cv kan benoemen. Toch is het goed om te realiseren dat je deze niet klakkeloos in je cv moet vermelden. Samenwerken en gemotiveerd zijn is in bijna elke baan belangrijk, maar als iedereen dit beweert, dan wordt het ongeloofwaardig. Probeer daarom jezelf te omschrijven met woorden die specifieker zijn en geef concrete voorbeelden.

Pro Tip:

In plaats van het algemene “communicatief vaardig,” kun je bijvoorbeeld schrijven: “Effectief in het opbouwen van sterke klantrelaties.”.

Voor “samenwerken” zou een specifieker voorbeeld kunnen zijn: “Bewezen vermogen om in teamverband te werken door het succesvol coördineren van een projectteam van vijf leden.”.

Sterke punten die je beter niet in je cv kan zetten

Als iemand jou zou omschrijven als een ‘harde werker’ dan betekent dit niet dat je het gelijk op je cv moet zetten. Er zijn namelijk zogeheten ‘clichés’ die eigenlijk in elke baan wel relevant zijn. Deze zijn dan ook beter om simpelweg te vermelden. Denk aan:

 • Teamspeler
 • Gemotiveerd
 • Flexibel

Als je dit soort woorden toch terug wil laten komen in je cv, probeer er dan concrete voorbeelden bij te geven waaruit blijkt dat deze woorden jou daadwerkelijk omschrijven.

Conclusie

Het is van belang om op je cv een combinatie van zowel zachte- als harde vaardigheden te vermelden. Het benadrukken van deze sterke punten op je cv geeft werkgevers een compleet beeld van jou als kandidaat en kan je onderscheiden van andere sollicitanten. Het is belangrijk om je sterke punten af te stemmen op de specifieke vereisten van de gezochte functie.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.