Home » Welke cv-clichés kun je beter vermijden?
cv-cliches

Werk je hard? Ben je gemotiveerd? Natuurlijk ben je dat! Is het interessant om dit op je cv te zetten? Nee, eigenlijk niet. Een potentiële werkgever mag er toch wel vanuit gaan dat als je solliciteert op een functie dat je een harde werker en een gemotiveerde kandidaat bent. Het is vanzelfsprekend. Voor een potentiële werkgever of recruiter is het behoorlijk saai om telkens dezelfde zinnen te lezen in een cv, die eigenlijk ook niks zeggen: de zogenaamde ‘cv-clichés’. Jij leest immers ook niet graag elke dag hetzelfde hoofdstuk van hetzelfde boek. In dit blogartikel laten we zien wat cv-clichés zijn en welke je het beste kan vermijden. Vervolgens geven we nog enkele tips om cv-clichés te voorkomen.

Wat zijn cv-clichés?

Cv-clichés zijn algemene woorden en zinnen die zo vaak worden gebruikt dat de betekenis ervan is weggevallen. Deze cv-clichés zeggen dus niets over de vaardigheden en kwaliteiten van een persoon. De hoogste tijd dus om ze uit je cv te schrappen!

Welke cv-clichés kun je beter vermijden?

Teamspeler

Aangezien je solliciteert op een functie bij een organisatie waar ook andere mensen werken, is het handig dat je een teamspeler bent. Maar het woord ‘teamspeler’ zegt niet zoveel, want het kan zijn dat een kandidaat een andere definitie van teamspeler heeft dan bijvoorbeeld de werkgever. Het is dus beter om in je cv een ervaring op te nemen die laat zien hoe je kan samenwerken, leidinggeven of coachen.

Gemotiveerd

We mogen er toch vanuit gaan dat als je solliciteert op een nieuwe functie, dat je ook gemotiveerd bent om deze functie te gaan vervullen. Het is iets wat iedere kandidaat met zich zal meebrengen en daardoor overbodig is om te vermelden.

Goede communicatievaardigheden

Goede communicatievaardigheden zeggen eigenlijk niks, want wat zijn nu echt goede communicatievaardigheden? Ook bij deze vaardigheid geldt dat je beter met een voorbeeld kan laten zien hoe goed je communicatievaardigheden zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sales pitch die ervoor heeft gezorgd dat je een nieuwe klant hebt binnengehaald.

Zelfs bij een beroep als communicatieadviseur, journalist of perswoordvoerder is het vermelden van goede communicatievaardigheden een cv-cliché. Je communicatievaardigheden dienen dan uitstekend te zijn en ook dit zal je moeten onderbouwen met voorbeelden.

Pro Tip: Wellicht dat je de rode draad van het artikel al herkend, maar het is vaak veel beter om met voorbeelden aan te tonen hoe goed jij in iets bent in plaats van beschrijven hoe goed je bent. Je kunt wel schrijven dat je een salesmonster bent, maar als er verder niks in je cv staat over hoeveel sales, euro’s of klanten je hebt binnengehaald, dan blijven het slechts loze woorden.

Mensenmens

In het Engels noemen ze dit een ‘people person’ en wij Nederlanders hebben dat letterlijk vertaald naar ‘mensenmens’. Het betekent dat je van mensen houdt en snel in verbinding staat met andere mensen. Maar dit is best vaag. De meeste mensen houden van andere mensen. En mocht je dat toevallig niet doen, ga je dit niet vermelden in je cv.

Schrijf in plaats van ‘mensenmens’ liever op waarom je graag met mensen werkt. Wellicht ben je heel goed als mediator bij een conflict? Of werk je graag als ontwikkelcoach met mensen en word je blij als die groeien.

Resultaatgerichtheid

Een nieuwe werkgever gaat ervan uit dat de kandidaten die solliciteren resultaat zullen opleveren voor hun organisatie. Ergens werken en salaris verdienen is niet vrijblijvend, het moet wel resultaat opleveren. Resultaatgerichtheid is dus een overbodige term in je cv. Laat liever zien door middel van getallen, cijfers en percentages welke resultaten je hebt geboekt bij je huidige werkgever.

Voorbeeld: “Door de salesfunnel te optimaliseren en verbeteren, heb ik de omzet met 25% verhoogd.”

Harde werker

Een harde werker is niet persé een productieve werknemer. Een goede balans tussen hard en productief werken is het meest belangrijk. Laat bijvoorbeeld zien dat je in het afgelopen jaar al je deadlines hebt gehaald. Dit laat zien dat je productief kan zijn onder tijdsdruk.

‘Out of the box’ denken

Ook ‘out of the box’ denken is een veelgebruikte zin in heel veel cv’s. Maar wat houdt dit nu eigenlijk echt in? Dat je een bepaald denkvermogen hebt voor jezelf en dat dit soms kan afwijken van de manier waarop dingen worden gedaan? Anno 2023 is dat juist wat we als mensen van elkaar verwachten. Beschrijf liever hoe je je creatieve brein hebt gebruikt in een bepaalde situatie. Dat zegt meer dan het zinnetje ‘out of the box’.

Gedetailleerd

Ook het woord gedetailleerd kan je beter vervangen door een voorbeeld waaruit blijkt dat je gedetailleerd en nauwkeurig bent. Een goed georganiseerd en overzichtelijk cv zonder spelfouten laat dit overigens ook al zien.

Een echte no go is overigens om gedetailleerd en nauwkeuring bij je vaardigheden te vermelden en vervolgens spelfouten in je cv te hebben.

Verantwoordelijk voor ….

Zorg ervoor dat niet elke bulletpoint bij je werkervaring start met verantwoordelijk voor… Het leest niet fijn en is nogal saai. Gebruik liever actieve woorden om je taken te omschrijven.

Innovatief

Wanneer je innovatief bent, ben je vernieuwend. Als je dit in je cv zet zal direct de vraag opkomen wat je dan hebt vernieuwd. Laat dus liever met een voorbeeld zien waarom jij innovatief bent.

Microsoft Office

Er zijn nog steeds mensen die Microsoft Office als harde vaardigheid op hun cv zetten. Microsoft Office is echter de standaard waar alle organisaties mee werken. Een werkgever gaat er automatisch vanuit dat je met deze software kan werken. Dit hoeft dus niet te worden vermeld in je cv

Flexibel

Je moet voorzichtig zijn met het woord flexibel. Het kan namelijk op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Je kan namelijk flexibel zijn op meerdere manieren. Je kan flexibel zijn in je werktijden en het bijvoorbeeld geen probleem vinden om langer te werken, maar het kan ook betekenen dat je niet standvastig bent in je ideeën en andere mensen je snel kunnen overhalen. Beschrijf daarom goed, aan de hand van voorbeelden, waar jouw flexibiliteit zit.

Hoe voorkom je cv-clichés?

We weten nu welke cv-clichés het meest voorkomen, maar er zijn er nog meer. Het is goed om kritisch je eigen cv te beoordelen en alle clichés eruit te halen. Hieronder volgen enkele tips die je daarbij kunnen helpen.

  • Vraag jezelf bij elke vaardigheid, taak of woord in je persoonlijk profiel af of andere kandidaten zouden aangeven dat ze deze vaardigheden niet hebben/missen. Naar alle waarschijnlijk doen ze dit niet. Dit betekent dat deze woorden overbodig zijn. Je kan het dus beter omschrijven met goede voorbeelden.
  • Als een cv-cliché specifiek in de vacaturetekst staat als sleutelwoord is het overigens wel handig om deze woorden te vermelden in verband met slimme screeningssoftware. Gebruik het woord dan in een zin waar je ook direct een voorbeeld beschrijft.
  • Focus erop om iets te laten zien in je cv en het niet te vertellen met één woord.

Conclusie

Cv-clichés zeggen niets in je cv. Ze vullen alleen maar ruimte. Ruimte die jij juist heel goed kan gebruiken. Met bovenstaande tips zal jouw cv veel duidelijker worden voor potentiële werkgevers.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.