Cv-voorbeeld Bouwkundig Ingenieur
Als bouwkundig ingenieur ben je normaal gesproken bezig met het analyseren van bouwomgevingen. Je kijkt wat er al gebouwd is en wat er nog gebouwd moet worden. Voordat je je daarmee bezig kan houden, heb je een goed cv nodig. Daarom is het nu eerst tijd om een goed cv te gaan bouwen. We kijken naar een goed cv-voorbeeld van een bouwkundig ingenieur en lopen langs alle onderdelen. We geven per onderdeel concreet advies dat je kan gebruiken om je eigen cv op te stellen.
Hoe schrijf je een cv als bouwkundig ingenieur?
Een bouwkundig ingenieur richt zich voornamelijk op het ontwerp en de constructie van gebouwen en structuren. Dit kunnen zowel commerciële als residentiële en industriële gebouwen zijn. Ook zorgen ze ervoor dat deze constructies veilig en duurzaam zijn. Bouwkundige ingenieurs houden zich bezig met het ontwerp, de materiaalkeuze, de belastingberekeningen en de vormgeving/uiterlijk van het bouwproject. Uiteraard zijn dit allemaal aspecten die je in je cv naar voren moet laten komen.
Ook moet je in je cv benadrukken dat je het vermogen hebt om jouw technische kennis goed naar de praktijk te kunnen vertalen. Benoem dus dat je kennis hebt van de laatste bouwvoorschriften, materialen en structurele analyses. Aangezien je veel moet overleggen met cliënten, moet samenwerken met tekenaars, projectleiders en aannemers en in sommige gevallen ook zelf projecten moet leiden, zul je ook iets moeten schrijven over je management- en leiderschapsvaardigheden.
Maak een doelgericht cv
Als bouwkundig ingenieur heb je een groot takenpakket. Ieder bedrijf kan telkens net een andere invulling geven aan de functie. Twee vacatures zijn namelijk nooit hetzelfde. Om die reden is het belangrijk dat je bij iedere sollicitatie weer grondig naar je cv kijkt en bedenkt hoe je met jouw kennis en ervaring kan inspelen op de specifieke functie-vereisten. Zorg dus dat je cv telkens goed aansluit bij wat het bedrijf precies zoekt.
Daarnaast maken steeds meer bedrijven gebruik van ATS-software, waarmee ze het gehele sollicitatieproces proberen te automatiseren. Als je cv niet de juiste trefwoorden uit de vacature bevat, krijgt jouw cv een lage score en heb je kans dat deze nooit gelezen zal worden maar dat je direct wordt afgewezen. Het is dus zaak om de juiste zoekwoorden in je cv te verwerken.
Voeg je persoonlijke gegevens toe
Ieder cv begint altijd met een vermelding van je contactgegevens. Je naam en functietitel staan vaak in de cv-kop. De rest van je gegevens worden ergens bovenaan het cv geplaatst, zodat deze direct goed zichtbaar zijn.
Een foto en LinkedIn profiel zijn altijd een toevoeging voor je cv. Hiermee laat je alvast een stukje van je persoonlijkheid en je professionele uitstraling zien.
Naam: Jesse Kuipers
Functie: Bouwkundig ingenieur
Adres: Plataanweg 28, 3053 LR, Rotterdam
Telefoon: 06 – 39 58 76 45
E-mailadres: jesse_kuipers@gmail.com
Geboortedatum: 10 oktober 1993
LinkedIn: /in/jessekuipers
Het persoonlijk profiel van een bouwkundig ingenieur
Je persoonlijk profiel geeft recruiters een idee van wie je bent als professional en als persoon. Je cv als bouwkundig ingenieur is een beknopte samenvatting van je ervaringen en vaardigheden, maar in je profiel mag je juist wat creatiever zijn en ook wat van je persoonlijkheid laten zien.
Probeer een combinatie te maken met je persoonlijke doelen en ambities en je huidige competenties. Bedenk welke competenties het meest relevant zijn en probeer deze vervolgens te koppelen aan je doelen. Probeer ook uniek en onderscheidend te zijn. Wat maakt jou anders dan andere bouwkundige ingenieurs?
Als gepassioneerd bouwkundig ingenieur beschik ik over een sterke combinatie van zowel analytische vaardigheden als een groot probleemoplossend vermogen. Hierdoor weet ik als geen ander hoe ik innovatieve gebouwen kan ontwerpen die er niet alleen prachtig uitzien, maar ook voldoen aan alle functionele, duurzaamheids- en veiligheidseisen. Door mijn ervaring weet ik hoe ik binnen het gestelde budget en deadlines projecten moet begeleiden van het initiële concept tot de uiteindelijke oplevering.
Je werkervaring als bouwkundig ingenieur
Je werkervaring is natuurlijk meer dan een opsomming van je eerdere banen en een beschrijving van je taken en verantwoordelijkheden. Uiteraard moet dit ook terugkomen, maar je moet de potentiële werkgever ook echt overtuigen van jouw kwaliteiten. Benoem dus ook belangrijke resultaten en prestaties die je in je carrière hebt behaald. Maak ze concreet door het te koppelen aan percentages en getallen. Denk bijvoorbeeld aan een stijging in efficiëntie, het aantal afgeronde projecten of kostenbesparingen die je hebt gerealiseerd.
Bouwkundig Ingenieur, Deponta Construction
januari 2020 – Heden
- Beheerde projecten van verschillende groottes, variërend van €500k tot €20M.
- Leidde een team van 10 ingenieurs en technici om projectdoelstellingen te bereiken.
- Bijwonen en leiden van vergaderingen om projecten te bespreken met klanten, aannemers of andere stakeholders, zoals vermogensbezitters en aandeelhouders.
- Ontwikkelde en implementeerde bouwcodes en protocollen.
- Gaf technische expertise en begeleiding op gebieden zoals structurele analyse, bouwprocedures en materialenselectie.
- Bijgedragen aan de bouw van 5 grote industriële gebouwen.
Bouwkundig Ingenieur, ProBuilders
juli 2014 – december 2019
- Verantwoordelijk voor de coördinatie van alle technische aspecten van bouwprojecten, van ontwerp tot oplevering.
- Werkte nauw samen met tekenaars, projectleiders, architecten, aannemers en andere professionals om ervoor te zorgen dat projecten op tijd en binnen budget voltooid werden.
- Een kostenbesparing van 5% gerealiseerd door effectieve materiaalkeuzes.
- Voerde kwaliteitscontroles uit om de naleving van de veiligheidsnormen en kwaliteitsstandaarden te garanderen.
Opleidingen
Om bouwkundig ingenieur te worden, is het noodzakelijk om een specifieke opleiding op het gebied van bouwkunde te volgen. Deze zijn er op zowel mbo, hbo als universitair niveau. Er zijn veel verschillende opleidingen die je kunnen opleiden tot bouwkundig ingenieur, zorg er dus voor dat je jouw specifieke opleiding vermeld.
Als je nog maar weinig werkervaring hebt opgedaan, raden we je aan om dieper in te gaan op de opleiding die je gevolgd hebt. Het is dan verstandig om te schrijven over afgeronde projecten binnen je studie, je specialisaties, de vakken die je hebt gevolgd en eventueel over je afstudeeronderwerp.
Hbo Bouwkunde, Avans
september 2010 – juni 2014
Vaardigheden: zet je talenten op een rij
Als bouwkundig ingenieur bezit je brede vaardigheden, competenties en eigenschappen. Naast je technische kennis, spelen ook je persoonlijke vaardigheden een zeer belangrijke rol. Je hebt je persoonlijke vaardigheden nodig om samen te werken met andere betrokkene bij grote projecten en je hebt je technische kennis nodig om zo goed mogelijk te adviseren en wet- en regelgeving na te leven.
Om je cv zo goed mogelijk te laten aansluiten op de vacature, raden we aan om je technische kennis (harde vaardigheden) en eigenschappen (zachte vaardigheden) op te splitsen. Beiden typen vaardigheden zijn belangrijk voor werkgevers.
Hieronder enkele voorbeelden van relevante vaardigheden voor een bouwkundig ingenieur cv:
Vaardigheden en competenties
- Kennis van bouwmaterialen
- Kennis van bouwmethoden
- Technische tekeningen maken en lezen
- Beheersing van CAD-software (bijv. AutoCAD, Revit)
- Begrip van bouwvoorschriften en -standaarden
- Projectmanagement
- Structurele analyse
- Ervaring met BIM (Building Information Modeling)
- Begrip van duurzaam bouwen
- Kostenraming en budgetbeheer
- Risicoanalyse
Eigenschappen
- Probleemoplossend vermogen
- Communicatievaardigheden
- Samenwerken
- Aanpassingsvermogen
- Leiderschap
- Aandacht voor detail
- Tijdsmanagement
- Creatief denken
- Besluitvaardig
- Klantgerichtheid
- Plannen en organiseren
Optionele onderdelen
Je cv bevat nu alle benodigde informatie om de arbeidsmarkt op te gaan en te beginnen met solliciteren. Toch kun je er nog voor kiezen om aanvullende informatie aan je cv toe te voegen. Dit kan je helpen om je te onderscheiden van andere kandidaten. Denk bijvoorbeeld aan relevante cursussen of certificaten. Ook kun je jouw talenkennis benoemen, aangezien je waarschijnlijk met veel verschillende soorten mensen gaat werken.
Als bouwkundig ingenieur werk je ontzettend veel op projectbasis. Je zou een apart kopje “Projecten” kunnen maken, waar je de meest belangrijke projecten benadrukt en vertelt welke rol jij hebt gespeeld en welke resultaten je hebt behaald.
Kortom, ondanks dat je cv al sterk is, zijn er altijd mogelijkheden om het nog completer te maken. Zorg er wel voor dat alle informatie die je opneemt relevant is en goed aansluit bij de functie, zoals we in ons voorbeeld-cv ook hebben gedaan.
De juiste template kiezen
Het zijn niet alleen de feiten en cijfers op je cv die het verschil maken. Een mooi vormgegeven cv kan het verschil betekenen tussen opvallen en over het hoofd worden gezien. Met alleen een sterke inhoud kom je er tegenwoordig niet meer. Een verkeerde opmaak kan ervoor zorgen dat je niet eens de kans krijgt om jezelf te bewijzen.
Een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je cv er professioneel en aantrekkelijk uitziet, is door gebruik te maken van een cv-template. Deze templates zijn speciaal ontworpen om de aandacht van recruiters te trekken en je informatie duidelijk en effectief te presenteren.