Home » Computervaardigheden op je cv
computervaardigheden op je cv

Tegenwoordig zijn de computers niet meer uit ons leven weg te denken. We regelen bijna alle zaken online en de communicatie verloopt ook steeds vaker via de online kanalen. Niet zo gek dus dat bijna van elke sollicitant een bepaald niveau op het gebied van computervaardigheden wordt verwacht. In de huidige arbeidsmarkt kunnen sterke computervaardigheden je productiviteit verhogen en je helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Maar welke computervaardigheden zet je nu precies op je cv?

Wat zijn computervaardigheden?

Computervaardigheden zijn de vaardigheden van een persoon in zijn omgang met computers en computerprogramma’s. Ze zijn onder te verdelen in twee soorten: hardware- en softwarecomputervaardigheden.

Hardware computervaardigheden

Hardware computervaardigheden stellen je in staat om computers te bedienen. Dat kan op een simpel niveau zijn, zoals je computer aanzetten en de muis bedienen. Het kan ook op een complexer niveau. Hierbij moet je denken aan het verbinden van verschillende systemen of het vervangen van onderdelen van de computer.

Softwarecomputervaardigheden

Softwarecomputervaardigheden houden in dat je weet hoe je bepaalde computerprogramma’s en apps dient te gebruiken. Zeker als je als starter kunt aantonen dat je bepaalde werkprocessen kunt optimaliseren met bepaalde AI-tools, kan je dat een streepje voor geven op je concurrenten. Door de grote opkomst van Artifical Intelligence worden computervaardigheden op het cv steeds belangrijker.

Basis en gevorderde computervaardigheden

Naast het onderscheid tussen hardware- en softwarecomputervaardigheden, kun je grofweg nog een onderscheid maken, namelijk tussen basis en gevorderde computervaardigheden.

De basis computervaardigheden zijn de vaardigheden waarvan bijna elke werkgever verwacht dat een sollicitant deze bezit. Denk hierbij aan het aan- en uitzetten van een computer, een printopdracht geven, een onderwerp online opzoeken etc. Deze computervaardigheden hoeven dan ook niet opgenomen te worden in je cv. Je dient ze namelijk te bezitten. Ze zijn niet bijzonder genoeg om ze op te nemen.

De gevorderde computervaardigheden zijn een ander verhaal. Hiermee kan jij namelijk laten zien dat je iets in huis hebt wat andere kandidaten misschien niet hebben. Denk hierbij aan computervaardigheden als programmeren, ingewikkelde draaitabellen maken etc.

Waar zet je jouw computervaardigheden op je cv?

Er zijn meerdere plekken waar jij jouw computervaardigheden kan vermelden op je cv. Hieronder laten we zien hoe je dit het beste kan doen.

1. Vaardigheden

De meest voor de hand liggende plek is om je computervaardigheden onder je vaardigheden te vermelden. Je kunt deze dan benoemen als technische vaardigheden.

Voordat je nu een hele lijst met computervaardigheden in je cv knalt, is het goed om even te bedenken welke vaardigheden jou gaan helpen om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Dit kan je doen als volgt:

  1. Check de vacaturetekst

Lees de vacaturetekst nog een keer heel goed door en maak een lijstje met de computervaardigheden die zij benoemen in de vacaturetekst. Indien een organisatie iemand zoekt met specifieke computervaardigheden zullen zij dit zeker benoemen in de vacature.

  1. Match de vacature met je eigen vaardigheden

Nu je weet wat de organisatie zoekt, kun je de computervaardigheden matchen met jouw vaardigheden. Komen deze overeen? Dan zet je ze zeker op je cv. Mis je er nog één of enkele? Dan zet je ze niet op je cv. Liegen op je cv is nooit een goed idee.

Naast de specifieke vereiste computervaardigheden is het goed om na te gaan of jij misschien nog andere computervaardigheden bezit die relevant kunnen zijn voor je sollicitatie. Zo ja, zet deze er dan ook op.

  1. Hang een niveau aan je computervaardigheden

Zet achter je computervaardigheden ook in welke mate je deze vaardigheid beheerst op een schaal van 1 tot 5. Bij 1 weet je de basis van deze vaardigheid en bij 5 ben je een expert. Het aangeven van je niveau geeft een duidelijk beeld voor de recruiter en de potentiële werkgever.

2. Persoonlijk profiel

Zeker als je solliciteert naar een functie van bijvoorbeeld IT-specialist is het belangrijk dat je laat zien dat je bepaalde hardware- of softwarecomputervaardigheden goed beheerst. Met alleen het benoemen van deze vaardigheden onder het kopje vaardigheden kom je niet zo ver. Daarom is het belangrijk om deze ook terug te laten komen in het persoonlijk profiel op je cv.

Het persoonlijk profiel is het eerste wat zal worden gelezen op je cv. Het is dus zaak om hier goed te laten zien wat voor persoon jij bent, welke ervaring je hebt en wat de organisatie aan je zou kunnen hebben. Laat dus vooral een aantal computervaardigheden hierin terugkomen die specifiek worden gevraagd in de vacature.

3. Werkervaring

Tot slot kun je je computervaardigheden laten terugkomen in je werkervaring. Je kunt hierbij situaties beschrijven, waardoor je nog meer kunt laten zien in welke mate je de vaardigheden beheerst. Je kunt ze meetbaar maken door hier ook getallen, cijfers en percentages aan te hangen.

Voorbeeld

“Succesvol een nieuw salarissysteem geïmplementeerd waardoor de foutmarge met circa 15% is afgenomen.”

Voorbeelden van computervaardigheden

Om een beeld te geven welke computervaardigheden er allemaal zijn hebben we er hieronder een paar op een rij gezet. Deze lijst is niet volledig, maar geeft wel een beeld aan welke computervaardigheden je kunt denken.

  • Microsoft office: Word, Excel, PowerPoint, Outlook.
  • Communicatie software: Skype, Zoom, Microsoft Teams, Google Hangouts, Trello, WhatsApp.
  • Social media: Instagram, Facebook.
  • Grafische software: Adobe, Canva.
  • Google software: Google Docs, Google Drive, Google Spreadsheets.
  • Besturingssystemen: Windows, Android.
  • Coderingsprogramma’s: Java, Python.

Hoe kun je computervaardigheden ontwikkelen?

We hebben het hier over vaardigheden en het leuke van vaardigheden is dat ze aan te leren zijn. En technische vaardigheden (hard skills), zoals de computervaardigheden, zijn in tegenstelling tot de ‘zachte’ vaardigheden (soft skills) een stuk sneller aan te leren.

Zeker in deze tijd waarin alles bijna digitaal is, is het een goed idee om je computervaardigheden verder te ontwikkelen. Dit kan je doen door:

  • Een opleiding, cursus, training of workshop te volgen;
  • Oefenen en ermee werken in de praktijk;
  • Meekijken met en leren van collega’s;
  • Ontwikkelingen op dit gebied in de gaten houden en je erin te verdiepen.

Advies

Computervaardigheden zijn belangrijk om te vermelden op je cv mits ze relevant zijn voor de functie. We hopen je met bovenstaande tips verder op weg te hebben geholpen. Succes!

Miranda Adriaanse
Miranda Adriaanse

Deze blog is geschreven door Miranda van Groen. Miranda heeft meer dan 20 jaar ervaring als (senior) HR adviseur bij verschillende organisaties.