Home » Cv voorbeelden » CV-voorbeeld Ingenieur

Cv-voorbeeld Ingenieur

Als ingenieur kan het hebben van een overtuigend cv het verschil maken tussen het wel of niet krijgen van je droombaan. In dit artikel kijken we naar een goed cv-voorbeeld van een ingenieur. We kijken naar welke onderdelen, vaardigheden en ervaringen je in je cv moet benadrukken. Ook geven we tips en voorbeelden om je op weg te helpen bij het opstellen en optimaliseren van je eigen cv.

creatief-cv-voorbeeld

Hoe schrijf je een cv als ingenieur?

Als ingenieur ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen, testen en verbeteren van technische systemen of producten. Jouw taken kunnen variëren van productontwerp tot kwaliteitscontrole. Dit zijn dan ook vaardigheden en ervaringen die in je ingenieurs cv naar voren moeten komen.

Als ingenieur is het belangrijk dat je over een goed probleemoplossend vermogen beschikt. Ook besluitvorming en projectmanagement kunnen een onderdeel uitmaken van je functie. Daarnaast zal je vaak moeten samenwerken met andere ingenieurs waarvoor je goed moet kunnen communiceren. Je moet technisch vaardig zijn, terwijl je complexe ideeën en bevindingen in begrijpelijke taal moet kunnen uitleggen en formuleren.

Als je wil opvallen met je cv als ingenieur is het belangrijk dat je de specifieke vacature waarop je solliciteert grondig doorleest. Zorg ervoor dat je helder hebt welke taken en verantwoordelijkheden het bedrijf zoekt en speel hier op in bij het schrijven van je eigen cv. Hierdoor vergroot je jouw kansen om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek.

Personalia

Bij je persoonlijke gegevens vermeld je altijd jouw huidige contactgegevens. Aan de hand van deze gegevens kan een potentiële werkgever contact met je opnemen. Daarnaast is het altijd van toegevoegde waarde om een representatieve foto toe te voegen aan je cv. Dit geeft een werkgever een eerste indruk van je uitstraling en professionaliteit. Zorg daarom voor een recente, duidelijke en vriendelijke foto van jezelf.

Naam: Milan Verhoeven

Functie: Ingenieur

Adres: Wilgenlaan 42, 4814 JN, Breda

Telefoon: 06 – 98 76 54 32

E-mailadres: milan_verhoeven@gmail.com

Geboortedatum: 22 juli 1993

LinkedIn: /in/milanverhoeven

Persoonlijk profiel

In je persoonlijk profiel geef je een korte samenvatting waarin je vertelt wie je bent, wat jouw vaardigheden en competenties zijn en waarom juist jij geschikt bent voor deze functie. Het doel is dat je indruk maakt met je profiel, zodat de rest van je cv ook doorgenomen zal worden.

Voor de functie als ingenieur heb je vaak sterke analytische vaardigheden nodig en moet je in staat zijn om problemen goed op te lossen. Zorg dat je dit soort belangrijke aspecten van je werk dan ook benoemt in je profiel.

Ik ben een pragmatische ingenieur met een sterke passie voor innovatie. Mijn analytisch vermogen stelt me in staat om complexe vraagstukken te ontrafelen en praktische oplossingen te vinden en implementeren. Met mijn specialisatie in elektrotechniek draag ik bij aan efficiënte en innovatieve technologische oplossingen. In teamverband kan ik zowel goed luisteren als mijn visie delen om zo gezamenlijk met het team tot de best mogelijke oplossing te komen. Dankzij mijn communicatieve vaardigheden ben ik in staat om mijn ideeën goed uit te leggen (zowel aan technische- als niet technische teams en stakeholders).

Werkervaring

Je werkervaring is veruit het belangrijkste onderdeel van je cv. Aan de hand hiervan zal een potentiële werkgever proberen in te schatten of jij geschikt bent voor de functie.

Bovenaan je werkervaring begint met het beschrijven van je meest recente functie. Je kunt je cv overtuigender maken door niet alleen taken en verantwoordelijkheden te beschrijven, maar ook jouw behaalde resultaten of prestaties te benoemen. Welke successen heb je behaald en wat heeft het concreet opgeleverd? Het beste is om je prestaties uit te drukken in cijfers en getallen, zodat je heel duidelijk maakt wat de toegevoegde waarde is geweest van jouw werkzaamheden.

Ingenieur, Aarox
januari 2019 – Heden

 • Een team van 10 ingenieurs geleid om gezamenlijk technische oplossingen voor klanten te ontwerpen en te ontwikkelen.
 • Direct betrokken bij de ontwikkeling van drie gepatenteerde producten die resulteren in een toename van de omzet van het bedrijf met 25%.
 • Beheren van test- en kwaliteitscontroles.
 • Gewerkt aan complexe projecten met strakke deadlines.

Ingenieur, Wiltec Solutions
maart 2014 – december 2018

 • Bijgedragen aan het ontwerpen en implementeren van grote infrastructurele projecten.
 • Een groot project geleid waarbij een brug is gebouwd om de lokale reistijd van de lokale gemeenschap te verkorten.
 • Verantwoordelijk voor de controle en goedkeuring van technische berekeningen en specificaties voor meerdere projecten.

Opleidingen

Om een ingenieur te worden, is het algemeen vereist dat je een gespecialiseerde opleiding in de engineering volgt. Denk hierbij aan bachelor- of masteropleidingen met daarbij vaak verschillende specialisaties binnen de engineering, zoals Civiele Techniek, Werktuigbouwkunde of Elektrotechniek.

Het is belangrijk dat je in je cv jouw specifieke opleiding benoemt die je gevolgd hebt. Als je weinig relevante werkervaring hebt, kun je er ook voor kiezen om dit onderdeel wat verder uit te werken door in te gaan op je opleiding. Wat heb je allemaal geleerd en gedaan? Aan welke projecten heb je gewerkt en wat was je afstudeerrichting?

Master in Civiele Techniek, Technische Universiteit Delft
september 2010– februari 2014

Cursussen en certificaten

Het behalen van aanvullende certificaten kan je leergierigheid en zelfontwikkeling laten zien. In de wereld van engineering zijn er veel verschillende cursussen die je kunt volgen om je expertise te verbreden en up-to-date te blijven met de laatste technologische ontwikkelingen.

Hier zijn een paar voorbeelden van relevante cursussen voor een ingenieur:

 • 3D-Computer Aided Design (CAD)
 • Opleiding Projectmanagement voor Ingenieurs
 • Cursus Duurzaam Bouwen
 • Gezondheids-, Veiligheids- en Milieubeheer in de Techniek
 • Machine Learning voor Ingenieurs
 • AutoCAD, SOLIDWORKS, of MATLAB

Als je relevante certificaten hebt behaald, dan is het altijd van toegevoegde waarde om deze aan je cv toe te voegen. Dit toont je expertise en passie voor jouw vakgebied.

Vaardigheden

Vaardigheden vormen een onmisbaar deel van je cv. Zorg dat je goed nadenkt over de vaardigheden die je op je cv vermeld. Het belangrijkste is dat je hier competenties benadrukt die belangrijk zijn voor jouw specifieke functie. Lees daarom de vacature nog eens grondig door.

Hieronder vind je een lijst van 10 relevante vaardigheden voor de functie van ingenieur:

 • Probleemoplossend denken
 • Technisch inzicht
 • Analyserend vermogen
 • Projectmanagement
 • Wiskundige vaardigheden
 • Kennis van ontwerpprogramma’s
 • Samenwerkingsvaardigheden
 • Oog voor detail
 • Communicatieve vaardigheden
 • Innovatief denken

Maak je cv compleet

Je hebt je cv nu opgebouwd met alle essentiële componenten – personalia, werkervaring, opleidingen, cursussen en certificaten, en vaardigheden. Maar er is nog een stap die je kunt nemen om je cv te versterken en je te onderscheiden van andere kandidaten: het toevoegen van aanvullende onderdelen.

Naast de standaardonderdelen, kun je er ook nog voor kiezen om aanvullende onderdelen aan je cv toe te voegen. Dit geeft je de mogelijkheid om wat meer van je persoonlijkheid, je passie en je expertise te laten zien. Dit is vooral nuttig als jij je wil onderscheiden van andere kandidaten. Hieronder een aantal ideeën en suggesties:

 • Projecten: Benadruk grote en belangrijke projecten waaraan je hebt gewerkt. Dit kunnen zowel persoonlijke als professionele projecten zijn.
 • Publicaties: Wellicht heb je tijdens je studie of tijdens je werk onderzoek verricht en dit gepubliceerd in een relevant vakblad.
 • Vrijwilligerswerk: Zeker als de functie wat meer gericht is op projectmanagement of leiderschap, dan kan vrijwilligerswerk waar je ook leiding hebt gegeven belangrijke leiderschapsvaardigheden benadrukken die relevant zijn voor de functie.

Denk eraan dat het toevoegen van dergelijke onderdelen wel moet bijdragen aan het versterken van je cv. Ze moeten relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Hoe val je op met jouw ingenieur cv?

Het is van belang om te realiseren dat elke werkgever mogelijk een andere invulling geeft aan de functie van een ingenieur. Dit maakt het essentieel om je cv precies af te stemmen op de betreffende vacature. Zorg ervoor dat je cv naadloos aansluit op de specifieke behoeften en verwachtingen van het bedrijf.

Om die reden raden we altijd aan om bij elke sollicitatie je cv aan te passen aan de specifieke vacature. Hiermee kun je laten zien dat je precies de vaardigheden en ervaring hebt die ze zoeken.

Vormgeving van je cv

Een goede indruk maken als ingenieur kan lastig zijn. Zeker als je verwacht dat je te maken hebt met veel concurrentie. Als het goed is heb je nu de middelen om een sterk cv als ingenieur op te stellen. Aan de hand van ons cv-voorbeeld ben je hopelijk een heel eind gekomen. Toch is niet alleen de inhoud van je cv belangrijk, ook de opmaak moet in orde zijn. Tegenwoordig zijn er talloze online tools en cv-templates beschikbaar die je hierbij kunnen helpen. Maak gebruik van deze om je cv een professionele en aantrekkelijke uitstraling te geven.