Home » Cv voorbeelden » CV-voorbeeld Maatschappelijk Werker

Cv-voorbeeld Maatschappelijk Werker

Als maatschappelijk werker is het belangrijk om je professionele prestaties duidelijk te presenteren bij potentiële werkgevers. Het helpen van mensen staat in je werk centraal. Het is dus belangrijk dat dit ook in je cv naar voren komt. In dit artikel kijken we naar een goed cv-voorbeeld van een maatschappelijk werker. We kijken naar belangrijke aspecten die je in je cv moet belichten om indruk te maken op potentiële werkgevers.

creatief-cv-voorbeeld

Hoe schrijf je een cv als maatschappelijk werker?

Als maatschappelijk werker voer je verschillende werkzaamheden uit die gericht zijn op het helpen van individuen of gemeenschappen. Belangrijke vaardigheden binnen deze functie zijn onder andere empathie, probleemoplossende vaardigheden, uitstekende communicatievaardigheden en het vermogen om in moeilijke situaties te werken. Zorg dus dat je deze vaardigheden in je cv benoemt en ervaringen benadrukt die deze competenties laten zien.

Een goede maatschappelijk werker moet verder in staat zijn om goed te kunnen luisteren, adviezen kunnen geven en de algehele sociale situatie van cliënten begrijpen en hierin passende interventies kunnen bieden.

Personalia

Begin je cv met het vermelden van je persoonlijke gegevens. Hierin moet je de volgende gegevens noteren: naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en eventueel een geboortedatum. Een LinkedIn profiel doet het altijd goed op je cv, aangezien de kans groot is dat potentiële werkgevers jouw sociale profielen toch zullen opzoeken.

Daarnaast is het altijd een voordeel om een representatieve foto aan je cv toe te voegen. Hiermee maak je gelijk een goede eerste indruk bij werkgevers.

Naam: Iris van Dijk

Functie: Maatschappelijk werker

Adres: Esdoornweg 12, 7556 DJ, Hengelo

Telefoon: 06 – 53 47 29 18

E-mailadres: iris_vandijk@gmail.com

Geboortedatum: 11 februari 2000

LinkedIn: /in/irisvandijk

Persoonlijk profiel

Je begint je cv altijd met het schrijven van een persoonlijk profiel. Dit is een korte alinea die bovenaan je cv staat waarin je in 4 tot 6 regels wat meer over jezelf vertelt. Zo vertel je kort wie je bent en wat je kunt. Richt je op de kerncompetenties van de functie, maar ook op je persoonlijke eigenschappen en ambities. Aangezien dit het eerste onderdeel is dat potentiële werkgevers zullen lezen, is het belangrijk dat je een sterk en duidelijk beeld van jezelf neerzet.

Voor een maatschappelijk werker is het dus belangrijk dat je iets schrijft over je empathisch vermogen, je hulpvaardigheid en hoe veerkrachtig je bent. Laat zien dat je in staat bent om andere te helpen en ondersteunen.

Als empathische en toegewijde maatschappelijk werker, zet ik me volledig in om het welzijn van anderen te bevorderen. Mijn positieve houding stelt mij in staat om zelfs de meest complexe uitdagingen aan te gaan, waarbij ik altijd streef naar het vinden van goede en duurzame oplossingen. Door mijn uitgebreide ervaring in diverse culturele omgevingen heb ik geleerd om effectief te communiceren en te verbinden met mensen van allerlei achtergronden. Dit heeft mij een waardevol en breed perspectief gegeven en mijn interpersoonlijke vaardigheden versterkt.

Werkervaring

Bij het werkervaringsgedeelte als maatschappelijk werker maak je een opsomming van jouw relevante banen. Je begint altijd bovenaan met de meest recente functie.

Bij je werkervaring moet je zien te bewijzen dat jij dé perfecte match bent. De beste manier om dit te doen is door je eerdere ervaringen te delen. Beschrijf taken en verantwoordelijkheden die belangrijk zijn in je functie. Vervolgens kun je ook belangrijke prestaties en resultaten benoemen die je hebt behaald.

Als je nog niet veel werkervaring hebt, kun je andere vormen van werkervaring benoemen. Wellicht dat jij wel stage hebt gelopen of vrijwilligerswerk hebt gedaan. Alle vormen van werkervaring waaruit blijkt dat je graag mensen helpt en hier goed in bent zijn een toevoeging voor je cv als maatschappelijk werker.

Maatschappelijk werker, DJI
oktober 2022 – Heden

  • Individuele behandelplannen opgesteld voor cliënten voor onder andere persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken, transport en ondersteuning bij dagelijkse activiteiten.
  • Door mijn collega’s en leidinggevende ben ik vaak geprezen voor mijn uitstekende communicatieve vaardigheden en empathie in de omgang met cliënten en hun families.
  • Bijgedragen aan het implementeren van een nieuw dossierbeheersysteem, wat resulteerde in nauwkeurigere documentatie van de cliëntvoortgang.

Maatschappelijk werker, Siza
juni 2019 – september 2022

  • Ondersteuning geboden aan cliënten bij het aanvragen van financiële, sociale en medische hulp, waardoor de algehele zorg verbeterde.
  • Samengewerkt met het team van hulpverleners en professionals om de voortgang en welzijn van cliënten te evalueren en verbeteren.
  • Nieuwe maatschappelijk werkers ingewerkt en opgeleid.
  • Een luisterend oor geboden aan mijn cliënten en hen zo goed mogelijk geholpen bij aanpassingen en uitdagingen in hun leven.

Opleidingen

Om een maatschappelijk werker te worden, is het meestal nodig om een relevante hbo-opleiding te volgen zoals ‘Maatschappelijk Werk en Dienstverlening’ of ‘Sociaal Pedagogische Hulpverlening’. Vermeld bij dit onderdeel de specifieke opleiding die je hebt gevolgd om deze functie uit te kunnen oefenen.

Als je pas bent afgestudeerd en net begint met werken, is het raadzaam om je opleiding wat uitgebreider te beschrijven. Zo kun je bijvoorbeeld iets vertellen over de projecten waar je aan hebt gewerkt, eventuele specialisaties, relevante vakken of je afstudeeronderwerp. Op deze manier laat je zien dat je over de kennis beschikt om de functie goed uit te voeren.

Hier een voorbeeld van hoe het eruit kan zien op je cv:

HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Hogeschool van Amsterdam
september 2016 – juni 2019

Cursussen en certificaten

Als maatschappelijk werker zijn er voldoende cursussen die je kunt volgen om je vaardigheden en competenties uit te breiden of aan te scherpen. Door het volgen van cursussen laat je zien dat je leergierig bent. Ook laat je zien dat je bereid bent om steeds bij te leren en jezelf te verbeteren.

Enkele relevante cursussen voor jou kunnen zijn:

  • Crisisinterventie en -management
  • Methoden en Technieken in de Hulpverlening
  • Communicatievaardigheden voor Maatschappelijk Werkers
  • Gezinsdynamiek en Systeemtheorie
  • Traumabewuste Zorg en Begeleiding
  • Verslavingszorg en -behandeling
  • Ondersteuning bij Geestelijke Gezondheidsproblemen
  • Conflictbemiddeling en -resolutie

Als je besluit een bepaalde cursus of certificaat aan je cv toe te voegen, zorg dan wel dat deze relevant is voor de functie.

Vaardigheden

Als maatschappelijk werker is het belangrijk dat je een aantal van je belangrijkste vaardigheden en competenties in je cv opneemt. Zorg dat je van tevoren goed nadenkt welke vaardigheden het meest relevant zijn om te vermelden.

Hieronder volgen tien relevante vaardigheden voor de functie van maatschappelijk werker:

  • Empathisch vermogen
  • Goede communicatievaardigheden
  • Probleemoplossend vermogen
  • Stressbestendigheid
  • Tijdmanagement
  • Rapportage en documentatie
  • Kennis van sociale wetgeving
  • Begeleiding
  • Multiculturele sensitiviteit
  • Teamplayer

Maak je cv compleet

Als je de onderdelen hebt toegevoegd die we tot nu toe hebben besproken, dan krijg je een 7 als eindcijfer. Dat is goed, maar het kan beter. Om op te vallen kun je een aantal aanvullende secties toevoegen aan je cv. Voor een maatschappelijk werker kan je denken aan:

  • Vrijwilligerswerk: Heb je bijvoorbeeld gewerkt in voedselbanken, opvangtehuizen of lokale non-profitorganisaties? Dit toont je passie en betrokkenheid aan.
  • Projecten: Vooral projecten die je menselijke en empathische vaardigheden benadrukken. Denk hierbij aan projecten zoals het organiseren van fondsenwervingsacties voor goede doelen of je betrokkenheid bij jeugdwerk.
  • Talen: Als maatschappelijk werker zal je veel in contact staan met cliënten van verschillende culturen. Om die reden is het altijd waardevol om aan te geven welke talen jij beheerst.

Laat in je voorbeeld cv zien hoe betrokken je bent bij maatschappelijk werk buiten de standaard werktijden om. Dit zal je helpen om je te onderscheiden van andere kandidaten.

Tips voor je cv als maatschappelijk werker

  • Benadruk relevante werkervaring: Zorg ervoor dat de ervaringen die je opneemt relevant zijn voor jouw baan.
  • Pas je cv aan op de eisen uit de vacature: Lees voordat je je curriculum vitae gaat opstellen eerst de vacature goed door. Probeer je cv hierop aan te laten sluiten met je ervaringen, vaardigheden en andere onderdelen.
  • Benoem resultaten in plaats van taken: Concrete prestaties hebben veel meer impact dan een opsomming van taken. Wat is het resultaat van de behandelplannen die je hebt ontwikkeld?
  • Controleer je spelling en grammatica: Je cv mag geen spelfouten bevatten. Zorg dat je je cv goed naleest voordat je gaat solliciteren.
  • Zorg voor een overzichtelijke opmaak: Gebruik een net cv-template waarbij de onderdelen overzichtelijk worden weergegeven. Gebruik daarnaast opsommingen en korte zinnen en actiewerkwoorden, zodat je cv makkelijk leesbaar is.

Vormgeving van je cv

Hoewel de inhoud van je cv het allerbelangrijkste is, mag het belang van een goede opmaak niet onderschat worden. Zorg ervoor dat je cv er visueel aantrekkelijk uitziet en de opmaak aandacht trekt. Hiermee kun je de interesse van de recruiter trekken. Heb je moeite met de lay-out van je cv? Dan kun je gebruik maken van een cv-template. Deze standaard lay-outs kunnen als een perfect hulpmiddel dienen bij het invullen van je cv.