Home » Ambities op je cv vermelden: 10 goede voorbeelden
ambities op je cv

Met je cv laat je een gedeelte van je verleden zien (opleidingen, vorige werkgevers) en een gedeelte van de tegenwoordige tijd (huidige werkgever en functie). Je laat echter weinig van je toekomstbeeld zien, terwijl je misschien wel ambities hebt. Het is helemaal geen gek idee om deze ambities of wensen op te nemen op je cv. Maar hoe doe je dat het beste? Daar gaan we het in dit blogartikel over hebben.

Wat zijn ambities?

Ambities zijn doelen die je in de toekomt wilt behalen. Deze doelen kunnen persoonlijk zijn (bv. een triatlon voltooien) of professioneel (bv. doorgroeien naar een senior functie). Met een ambitie kan je streven naar carrière maken, maar je kan ook streven naar zoveel mogelijk arme mensen van voedsel te voorzien. Je streeft in ieder geval naar een betere situatie, voor jezelf of voor anderen.

Ambities zijn een belangrijke drijfveer. Het maakt dat je bepaalde taken en projecten goed vervult en daar energie van krijgt. Je weet immers waar je naartoe aan het werken bent. Je hebt je doel duidelijk voor ogen.

Hoe weet je wat je ambities zijn?

Het is soms best lastig om je ambities concreet te maken. Heel veel mensen willen hogerop komen en meer geld verdienen, maar dat is best een vage ambitie, toch? Je zal je ambities dus concreet moeten maken en dat kun je doen als volgt:

1. Maak een lijst

Om te weten wat jouw ambities zijn, moet jij jezelf ook echt goed kennen: waar word jij nu echt gelukkig van? Je kunt dit doen door de volgende dingen voor jezelf op papier te zetten:

  • Wat zijn je grootste dromen in het leven?
  • Waar ligt jouw passie?
  • Welke projecten die je goed hebt uitgevoerd gaven je energie?
  • Waar ligt jouw kracht? Wat zijn je sterke punten?

Bespreek bovenstaande ook eens met een vriend, familielid, kennis of collega. Ze kennen jou goed en geven misschien wel verrassende inzichten over waar zij jou zien staan in de toekomst.

2. Maak het concreet

Het is nu tijd om bovenstaande concreet te maken. Dus in plaats van dat je hogerop wilt komen, zeg je bijvoorbeeld dat je Hoofd Bedrijfsvoering wilt worden bij een internationaal bedrijf.

Een handige hulp bij het concreet maken van je doelen is de SMART-methode. Deze methode kan je helpen om vage, brede doelen duidelijk te krijgen. Hieronder zullen we kort ingaan op deze methode.

  • Specifiek (S)

Probeer je ambitie zo duidelijk mogelijk te omschrijven. Wat heb je voor ogen en wat wil je bereiken?

  • Meetbaar (M)

Maak je ambitie meetbaar. Zeg niet dat je een hogere omzet wilt draaien, maar zeg dat je je omzet wilt verhogen met € 25.000, -.

  • Acceptabel (A)

Het feit dat acceptabel in deze methode zit komt doordat je de SMART-methode op veel doelen kunt toepassen. Ook in het werkveld zelf. Je kunt dus samen met anderen doelen opstellen en deze SMART maken. De stap acceptabel zit erin zodat je er zeker van bent dat iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft en dit wil gaan bereiken in de toekomst.

Als het gaat om een ambitie op carrièregebied is dat een ambitie voor jou alleen. Hierbij hoef je niet te checken of anderen dit acceptabel vinden. Het is jouw ambitie. Jij moet hier achterstaan.

  • Realistisch (R)

Zorg ervoor dat je ambities realistisch zijn. Misschien heb jij wel als ambitie om de president van Amerika te worden, maar zolang je bent geboren in Nederland, zal dit doel nooit slagen.

Als jij de lat voor jezelf extreem hoog legt, zal het moeilijk zijn om je doelen ook daadwerkelijk te behalen. Dat gezegd hebbende dienen ambities je wel uit je comfortzone te trekken, je passie aan te wakkeren en je te dwingen jezelf te ontwikkelen. Het is belangrijk dat jij gelooft dat je deze doelen kunt behalen. Alleen dan maak je kans ze ook daadwerkelijk te bereiken.

  • Tijdgebonden (T)

Zorg ervoor dat je voor jezelf een deadline hebt. Het moet duidelijk zijn wanneer jij je ambitie moet hebben bereikt. Laat het niet open, maar maak het concreet. Een deadline betekent dat je een planning maakt om je ambitie daadwerkelijk na te streven.

In plaats van dat je zegt dat je ooit of ergens in de toekomst directeur van een basisschool wilt zijn, zeg je dat je over 5 jaar op de stoel van directeur wilt zitten. Dat is je deadline!

3. Maak een plan

Je hebt nu helder wat je ambitie is. Nu wordt het tijd om je ambitie op te knippen in kleinere doelen, om het wat meer behapbaar te maken. Wat heb je nodig om daar te komen? Heb je opleidingen/trainingen/cursussen nodig? Moet je gecertificeerd zijn? Heb je ervaring nodig?

Maak een plan voor jezelf waarin de specifieke stappen staan die je moet nemen om tot je uiteindelijke ambitie te komen. Dit gaat je helpen om een duidelijk pad voor jezelf te creëren, maar ook om op terug te kijken als je het even niet meer ziet zitten. Je zal dan zien dat je al ver bent gekomen en het zal je nieuwe energie geven om weer verder te gaan.

Ook interessant: Opleidingen op je cv

Welke ambities zet je op je cv?

De meeste recruiters en potentiële werkgevers vinden het fijn om te zien dat jij als sollicitant hebt nagedacht over jouw toekomst. Het laat zien dat jij serieus bent en stappen in je ontwikkeling wilt maken.

Daarom is het geen slecht idee om je ambities op je cv te zetten. Uiteraard is er beperkte ruimte op je cv, dus het is wel belangrijk dat je jouw ambities op de juiste manier op je cv zet.

In de meeste gevallen zullen jouw ambities bij de functie passen waar je op solliciteert. Het is namelijk weer een stapje dichter bij je doel. Het kan echter in sommige gevallen voorkomen dat er tijdelijk even geen vacatures zijn die bij jouw plan passen, maar je wel een baan nodig hebt. Dan is het slim om je ambities achterwege te laten.

Goede voorbeelden van ambities voor op je cv

Een heldere formulering van je ambities kan een krachtig statement zijn op je CV. Het toont aan dat je doelgericht bent en weet wat je wilt bereiken. Hier zijn enkele voorbeelden van sterke ambities die werkgevers vaak waarderen:

  1. “Mijn ambitie is om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die de gebruikerservaring verbeteren.”
  2. “Ik streef ernaar een effectieve leider te worden die teams motiveert om gezamenlijke doelen te bereiken.”
  3. “Mijn ambitie is om mijn analytische vaardigheden te benutten om gegevens om te zetten in waardevolle inzichten voor het bedrijf.”
  4. “Ik wil bijdragen aan duurzame initiatieven en positieve veranderingen in de maatschappij stimuleren.”
  5. “Mijn doel is om een expert te worden in [specifiek vakgebied] en hiermee bij te dragen aan de groei van het bedrijf.”

Deze ambities benadrukken je toewijding, vaardigheden en hoe je van toegevoegde waarde kunt zijn voor een organisatie. Zorg ervoor dat je ambitie aansluit bij het vakgebied en de positie waarvoor je solliciteert.

Waar zet je je ambities op je cv?

Zoals gezegd is de ruimte op je cv beperkt. Je ambities kan je niet kwijt bij de secties: werkervaring, opleiding en vaardigheden. Het is daarom het beste om je ambities in je persoonlijk profiel te zetten.

In je persoonlijk profiel vertel je kort (maximaal 5 zinnen) wie je bent, wat je ambities zijn en wat een organisatie aan jou kunt hebben.

Zeg niet dat je ambitieus bent. Dat klinkt nogal vaag en zegt niet zoveel. Laat liever zien dat je ambities hebt om binnen 5 jaar door te groeien naar een senior of leidinggevende positie binnen de organisatie. Dit laat zien dat je hebt nagedacht over je carrière en dat je serieus bent om je doelen te behalen.

Voorbeelden:

  • Gepassioneerd om mijn strategisch inzicht in te zetten om de groei van een innovatieve organisatie te stimuleren en nieuwe markten te veroveren.
  • Gedreven om een positieve impact te creëren door duurzaamheid te integreren in bedrijfsstrategieën en zo bij te dragen aan een betere toekomst voor onze planeet.

Tot slot

De meeste mensen zetten ambities wel in hun motivatiebrief, maar niet op hun cv. Toch is het verstandig om dit wel te doen, aangezien recruiters en potentiële werkgevers je cv als eerste zullen scannen. Pas als zij een goede indruk hebben van je cv zullen ze je motivatie lezen. Succes!

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.