Home » Cv voorbeelden » CV-voorbeeld pedagoog

Cv-voorbeeld Pedagoog

Als pedagoog of pedagogisch medewerker vorm je de toekomst van kinderen. Als je indruk wil maken op je toekomstige werkgever en ervoor wil zorgen dat ze jou zullen vertrouwen om voor kinderen te zorgen, moet je een cv maken dat overtuigend is en een professionele uitstraling heeft. In dit artikel kijken we naar een voorbeeld cv van een pedagogisch medewerker. Ook zullen we kijken hoe jij een effectief cv kan opstellen om sneller aangenomen te worden.

creatief-cv-voorbeeld

Hoe schrijf je een cv als pedagoog?

Als pedagoog speel je een rol bij het ondersteunen en begeleiden van kinderen, jongeren en zelfs volwassenen in hun ontwikkelingsproces. Bij een baan als pedagoog heb je sterke interpersoonlijke vaardigheden en een groot empathisch vermogen nodig. Deze competenties moeten duidelijk naar voren komen in je cv.

Andere belangrijke vaardigheden in deze functie zijn onder andere je probleemoplossend vermogen, het begeleiden van ontwikkelingsprocessen en het goed kunnen luisteren en communiceren. Zorg ervoor dat je deze vaardigheden en ervaringen goed benadrukt in je cv om indruk te maken op potentiële werkgevers.

Personalia

Je kunt het beste je cv starten met het vermelden van je meest relevante persoonlijke gegevens, waaronder je naam, adres, telefoon en e-mailadres. Bovendien heb je natuurlijk als pedagoog een representatieve uitstraling nodig. Plaats daarom een goede foto van jezelf op je cv. Zorg er wel voor dat je een nette, professionele foto kiest die bijdraagt aan een verzorgde indruk.

Naam: Lotte Janssen

Functie: Pedagoog

Adres: Zonnebloemstraat 18, 5643 EX, Eindhoven

Telefoon: 06 – 41 85 72 39

E-mailadres: lotte_janssen@gmail.com

Geboortedatum: 9 september 1994

LinkedIn: /in/lottejanssen

Persoonlijk profiel

Je persoonlijk profiel is de eerste kans om op te vallen met je cv. In deze korte tekst van 4 tot 6 regels kun je laten zien wie jij bent en wat jou uniek maakt. Bedenk welke eigenschappen en vaardigheden relevant zijn voor een pedagoog en hoe je deze in je profiel kan verwerken.

Zo is het bijvoorbeeld voor een pedagoog belangrijk om te benadrukken dat je empathisch bent, maar ook dat je daadkrachtig bent en dat je in staat bent om kinderen en hun ouders te begeleiden en helpen groeien.

Probeer een uniek profiel te schrijven en jezelf te onderscheiden van andere kandidaten. Vertel dus wat jou uniek maakt. Misschien kun je specifieke ervaringen, jouw visie op pedagogiek of andere bijzondere vaardigheden benoemen.

Hier is een voorbeeld van een persoonlijk profiel:

Ik ben een empathische en daadkrachtige pedagoog met een passie voor het ondersteunen en stimuleren van zowel kinderen als ouders in hun persoonlijke en onderlinge groei. Mijn aanpak is gebaseerd op een diep begrip van de individuele behoeften van zowel het kind als hun ouders. Dankzij mijn sterke analytische vaardigheden ben ik in staat om complexe situaties snel te doorgronden. Met een oplossingsgerichte instelling zie ik elk probleem als een kans voor ontwikkeling en werk ik samen met gezinnen om praktische en effectieve strategieën te implementeren die leiden tot positieve veranderingen.

Werkervaring

Je werkervaring is het belangrijkste onderdeel van je cv. Hierin maak je een opsomming van al jouw relevante functies, waarbij je met de meest recente begint.

Bedenk goed welke ervaringen je in je werkervaring wil benadrukken. Het is belangrijk dat deze goed aansluiten bij wat de potentiële werkgever precies zoekt. Daarnaast kun je indruk maken door niet alleen je taken en verantwoordelijkheden te beschrijven, maar ook je behaalde prestaties of resultaten te benadrukken. Probeer deze zo concreet mogelijk te maken door bijvoorbeeld percentages of getallen eraan te koppelen. Denk hierbij aan projecten die je succesvol hebt afgerond, targets die je hebt gehaald of het aantal mensen die je goed hebt begeleid.

Pedagoog, Maltha
april 2020 – Heden

  • Ontwikkelen en implementeren van opvoedkundige programma’s die gericht zijn op de emotionele, sociale en educatieve behoeften van kinderen.
  • Begeleiden van kinderen met uitdagingen op sociaal-emotioneel gebied.
  • Schoonmaken en onderhouden van de faciliteiten om een veilige en gezonde leeromgeving te creëren.
  • Een individueel opvoedplan opgesteld voor één specifiek kind. Dit resulteerde in aanzienlijke verbeteringen in sociale en educatieve vaardigheden van dit kind.

Pedagoog, CityKids
januari 2017 – maart 2020

  • Het gedrag van kinderen observeren en evalueren om hun behoeften te identificeren en passende onderwijsplannen te maken.
  • Begeleiden van leraren bij het omgaan met specifieke gedrags- en opvoedingsproblemen in de klas.
  • Regelmatig overleggen met ouders en verzorgers om hun betrokkenheid te vergroten en hen verder te begeleiden bij de opvoeding van hun kinderen.

Opleidingen

Om pedagoog te worden, is het noodzakelijk om een relevante opleiding op het gebied van opvoedkunde of pedagogiek te volgen. Dit kan bijvoorbeeld een bachelor- of masteropleiding in de pedagogiek zijn.

Je opleiding kan er als volgt uitzien op je cv:

Bachelor Pedagogiek, Hogeschool van Amsterdam
september 2012 – december 2017

Cursussen en certificaten

Het halen van cursussen en certificaten laat zien dat je leergierig bent en dat je open staat om jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen (zowel persoonlijk als professioneel). Bovendien laat je hiermee zien dat je serieus bent over je carrière.

Voor een pedagoog zijn er ontzettend veel interessante cursussen die je zou kunnen volgen om je expertise te verbreden of om nieuwe vaardigheden aan te leren.

Hier zijn een paar suggesties voor cursussen en certificaten die relevant kunnen zijn voor jouw vakgebied:

  • Geavanceerde Kinderpsychologie
  • Gedragsmanagement
  • Speciale behoeften Onderwijs
  • Innovatieve Opvoedstrategieën
  • Effectieve Communicatie met Jongeren
  • Gedragsproblemen: Herkennen en Begeleiden

Het is wel belangrijk dat de cursus of het certificaat die je wil toevoegen relevant is voor de functie als pedagoog. Als het niet relevant is, kun je het beter weglaten.

Vaardigheden

Vaardigheden zijn een uiterst belangrijk onderdeel van je cv. Voor de functie van pedagoog verwachten werkgevers dat je een aantal specifieke vaardigheden hebt die op je cv vermeld moeten worden. Zorg dat de vaardigheden die je in je cv opneemt, overeenkomen met de gevraagde vaardigheden. Lees de vacature nog eens goed door om te kijken waar de organisatie precies naar op zoek is.

Hier is een lijst van 10 relevante vaardigheden voor de functie van pedagoog:

  • Onderwijsvaardigheden
  • Communicatieve vaardigheden
  • Empathie
  • Observatievermogen
  • Conflicthantering
  • Probleemoplossend vermogen
  • Geduld
  • Creativiteit
  • Organisatorische vaardigheden
  • Kennis van kinderpsychologie

Maak je cv compleet

Als je je cv als pedagoog nog sterker wil maken, dan zou je aanvullende onderdelen kunnen toevoegen. Als pedagoog heb je waarschijnlijk te maken gehad met veel verschillende omgevingen, uitdagingen en ervaringen. Deze unieke ervaringen en de lessen die je daaruit hebt geleerd, kunnen waardevolle toevoegingen zijn aan je cv.

Dit zijn enkele suggesties die je op je cv zou kunnen vermelden:

  • Publicaties en Presentaties: Heb je ooit onderzoek gedaan naar pedagogische onderwerpen en hierover gepubliceerd of presentaties gegeven? Dan is dit natuurlijk een goede manier om je expertise en toewijding aan je vakgebied te laten zien.
  • Vrijwilligerswerk: Als pedagoog heb je mogelijk vrijwilligerswerk verricht. Beschrijf de ervaringen om je betrokkenheid en toewijding aan te tonen.
  • Speciale trainingen: Wellicht heb je speciale trainingen of cursussen gevolgd die relevant zijn voor de pedagogische rol waarop je solliciteert. Denk aan cursussen over speciale onderwijsbehoeften, gedragsmanagement of kinderpsychologie.

Hoe val je op met jouw pedagoog cv?

Het is belangrijk om te begrijpen dat vrijwel elk bedrijf andere eisen stelt aan een pedagoog. Om jezelf de meeste kans te geven op een sollicitatiegesprek, is het daarom belangrijk dat je jouw cv altijd aanpast zodat deze goed aansluit bij de specifieke vereisten van de vacature.

Het is vaak beter om voor iedere sollicitatie je cv iets aan te passen, dan dat je telkens met hetzelfde cv solliciteert. Daarnaast laat je op deze manier ook zien dat je aandachtig gekeken hebt naar de wensen en verwachtingen van het bedrijf en dat jij hier met jouw kennis en ervaring perfect op inspeelt. Bij onze cv-voorbeelden zie je hoe je dat voor verschillende functies kunt aanpakken.

Vormgeving van je cv

Of je wel of niet aangenomen wordt zal afhankelijk zijn van de inhoud en de vormgeving van je cv. Vergeet niet dat een visueel aantrekkelijk cv je kan helpen om de aandacht van recruiters te trekken en een sterke eerste indruk achter te laten. Heb je moeite met de opmaak? Overweeg dan om een cv-sjabloon te gebruiken. Het zal je helpen om snel en gemakkelijk een modern cv te maken.