Home » Cv voorbeelden » CV-voorbeeld Piloot

Cv-voorbeeld Piloot

Als piloot vervul je een belangrijke rol in de luchtvaartindustrie. Het is een functie waarin veiligheid, precisie en verantwoordelijkheid centraal staan. Een goed en professioneel piloten cv is essentieel om jezelf te presenteren als een competente en betrouwbare piloot. Of je nu een co-piloot, gezagvoerder of captain bent, je cv moet de juiste indruk maken op potentiële werkgevers. In deze blog delen we een uitstekend cv-voorbeeld voor een piloot en geven we handige tips voor het maken van een cv dat in het oog springt.

creatief-cv-voorbeeld

Hoe schrijf je een cv als Piloot?

Als piloot ben je verantwoordelijk voor het veilig en efficiënt uitvoeren van vluchten. Je hebt een breed takenpakket, zoals het uitvoeren van pre-flight checks, het besturen van het vliegtuig tijdens de vlucht, het opvolgen van luchtverkeersleidingsinstructies en het handhaven van de veiligheidsprocedures.

Om als piloot succesvol te zijn, moet je over uitstekende technische vaardigheden beschikken, zoals het beheersen van de instrumenten en systemen van het vliegtuig en het kunnen reageren op noodsituaties. Daarnaast zijn goede communicatievaardigheden en teamwerk essentieel, omdat je samenwerkt met de co-piloot, bemanningsleden en luchtverkeersleiding.

Bij het schrijven van je cv als piloot is het belangrijk om deze vaardigheden en verantwoordelijkheden te benadrukken. Geef een gedetailleerde beschrijving van je vliegervaring, opleidingen en certificaten. Vermeld ook je communicatieve vaardigheden en je vermogen om onder stressvolle omstandigheden te presteren. Daarnaast is het belangrijk om je leiderschapskwaliteiten en besluitvaardigheid aan te tonen.

Personalia

Je persoonlijke gegevens zijn van essentieel belang voor recruiters en potentiële werkgevers om contact met je op te nemen. Het is daarom belangrijk om bovenaan je cv je volledige naam, functie, e-mailadres, telefoonnummer en adresgegevens te vermelden.

Als piloot is een representatieve uitstraling van groot belang. Je bent immers het gezicht van de luchtvaartmaatschappij en hebt veel interactie met passagiers. Voeg daarom een professionele foto toe aan je cv.

Voeg ook je LinkedIn-profiel toe aan je cv om extra informatie over je professionele ervaring te delen. Recruiters kunnen op deze manier een beter en meer compleet beeld krijgen van jou als kandidaat.

Naam: Lucas van Dijk

Functie: Piloot (A319/320 Boeing 777)

Adres: Beijertstraat 23, 7204 PH, Zutphen

Telefoon: 06 – 21 20 54 61

E-mail: lucas.vandijk@gmail.com

Geboortedatum: 18 februari 1990

LinkedIn: /in/lucasvandijk

Persoonlijk profiel

Het persoonlijk profiel van een piloot is een korte tekst waarin je jezelf voorstelt en de nadruk legt op je motivatie, vaardigheden en doelen als piloot. In je profiel laat je zien wie je bent en waarom je geschikt bent voor deze rol. Wat drijft je? Wat zijn je interesses? Wat wil je bereiken en wat heb je al bereikt?

Als piloot is het belangrijk om verantwoordelijkheid te dragen voor het leven van honderden passagiers en het veilig vervoeren van goederen over de hele wereld. Daarnaast is het van belang om technisch inzicht en probleemoplossende vaardigheden te bezitten. Het is essentieel om deze kwaliteiten te benadrukken in je persoonlijk profiel.

Als piloot ben ik gedreven door mijn passie voor vliegen en het ontdekken van nieuwe bestemmingen. Met mijn sterke technisch inzicht en vermogen om snel te schakelen, kan ik effectief omgaan met onverwachte situaties en veiligheid prioriteit geven. Mijn focus ligt op het leveren van een vlekkeloze vluchtervaring voor passagiers, waarbij comfort en punctualiteit centraal staan. Met mijn communicatieve vaardigheden en teamgeest kan ik goed samenwerken met de bemanning om een optimale vluchtuitvoering te garanderen. Mijn doel is om elke vlucht tot een succes te maken en passagiers met een positieve ervaring de wereld te laten ontdekken.

Werkervaring

Werkervaring is over het algemeen het belangrijkste onderdeel van je cv. Als piloot is het essentieel dat je alle relevante banen opneemt, beginnend bij de meest recente. Het is belangrijk om niet alleen de taken en verantwoordelijkheden te vermelden, maar ook je behaalde successen, prestaties en resultaten. Om dit concreet te maken en de toegevoegde waarde te laten zien, is het aan te raden om deze successen uit te drukken in cijfers en getallen.

Als piloot kun je bijvoorbeeld het aantal succesvolle vluchten vermelden. Het tonen van concrete prestaties maakt je cv aantrekkelijker en onderscheid je van andere sollicitanten.

Voor sollicitanten met weinig relevante werkervaring als piloot, is het belangrijk om verder te kijken dan officiële banen. Overweeg andere ervaringen die relevant kunnen zijn, zoals vrijwilligerswerk bij luchtvaartmaatschappijen of stages bij vliegscholen. Het benoemen van deze ervaringen kan aantonen dat je passie hebt voor het pilootvak en over de benodigde vaardigheden en eigenschappen beschikt.

Piloot, Skyline Airlines
februari 2015 – heden

 • Vloog verschillende soorten vliegtuigen, waaronder Boeing 747 en Airbus A380.
 • Verantwoordelijk voor het veilig en efficiënt vervoeren van passagiers naar internationale bestemmingen.
 • Met luchtverkeersleiders en grondpersoneel gecoördineerd om vluchtplannen te optimaliseren.
 • Regelmatig onderhoudscontroles en pre-flight checks uitgevoerd om ervoor te zorgen dat het vliegtuig in optimale staat verkeerde.
 • Een perfecte 10 op de jaarlijkse veiligheidsaudit behaald, waarbij alle relevante veiligheidsprocedures werden geëvalueerd.

Piloot, Horizon Airways
september 2012 – december 2014

 • Een team van copiloten en cabinepersoneel geleid tijdens verschillende binnenlandse vluchten.
 • Strikte tijdlijnen beheerd en zorgde voor een punctuele aankomst op bestemming.
 • Weersomstandigheden gemonitord en geanalyseerd om een ​​veilige en efficiënte route te bepalen.
 • Opgeleid om in noodsituaties actie te ondernomen volgens geavanceerde noodprocedures.

Opleidingen

Om piloot te worden heb je natuurlijk een gedegen vliegopleiding nodig. In Nederland zijn er een aantal bekende opleidingen die je in 2 jaar kunnen opleidingen tot piloot. Denk hierbij bijvoorbeeld aan KLM Flight Academy en CAE-NLS (Nationale Luchtvaartschool). Voor elke opleiding tot piloot gelden strenge toelatingseisen waar je doorheen moet komen.

Uiteindelijk zijn er meerdere manieren om piloot te worden. Het is belangrijk dat je jouw opleidingen duidelijk en overzichtelijk vermeld met daarbij het specifieke vliegbrevet die je hebt behaald.

Zeker als je nog weinig werkervaring hebt, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk van je praktijkervaringen benoemt die je hebt geleerd tijdens je praktijklessen.

Type Rating opleiding Airbus A320, Flight Academy
maart 2022 – mei 2022

Piloot ATPL (A) & CPL (A), KLM Flight Academy
februari 2011 – februari 2013

Bachelor Luchtvaarttechnologie, Hogeschool van Amsterdam
september 2009 – juli 2013

Cursussen en certificaten

Er zijn verschillende interessante en verdiepende cursussen beschikbaar om je expertise als piloot te verbreden. Hieronder volgt een opsomming van een aantal relevante cursussen:

 1. Private Pilot License (PPL) – Hierbij leer je de basisprincipes en vaardigheden van het vliegen, inclusief vliegvoorbereiding, navigatie en vliegprocedures.
 2. Commercial Pilot License (CPL) – Deze cursus richt zich op de professionele aspecten van het piloot zijn, zoals instrumentvliegen, luchtvaartwetgeving en operaties.
 3. Airline Transport Pilot License (ATPL) – Deze geavanceerde cursus bereidt piloten voor om te vliegen als gezagvoerder op grote commerciële luchtvaartuigen. Het omvat onderwerpen zoals luchtvaartmeteorologie, luchtvaartfysiologie en multi-engine vliegen.
 4. Type Rating (TR) – Dit is een specifieke training die vereist is om een bepaald type vliegtuig te mogen vliegen, bijvoorbeeld een Boeing 737 of Airbus A320.

Let op: Afhankelijk van de functie-eisen en persoonlijke situatie kunnen er ook andere relevante cursussen en certificaten worden toegevoegd aan het cv.

Vaardigheden

Vaardigheden zijn een belangrijk onderdeel van het cv, vooral voor de functie van piloot. Werkgevers verwachten altijd specifieke vaardigheden en het is essentieel dat deze ook vermeld worden op het cv. Denk na over welke vaardigheden nodig zijn voor het succesvol uitvoeren van de functie en raadpleeg eventueel de vacature voor meer informatie.

Relevante vaardigheden voor de functie van Piloot:

 1. Vliegvaardigheden
 2. Communicatieve vaardigheden
 3. Probleemoplossend vermogen
 4. Nauwkeurigheid
 5. Samenwerken
 6. Stressbestendigheid
 7. Technische kennis
 8. Besluitvaardigheid
 9. Flexibiliteit
 10. Veiligheidsbewustzijn

Maak je cv compleet met extra onderdelen:

Gefeliciteerd, je piloten cv bevat nu alle belangrijke onderdelen die werkgevers willen zien. Deze onderdelen geven een helder beeld van je achtergrond, werkervaring en vaardigheden als piloot.

Echter, om je cv nog verder te versterken en jezelf te onderscheiden, zijn er enkele aanvullende onderdelen die je kunt overwegen om toe te voegen:

 1. Vlieguren: Voeg een aparte sectie toe waarin je jouw totale aantal vlieguren vermeldt. Dit geeft een indruk van je ervaring en kan een belangrijke factor zijn voor werkgevers bij het nemen van hun beslissing.
 2. Speciale certificaten: Denk aan certificaten die je hebt behaald die relevant zijn voor de functie van piloot, zoals een medisch keuringscertificaat, een brevet of een speciale certificering voor het vliegen met bepaalde type vliegtuigen. Het tonen van deze certificaten kan je cv extra geloofwaardigheid geven.
 3. Taalvaardigheden: Als je meerdere talen spreekt, voeg dan een sectie toe waarin je jouw taalvaardigheden vermeldt. In de luchtvaart is het belangrijk om effectief te kunnen communiceren met de luchtverkeersleiding en eventuele passagiers.
 4. Prestaties en erkenning: Heb je speciale prestaties behaald tijdens je carrière als piloot, zoals het ontvangen van onderscheidingen of erkenning voor uitstekende prestaties? Voeg deze toe aan je cv om te laten zien dat je boven de rest uitsteekt.
 5. Vliegsimulatoren: Als je ervaring hebt in het gebruik van vliegsimulatoren, voeg dan een aparte sectie toe waarin je jouw ervaring en bekwaamheid op dit gebied benadrukt. Dit kan aantonen dat je niet alleen praktijkervaring hebt, maar ook bekend bent met moderne technologieën en trainingsmethoden.

Door enkele van deze extra onderdelen aan je cv toe te voegen, kan je jezelf onderscheiden van andere kandidaten en de aandacht van werkgevers trekken. Denk eraan om alleen die onderdelen te kiezen die het meest relevant zijn voor de functie van piloot en die je sterke punten benadrukken.

Hoe val je op met jouw piloot cv?

Het solliciteren naar een functie als piloot kan erg competitief zijn, omdat er vaak veel kandidaten zijn voor een beperkt aantal vacatures. Om op te vallen met jouw piloot cv, is het belangrijk om het aan te passen aan de specifieke vereisten van elke vacature waar je op solliciteert.

Elk bedrijf kan een iets andere invulling geven aan de functie piloot, dus het is cruciaal om goed te begrijpen welke vaardigheden en ervaringen ze specifiek zoeken. Lees de vacature zorgvuldig door en identificeer de belangrijkste vereisten. Pas vervolgens je cv aan zodat het perfect aansluit op deze vereisten.

Vormgeving van je cv

De vormgeving van je cv is net zo belangrijk als de inhoud zelf. Zorg ervoor dat de opmaak in orde is en dat je cv er visueel aantrekkelijk uitziet. Je kunt hiervoor eventueel gebruikmaken van een cv-template.