Home » Cv voorbeelden » Cv-voorbeeld Software Ontwikkelaar

Cv-voorbeeld Software Ontwikkelaar

Als software ontwikkelaar moet je in staat zijn om complexe problemen om te zetten in gebruiksvriendelijke en goed werkende oplossingen. Het is belangrijk dat je jouw ervaringen en vaardigheden op een overtuigende wijze presenteert bij potentiële werkgevers. Maar hoe doe je dat? In dit artikel kijken we hoe je een goed voorbeeld cv van een software ontwikkelaar kan opstellen. Of je pas net begint met werken of al een aantal jaar werkervaring hebt, we delen tips en handige voorbeelden om je cv te optimaliseren.

creatief-cv-voorbeeld

Hoe schrijf je een cv als software ontwikkelaar?

Als software ontwikkelaar ben je voornamelijk verantwoordelijk voor het bedenken, ontwerpen, programmeren, testen en implementeren van software. Hierbij zijn zowel technische vaardigheden (zoals kennis van bepaalde programmeertalen) als analytische vaardigheden vereist (zoals oplossend vermogen).

Om indruk te maken met je cv als software ontwikkelaar moet je dit soort belangrijke vaardigheden en competenties goed in je cv benadrukken. Laat zien dat je overweg kan met verschillende programmeertalen, technieken en frameworks. Vertel over grote projecten waar je aan hebt bijgedragen en welke rol jij hierin hebt gespeeld.

Personalia

Begin bovenaan je cv met het vermelden van je persoonlijke gegevens. Als software ontwikkelaar kun je daarnaast er ook voor kiezen om een link naar je Github account te delen waar een werkgever kan zien dat je bijdraagt aan Open Source projecten. Ook kun je een link naar je Stackoverflow account vermelden als je veel hebt bijgedragen aan het beantwoorden van antwoorden en daardoor een hoge reputatie hebt opgebouwd. Dit laat zien dat je in staat bent om complexe problemen te begrijpen en oplossen. Tot slot kun je eventueel ook een link naar je portfolio of website vermelden (als je deze hebt).

Naam: Bram Visser

Functie: Software ontwikkelaar

Adres: Eikenlaan 64, 9741 ET, Groningen

Telefoon: 06 – 94 52 76 38

E-mailadres: bram_visser@gmail.com

Geboortedatum: 12 augustus 1992

LinkedIn: /in/bramvisser

Github: github.com/bramvisser

Persoonlijk profiel

In je persoonlijk profiel moet je een korte samenvatting schrijven waarin je aangeeft wie je bent en wat je te bieden hebt. Het is belangrijk om een goede eerste indruk te maken. Voor een software ontwikkelaar is het bijvoorbeeld belangrijk dat je naast probleemoplossende vaardigheden ook iets schrijft over je vermogen om samen te werken met andere ontwikkelaars. Probeer je te onderscheiden door unieke kwaliteiten of ervaringen te benoemen.

Als software ontwikkelaar met 5 jaar ervaring weet ik hoe ik mijn technische expertise kan inzetten om tot innovatieve oplossingen te komen. Mijn focus ligt op het leveren van oplossingen van hoge kwaliteit, inclusief het bedenken, programmeren, testen en implementeren van complexe software-systemen. Ik weet hoe ik moet samenwerken met andere afdelingen, stakeholders en gebruikers om de behoefte te doorgronden en op maat gemaakte oplossingen te leveren die echt waarde toevoegen voor de eindgebruiker. Nieuwe technologieën en trends volg ik op de voet en kan ik me snel eigen maken.

Werkervaring: de broncode van je cv

Vaak hebben recruiters en potentiële werkgevers niet de tijd heeft om je hele cv aandachtig door te lezen. Ze krijgen soms wel tientallen sollicitaties binnen per vacature. Je moet dus binnen enkele seconde de aandacht weten te trekken en je werkervaring speelt daar een zeer belangrijke rol in. Zorg daarom dat je werkervaring aan de volgende vereisten voldoet:

 • Begin met je meest recente baan. Voeg daaronder je eerdere functies toe.
 • Vermeld met welke programmeertalen en technologieën je gewerkt hebt. Zo is het gelijk duidelijk waar je ervaring mee hebt.
 • Voeg telkens 3 tot 6 opsommingstekens toe, waarbij je ingaat op je meest belangrijke taken én je grootste prestaties. Werkgevers willen het liefste zien hoe goed jij was in je werk.
 • Laat je ervaringen goed aansluiten op de wensen en behoeften van de werkgever. Raadpleeg hiervoor de vacature.
 • Als je net afgestudeerd bent en je hebt nog geen werkervaring, focus je dan op je stage-ervaring en ga wat dieper in op je opleiding. Ook kun je je eigen projecten delen, problemen waar je aan hebt gewerkt en hoe je deze hebt opgelost of bijdragen aan Open Source projecten.

Software Ontwikkelaar, DamTech Solutions
januari 2020 – Heden

Programmeertalen: Java, Javascript, Python, Magento2, C, C++, Nodejs

 • Specifieke softwareoplossingen ontwikkelt en geïmplementeerd volgens de klantvereisten (vooral in Java en Python).
 • Samengewerkt met andere software-ontwikkelaars om oplossingen voor complexe ideeën te bedenken en deze te integreren in huidige applicaties.
 • Bijgedragen aan het ontwerpen en implementeren van UI-elementen, waardoor de gebruikerservaring significant werd verbeterd.
 • Verantwoordelijk voor het beoordelen en goedkeuren van pull-requests van junior ontwikkelaars voor diverse interne applicaties.

Software Ontwikkelaar, TapCon IT Solutions
juni 2017 – december 2019

Programmeertalen: Java, Javascript, Python, Django, Php, SQL, Docker, .NET

 • Toepassingen ontwikkeld in verschillende Django applicaties volgens klantvereisten.
 • Werkte nauw samen met belanghebbende om hun behoeften te begrijpen en softwareoplossingen te leveren die aan hun verwachtingen voldeden.
 • Beheerde database-integraties en zorgde voor de veiligheid en integriteit van deze gegevens.
 • Oplossen van bugs en het schrijven van documentatie.
 • Ervaring met het werken in SCRUM-teams om zo efficiënt mogelijk te werken en deadlines te behalen.

Opleidingen

Om software ontwikkelaar te worden heb je niet per se een specifieke opleiding nodig. Tegenwoordig zijn er veel software ontwikkelaars die zichzelf hebben aangeleerd om code te schrijven. Toch kan het hebben van een opleiding zoals ‘HBO ict’, ‘Informatiewetenschappen’ of ‘Computer science’ een groot voordeel zijn op je cv. Vermeld daarom de specifieke opleiding die je gevolgd hebt.

Als je nog niet veel werkervaring hebt als software ontwikkelaar, dan is het een goed idee om wat dieper in te gaan op de inhoud van je opleiding. Beschrijf bijvoorbeeld welke projecten je hebt uitgevoerd, tegen welke obstakels je bent gelopen en hoe je deze hebt opgelost.

Master Computer Science, Radboud Universiteit
september 2013 – juni 2017

Cursussen en certificaten

Als software ontwikkelaar zijn er ontzettend veel verschillende cursussen die je kan volgen om nieuwe programmeertalen te leren of je vaardigheden als ontwikkelaar aan te scherpen. Zeker als je geen formele opleiding hebt, is het belangrijk dat je laat zien op welke manier jij je technische vaardigheden hebt ontwikkeld en hoe je bekwaam bent geworden met het schrijven van code.

Hier zijn een aantal relevante cursussen die je kunt overwegen:

 • JavaScript Fundamentals
 • React – The Complete Guide
 • Software Testing and Automation
 • Data Structures and Algorithms
 • Full Stack Web Development

Vaardigheden

Als software ontwikkelaar moet je kennis en ervaring hebben met ontzettend veel verschillende programmeertalen, technologieën en frameworks. Ook komen er ieder jaar weer een aantal nieuwe technologieën uit waar je vervolgens ervaring mee moet opdoen. In je vaardighedensectie is het belangrijk dat je de meest relevante vaardigheden benoemt voor de functie waarop je solliciteert. Daarnaast raden we aan om dit op te splitsen tussen technische IT-competenties en je eigenschappen. Op die manier laat je zien dat je niet alleen je werk goed kan uitvoeren, maar dat je ook een prettig persoon bent om mee samen te werken.

De beste technische vaardigheden voor een programmeur:

 • Programmeertalen (bijv. Java, Python, C#)
 • Frameworks en bibliotheken (bijv. React, Angular)
 • Databases (bijv. SQL, MongoDB)
 • Versiebeheer (bijv. Git)
 • API-ontwerp en -ontwikkeling
 • Cloudservices (bijv. AWS, Azure)
 • Containers en orchestration (bijv. Docker, Kubernetes)
 • Testautomatisering (bijv. Selenium)
 • Continuous Integration/Continuous Deployment (CI/CD) processen
 • Agile en Scrum methodologieën

De beste eigenschappen voor een programmeur:

 • Oplossingsgericht
 • Kritisch denken
 • Analyserend vermogen
 • Samenwerken
 • Nauwkeurig
 • Geduldig
 • Klantgericht
 • Samenwerken
 • Effectief communiceren
 • Aanpassingsvermogen
 • Aandacht voor detail

Hoe val je op met jouw cv?

Zoals we eerder al aangaven moet je tegenwoordig een enorme hoeveelheid programmeertalen en technologieën kennen. Het is goed om je te realiseren dat elke bedrijf een andere invulling zal hebben aan een specifieke vacature als software ontwikkelaar. Bij de een zal de nadruk vooral liggen op API-ontwerp en databasemanagement, terwijl bij een ander bedrijf je juist webapplicaties moet gaan ontwikkelen met Pytho en Django. Om die reden raden we aan om je cv gericht op een specifieke vacature te maken, zodat je aantoont dat jouw ervaringen goed aansluiten bij de functie-vereisten. Dit betekent dus concreet dat je per sollicitatie moet bekijken hoe je jouw cv het beste kan laten aansluiten op de vacature. Door deze stap extra te nemen, onderscheid je jezelf van de concurrentie en heb je een grotere kans om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek.

Vormgeving van je cv

Het is niet alleen belangrijk welke informatie op je cv staat, maar ook hoe het eruitziet. Een goed ontworpen, visueel aantrekkelijk cv kan helpen bij het overbrengen van je kwalificaties. Zorg dus dat je cv goed leesbaar is. Dit houdt in dat het kort en overzichtelijk moet zijn, geen spelfouten mag bevatten en dat je zoveel mogelijk actieve werkwoorden gebruikt zoals ‘bereikte’ en ‘coördineerde’. Daarnaast moet ook de lay-out van je cv in orde zijn. Als je liever geen uren spendeert aan de opmaak, kies dan een sterk en professioneel online cv-template. Deze helpt je om snel een goed cv te maken. Kijk bij de rest van onze cv-voorbeelden voor inspiratie.