Home » Hoe ga je om met een afwijzing op je sollicitatie?
afwijzing-sollicitatie

Het is nooit leuk om te horen dat je de baan, waarop je hebt gesolliciteerd, niet hebt gekregen. Zeker niet als je veel werk en moeite in het sollicitatieproces hebt gestopt. Het lijkt misschien niet zo op dat moment, maar uiteindelijk kan je veel leren van een afwijzing en het juist gebruiken voor de toekomst. Hoe? Dat leggen we in deze blog uit. Hieronder vind je 6 tips om te kunnen om gaan met een afwijzing op je sollicitatie.

Vraag feedback

Het is natuurlijk best wel verleidelijk om na een afwijzing de boel de boel te laten en deze sollicitatie naast je neer te leggen en nooit meer aan te denken. Je wilt je het liefst weer focussen op volgende sollicitaties. Begrijpelijk, maar niet heel slim, want inzage in het waarom van je afwijzing is juist zo belangrijk voor je toekomst.

Om een goed beeld te krijgen wat de reden is van de afwijzing, is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Feedback vragen is hierin de sleutel. Je hebt niets aan de standaardzin dat andere kandidaten beter in het profiel passen dan jij. Je wilt juist weten waarom die andere kandidaten dan beter in het profiel passen! Vraag daarom feedback aan je gesprekspartners. En als die feedback oppervlakkig of algemeen is, wees dan vooral niet bang om door te vragen. Je hebt alleen iets aan gedetailleerde informatie. Informatie waar je iets mee kan en van kan leren.

Vraag bijvoorbeeld ook feedback over hoe je jezelf hebt gepresenteerd tijdens het gesprek en wat ze vonden van je antwoorden op de vragen. Sluit af met de vraag of ze tips voor je hebben voor  eventuele volgende sollicitaties.

Ga met alle informatie aan de slag

Uiteraard heb je zelf ook een beeld van het sollicitatieproces en waar het misschien is misgegaan. Het is goed om deze bevindingen naast die van de gevraagde feedback neer te leggen. In deze stap leg je alle informatie naast elkaar en ga je elk stapje van het sollicitatieproces nog eens door. Van brief tot de voorbereiding op het gesprek tot het sollicitatiegesprek.

Vraag jezelf af:

  • Had ik nog iets anders kunnen doen in de voorbereiding?
  • Wat ging goed?
  • Welke vragen tijdens het interview vond ik lastig?
  • Welke vragen heb ik heel goed beantwoord?
  • Klapte ik ergens dicht?
  • Wat had ik anders kunnen doen?

Er is altijd ruimte voor verbetering, dus schrijf zowel je goede als ontwikkelpunten op. Denk hierbij ook aan sollicitaties uit het verleden. Zie je bijvoorbeeld een patroon bij bepaalde vragen? Is er één speciale vraag die je altijd lastig vindt? Of misschien heb je wel een keer of meerdere keren een geweldig sollicitatiegesprek gevoerd. Wat waren toen de omstandigheden?

Maak een persoonlijk ontwikkelplan

Nadat je voor jezelf duidelijk hebt gemaakt waar je goede punten en ontwikkelpunten liggen, kun je een plan gaan maken die je gaat helpen bij toekomstige sollicitaties.

Aan welke vragen kan je nog werken? Wat kan je nog anders doen in je voorbereiding? En vergeet niet aandacht te blijven geven aan je goede punten en antwoorden. Wellicht kan je deze nog verder uitwerken en uitbouwen.

Zet al je punten op papier en maak een plan hoe je hiermee aan de slag kunt. Denk na over geschikte antwoorden en spar hierover met iemand. Het oefenen van vragen met een andere persoon is heel waardevol. Vraag of iemand in je omgeving je wilt helpen en je ook van feedback wilt voorzien. Mogelijk is bovenstaande niet voldoende en heb je wat meer hulp nodig. Wellicht is een loopbaancoach dan een optie voor jou? Hij of zij kan met jou kijken wat er nog nodig is om de baan te vinden en te krijgen die bij jou past.

Wees realistisch

Soms blijkt uit de feedback van de organisatie dat jij er eigenlijk niet zoveel aan kan doen dat je bent afgewezen. Voorbeelden hiervan zijn dat de organisatie je meer uren wilt hebben dan jij kan bieden of dat ze willen dat je een bepaalde taal spreekt die jij niet (zo goed) spreekt. Dit zijn niet dingen die je opeens kunt veranderen. Daarom is het goed om in je persoonlijke ontwikkelplan te kijken naar realistische ontwikkelpunten. Je gaat immers niet opeens een vreemde taal leren.

Het is moeilijk om te zien, maar uiteindelijk is een afwijzing in dit geval een zegen. Je gaat niet gelukkig worden in een rol waar kwalificaties worden gevraagd die jij niet kan bieden. Dat betekent namelijk dat je op je tenen moet lopen en dat is geen goed startpunt voor een nieuwe baan.

Heel soms zoekt een organisatie een bepaald type voor een functie. Het kan zijn dat een leidinggevende zijn zinnen heeft gezet op een man of juist een vrouw of iemand met een bepaalde houding of uitstraling. Dit zullen ze uiteraard nooit zeggen, maar het is natuurlijk vechten tegen de bierkaai. Als je dit gevoel hebt, is het goed om het naast je neer te leggen, maar wel kritisch te blijven kijken naar je eigen ontwikkelpunten.

Kijk kritisch naar je zoekresultaten

Nu je alle informatie op een rijtje hebt gelegd en hebt gekeken naar je ontwikkelpunten, is het goed om nog eens te kijken naar de vacaturetekst van de functie. Past deze vacaturetekst nog steeds goed bij je? Of is de conclusie, na je onderzoek, dat dit toch niet helemaal passend is?

Als het laatste het geval is, is het belangrijk om je zoekfunctie op de verschillende vacaturesites te checken. Passen de functies die je zoekt nog wel goed bij je? Of moeten er aanpassingen in komen?

Het is sowieso goed om dit regelmatig te controleren. Tijdens het proces van het zoeken naar een nieuwe baan leer je veel en verandert je interesse vaak. Het is een leerproces.

Wees sterk

Het is uiteraard lastig als je wordt afgewezen voor een baan. In je leven krijg je nu eenmaal, naast allerlei leuke dingen, ook te maken met tegenslagen en afwijzingen. Dat is niet leuk, maar hoort er nu eenmaal bij. Het is het leven.

Je helpt jezelf enorm als je afwijzingen ziet als een uitdaging waar je van kan leren en groeien. Het zal je helpen om beter om te gaan met teleurstellingen en sterker in je volgende sollicitatiegesprek te staan. Uiteindelijk zal het overwinnen van alle obstakels leiden tot een leuke baan die echt goed bij je past.

Miranda Adriaanse
Miranda Adriaanse

Deze blog is geschreven door Miranda van Groen. Miranda heeft meer dan 20 jaar ervaring als (senior) HR adviseur bij verschillende organisaties.