Elke sollicitant wil graag opvallen tussen de andere kandidaten. Hierdoor ontstaan soms nogal heftige creaties van het CV. Is dit nodig? Als je solliciteert op een creatieve, grafische functie zou dit kunnen helpen. Anders is dit vaak niet nodig. De meeste recruiters en potentiële werkgever hebben vaak voldoende aan een simpel CV die alle relevante zaken laten zien. In dit blogartikel nemen we je mee in het schrijven van een simpel CV.
Wat is een simpel CV?
In een simpel CV draait het vooral om de inhoud. De lay-out van je cv mag hier niet van afwijken. Een simpel CV bevat de volgende kenmerken:
- Professioneel
- Overzichtelijk
- To the point. Het draait in een simpel CV om de inhoud.
- Strakke lay-out.
- Heeft maximaal één kleur. In een simpele CV wordt maximaal van één kleur gebruik gemaakt om contract aan te brengen.
- Heeft witregels tussen de alinea’s.
- De onderwerpen worden voorafgegaan door kopteksten.
- Bestaat uit maximaal twee pagina’s, maar nog beter is één pagina.
- Kopteksten en lettertype is overal hetzelfde. Hierbij wordt een zakelijk lettertype gebruikt, zoals Calibri.
Hoe schrijf je een simpel CV?
Helaas is het niet zo dat een simpel CV ook simpel binnen vijf minuten op papier staat. Het schrijven van een goed simpel CV kost tijd en onderzoek. Je wilt immers de aandacht trekken van de recruiter of de potentiële werkgever. Hieronder zullen we per stap beschrijven hoe je een simpel CV kan schrijven.
1. Zet alles op een rijtje
Maak voor jezelf eerst in het klad een overzicht van je werkervaring en opleidingen. Dit is vrij makkelijk, want dat zijn feiten. Zoek op van wanneer tot wanneer je een bepaalde rol hebt uitgevoerd.
Zet daarna voor jezelf je vaardigheden en kwaliteiten op een rijtje. Sommige vaardigheden zijn behoorlijk duidelijk. Je kan werken met bepaalde software of niet. Andere vaardigheden/kwaliteiten zijn wat lastiger. Ben je goed in het schrijven van een beleidsstuk of ben jij een echte teamplayer? Vind je het lastig om dit over jezelf te zeggen? Vraag het dan eens aan een familielid, vriend of (oud)collega. Wie weet geeft het nog verrassende inzichten!
2. Pas je cv aan op basis van de vacature
Ook bij het schrijven van een simpel CV is het belangrijk dat er een match is tussen de vacaturetekst en jouw CV. Dit betekent dat je de vacaturetekst er nog eens bij moet pakken en eruit te halen wat de organisatie nu echt belangrijk vindt qua ervaring, opleiding en vaardigheden.
Zodra je hiervan een lijstje hebt, kan je het gaan matchen met je eigen lijstje. Het is belangrijk dat je dit gaat opnemen in je CV. Tegenwoordig maken sommige bedrijven gebruik van slimme screeningssoftware. Deze software is in staat om bepaalde sleutelwoorden die door de organisatie zijn genoemd uit de CV’s te halen. Het kan dus zo zijn dat niet een persoon, maar software bepaald of jij doorgaat naar de volgende ronde.
3. Gebruik een simpel cv-template
Er zijn verschillende simpele CV-templates te vinden op internet. Deze templates zijn speciaal gebouwd om een CV mee te maken en werkt dus een stuk beter dan een CV maken in Word.
Een ander voordeel is dat de slimme screeningssoftware de CV-templates veel beter kan lezen.
4. Schrijf je cv
Nu je onderzoek hebt gedaan naar de functie en een CV-template hebt uitgekozen, kan je je CV ook echt gaan schrijven.
De volgende onderdelen zijn handig om sowieso te vermelden:
- Contactgegevens. Hierbij zet je je voor- en achternaam, adres, telefoonnummer (denk ook aan professionele voicemail voor het geval dat ze telefonisch contact met je op willen nemen), professioneel emailadres (bij voorkeur: achternaam@email.com), geboortedatum en LinkedIn-profiel (mits deze compleet is en bijgewerkt).
- Persoonlijk profiel. Bij het persoonlijk profiel schets je een beeld van jezelf. Je probeert jezelf te verkopen. Zorg dat dit profiel matcht met de vacature en maak het niet te lang (maximaal 5 zinnen). Gebruik hierbij de ik-vorm.
- Professionele foto. Dit is niet verplicht, maar het is wel handig om een foto toe te voegen aan je simpele CV. Let er dan wel op dat deze professioneel is en niet genomen op een terrasje met bier in je hand.
- Werkervaring. Je start met je huidige of laatste werkgever. Werk je nu in dezelfde functie, maar heeft het een andere functietitel bij je eventuele toekomstige werkgever? Gebruik dan de functietitel uit de vacature. Gebruik opsommingstekens om taken op te sommen. Maak het niet te lang en schrijf alleen de relevante zaken op.
- Opleidingen. Hierbij vermeld je alle relevante opleidingen voor de functie. Zet er ook bij in welke periode je die opleiding hebt gevolgd. Het is niet nodig om je vakkenpakket op de middelbare school op te sommen. Dat gaan ze toch niet lezen.
- Vaardigheden. Zoals gezegd laat je hier de vaardigheden terugkomen die je uit de vacature hebt gehaald en uiteraard ook de overige vaardigheden die je bezit.
Voorbeeld persoonlijk profiel voor een functie in de zorg:
Ik word blij van het zorgen voor mensen: jong, oud, met of zonder beperking. Iedereen verdient liefde en respect. Het is een voorrecht dat ik dat kan geven aan mensen waarbij dat niet vanzelfsprekend is. Mijn collega’s noemen me een aanpakker, teamplayer en enthousiast. Ik werk het liefst op een afdeling waar ik breed inzetbaar ben, waardoor ik veel uitdagingen kan aangaan.
Naast bovenstaande onderdelen kan je nog extra onderdelen toevoegen. Bedenk hierbij of dit relevant is voor de vacature of dat het wellicht een beter beeld geeft over jou als persoon. Bij extra onderdelen kan je denken aan:
- Hobby’s
- Talen
- Rijbewijs
- Stages
- Certificaten
- Nevenactiviteiten
- Vrijwilligerswerk
- Cursussen
- Persoonlijke blog
5. Proeflezen
Als je klaar bent met het schrijven van je CV, is het een goed idee om deze aan wat mensen te laten lezen. Vraag een familielid, vriend of (oud) collega en laat ze er feedback op geven. Wellicht haal je er nog foutjes uit of kom je nog op goede ideeën.
Tot slot
Veel sollicitanten denken wellicht dat ze een cv met allerlei ‘toeters en bellen’ moeten opsturen om kans te maken op een sollicitatiegesprek. In de meeste gevallen is een simpel cv echter meer dan voldoende. Met bovenstaande tips gaat het je zeker lukken om een goed CV te schrijven. Veel succes!
Simpel cv-voorbeeld
Hieronder vind je nog een simpel cv-voorbeeld die je kan gebruiken ter inspiratie voor je eigen cv.
Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.