Home » Hoe gebruik je actieve werkwoorden in je cv?
actieve-werkwoorden-cv

Met je cv wil je uiteraard opvallen tussen de andere kandidaten. Je wilt op de stapel ‘uitnodigen’ belanden. Dit betekent dat je de aandacht van de recruiter of potentiële werkgever moet vangen. Je cv moet overzichtelijk, duidelijk en goed te lezen zijn. Dat kan o.a. door in je cv gebruik te maken van actieve werkwoorden. 

In dit blogartikel neem ik je mee in de wereld van de actieve werkwoorden in je cv. Eerst zullen we het verschil tussen passieve en actieve werkwoorden laten zien. Vervolgens vertellen we de voordelen van het gebruik van actieve werkwoorden. En we sluiten af met voorbeelden.

Verschil tussen passieve en actieve werkwoorden?

Hoe zat dat ook alweer met passieve en actieve werkwoorden? Waarschijnlijk is het alweer een tijdje geleden dat je hierover hebt nagedacht. Die regels leren we op school en daarna passen we ze toe op de automatische piloot. Meestal goed, maar soms ook fout. Het kan dus geen kwaad om weer eens het geheugen op te frissen en te kijken hoe het nu ook alweer zat met die passieve en actieve werkwoorden.

De betekenis van passieve en actieve zinnen zijn hetzelfde, het verschil zit in de grammaticale vorm.

In een zin met actieve werkwoorden voert het onderwerp een handeling uit. De zin met passieve werkwoorden laat het onderwerp een bijrol spelen. Deze zinnen komen minder snel tot de kern. Actieve werkwoorden zullen er dus voor zorgen dat jij de hoofdrol speelt in jouw cv. En dat is wat we willen, toch? Hieronder een simpel voorbeeld om dit te illustreren.

Passief:

“Dit cv is geschreven door mij.”

Actief

“Ik schreef dit cv.”

Zie je het verschil tussen de twee zinnen? De tweede zin is duidelijker, korter en zelfverzekerder.

Voordelen van het gebruiken van actieve werkwoorden

Waarom kan je het best actieve werkwoorden gebruiken in je cv? De voordelen zetten we voor je op een rijtje:

Het houdt de aandacht vast

Passieve zinnen zijn saaier en lang om te lezen. Een passieve zin kan nogal om het onderwerp heen draaien. Actieve zinnen daarentegen zijn kort, maar heel duidelijk. Dit zal een recruiter/potentiële werkgever meer boeien. Zij besteden hun kostbare tijd aan het scannen van misschien wel heel veel cv’s, dus het is fijn als ze direct duidelijke informatie krijgen. Een goed cv-template helpt hier overigens ook bij.

Minder overbodige woorden

Doordat actieve zinnen korter zijn, worden er ook minder overbodige woorden gebruikt. En dat is weer handig omdat je je cv op maximaal twee pagina’s wilt hebben (het liefst op één pagina). Hierdoor kan je meer informatie kwijt, maar het blijft er toch netjes en overzichtelijk uitzien.

Laat zelfverzekerdheid zien

Door het gebruik van actieve werkwoorden in je zin, laat je zien dat je zelfverzekerd en krachtig bent. En dit willen recruiters/potentiële werkgevers graag zien, zeker bij een functie waar leidinggevende kwaliteiten vereist zijn.

Hoe gebruik je actieve werkwoorden in je cv?

Het is duidelijk dat ons cv erg zal opknappen van actieve werkwoorden. Maar hoe integreer je deze in je cv? Geen nood! Hieronder volgen een aantal tips om actieve werkwoorden op te nemen in je cv.

Wees specifiek

Stel je bent nu teamleider van een afdeling in het ziekenhuis en je wilt doorgroeien naar de functie van afdelingshoofd. Je kan dan bij je werkervaring je huidige functie vermelden met daaronder een opsomming van alle taken die je moet uitvoeren. Is dat handig? Nee! Er zullen namelijk nog meer kandidaten zijn die vanuit hun rol als leidinggevende graag afdelingshoofd willen worden. En die hebben precies dezelfde taken. Die taken worden vaak overgenomen uit het functieprofiel en, hop, zo in het cv geplaatst. En dat zorgt ervoor dat jullie vergelijkbare cv’s hebben.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Jij wilt opvallen, dus je zal veel specifieker moeten zijn in het omschrijven van je taken. Je zal je unieke, relevante prestaties en kwaliteiten duidelijk moeten maken. We zullen dit uitleggen aan de hand van een voorbeeld:

Passief:

Verantwoordelijk voor de implementatie van een nieuw ziekteverzuimsysteem op de afdeling.

Actief

“Een ziekteverzuimsysteem geïmplementeerd, resulterend in 30% lagere verzuimcijfers.”

De laatste zin zegt zoveel meer. Jij hebt een systeem voor de verbetering van het ziekteverzuim geïmplementeerd en daardoor zijn de verzuimcijfers gedaald. Door het gebruik van cijfers, getallen en percentages worden je actieve zinnen tastbaar. De passieve zin laat eigenlijk alleen maar zien dat je verantwoordelijk was voor de implementatie, maar het wordt niet duidelijk of die implementatie ook echt gelukt is en wat de resultaten daarvan zijn.

Gebruik de juiste vervoeging

Het is belangrijk dat je de actieve werkwoorden op de juiste manier in je cv zet. Je moet ze correct vervoegen. Je gebruikt de eerste persoon verleden tijd of een voltooid deelwoord.

Bij de eerste persoon verleden tijd gebruik je de stam-vorm (ik vorm) en zet je er +te of +de achter. Hierbij gebruik je ’t kofschip (x) bij regelmatige werkwoorden. Onregelmatige werkwoorden hebben hun eigen vervoeging.

Een voltooid deelwoord gebruik je als je iets wilt vertellen dat al plaats heeft gevonden. Voorbeelden zijn geluisterd, gefietst, gelopen, geweest etc. Ook hier maak je bij de regelmatige werkwoorden gebruik van ’t kofschip (x).

Voorbeelden van zinnen met actieve werkwoorden

Hieronder volgen een aantal voorbeelden van passieve zinnen die veranderen in actieve zinnen.

Passief: “Verantwoordelijk voor het verhogen van de sales.”

Actief: “Sales verhoogd met 15% in één jaar tijd.”


Passief: “Maandelijks de looncontrole bijhouden.”

Actief: “Ik deed maandelijks de looncontrole.”


Passief: “Verantwoordelijk voor het schrijven van adviesrapporten”

Actief: “In het afgelopen jaar 5 adviesrapporten geschreven, die hebben geresulteerd in een project.”

Voorbeelden van actieve werkwoorden

De lijst met actieve werkwoorden die je kunt gebruiken is lang, heel lang. Toch willen we een aantal voorbeelden geven van actieve werkwoorden die je goed kunt gebruiken in je cv. We zullen hierbij direct de eerste persoon verleden tijd en het voltooid deelwoord geven.

  • Analyseren (analyseerde/geanalyseerd)
  • Bereiken (bereikte/bereikt)
  • Coachen (coachte/gecoacht)
  • Implementeren (implementeerde/geïmplementeerd)
  • Organiseren (organiseerde/georganiseerd)
  • Ontwikkelen (ontwikkelde/ontwikkeld)
  • Verhogen (verhoogde/verhoogd)
  • Verminderen (verminderde/verminderd)

Tot slot

Door het gebruik van actieve werkwoorden in je cv zal je opvallen en meer kans maken op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Veel succes!

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.