Home » Cv voorbeelden » Cv-voorbeeld Chauffeur

Cv-voorbeeld Chauffeur

Als chauffeur reis je het hele land door. Zo is een chauffeur verantwoordelijk voor het veilig vervoeren van mensen en/of goederen. Ook zijn ze een belangrijk onderdeel van onze samenleving. Zo heeft een chauffeur niet alleen de verantwoordelijkheid voor het verplaatsen van passagiers of goederen, ook moet hij zijn veiligheid en dat van anderen garanderen. Daarom moet je ervoor zorgen dat jouw cv dit ook uitstraalt. In deze blog kom je erachter hoe je een goed cv maakt als chauffeur.

creatief-cv-voorbeeld

Hoe schrijf je een cv als chauffeur?

Als chauffeur ben je belast met het vervoeren van goederen of passagiers van punt A naar punt B, waardoor het belangrijk is dat je beschikt over een uitgebreide, maar tevens specifieke reeks vaardigheden. Rijvaardigheid, veiligheid, routeplanning, technische bekwaamheden, tijdmanagement, communicatie, stressbestendigheid en klantenservice zijn allemaal cruciaal in dit beroep.

Tijdens het lezen van de vacature moet je ook goed kijken welke vereisten er zijn. Deze moet je dan ook opnemen in jouw cv. Zo zal je in het bezit moeten zijn van een speciaal rijbewijs als je grote ladingen vervoert (bijvoorbeeld als vrachtwagenchauffeur).

De vacature voor een chauffeur kan per bedrijf een andere invulling hebben, lees daarom de vacature grondig door, welke specifieke vaardigheden worden gevraagd. Moet je bijvoorbeeld meerdere talen beheersen? Ben je ook verantwoordelijk voor klantcontact? Door de vacature zorgvuldig door te nemen, kun je je cv aanpassen en jezelf nog beter profileren bij de werkgever.

Personalia

Op je cv moet je natuurlijk ook jouw persoonlijke gegevens noteren, dit is een van de belangrijkste onderdelen van je cv. Hoe kan een werkgever je anders benaderen als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? De informatie die je dan ook bovenaan het cv noteert zijn je voor- en achternaam, je geboortedatum, de functie waarnaar je solliciteert, e-mail, telefoonnummer en je adres.

Je zou hier ook nog je LinkedIn-profiel kunnen vermelden, dat geeft ook een goed beeld van je werkverleden en behaalde resultaten (als je dit hebt bijgehouden natuurlijk).

Naam: Pieter Klaassen

Functie: Chauffeur

Adres: Neuweg 95, 1214 GN, Hilversum

Telefoon: 06 – 21 44 56 38

E-mailadres: pieterklaassen@gmail.com

Geboortedatum: 16-09-1973

Rijbewijs: B, C en D

Persoonlijk profiel

Het persoonlijke profiel is een stukje tekst waarin je jezelf introduceert aan de werkgever. Dit is belangrijk omdat je dan de werkgever een beeld kan geven wie je bent en wat jouw drijfveren zijn. Zo is het bij een chauffeur belangrijk dat je aangeeft waarom je dit leuk vindt, wat je motiveert, waarom je geschikt bent voor de functie en wat je interesses zijn.

Als chauffeur heb ik een scherp oog voor veiligheid en precisie. Daarbij breng ik ook omvangrijke rijvaardigheid en expertise in routeplanning met me mee. Ik ben zelf technisch vaardig om onderhoud aan het voertuig uit te voeren en communicatief vaardig voor duidelijke coördinatie en klantenservice. Wat mij een aanvulling maakt op uw team is dat ik een goed vermogen heb om rustig om te gaan met stressvolle situaties en naar uitstekende klanttevredenheid streef.

Werkervaring

Het onderdeel werkervaring is het belangrijkste onderdeel van het cv, eigenlijk de reden waarom je een cv maakt. Wat vermeld je en hoe vermeld je je werkervaring dan op je cv? Je neemt al je relevante werkervaring op in je cv waarbij je met je meest recente baan begint. Niet alleen geef je aan welke functie je had en welke werkzaamheden je hebt uitgevoerd, ook neem je je prestaties op in de functiebeschrijving. Het is veel interessanter voor de werkgever/ recruiter om te lezen wat je allemaal hebt bereikt met je werkzaamheden. Wanneer je je prestaties opneemt, houdt dan in de gaten dat je je prestaties concreet maakt door ze uit te drukken in cijfers en percentages.

Vrachtwagenchauffeur bij Transportbedrijf VOS logistics
januari 2019 – Heden

 • Veilig vervoeren van diverse goederen, waarbij ik veilig rijgedrag heb behouden.
 • Gebruik gemaakt van routeplanningssystemen om efficiënt om te gaan met de tijd en waar mogelijk tijd te besparen op verschillende trajecten.
 • Preventief onderhoud aan het voertuig uitvoeren, zodat het voertuig in topconditie blijft.
 • Communiceren met het dispatch team om updates te verstrekken.

Taxichauffeur bij Lemens Taxiservice
november 2010 – december 2018

 • Veilig en comfortabel vervoeren van passagiers.
 • Onderhouden van een schoon voertuig.
 • Effectief naleven van klantafspraken.
 • Omgaan met klachten.

Opleidingen

Als chauffeur is een formele opleiding niet altijd nodig. Heb je een andere opleiding gedaan, dan kun je die alsnog benoemen. Dit zegt dan iets over jouw werk- en denkniveau.

ROC Mondiraan, Autotechniek, Amsterdam
september 2007 – september 2010

 • Opgeleid tot autotechnicus, met diepgaande kennis van voertuigsystemen, motoronderhoud en reparatietechnieken.
 • Geleerd om elektrische problemen in voertuigen te identificeren en op te lossen.
 • Training gehad in gepland onderhoud en serviceprocedures.
 • Veiligheidstraining gehad voor het veilig uitvoeren van reparaties.

Cursussen en certificaten

Heb je cursussen gevolgd die relevant kunnen zijn voor de functie? Neem deze dan ook op in een apart kopje “cursussen en certificaten”. Voor elke functie kunnen er relevante cursussen zijn die je kan volgen. Zo zijn er voor chauffeurs ook relevante cursussen, zoals taalcursussen, EHBO-cursussen of bijvoorbeeld “defensief rijden”. Deze cursussen kunnen je expertise verbreden en tonen aan dat je veel interesse hebt in je functie als chauffeur.

 • EHBO-certificaat (2024)
 • Veiligheidscursus Ladingzekering (2022)
 • Duurzaam en Brandstofzuinig Rijden (2018)

Vaardigheden

In het cv neem je ook jouw vaardigheden op. Naast hard skills beschik je ook nog over softs skills die je moet benoemen op je cv. Je werkervaring en je opleiding is niet genoeg om de werkgever te overtuigen om je uit te nodigen voor een gesprek. Werkgevers zijn altijd erg benieuwd over welke vaardigheden je beschikt, het is dan ook belangrijk dat deze op het cv staan.

Bij de functie als chauffeur is het belangrijk dat je een goede rijvaardigheid hebt en vaardig bent met ladingbeheer. Daarnaast is het ook goed om flexibel ingesteld te zijn. Als chauffeur zijn er veel omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat een vervoer langer kan duren of juist sneller aankomt. In zulke omstandigheden moet je flexibel kunnen zijn met je tijd.

Hier heb je ook nog andere vaardigheden die belangrijk kunnen zijn:

 • Multitasking
 • Onderhoud van logboeken
 • Klantenservice
 • Stressbestendigheid
 • Geografisch inzicht
 • Kennis van verkeersregels en -voorschriften
 • Vermogen om veilig en defensief te rijden
 • Geduld en stressbestendigheid
 • Oriëntatie en navigatievaardigheden
 • Vermogen om zelfstandig te werken en beslissingen te nemen

Maak je cv compleet met extra onderdelen:

Je cv is nu compleet. Alle belangrijke onderdelen staan nu vermeld in je cv. Maar naast alle “verplichte” onderdelen, kun je wellicht nog aanvullende onderdelen toevoegen. Met extra onderdelen kan je jezelf onderscheiden van de andere kandidaten, dit maakt je kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek veel groter. Deze onderdelen zou je bijvoorbeeld nog kunnen toevoegen:

 • Talen: geef aan dat je meerdere talen spreekt. Zeker voor een (vrachtwagen)chauffeur kan dit goed van pas komen.
 • Prijzen en erkenningen: als je prijzen hebt gewonnen of een erkenning hebt gekregen voor je prestaties als veilig rijgedrag, zet deze dan op je cv!
 • Professionele leden- en lidmaatschappen: ben je bijvoorbeeld lid van een vakvereniging voor chauffeurs? Laat dit zien op je cv. Dit toont betrokkenheid en het streven naar je professionele ontwikkeling.

Hoe val je op met jouw chauffeur cv?

Elk bedrijf kan een andere invulling geven aan een vacature voor de chauffeur functie. Daarom moet je ervoor zorgen dat je cv goed aansluit bij de vacature. Neem specifieke woorden op die in de vacature worden gebruikt en neem vaardigheden over die worden gebruikt in de vacature. Lees daarom de vacature goed door en pas je cv daaraan aan!

Vormgeving van je cv

Het opnemen van alle belangrijke informatie op je cv is nog niet alles. Je cv moet er ook mooi en overzichtelijk uit zien. Is je cv rommelig en niet duidelijk dan zal je cv erg snel op de afgewezen stapel liggen, dit willen we natuurlijk voorkomen. Daarom is een visueel aantrekkelijk cv ook een belangrijk punt om goed over na te denken. Om dit te doen kan je templates gebruiken die al bestaan. Kijk bijvoorbeeld bij cv-templates om een mooie template te gebruiken!