Home » Prijzen en onderscheidingen op je cv: toon je expertise
Prijzen, onderscheidingen en erkenningen op je cv

Een cv is vaak de eerste indruk die je achterlaat bij potentiële werkgevers. Het is een kans om je vaardigheden, opleidingen en ervaringen te presenteren. Het toevoegen van onderscheidingen en prijzen kan hét verschil maken om je te onderscheiden van andere kandidaten. In deze blog lees je waarom onderscheidingen en prijzen zo belangrijk kunnen zijn en hoe je ze op je cv zet.

Erkenning van uitzonderlijke prestaties

Bij onderscheidingen en prijzen moet je niet alleen denken aan trofeeën, medailles of certificaten. Ze vertegenwoordigen erkenning voor uitzonderlijke prestaties en expertise binnen een bepaald vakgebied.

Onderscheidingen en prijzen kunnen in veel vakgebieden worden uitgereikt. Het kan zo simpel zijn als het behalen van een professionele prestatie tot bijdragen aan maatschappelijke belangen. Hieronder 3 voorbeelden van goede onderscheidingen die je op je cv kan vermelden:

 • Cum laude afstuderen
 • Winnen van een literaire prijs
 • Erkenning voor je maatschappelijke betrokkenheid

Onderscheid jezelf van de concurrentie

Een sollicitant moet er tegenwoordig alles aan doen om zich te onderscheiden ten opzichte van andere kandidaten. Het vermelden van een prijs of een erkenning kan een mooie toevoeging zijn aan je cv wat niet veel kandidaten je na kunnen doen. Het trekt de aandacht en maakt jou ‘anders’.

Wanneer zet je geen onderscheidingen en prijzen op je cv?

Het is belangrijk om te overwegen welke onderscheidingen en prijzen relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Een prijs of erkenning moet enigszins relevant zijn voor de betreffende functie. Een erkenning voor je maatschappelijke betrokkenheid doet het bijvoorbeeld altijd goed, maar het winnen van een literaire prijs zal alleen binnen bepaalde vakgebieden goed op je cv staan.

Voorbeelden van onderscheidingen die je op je cv kan vermelden

Hieronder een aantal voorbeelden die het in de meeste gevallen goed doen op je curriculum vitae:

Educatieve onderscheidingen

 • Beurzen
 • Cum laude afstuderen
 • Academische prestaties

Werk/professionele onderscheidingen

 • Beste verkoper/ best presterende werknemer
 • KPI-gerelateerde erkenning
 • Innovatieve onderscheidingen

 Onderscheidingen in je vakgebied/industrie of sector

 • Publicaties (wetenschappelijk, journalistiek, etc)
 • Onderscheidingen door brancheverenigingen
 • Boeken of artikelen die prijzen hebben gewonnen

 Overige onderscheidingen

 • Winnaar van (sport)wedstrijd of andere competitie
 • Literaire prijzen
 • Liefdadigheid of vrijwilligerswerk
 • Kunt- en cultuurprijzen

Waar zet je een prijs of erkenning op je cv?

Wanneer je onderscheidingen en prijzen toevoegt aan je cv, is het belangrijk dat je hier een logische plek voor uitkiest. Dit zal ook afhankelijk zijn van de relevantie en prestige van de betreffende erkenning. Hieronder een aantal mogelijkheden:

 1. Persoonlijk profiel: In een aantal zinnen leg je uit wie je bent en wat je kunt. Je zou kunnen benoemen dat je een prijs hebt behaald voor [onderwerp] om direct duidelijk te maken dat je over specialistische kennis beschikt.
 2. Werkervaring: Als je een erkenning hebt gekregen ten behoeve van je werk, dan zal dit de meest logische plek zijn.
 3. Opleidingen: Dit zal de meest logische optie zijn wanneer je een prijs of erkenning hebt gekregen tijdens je opleiding.
 4. Aparte sectie: Wanneer je meerdere prijzen/erkenningen hebt die allemaal het vermelden waard zijn, maak er dan een aparte sectie van. De meest logische plek zou dan onder je opleidingen zijn.

Hoe presenteer je onderscheidingen en prijzen op je cv?

Kies een gepaste plek om de prijs of erkenning te vermelden, benoem specifiek de naam van de onderscheiding, de datum/jaar van ontvangst, de uitreikende organisatie en eventuele relevante details. Hierbij kun je denken aan het bijbehorende project of de prestatie waarvoor de onderscheiding werd toegekend. Dit kan er als volgt uitzien:

Prijzen & Onderscheidingen

Innovatieprijs voor bedrijfsontwikkeling, BlueSolutions, 2022

 • Erkend voor het leiden van een team dat resulteerde in de ontwikkeling en implementatie van een innovatief strategisch plan dat de omzet met 30% verhoogde binnen één jaar.

Conclusie

In een arbeidsmarkt waar opvallen belangrijk is, zouden onderscheidingen wel eens de doorslaggevende factor kunnen zijn. Prijzen en onderscheidingen vertellen niet alleen een verhaal van je succes, maar bieden ook een tastbaar bewijs van je vermogen om uit te blinken. Zorg er wel altijd voor dat ze relevant zijn voor de betreffende functie en dat het écht wat toevoegt aan je cv. Voorkom dat recruiters je gaan zien als ‘opschepperig’.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.