Home » Cv voorbeelden » Cv-voorbeeld Psycholoog

Cv-voorbeeld Psycholoog

Als psycholoog ben je vaak met hele andere dingen bezig, dan het bijhouden van je cv. Toch kan het zo zijn dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging en daarbij wel wat hulp kunt gebruiken. In deze blog nemen wij je mee langs alle stappen die nodig zijn om een perfect psychologen cv op te bouwen waarmee jij voor de verandering een keer geen andere mensen helpt, maar jezelf.

creatief-cv-voorbeeld

Wat doe je als psycholoog?

In de psychologie werk je continue met andere mensen samen. Je bestudeert het menselijk gedrag, behandelt mensen met mentale uitdagingen door hen te adviseren, therapie te geven en te begeleiden in het proces. Dit gaat vaak om mensen die kampen met (angst)stoornissen, depressies, trauma’s of relatieproblemen.

Binnen de psychologie zijn veel vertakkingen, waardoor het kan zijn dat jij werkt als klinisch psycholoog, ontwikkelingspsycholoog, psychiater, therapeut of neuropsycholoog. Er zijn diverse werkgebieden waar jij als psycholoog aan de slag kunt. Waar je werkt of gaat werken hangt af van je persoonlijke interesses of gevolgde specialisaties.

Hoe schrijf je een cv als psycholoog?

Voordat je begint met het schrijven van een nieuw cv, moet het duidelijk voor je zijn wat de kernverantwoordelijkheden van de functie zijn waarop je gaat solliciteren. Zoals eerder gezegd kunnen de taken die je moet uitvoeren nogal uiteenlopen, omdat er binnen de psychologie vele vertakkingen en specialisaties zijn.

Eén van de belangrijkste vaardigheden als psycholoog is dat je goed moet kunnen luisteren en dat je altijd integer bent. Een goede psycholoog heeft daarnaast uitstekende communicatieve vaardigheden en een groot empathisch vermogen. Dit zijn enkele voorbeelden van kernkwaliteiten die je terug moet laten komen op je cv als psycholoog. Raadpleeg de vacature om erachter te komen wat de vereisten van de functie zijn en speel daarop in met jouw cv en ervaringen.

Personalia

Je personalia zijn al jouw persoonlijke gegevens die relevant zijn om te vermelden voor de functie. Vermeld de volgende gegevens: je voornaam en achternaam, adres, e-mailadres, telefoonnummer en geboortedatum. Als je dit allemaal vermeld kan een recruiter je eenvoudig bereiken voor een eerste sollicitatiegesprek. Ook weet een potentiële werkgever op deze manier of je niet te ver van de praktijk af woont.

Omdat je continue in contact bent met anderen kan het een meerwaarde zijn als je bovenaan dit kopje ook een goede zakelijke cv-foto van jezelf toevoegt. Het kan ook verstandig zijn om de link naar je LinkedIn-profiel toe te voegen.

Naam: Wouter van Laken

Functie: Psycholoog

Adres: Curaçaostraat 141, 8931 Leeuwarden

Telefoon: 06 – 55 93 63 10

E-mailadres: wvanlaken@hotmail.com

Geboortedatum: 26-05-1990

Persoonlijk profiel

In je persoonlijk profiel licht je kort en krachtig toe wie je bent, vertel je meer over je ervaring en vaardigheden, je eigenschappen en eventuele doelstellingen of toekomstplannen. Het is essentieel om de tekst beknopt te houden en niet meer dan 6 zinnen te gebruiken. Zorg ervoor dat het stukje tekst een potentiële werkgever uitlegt waarom jij geschikt ben voor de functie.

Ik ben een toegewijde psycholoog met een passie voor het helpen van mensen om hun emotionele welzijn te verbeteren en persoonlijke groei te bevorderen. Met empathie en een diepgaand begrip van menselijk gedrag, creëer ik een veilige en ondersteunende omgeving waarin mijn cliënten zich gehoord en begrepen voelen. Ik gebruik wetenschappelijk bewezen therapieën en combineer dit met een persoonlijke benadering om op maat gemaakte oplossingen te bieden. Samen werken we aan veerkracht, zelfbewustzijn en het bereiken van een gezonde balans in het leven.

Werkervaring

Dit is over het algemeen het belangrijkste onderdeel van je cv. In dit kopje maak je een beschrijving van je eerdere relevante werkervaringen waarbij het belangrijk is dat je bovenaan start met je meest recente ervaring. Om er net even tussenuit te springen ten opzichte van de andere sollicitanten, wordt aangeraden om ook behaalde successen of prestaties toe te lichten. Als je recruiters nou echt onder de indruk wilt brengen, is het verstandig om deze prestaties te onderbouwen door middel van percentages en cijfers. Dit zorgt ervoor dat je prestatie concreet wordt en het laat je toegevoegde waarde als collega zien.

Als je net afgestudeerd bent als psycholoog en nog niet veel werkervaring hebt opgedaan kan het verstandig zijn om eens na te denken over andere ervaringen die mogelijk interessant zijn om te benoemen. Als psycholoog kan bijvoorbeeld werkervaring als huiswerkbegeleider met autistische kinderen ook relevant zijn, omdat je bij dit werk evengoed over een hoop empathie moet beschikken.

Klinisch Psycholoog, Psychologiepraktijk Balans
januari 2019 – Heden

  • Individuele therapie gegeven aan een diverse groep cliënten met aandoeningen zoals depressie, angststoornissen en trauma.
  • Gebruik van verschillende therapeutische benaderingen, waaronder cognitieve gedragstherapie (CGT) en oplossingsgerichte therapie.
  • Uitvoeren van psychologische beoordelingen, inclusief diagnostische evaluaties en persoonlijkheidstests.
  • Leiden van groepstherapiesessies over onderwerpen als stressmanagement en assertiviteitstraining.

Gedragspsycholoog, De Harmonie
september 2016 – december 2018

  • Verzorgde psychologische ondersteuning aan leerlingen met gedragsproblemen, ADHD en autismespectrumstoornissen.
  • Ontwikkelde en implementeerde gedragsinterventies en behandelplannen om leerlingen te helpen hun sociale en emotionele vaardigheden te verbeteren.
  • Voerde functionele gedragsbeoordelingen uit om de oorzaken van gedragsproblemen te identificeren en effectieve interventies te ontwikkelen.

Opleidingen

Voordat je psycholoog wordt, volg je de Universitaire opleiding Psychologie die bestaat uit een driejarige bacheloropleiding en gevolgd wordt door een masteropleiding gedurende één à twee jaar (afhankelijk van de gekozen specialisatie).

Als je aan de slag wilt als gezondheidszorgpsycholoog dien je na het behalen van je diploma’s ook nog te registreren in het BIG-register. Je bent dan officieel bevoegd om je beroep uit te mogen oefenen. Op je cv kun je bij het kopje opleidingen ook vermelden dat je een BIG-geregistreerd psycholoog bent.

Als je nog niet veel werkervaring hebt opgedaan, is het mogelijk om wat dieper in te gaan op je gevolgde opleiding. Dit kun je doen door specialisaties, afgeronde projecten of je afstudeeronderwerp nader toe te lichten.

Master Psychologie ‘Behaviour change’ (WO), Rijksuniversiteit Groningen
september 2011 – juli 2013

Bachelor Psychologie (WO), Rijksuniversiteit Groningen
september 2008 – juli 2011

Cursussen en certificaten

In dit kopje benoem je alle relevante cursussen en certificaten die je in het verleden gevolgd of behaald hebt. Maak er geen lange lijst van, maar beperk je tot een lijst die zo relevant mogelijk is voor de functie waarop je gaat solliciteren. Door cursussen en certificaten op te nemen, laat je je extra expertise en jouw interesse voor het vakgebied zien. Als psycholoog kun je je bijvoorbeeld specialiseren in arbeids- en organisatiepsychologie, kinderpsychologie of klinische neuropsychologie.

Voorbeelden kunnen zijn:

  • Kinder- en jeugdpsychologie
  • Traumagerichte therapie
  • Cognitieve Gedragstherapie
  • Ethische en juridische kwesties in de psychologie

Vaardigheden

In het kopje vaardigheden licht je kort jouw vaardigheden toe. Beperk je tot vaardigheden die relevant zijn voor de functie. Dit doe je door middel van een opsomming, gevolgd door een rangschikking in welke mate je de vaardigheid bezit. Lees altijd nog even de vacature goed door om erachter te komen welke vaardigheden de potentiële werkgever belangrijk vindt.

Enkele belangrijke vaardigheden zijn:

  • Luisterend oor
  • Empathisch vermogen
  • Analytisch vermogen
  • Communicatieve vaardigheden
  • Integriteit
  • Diagnostiek
  • Gedragsanalyse
  • Emotionele intelligentie
  • Behandelplanning
  • Psychometrische tests
  • Interpersoonlijke vaardigheden
  • Traumaverwerking
  • Groepstherapie
  • Ethiek en professionaliteit
  • Stressmanagement
  • Zelfreflectie

Maak je cv compleet met extra onderdelen:

Vervolgens is het de vraag of het voor jou relevant is om je cv uit te breiden met aanvullende onderdelen. Dit doe je alleen als je je hiermee extra kunt onderscheiden van de concurrentie, want in principe bezit je cv nu alle noodzakelijke onderdelen. Hieronder vind je een aantal mogelijkheden van extra onderdelen die je kunt toevoegen aan je cv.

  • Stages: Stages kun je als extra onderdeel toevoegen als je een beginner bent op de arbeidsmarkt en het kopje werkervaring nog vrij summier is.
  • Talen: Het toevoegen van talen is een goede optie als je ook met cliënten gaat werken die de Nederlandse taal niet machtig zijn of als dit een extra eis is in de vacaturetekst.
  • Hobby’s en interesses: Het toevoegen van hobby’s en interesses zorgt ervoor dat je meer persoonlijkheid aan je cv kunt toevoegen.

Hoe val je op met jouw psychologen cv?

Je valt pas op met jouw psychologen cv als je ervoor zorgt dat je je cv zo relevant mogelijk maakt. Het is belangrijk dat je telkens weer de specifieke vacature waarop je solliciteert goed doorleest en er daardoor achter komt wat de exacte invulling van de functie gaat zijn. Dit kan per werkgever verschillen omdat elke organisatie een andere invulling aan de functie kan geven en de eisen per bedrijf anders zijn.

Vormgeving van je cv

Ook niet geheel onbelangrijk is de vormgeving van je cv. Dit is een onderdeel waar men in de haast niet altijd voldoende tijd en aandacht aan besteed. Deze laatste stap kun je jezelf heel gemakkelijk maken door gebruik te maken van een cv-template. Een aantrekkelijk vormgegeven psychologen cv zorgt namelijk eerder voor een belletje vanuit de recruiter.