Herken je jezelf in één van de volgende situaties? Je sleept je elke morgen met tegenzin naar je werk, je ziet geen uitdaging meer in je huidige baan, je wilt verder groeien maar er zijn geen mogelijkheden in het bedrijf waar je nu werkt, je doet al je taken met twee vingers in je neus, je bent toe aan een andere omgeving of misschien zit je al een tijd thuis en wil je weer heel graag aan de slag? Dit kunnen allemaal redenen zijn om op zoek te gaan naar een leuke, nieuwe baan. Maar dat is niet altijd even makkelijk, want hoe vind je een baan die goed bij je past? En als je dan een leuke vacature hebt gevonden, hoe moet je dan solliciteren? In dit blogartikel geven we je handige tips die je kunnen helpen bij het vinden en het krijgen van een nieuwe baan.

Welke baan past bij jou?

Ben je op zoek naar een functie in de IT of misschien zoek je een baan als kapper? Soms is het heel duidelijk omdat je ervoor hebt gestudeerd en je precies weet waar je passie ligt. Maar het kan ook lastig zijn om precies te duiden naar welke functie(s) je op zoek bent. Ga op onderzoek uit door vacatures te lezen op vacaturewebsites, extra informatie op te vragen en ga in gesprek met mensen in je omgeving over hun functie. Op internet zijn veel beroepskeuzetesten te vinden die je kunnen helpen bij het vinden van je droomfunctie. Op deze manier wordt het steeds duidelijker waar je interesses liggen en welke functies goed bij je passen. Het is ook mogelijk in contact te komen met een loopbaancoach, die samen met jou een traject aangaat om te kijken welke baan nu echt bij je past.

Welke organisatie past bij jou?

Als het helder is op welke functies je wilt solliciteren, is het belangrijk om te gaan nadenken over wat voor soort organisatie goed bij je past. Vind je het leuk om voor een groot bedrijf te werken? Of wil je juist in een klein familiebedrijf aan de slag? Wil je voor een commerciële organisatie aan de slag? Of juist in de non-profit sector? Maak een lijstje met organisaties waar je interesse in hebt. Daarna ga je proberen netwerkgesprekken te voeren met werknemers van deze verschillende organisaties. Via je netwerk ken je vast wel een aantal mensen die bij deze organisaties werken of iemand die gelinkt is aan iemand binnen die organisatie. Benader deze personen, leg uit waarom je contact met ze legt en vraag of ze open staan voor een netwerkgesprek.

Je bent op zoek naar een goed beeld van die organisatie om te beoordelen of je hier zelf zou kunnen en willen werken. Mocht je niemand kennen binnen de organisatie kan je bellen en contact leggen met de afdeling HR. De meeste mensen vinden het erg leuk om over hun werk en organisatie te praten. Bereid een netwerkgesprek goed voor: lees de website van de organisatie goed door, bedenk een aantal sterke en open vragen en oefen goed je eigen introductie vooraf. Tijdens het netwerkgesprek vraag je overigens niet om een baan. Het is ede bedoeling om je te oriënteren. Zo’n netwerkgesprek is zeker spannend, maar je zal zien dat het vaak hele leuke gesprekken zijn die heel waardevol blijken.

Zoeken maar!

Als duidelijk is welke functies en bedrijven je interesse hebben kan het zoeken naar vacatures gaan starten! Ook hier zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt profielen aanmaken op vacaturewebsites met daarin je wensen en eisen. Op deze manier wordt je gematcht met vacatures die voor jou interessant zijn. Je kan ook op je LinkedIn profiel laten weten dat je openstaat voor een nieuwe uitdaging: ‘open to work’. Je informatie en voorkeuren worden dan gedeeld met recruiters en andere werkgevers. Maar je kan natuurlijk ook zelf de verschillende vacaturesites afspeuren naar mogelijke functies.

Eerste contact met een organisatie

Na het zoeken heb je als het goed is een shortlist van vacatures waar je op zou willen solliciteren. Hoe ga je nu verder? Schrijf je direct een brief en afwachten maar? Het is de bedoeling dat je opvalt tussen de andere sollicitanten. Het is een veel beter idee om eerst telefonisch contact te leggen met de contactpersoon die in de vacaturetekst staat! Spannend? Jaaaa! Effectief? Zeker! Volgens onderzoek neemt slechts 5% van de sollicitanten vooraf contact op met de organisatie en vraagt  informatie op. Dat is heel erg weinig. Een contactpersoon zal jouw naam herinneren als je eerst telefonisch contact met elkaar hebt gehad, dus doen!

Lees de vacature goed door en bedenk welke vragen je al hebt. Begin je gesprek door te zeggen dat je erg geïnteresseerd ben in de functie en stel een aantal vragen. Goede vragen zijn bijvoorbeeld: hoe ziet de functie eruit, hoe ziet de afdeling eruit, wat zijn de speerpunten voor het komende jaar, welke projecten lopen er? Vaak rolt hier een leuk gesprek uit en kan je aan het eind van het gesprek zeggen dat je gaat solliciteren op de functie. Het is echter ook meteen een goede toets voor jezelf, misschien lijkt de functie je na het telefoongesprek helemaal niet meer leuk en dan kan je jezelf de sollicitatie besparen.

Motivatie en CV

Motivatie

Vaak staat in de vacaturetekst waar je je motivatie en CV naartoe kan sturen. Er zijn talloze manieren van solliciteren, maar de meest voorkomende is middels een motivatiebrief en CV die je via een email stuurt of direct via een vacaturesite. Maar er zijn nog meer opties dan een brief, denk aan een videoboodschap, audioboodschap of zelfs een eigen sollicitatiewebsite. Het is belangrijk dat je opvalt. Refereer in je sollicitatie aan het goede en informatieve telefonische gesprek dat je hebt gehad met de contactpersoon en dat je hierdoor nog enthousiaster bent geworden om te solliciteren. Als je een brief schrijft zorg er dan voor dat je een nette, foutloze brief schrijft die goed aangeeft waarom je de functie leuk vindt en waarom jij geschikt bent voor deze baan.  

CV

Bij je motivatie stuur je ook een CV mee. Hierop staan in ieder geval je persoonlijke gegevens, je ervaringen (werk/stage/vrijwilligerswerk), je opleidingen/cursussen, je competenties en je talenkennis. Zorg ervoor dat je CV overzichtelijk is en niet langer dan 2 A4. Op deze website staan meerdere tips over hoe je een mooi CV kan maken.

Afwachten

Na het versturen van je motivatie en CV is het afwachten op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Heb je verschillende aanbiedingen gekregen? Dan zal je helaas iemand moeten teleurstellen en een baanaanbod afwijzen. Heel veel succes met je sollicitatie!

Miranda Adriaanse
Miranda Adriaanse

Deze blog is geschreven door Miranda van Groen. Miranda heeft meer dan 20 jaar ervaring als (senior) HR adviseur bij verschillende organisaties.