Home » Zo maak je een infographic cv (+5 voorbeelden)
infographic-cv

Een infographic cv maken kan een goede manier zijn om jezelf te onderscheiden ten opzichte van andere kandidaten. Het gevaar is echter wel dat je al snel overboord gaat en dat je cv een grote brei van kleuren, elementen en tekens wordt, waardoor het overzicht totaal verloren gaat. De kracht van een infographic cv zit hem enerzijds in een creatief ontwerp, terwijl de inhoud niet verloren gaat. In dit artikel leggen we uit hoe je dat moet doen. Ook delen we een aantal voorbeelden die je kan gebruiken ter inspiratie.

Voor wie is het infographic cv?

Een infographic cv wordt vooral gebruikt door sollicitanten die zoeken naar een baan in een creatieve sector. Dit kan bijvoorbeeld een grafisch vormgever, digitale marketeer of journalist zijn. Alhoewel infographic cv’s steeds meer gebruikt worden in veel verschillende functies, is het nog steeds raadzaam om alleen met dit type cv te solliciteren als je op een creatieve functie solliciteert.

Het cv dat je stuurt moet passen bij de functie waarop je solliciteert. Zo zal een recruiter raar opkijken als die een infographic cv ontvangt, op het moment dat er gesolliciteerd wordt als accountant of advocaat. Hier worden over het algemeen toch professionele cv-templates voor gebruikt.

Gratis infographic cv-templates

Je maakt natuurlijk de meeste indruk als je helemaal zelf een creatief cv ontwerpt. Zo zou je bijvoorbeeld met Adobe Illustrator of Photoshop een eigen cv kunnen ontwerpen. We begrijpen echter dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Om die reden hebben we ook een paar goede templates gezocht waar je eventueel gebruik van kan maken.

  • Canva: Op Canva staan natuurlijk allerlei soorten grafische illustraties. Alhoewel ze niet per se een speciale categorie hebben voor infograpgic cv’s, kun je wel je eigen design ontwerpen en inspiratie opdoen uit een van de vele ‘gewone’ infographics.
  • Dribbble en Behance: Op deze sites worden altijd ontzettend veel designs gedeeld door ontwerpers en grafisch vormgevers van de hele wereld. Je zou kunnen zeggen dat het een soort LinkedIn voor grafisch vormgevers is.
  • Google: Zoek op “Infographic resume templates” en je vindt zo tientallen sites met allerlei verschillende templates waaruit je kan kiezen. Let er wel op dat deze niet auteursrechtelijk beschermd zijn. Je kunt eventueel ook filteren op afbeeldingen.
  • PowerPoint: Sollicitanten bedenken steeds meer manieren om zich te onderscheiden van andere. Zo wordt er tegenwoordig zelfs gesolliciteerd met een PowerPoint cv. Ook met PowerPoint kun je een infographic cv opstellen.
Ook interessant: Canva cv maken

Zó maak je een infographic cv

Of je nou van een template gebruik maakt, of je maakt jouw infographic cv helemaal zelf, het ontwerpen en invullen ervan blijft een lastige taak. Daarom delen we stap-voor-stap hoe je een dergelijk cv dient op te stellen.

Dit is hoe je een infographic cv moet maken:

  1. Kies een methode: Bedenk of je met een hulpprogramma wil werken zoals Canva, of dat je hem helemaal zelf maakt in Photoshop.
  2. Kies een kleurenschema: Vaak is de eerste stap om te bepalen welke kleuren je wil gaan gebruiken. Een veelgebruikte methode is om de kleuren van het bedrijf te gebruiken waar je wil solliciteren.
  3. Bekijk voorbeelden: Uiteindelijk is het helemaal zelf bedenken en ontwerpen van een infographic cv niet aan te raden. Je moet het wiel niet opnieuw uitvinden. Bekijk in plaats daarvan een aantal voorbeelden en pak elementen die je aanspreken om er vervolgens telkens een eigen draai aan te geven.
  4. Begin met ontwerpen: De volgende stap is om te beginnen met het vullen van je cv. Bedenk hoe je het cv wil gaan vormgeven en maak een paar verschillende designs.
  5. Creëer overzicht: Dit is een van de belangrijkste kenmerken van een goed infographic cv. Het moet overzichtelijk blijven. Zorg daar dus voor. Zo zien we bijvoorbeeld vaak dat sollicitanten een enorm klein lettertype gebruiken, om maar ruimte te besparen. Het cv moet leesbaar blijven, want uiteindelijk draait het om de inhoud.
  6. Vul je gegevens in: Het feit dat je een infographic cv wil gaan maken, betekent niet dat je zomaar onderdelen van je cv weg kunt laten. De belangrijkste onderdelen, zoals je werkervaring, opleidingen en vaardigheden, moeten er alsnog in verwerkt zijn.
  7. Laat je creatie zien: Tot slot is het uitermate belangrijk dat je jouw cv deelt met een vriend/vriendin of familielid. Zij kunnen objectief oordelen of het ontwerp niet afleidt van de inhoud.

Infographic cv voorbeelden

Zoals we eerder al aangaven is het niet verstandig om helemaal zelf iets te gaan ontwerpen. Het is veel gemakkelijker en beter om inspiratie op te doen uit bestaande cv’s, waar je vervolgens je eigen draai aan kan geven.

1. Gratis donker infographic cv template

Dit donkere, zwart-witte template laat goed zien hoe je om moet gaan met de beschikbare ruimte. Uiteraard zouden wij wel een iets uitgebreider onderdeel willen zien over de werkervaring. Deze staan nu erg beknopt, wat mogelijk niet voldoende zal zijn om indruk te maken op werkgevers.

Bekijk en download hem hier.

2. Voor grafisch vormgevers

Het volgende template is ontwikkeld door een grafisch vormgever. Zoals je ziet staat er een stuk meer informatie op ten opzichte van het vorige template. Je kunt je nog steeds afvragen of het voldoende is, maar daarom is het ook belangrijk om ze te gebruiken als inspiratie. De vaardigheden worden op een creatieve manier weergegeven door middel van een ingevulde cirkel. Ook heb je wat meer ruimte voor het beschrijven van je werkervaring en opleidingen.

Bekijk hem hier.

3. Creatief

Tot slot hebben we nog een infographic cv-template die je gratis als Photoshop bestand kunt downloaden. Wat we goed vinden aan dit specifieke sjabloon is dat er ook wat ruimte is om een persoonlijk profiel te schrijven. Hierdoor kun je wat meer achtergrondinformatie over jezelf kwijt.

Je kunt het template gratis downloaden.

Conclusie: is een infographic cv het waard?

Of je een infographic cv moet gebruiken om op te vallen bij werkgevers is lastig te zeggen. Uiteraard is het zo dat je zal opvallen bij werkgevers, maar dit hoeft niet per se positief te zijn. In veruit de meeste gevallen is het meer dan voldoende om van een modern cv gebruik te maken. De meeste sollicitanten zullen meer dan genoeg hebben aan een ‘gewoon’ sjabloon. Een gratis Word template is vaak ook al genoeg.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.