Home » Kleuren op je cv: welke zijn het meest effectief?
kleuren op je cv

Tegenwoordig worden er hele mooie cv’s gemaakt, met allerlei icoontjes, mooie letters, grafiekjes, kleuren en noem maar op. Erg prachtig, maar het kan behoorlijk afleiden van de inhoud van je cv. En dat is nu net wat we absoluut niet willen.

In dit blogartikel gaan we het hebben over het gebruik van kleuren op je cv. Eerst zullen we ingaan waarom kleur op je cv een goed idee is. Daarna zullen we de beste kleuren voor je cv bespreken en vervolgens nog ingaan op de juiste kleurencombinatie op je cv.

Waarom kleur op je cv?

Werkgevers en recruiters krijgen soms wel honderden sollicitaties van kandidaten die allemaal graag kans willen maken op de openstaande functie. Om op te vallen moet jouw cv een hele goede inhoud bevatten, maar er qua lay-out ook aantrekkelijk uitzien. Je wilt immers een positieve eerste indruk maken. Hierbij kunnen kleuren op je cv je zeker helpen.

Het is geen goed idee om nu zomaar lukraak wat kleuren toe te gaan voegen op je cv, want welke kleuren je zou moeten toevoegen is afhankelijk van de functie waar je op solliciteert. Ik hoor je denken: ook dat al? Ja! Zelfs met kleuren op je cv is het belangrijk om deze helemaal aan te passen aan de openstaande functie. Net als met alle andere onderdelen op je cv.

Kleur zorgt naast een visuele ervaring, ook voor een emotionele ervaring. Door onderzoek van CCI Color (Institute for Color Research) is aangetoond dat mensen binnen 90 seconden na een eerste indruk een onbewust oordeel vellen. Tussen de 62 en 90% van die beoordelingen is gebaseerd op het zien van kleur. Dat is een heel hoog percentage en het laat zien hoe belangrijk het gebruik van kleuren is op allerlei gebieden. Van kleur bij een merk (denk aan de kleuren van grote ketens zoals coca cola) en bij het opstellen van je cv.

Wat zijn de beste kleuren op je cv?

Het gebruik van kleur op je cv is dus verstandig, maar welke kleuren je het best kan gebruiken is afhankelijk van de functie waar je naar solliciteert. Het antwoord op bovenstaande vraag is dus niet zo eenvoudig. Je hebt namelijk ook nog te maken met de persoon die jouw cv leest. Hij of zij kan een bepaald gevoel hebben bij een bepaalde kleur (negatief of positief) en dat kun je van tevoren uiteraard niet weten.

Gelukkig is er in de kleurenpsychologie veel onderzoek gedaan naar verschillende kleuren en de eigenschappen die deze kleuren bezitten en laten zien. Hieronder zullen we de verschillende kleuren omschrijven.

 • Rood

Met rood laat je zelfverzekerdheid zien. Het is de kleur van opvallen. Het werkt goed voor personen in de sales, marketing, sportwereld, leger etc.

 • Blauw

Blauw staat voor professionalisme, vertrouwen, stabiliteit en logisch redeneren. De kleur blauw staat goed op het cv van financieel adviseurs, advocaten, boekhouders, projectmanagers etc.

 • Geel

Geel is de kleur van de creativiteit, groei, geluk, warmte en buiten de gebaande paden denken. Het is de beste kleur om woorden of delen op je cv die je echt wilt laten zien te markeren. Geel werkt goed voor artiesten, schrijvers, webdesigners, kunstenaars etc.

 • Oranje

Deze kleur staat voor speelsheid, plezier, energie en opwinding. Het is perfect om te gebruiken voor mensen met sociaal werk, klantenservice, organiseren van evenementen etc.

 • Groen

Groen is de kleur van ontwikkeling en staat voor natuur en harmonie. Groen kan goed worden gebruikt voor mensen in de non-profit, de boerensector en toerisme.

 • Roze

Deze kleur staat voor zorgzaamheid, medeleven en zachtheid. Het is een goede kleur voor mensen die werken als make up artiest, schoonheidsspecialisten, kappers, bloemisten, kraamzorg etc.

 • Paars

Paars staat voor luxe, spiritualiteit, stijl en leidinggeven. De kleur wordt vaak gebruikt door dokters, therapeuten, apotheken, yogadocenten etc.

Bovenstaande omschrijvingen kunnen je helpen een kleur te kiezen die het beste past bij de functie waar je op wilt solliciteren.

Welke kleurencombinatie kun je het beste kiezen?

Je kunt natuurlijk volstaan met één kleur op je cv. Dat houdt het simpel, overzichtelijk en rustig. Maar misschien wil jij wel meerdere kleuren op je cv. Hoe kun je dit het beste aanpakken? Hieronder volgen enkele tips:

 1. Hou het simpel

In je hoofd heb je vaak al de mooiste creaties gemaakt met alle kleuren van de regenboog. Maar nee, gewoon niet doen. Kleuren moeten je cv versterken, maar nooit afleiden van de inhoud. Het is op de eerste plaats nog steeds een professioneel document. Een cv waarin alle kleuren van de regenboog terugkomt zal niet professioneel overkomen.

 1. Kies kleuren die bij elkaar passen

Bedenk aan de hand van bovenstaande omschrijvingen van de verschillende kleuren welke kleuren goed bij elkaar passen en bij de functie. Gebruik subtiele kleuren die ook passen bij het professionele karakter van een cv. De kleuren moeten elkaar aanvullen en juist niet tegenstrijdig zijn.

 1. Gebruik maximaal 3 kleuren

Had ik het al gehad over alle kleuren van de regenboog? Niet doen dus. Je cv moet geen kermisattractie worden. De algemene regel is dat je maximaal 3 verschillende kleuren gebruikt. Zorg voor consistentie: gebruik dezelfde kleuren voor koppen, subkoppen en eventuele accenten.

 1. Zorg ervoor dat je tekst leesbaar blijft

Het invoegen van een zijkolom met een andere achtergrondkleur kan ervoor zorgen dat de tekst minder leesbaar wordt. Let hier goed op. cv’s die slecht leesbaar zijn, staan al direct met 1-0 achter ten opzichte van de cv’s die wel goed leesbaar zijn.

 1. Gebruik een cv-template

Een cv-template zorgt voor een mooie lay-out en weet kleuren op de juiste manier in te zetten. Het grote voordeel is dat je cv overzichtelijk, rustig en aantrekkelijk is. Daarnaast blijft de opmaak hetzelfde na versturen.

Tot slot

Er zit een hele wereld achter de kleurenpsychologie, welke erg interessant is om te lezen. Door middel van het gebruik van kleuren op je cv kun je je cv aantrekkelijker maken en een goede eerste indruk achterlaten. Zorg ervoor dat je kleuren kiest die bij de functie passen waar je op solliciteert. Heel veel succes met het integreren van kleur op je cv!

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.