Het kan zomaar gebeuren dat je er tijdens een sollicitatiegesprek achter komt, dat de functie waarop je solliciteert je toch niet aantrekt. Misschien had je een andere verwachting van de taken, beschik je niet over de relevante kennis of is er gewoonweg geen match tussen jou en de functie. Het kan natuurlijk ook zijn dat er geen match is tussen jou en de organisatie. In dit artikel kijken we hoe je een sollicitatie kan afzeggen en je jezelf terug kan trekken uit de sollicitatieprocedure.
Redenen om jezelf terug te trekken uit de sollicitatieprocedure
- Soms heb je op meerdere paarden gewed en meerdere sollicitatiebrieven verzonden. Je kan dan al ergens een baan aangeboden krijgen, terwijl je bij een andere organisatie nog een sollicitatieprocedure hebt lopen.
- Wat ook nog weleens kan gebeuren is dat je een onverwachte promotie kan maken bij je huidige werkgever. Als je hier hebt aangegeven bezig te zijn met solliciteren, kunnen die nog weleens bang zijn om je te verliezen en je daarom een mooi aanbod doen.
- Ook veranderingen in je persoonlijke leven kunnen een negatieve invloed hebben op een sollicitatieprocedure. Denk bijvoorbeeld aan een scheiding of een kindje op komst. Wellicht voelt het dan veiliger om voorlopig bij je oude werkgever te blijven, omdat veranderingen op meerdere gebieden in je leven voor chaos kunnen zorgen.
Al deze scenario’s kunnen een reden zijn om je terug te trekken uit een sollicitatieprocedure. Maar hoe pak je dit goed aan? Daar gaat dit blogartikel over. Wij geven je tips om dit zo goed mogelijk te laten verlopen.
Wanneer vertel je dat je je terugtrekt uit een sollicitatieprocedure?
Het beste is, als je weet dat je niet verder wilt in een sollicitatieprocedure, dit direct te laten weten aan de werkgever. De werkgever zijn energie en tijd dan beter richten op de kandidaten die wel een kans willen maken op de baan.
Hoe trek je je terug uit een sollicitatieprocedure?
Hoe je je moet terugtrekken uit een sollicitatieprocedure hangt heel erg samen met waar je op dat moment staat in het proces.
Als je alleen je motivatie en CV hebt verzonden via een vacatureportaal, kan je vaak je sollicitatie terugtrekken met één klik op de knop. Indien je hebt gesolliciteerd bij een recruiter of via een tussenorganisatie, kan je die persoon mailen dat je je sollicitatie terugtrekt. Zorg dat je dit op een nette manier doet. Geef aan waarom je je sollicitatie terugtrekt, maar hou het kort.
Maar hoe moet je je terugtrekken als je al een sollicitatiegesprek hebt gevoerd met de werkgever? In dat geval is het wel zo netjes om persoonlijk contact te maken. Hierbij zal je je dankbaarheid moeten tonen voor de kans om een sollicitatiegesprek te voeren, maar ook aangeven dat je zelf niet verder wilt in het sollicitatieproces. Dit is best een lastige balans. Het is de bedoeling dat je professioneel overkomt. Wellicht is deze functie niets voor jou, maar zou je wel passen op een functie elders binnen de organisatie.
Er zijn twee opties om je in dit geval terug te trekken uit een sollicitatieprocedure:
- Via een email
- Via de telefoon
1. Terugtrekken van je sollicitatie via een email
De email die je schrijft moet positief van toon zijn. Richt de email aan de persoon of personen waar je een sollicitatiegesprek mee had. Bedank deze personen voor hun tijd en het gesprek, maar geef daarna kort aan dat je niet verder wilt in de sollicitatieprocedure en waarom. Deze reden kan bijvoorbeeld zijn dat je een andere baan hebt gevonden, je hebt besloten een andere kant op te gaan met je carrière etc. Je hoeft niet te diep in te gaan op de reden.
Het kan zijn dat je besluit niet verder te willen in een sollicitatieprocedure omdat je de toekomstige leidinggevende echt vreselijk vindt of dat de organisatie veel commerciëler is dan je in eerste instantie had gedacht. Het is niet nodig en ook niet handig om dit te benoemen. Hou het professioneel en kort.
Wens de organisatie veel succes met de zoektocht naar de juiste kandidaat en sluit je email af.
2. Terugtrekken van je sollicitatie via de telefoon
Indien je ervoor kiest om telefonisch te laten weten dat je niet verder wilt in de sollicitatieprocedure is het verstandig om dit gesprek direct te voeren met één van de personen waarmee je het sollicitatiegesprek hebt gehad. Laat geen voicemail achter, maar zorg dat je die persoon echt aan de lijn hebt.
Ook hier is het belangrijk om positief te blijven tijdens het gesprek. Bedank je gesprekspartner voor het sollicitatiegesprek en laat weten dat je ervoor hebt gekozen om niet verder te willen in de sollicitatieprocedure en waarom. Ook hier hoef je niet te diep op de reden in te gaan.
Besef je wel dat je tijdens een telefoongesprek meerdere vragen kan krijgen over je beslissing. Blijf in ieder geval professioneel.
Wens aan het einde de organisatie veel succes met de verdere zoektocht.
Hoe trek je je terug als de baan al is aangeboden?
Hoe trek je je terug als je al heel ver bent in de sollicitatieprocedure en de organisatie heeft jou de baan al aangeboden?
Als er een aanbod op tafel ligt die je nog niet hebt geaccepteerd, moet je zo snel mogelijk laten weten dat je het aanbod niet accepteert. En bovendien dat je een ander aanbod ook niet zal accepteren, omdat je besloten hebt je terug te trekken uit de sollicitatieprocedure. Dit kan best wel spannend zijn. Misschien heb je al meerdere gesprekken gevoerd met verschillende leden van de organisatie of misschien heb je zelfs wel een assessment gehad. Desondanks is het heel belangrijk dat je de organisatie direct duidelijkheid geeft als je niet de intentie hebt om de functie te gaan uitvoeren. De organisatie kan dan misschien nog verder met de andere kandidaten of de vacature zo spoedig mogelijk opnieuw uitzetten. In deze fase kan je het beste telefonisch contact opnemen met de leidinggevende. Blijf professioneel, bedank voor de gesprekken, wees positief, maar geef duidelijk aan dat je niet verder wilt in de procedure en geef hier een reden voor.
Bedenk vooraf goed wat je wil
Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je ergens tijdens een sollicitatieprocedure opeens bedenkt dat de functie of organisatie niet goed bij je past. Dat is geen probleem als je het snel en netjes aangeeft bij de organisatie. Toch wil je dit het liefst voorkomen, want jij steekt er tijd en energie in en de organisatie ook. Daarom is het belangrijk om van tevoren goed te onderzoeken wat je nu precies wilt. Hiervoor kan je zelf onderzoek doen. Er zijn genoeg beroepskeuzetesten te vinden op internet. Daarnaast kan je voor jezelf bedenken bij welke organisaties je graag zou willen werken. Wil je graag de non-profit kant op of liever de commerciële kant? Werk je graag bij een groot of klein bedrijf? Het zijn allemaal vragen die je jezelf vooraf kan stellen. Als je dit lastig vindt, kan je ook altijd in gesprek gaan met een loopbaancoach om meer inzicht te krijgen in je wensen en eisen.
Als je weet wat je wilt en je komt een leuke vacature tegen is het een goed idee om de website van de organisatie te bekijken. Zie je raakvlakken met zowel de functie als de organisatie? En zie je jezelf daar wel werken? Ga er dan voor en stuur je sollicitatie!
Mocht je je willen terugtrekken uit een sollicitatieprocedure hopen we dat je in ieder geval met onze tips dit op een succesvolle manier kan doen.
Deze blog is geschreven door Miranda van Groen. Miranda heeft meer dan 20 jaar ervaring als (senior) HR adviseur bij verschillende organisaties.