Wanneer zet je een stage op je CV?
Wanneer is het slim om een stage op je CV te vermelden? Het antwoord: dat hangt ervan af. Het ligt er namelijk aan hoeveel werkervaring jij tot nu toe hebt opgedaan. We schetsen twee situaties waaraan jij kan bepalen of het slim is om een stage op je CV te zetten.
Weinig werkervaring: zeker doen
Vaak zie je in vacatures dat er gevraagd wordt om sollicitanten met werkervaring. Maar wat moet je doen als je nog helemaal niet veel werkervaring hebt?
Het toeval wil dat de meeste studenten en starters wel stage hebben gelopen. Vaak heb je tijdens de stage ook nog eens redelijk dezelfde taken en verantwoordelijkheden uitgevoerd als bij de functie waar je nu voor solliciteert! Het kan dus zeker geen kwaad om dit in je CV te benoemen en hier wat meer nadruk op te leggen.
Je zou dus kunnen zeggen dat een stage eigenlijk relevante werkervaring is. Dit staat natuurlijk geweldig op je CV. Hiermee kun je de recruiters en HR-managers namelijk overtuigen dat jij een geschikte kandidaat bent.
Veel werkervaring: hoe relevant is de stage?
Als je al redelijk wat werkervaring hebt opgedaan is het vaak minder relevant om nog een stage te benoemen. Dit komt omdat jij je al een stuk verder hebt ontwikkeld en veel meer kan dan wanneer je nog stage liep.
Als je twijfelt om een stage op je CV te vermelden, gebruik dan de volgende vuistregel:
Ben je een starter OF heb je minder dan 3 tot 5 jaar werkervaring? Vermeld dan stages op je CV.
Bovenstaand is enkel een richtlijn. Als jij voor een functie wilt gaan solliciteren waarbij een gevolgde stage toevallig uiterst relevant was, kan het natuurlijk nooit kwaad om dit alsnog te vermelden.
Uiteindelijk moet jij voor jezelf bepalen hoe relevant het is om de betreffende stage te vermelden.
Denk je dat de stage nét dat stapje extra kan geven aan je CV om recruiters te overtuigen? Dan is het de moeite waard.
Hoe vermeld je stages op je CV?
Nu je besloten hebt om stages in je CV te zetten, resteert de vraag: ‘hoe doe je dat?’.
Eigenlijk is het heel simpel. Je hebt maar een aantal gegevens nodig.
Dit is hoe je een stage op je CV vermeldt:
- Vermeld de werkgever waar je stage hebt gelopen.
- Benoem jouw functietitel gedurende de stage.
- Geef een begin- en einddatum in notitie maand/jaar.
- Geef een omschrijving van de taken en behaalde resultaten (optioneel)
Bijvoorbeeld zo:
In de volgende paragraaf zullen we kijken welke mogelijkheden je hebt voor wat betreft de plek waar je de stage kan opnemen.
Waar plaats je stages op je CV?
Voor wat betreft de plek van stages in je CV heb je eigenlijk drie mogelijkheden:
- Onder een apart kopje ‘Stages’.
- Bij je opleidingen.
- Bij je werkervaring.
We zullen drie scenario’s schetsen waarmee jij kan bepalen op welke plek je stages in je CV moet vermelden.
1. Onder een apart kopje ‘Stages’
De meest gebruikelijke manier is om de stage in een apart kopje te vermelden. Met name als je bijvoorbeeld weinig werkervaring hebt of je wilt de stage wat extra benadrukken in je CV is het verstandig om deze in een apart kopje te vermelden. Ook als de stage écht relevant is voor de functie, is het aan te raden deze in een apart kopje te vermelden. Dit zorgt er namelijk voor dat een recruiter of HR-manager in één oogopslag kan zien dat je een stage hebt gelopen. Daarnaast kun je hiermee je curriculum vitae ook wat extra opvullen.
2. Bij je opleidingen
Een stage is meestal een onderdeel is van jouw opleiding. Om die reden wordt deze ook vaak bij opleidingen vermeld. Als je al enigszins wat werkervaringen hebt opgedaan maar je wilt de stage tóch vermelden, raden we aan deze bij je opleidingen te zetten. Je vestigt hiermee iets minder aandacht op je stage, maar benoemt hem wel.
Wanneer je voor deze optie kiest, laat dan duidelijk in de omschrijving van je opleiding zien dat het om een stage ging. Probeer het daarnaast kort en bondig te houden, zodat je genoeg ruimte op je CV overlaat.
3. Bij je werkervaring
Eerder zeiden we al dat een stage eigenlijk een soort van relevante werkervaring is. Om die reden heb je tot slot de mogelijkheid om de stage bij je werkervaring te vermelden. Van alle drie de opties wordt deze eigenlijk het minst gebruikt. Alleen als de stage écht relevant is voor de betreffende functie kun je hem bij je werkervaring vermelden. In de meeste gevallen voldoet het om het onder een apart kopje of bij opleidingen te vermelden.
Een kanttekening: mocht je voor deze optie kiezen, laat dan duidelijk zien dat het om een stage ging. Geef daarnaast ook een duidelijke omschrijving. Een voorbeeld:
Een gouden tip om op te vallen met je stage
Het is zeker niet ongebruikelijk dat een recruiter meerdere CV’s voor zijn neus krijgt met kandidaten die allemaal dezelfde opleiding hebben gevolgd.
Hoe zorg je er dan voor dat jouw CV eruit springt?
Ten eerste moet je vakmanschap eraf spatten.
Maar wat pas écht magisch werkt is het noemen van getallen.
En dan bedoelen we niet dat je 5 jaar ergens hebt gewerkt. Wat zijn nou écht jouw behaalde resultaten?
Dit is wat wij hiermee bedoelen.
FOUT:
Verantwoordelijk voor het optimaliseren van het conversiepercentage.
GOED:
Diverse conversie optimalisaties doorgevoerd voor bedrijf X, resulterend in een stijging van het conversiepercentage met 1.2 procentpunten.
Snapje?
Taken en verantwoordelijkheden beschrijven wat je hebt gedaan, resultaten (getallen) laten zien hoe goed je iets hebt gedaan.
Nog een voorbeeld:
FOUT:
Verantwoordelijk voor het maken van de nieuwsbrief.
GOED:
Elke week een nieuwe nieuwsbrief ontwerpen, geschreven en uitgezet voor onze 25.000+ abonnees.
Als je het lastig vindt om resultaten te bedenken, bedenk dan hoeveel mensen jij in je team hebt gehad. Of hoeveel werk je hebt verzet in een bepaalde periode (x aantal klantvragen opgelost).
Als je het niet precies weet kun je altijd een onderbouwde schatting maken.
Verkregen cijfer voor stage vermelden of niet?
Lang verhaal kort: nee. Stage cijfers worden over het algemeen nooit op het CV gezet. Je kunt veel beter je energie steken in het maken van een solide CV die indruk maakt op potentiële werkgevers. Eindcijfers van je opleiding horen overigens ook niet op het CV thuis.
Daarbij komt nog dat men steeds vaker een intelligentietest moet doen voordat je zelfs maar wordt uitgenodigd. Je cijferstage vermeld je nooit. Eindcijfers vermeld je alleen als er naar gevraagd wordt (dit gebeurt in de praktijk echter zeer zelden).
Stage op CV – voorbeeld
Hoe pas je de theorie dan toe in de praktijk?
Stel je voor dat je een marketingstage hebt gelopen bij Bol.com. Je hebt hier in een team samengewerkt aan het verbeteren van de positie in Google, het verbeteren van het conversiepercentage en het schrijven van content.
Wanneer je solliciteert op een marketingfunctie zijn dit natuurlijk allemaal super relevante ervaringen die je hebt opgedaan.
Wanneer je weinig relevante werkervaring hebt en de stage is écht relevant (zoals hier het geval is), plaats je het in een apart kopje om hier extra nadruk op te leggen. In dit geval kun je ook iets uitgebreider ingaan op hetgeen je precies gedurende de stage allemaal hebt gedaan.
Je benoemt resultaten en getallen in plaats van taken en verantwoordelijkheden om extra op te vallen en je te onderscheiden van de concurrentie.
Bijvoorbeeld zo:
De resultaten heb ik voor het gemak even geel gearceerd.
Zie je dat dit veel krachtiger is dan simpelweg schrijven dat je ‘verantwoordelijk was voor het optimaliseren van de conversie’?
Wanneer je dezelfde stage bij je opleiding zou vermelden, dan zou je bijvoorbeeld maar één bulletpoint (de belangrijkste) overnemen. Dit zodat je wat minder aandacht vestigt op de stage, maar hem toch benoemt.
Wat te doen met maatschappelijke stages?
Bij een maatschappelijke stage doen scholieren onbetaald vrijwilligerswerk om kennis te maken met de maatschappelijke belangen.
De vraag is: “Moet je een maatschappelijke stage op je CV zetten?”
Over het algemeen zet je een maatschappelijke stage alleen op je CV als je zelf nog scholier bent en zeer weinig (relevante) werkervaring hebt opgedaan. In dat geval kun je de stage gebruiken als opvulling op je CV. Zet in dat geval de stage in een apart kopje.
In veruit de meeste gevallen wordt dit type stage weggelaten op het CV, omdat het vaak niet relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Daarnaast is het vaak van zeer korte duur.
Wat te doen met vrijwilligerswerk?
Vrijwilligerswerk is werk dat je onverplicht doet en waar je niet betaald voor krijgt. Vaak doe je dit voor anderen of voor de samenleving.
Vrijwilligerswerk is echt iets anders dan een stage. Het kan zijn dat het vrijwilligerswerk dat je gedaan hebt relevant is voor de functie waar je op solliciteert. In dat geval maak je een apart kopje ‘Vrijwilligerswerk’.
Conclusie
En dat was het. Alles wat je moet weten over stages op je CV.
De belangrijkste punten uit dit artikel opgesomd:
- Relevante stages zijn eigenlijk een soort van werkervaring.
- Zet de stage in een apart kopje op je CV als je hier extra nadruk op wilt vestigen.
- Zet de stage bij opleidingen wanneer je al wat werkervaring hebt opgedaan.
- Focus op je behaalde resultaten, benoem zoveel mogelijk getallen.
Succes met solliciteren!
Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.