Vaardigheden op je CV zijn een belangrijke graadmeter voor recruiters om een eerste inschatting te maken hoe goed jij de betreffende functie kan uitoefenen. 

Om die reden kunnen vaardigheden en competenties van doorslaggevende factor zijn bij jouw sollicitatie. 

Als je vaker uitgenodigd wilt worden op sollicitatiegesprek is het van belang om de juiste bekwaamheden te laten zien.

Maar wat zijn voorbeelden van goede vaardigheden? En hoe vermeld je deze op jouw CV?

In dit artikel komen alle richtlijnen en ‘ongeschreven regels’ aan bod waar jij op moet letten.

Wat zijn vaardigheden op een CV

Vaardigheden op een CV is een opsomming waarin een kandidaat zijn belangrijkste vaardigheden benoemt die nodig zijn voor het uitoefenen van de betreffende functie. Dit helpt potentiële werkgevers om te bepalen hoe goed een kandidaat bij de vacature past.

Dat is precies de reden waarom het uiterst belangrijk is om relevante vaardigheden in je CV op te nemen (hierover straks meer).

In de praktijk wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten vaardigheden.

Het verschil tussen hard skills en soft skills

Werkgevers zoeken kandidaten die de juiste mix van zowel hard als soft skills hebben.

Zogenaamde hard skills zijn bekwaamheden die je kunt aanleren. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld vakinhoudelijke kennis, zoals programmeren. Vaak zijn hard skills aangeleerd tijdens het werk of bijvoorbeeld bij een opleiding of cursus. Hierbij kun je denken aan:

  • Software
  • Vreemde talen
  • Bedienen van machines

Soft skills (ook wel ‘people skills’) hebben meer betrekking op jouw persoonlijkheid. Ze vertellen hoe jij met anderen én je werk omgaat. Hierbij kan je denken aan:

  • Samenwerken
  • Communiceren
  • Oplossingsgericht
  • Leiderschap

Waarom je beiden soorten vaardigheden nodig hebt

Als sollicitant is het belangrijk om beiden soorten vaardigheden toe te voegen aan je CV, zodat je jezelf presenteert als een veelzijdige kandidaat.

Waarom?

Bekijk het zo:

  • Met puur en alleen soft skills ben je een geweldig persoon om mee samen te werken, maar niet een geschikte kandidaat (want in feite kun je niks).
  • Met alleen hard skills ben je een soort robot die in geen enkele werkomgeving zou kunnen samenwerken of communiceren met collega’s.

Vaak is het overduidelijk welke hard skills jij in je CV moet opnemen, omdat je deze nodig hebt om jouw baan uit te voeren. Denk aan een programmeur die bepaalde programmeertalen moet kunnen beheersen. Of een online marketeer die gespecialiseerd is in SEO, SEA en conversieoptimalisatie.

Soft skills zijn vaak wat lastiger. Vandaar dat we onderstaand de 10 beste vaardigheden voor op je CV hebben opgesomd op basis van dit onderzoek.

Let op: Gebruik onderstaande lijst met vaardigheden ter inspiratie. Het is niet de bedoeling dat je blind gaat kopiëren en plakken.

10 voorbeelden van goede vaardigheden voor op je CV

1. Oplossingsgericht

In welke branche en functie je ook werkt, op een gegeven moment gaat er iets fout. Wanneer dat gebeurt willen werkgevers weten of jij op een besluitvaardige manier een effectieve oplossing kan bedenken, waarbij rekening wordt gehouden met eventuele achterliggende problemen.

2. Flexibel

Zo nu en dan wordt er van je verwacht dat je de rol van ‘vliegende kiep’ op je kan nemen. Dit houdt in dat je je gemakkelijk kan aanpassen aan snel veranderende werkwijzen, werktijden, taken & verantwoordelijkheden, omgevingen en gedragingen van anderen.

3. Communicatief vaardig

De vaardigheid om goed te kunnen communiceren (in taal & geschrift) met je baas, collega’s en klanten is hoe dan ook bijzonder waardevol voor werkgevers. Hoe beter je kunt communiceren des te beter jouw resultaten zullen zijn.

4. Samenwerken

Werkgevers vinden het belangrijk dat je effectief kan samenwerken met collega’s en klanten. Samenwerken wordt door werkgevers gezien als een belangrijke vaardigheid omdat het een efficiënte manier is om doelen te bereiken.

5. Creatief

In elke branche en elke functie is het bedenken van creatieve oplossingen van grote toegevoegde waarde voor werkgevers. Wellicht kun jij goed bepaalde dingen vanuit een andere invalshoek bekijken waar nog niet eerder aan gedacht was. Creativiteit op een CV kan zich ook uiten aan de hand van creatieve banen zoals grafisch ontwerpen en video- en fotografie.

6. Leiddinggeven & organiseren

Leidinggeven kan zo klein zijn als het coachen van het voetbalteam van je kinderen tot het leiden van grote projecten binnen organisaties. Leiderschap vereist dat je in staat bent om de neuzen dezelfde kant op te laten wijzen, om zo de doelen van de organisatie te behalen.

7. Time management

Het procesmatig, effectief en efficiënt inplannen van jouw tijd om zoveel mogelijk gedaan te krijgen in zo weinig mogelijk tijd. Hiermee voorkom je dat je bedolven raakt in je werk en de controle verliest over je planning. Wanneer je goed met tijd om kan gaan, worden deadlines bijvoorbeeld op tijd behaald en kan je goed werken onder tijdsdruk.

8. Doorzettingsvermogen

Werkgevers hebben het liefst medewerkers die ondanks tegenslagen niet zomaar opgeven. Mensen die geen ‘9 tot 5 mentaliteit’ hebben en in staat zijn om de gestelde doelen per se te behalen, hebben een streepje voor in de banenjacht.

9. Klantgericht

Wanneer je de behoeften, wensen en verwachtingen van klanten weet te vertalen naar succesvolle producten en dienstverlening is dat van onschatbare waarde voor werkgevers. Een werkgever heeft niets liever dan tevreden klanten.

10. Besluitvaardig

Werkgevers zien graag dat medewerkers besluiten durven te nemen door actie te ondernemen of een oordeel over een bepaalde kwestie te geven. Dit houdt in dat je niet bang bent om je mening naar voren te brengen in bijvoorbeeld een discussie of vergadering.

Bovenstaande lijst kun je gebruiken om te bepalen welke vaardigheden jij in je CV kan opnemen.

Wil je weten hoe je een perfect CV maakt? Lees dan: Hoe maak je een sterk CV (met voorbeelden).

Hoe identificeer je jouw beste vaardigheden

Als je niet zeker bent welke vaardigheden jij in je CV kan opnemen, ga dan jouw voorgaande (werk)ervaringen na. Waar was je goed in? Wat zouden leeftijdsgenoten over jou zeggen? Hier zijn een aantal stappen die kunt volgen om te bepalen welke vaardigheden jij in je CV kan opnemen:

Bekijk jouw behaalde resultaten

Heb je ooit erkenning gekregen voor het behalen van een bepaalde prestatie? Zo ja, welke vaardigheden hebben toen bijgedragen om dat betreffende doel te bereiken?

Vraag (ex)collega’s, vrienden of familie om advies

Het is niet ongebruikelijk dat anderen vaak vaardigheden in jou herkennen waar je zelf in eerste instantie helemaal niet aan gedacht zou hebben. Leg contact met een (oud)docent of collega’s waar je mee gewerkt hebt en vraag naar hun mening.

Praat met een ervaringsdeskundige

Vind je het lastig om te bepalen welke vaardigheden een werkgever graat ziet, probeer dan contact te leggen met iemand die al ruime ervaring heeft in het vak waar jij graag in wilt gaan solliciteren. Probeer te achterhalen welke vaardigheden belangrijk zijn bij het uitoefenen van de functie en welke overeenkomen met je eigen vaardigheden.

Hoe vermeld je vaardigheden op je CV

1. Vermeld relevante vaardigheden in je CV voor de functie.

Ondanks dat je wellicht meerdere gebieden van expertise hebt, is het belangrijk om alleen vaardigheden in je CV op te nemen die relevant zijn voor de functie.

Bekijk de vacaturetekst grondig. Wat wordt van kandidaten gevraagd? Waar moeten ze aan voldoen en welke vaardigheden moeten ze bezitten?

Een voorbeeld. Vaak zie je bijvoorbeeld zoiets:

Vacature
Taken & verantwoordelijkheden:

  • Het beheren van Social Mediakanalen
  • Het opzetten, coördineren en optimaliseren van marketingcampagnes
  • SEO technisch optimaliseren van websites
  • SEA campagnes opzetten, coördineren en optimaliseren.

Functie-eisen:

  • Een eigen visie op het gebied van internet marketing
  • Commercieel vaardig met oog voor inhoud
  • Groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Een afgeronde HBO opleiding
  • Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal

Uit deze vacature kun je al ontzettend veel voorbeeld vaardigheden halen die jij in je CV kunt opnemen, zoals:

  • Online Marketing (SEO, SEA, Social Media)
  • Commercieel
  • Verantwoordelijk
  • Communicatief vaardig (taal & geschrift)

Vergelijk dit met jouw eigen vaardigheden en bepaal welke in je CV opgenomen kunnen worden.

2. Maak een apart kopje met ‘Vaardigheden’.

Zet jouw beste vaardigheden in een apart kopje op je CV. Verwijs hier vervolgens naar in de rest van je CV.

Wat bedoelen wij daarmee?

Het is belangrijk dat jouw CV een compleet plaatje wordt. Als jij als vaardigheid ‘SEO’ opneemt, moet vervolgens wel uit de rest van je CV (bijvoorbeeld werkervaring of opleidingen) blijken dat jij deze vaardigheid ook daadwerkelijk bezit.

Stel jij zet het volgende bij opleidingen op je CV:

Hogeschool Utrecht, Ondernemerschap & Retail Management
09/2014 – 05/2018

  • Stage Bol.com: Diverse SEO-optimalisaties doorgevoerd, waardoor de productpagina’s gemiddeld met 2.4 plekken zijn gestegen in de Google zoekresultaten.

In dit geval is het compleet logisch dat ‘SEO’ als vaardigheid staat opgenomen in een apart kopje.

Daarnaast sluit het ook nog eens perfect aan bij de vacature. Hiermee vergroot je jouw kansen aanzienlijk om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek.

Wat wordt in de vacature gevraagd, en hoe kun jij met jouw ervaringen, kennis, kunde en vaardigheden daarop inspelen?

3. Plaats de belangrijkste vaardigheden bovenaan.

Er zijn niet direct regels voor de volgorde waarin je de vaardigheden in je CV opneemt.

Het belangrijkste is dat je de belangrijkste vaardigheden bovenaan zet.

Dit omdat uit onderzoek blijkt dat een recruiter in slechts 7.4 seconden een eerste besluit neemt hoe gekwalificeerd een kandidaat is.

Hoeveel vaardigheden moet je op je CV vermelden?

Het is gebruikelijk om ergens tussen de 4 en 10 vaardigheden te vermelden op je CV, waarbij zowel hard- als soft skills opgenomen worden. Meer dan 10 vaardigheden maakt het CV onduidelijk en onoverzichtelijk.

4. Vermeld zowel hard als soft skills.

Zoals eerder vermeld is het belangrijk om een gezonde balans van beiden soorten vaardigheden in je CV te vermelden.

Neem onderstaand voorbeeld:

vaardigheden op cv voorbeeld

Bij het profiel, werkervaring, opleidingen, eigenlijk in het hele CV worden al diverse vaardigheden genoemd.

Vervolgens wordt het CV compleet gemaakt door de belangrijkste vaardigheden in een apart kopje te vermelden, waarbij een zowel hard- als softs skills worden toegevoegd.

Zo presenteer jij jezelf als een goede, veelzijdige kandidaat.

Laat zien hoe je vaardigheden in de praktijk toepast

Een goed cv bevat niet alleen een lijstje in de zijkant van het cv met een opsomming van een aantal vaardigheden. Zoals je net hebt kunnen lezen is het ook belangrijk dat je laat zien hoe je deze vaardigheden in de praktijk toepast. Zo zou je (naast je werkervaring) ook een mooie ankedote in je persoonlijk profiel kunnen opnemen. Dit is vaak wat persoonlijker dan de werkervaring, waardoor het wat meer indruk kan maken.

Conclusie: vaardigheden op je CV

Als het goed is weet jij precies hoe je vaardigheden in je CV opneemt.

Dit zijn de belangrijkste punten uit dit artikel opgesomd:

  • Neem alleen vaardigheden op die relevant zijn voor de functie waar je op wilt solliciteren.
  • Presenteer jezelf als een veelzijdige kandidaat door een goede balans van zowel hard- als softs skills in je CV op te nemen.
  • Zet jouw beste vaardigheden in een apart kopje in je CV en verwijs naar je werkervaring hoe je deze vaardigheden gebruikt in je dagelijkse werk.
  • Voeg tussen de 4 en 10 vaardigheden toe.
Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.