hobby's en interesses op cv

Hobby’s en interesses op je CV is een belangrijk onderdeel om meer inzicht te geven in jouw persoonlijkheid en karakter.

Hoe weet een potentiële werkgever anders wat voor vlees ze in de kuip halen?

Het maakt een CV een stuk persoonlijker en stelt jou in staat iets meer over jezelf te vertellen. En dat is onderaan de streep misschien wel net zo belangrijk als je werkervaring en opleidingen.

Daarnaast kan het een goede ijsbreker zijn bij een eventueel sollicitatiegesprek ;-).

In dit artikel laat ik je zien:

  • Wanneer je hobby’s en interesses in je CV zet.
  • Welke hobby’s en interesses het goed doen op je CV.
  • Hoe je dit moet toevoegen aan je CV.

Het verschil tussen hobby’s en interesses

Wat zijn interesses?

Interesses zijn meer onderwerpen die je erg boeiend vindt. Voor deze onderwerpen toon je graag belangstelling en vind je het leuk om hier meer over te leren. ‘Kunst’ is een goed voorbeeld van een interesse als je het leuk vindt om naar musea te gaan.

Wat is een hobby?

Kortgezegd zijn hobby’s activiteiten die je graag doet in je vrije tijd. Hobby’s worden uitgeoefend voor ontspanning en voor plezier, niet als betaald werk.  ‘Schilderen’ zou een voorbeeld kunnen zijn van een hobby die je graag in je vrije tijd doet.

Wat hobby’s en interesses over jou zeggen

Bij het maken van je CV kunnen hobby’s en interesses op je CV doorslaggevend zijn in het succes van jouw sollicitatie.

Waarom?

Twee redenen:

  • Hobby’s en interesses zijn een aanvulling op je vaardigheden.
  • Het laat een glimp zien van jouw persoonlijkheid (de mens achter het CV).

Het is heel simpel. Als jij aan teamsport doet (bijvoorbeeld voetbal), zegt dat ook iets over jouw kwaliteiten om samen te werken.

Als je van kunst, schilderen of tekenen houdt ben je misschien wel creatief.

Houd je van reizen? Dan geeft dat aan dat je open-minded en avontuurlijk bent.

Je snapt het wel denk ik.

Het is daarom van belang dat je goed nadenkt wat jouw hobby’s over jou zeggen en hoe deze zich vertalen naar de vaardigheden op je CV.

In de volgende paragrafen zullen wij hier dieper op ingaan.

Daarnaast is het curriculum vitae vaak al een saai en formeel documentje.

Hobby’s en interesses (en je persoonlijk profiel) geven kleur en leven aan jouw CV! Het geeft je namelijk de mogelijkheid om meer van jezelf te laten zien, wat je leuk vindt om te doen en wat voor persoon jij bent.

Uiteindelijk willen recruiters ook weten wat voor vlees ze in de kuip halen. En interesses op je CV helpen daar gigantisch bij.

Wanneer zet je hobby’s en interesses op je CV

Of jij hobby’s en interesses op je CV moet opnemen hangt van een aantal factoren af.

Zet hobby’s en interesses op je CV als je aan de volgende voorwaarden allemaal voldoet:

  • De hobby of interesse past goed bij het bedrijf.
  • Je wilt je CV een persoonlijke ‘touch’ geven.
  • De hobby of interesse is een aanvulling op een van je vaardigheden.
  • Je wilt je onderscheiden van de andere sollicitanten.

Wanneer kan je interesses en hobby’s beter weglaten?

Soms kan het beter zijn om hobby’s op je CV helemaal weg te laten. Het blijft immers optioneel om te vermelden.

Met sommige interesses geef je namelijk een totaal verkeerd beeld af. En dat wil je natuurlijk niet.

Geen hobby’s en interesses op je CV als:

  • De betreffende hobby of interesse negatief kan afstralen op jouw persoonlijkheid.
  • Het uitoefenen ervan gezien kan worden als gevaarlijk of gewelddadig.
  • Je weet dat de hobby of interesse tegenstrijdig is met de kernwaarden en bedrijfscultuur van het bedrijf.
  • Het gezien kan worden als ongepast of discriminerend.
  • Wanneer het jouw politieke voorkeur of religie prijsgeeft.
  • Het zijn generieke hobby’s of interesses die iedereen heeft.
Let op: Bovenstaande richtlijnen moet je met een korreltje zout nemen. Het belangrijkste is dat jouw hobby’s en interesses aansluiten op de vacature. Bij een jong Marketingbureau kun je gerust aangeven dat je op social media zit. Een hobby parachutespringen kun je beter weglaten, maar als je solliciteert bij Red Bull kan het juist een pluspunt zijn.

10 Voorbeelden van goede hobby’s voor op je CV

Onderstaand vind je een lijst met hobby’s. In de volgende paragraaf lees je hoe je deze in je CV kunt verwerken.

1. Teamsport

Het beoefenen van teamsport laat zien dat je goed kan samenwerken en communiceren. Als je zelfs aanvoerder bent laat het ook zien dat je in staat bent om een team te leiden. Om die reden leent teamsport zicht als een perfecte hobby op je CV voor functies waarbij je veel moet samenwerken.

2. Duursport

Duursport (individuele sport) zoals tennis, wielrennen en hardlopen laten zien dat jij veel zelfdiscipline en doorzettingsvermogen bezit. Daarnaast laat het zien dat je prima in staat bent om alleen te werken. Vereist de functie veel concentratievermogen? Dan is duursport een prima hobby om te vermelden.

3. Lezen

Het maakt niet uit wat voor boeken je leest. Lezen toont aan dat je jouw passie volgt. Daarnaast kan het laten zien dat je een rustig persoon bent en dat je nadenkt voordat je iets zegt. Ook helpt het bij een goede werk-privé balans. Zet het op je CV als je solliciteert op een functie waarbij je ‘out-of-the-box’ moet denken.

4. Koken

Als je ervan houdt om te koken laat dat zien dat je niet bang bent om nieuwe dingen te proberen. Ook kan het aangeven dat je niet bang bent om fouten te maken. Afhankelijk van de functie kunnen dit goede eigenschappen zijn.

5. Houtbewerken/ andere projecten

Ben jij iemand die het leuk vindt om lekker bezig te zijn en dingen te maken? Dan laat dat zien dat je gedisciplineerd bent en dat je het niet erg vindt om je handen uit de mouwen te steken.

6. Muziek/ Instrument bespelen

Muziek maken vereist dat je je goed kan concentreren. Daarnaast moet je voldoende geduld, discipline en doorzettingsvermogen bezitten om een muziekinstrument goed te leren spelen. Afhankelijk van de functie kunnen dit belangrijke karaktereigenschappen zijn voor potentiële werkgevers.

7. Schrijven/ bloggen/ videoproductie

Mensen met deze hobby’s kunnen vaak uitstekend communiceren en zichzelf perfect uitdrukken. Ook laat het zien dat je grondig en nauwkeurig kan werken. Met name voor marketing-gerelateerde functies kunnen deze hobby’s goed van pas komen.

8. Gamen

Gamen als hobby is vrij omstreden. Dit omdat er een stigma heerst dat je er lui en agressief van wordt. Echter kan het ook laten zien dat je oplossingsgericht bent en dat je goed remote kan samenwerken. Dus afhankelijk van de functie (en het bedrijf) kan dit een toevoeging zijn op je CV. Een ICT-bedrijf hoort graag dat je vrijwillig games test en speelt. Het belangrijkste is dat het aansluit bij de vacature of branche waarin je solliciteert.

9. Schaken/ denksport

Bij deze bezigheid speel je een spel met elkaar waarbij vooral analytisch denken vereist is. Ook laat het zien dat je systematisch kan denken en kritisch bent, Benoem dit op je CV als je solliciteert op een functie die vereist dat je buiten de normale kaders kan denken. Hierbij kan je denken aan ICT, Finance, Bouwkunde en Engineer. Uiteraard is dit slechts een greep uit de functies waar deze hobby’s goed voor is. Bepaal voor jezelf of het voldoende aansluit bij de vacature.

10. Fotografie/ ontwerpen/ schilderen

Het mag vanzelfsprekend zijn dat je voor dit soort hobby’s creatief moet zijn. Daarnaast moet je oog voor detail hebben en geduldig zijn. Deze hobby’s doen het uitstekend voor alle creatieve functies.

hobby's op cv
Pro Tip: Weet je de naam van de recruiter? Zoek hem/haar op op social media. Zie je overeenkomsten in hobby’s en interesses? Vergeet deze dan niet op je CV te zetten! Dit zorgt voor een persoonlijke ‘klik’.

8 Voorbeelden van goede interesses voor op je CV

1. Reizen

Reizen laat zien dat je open staat om nieuwe plekken te verkennen en verschillende culturen kunt waarderen. Hiermee geef je aan dat je open-minded, avontuurlijk en meegaand bent. Ook moet je goed kunnen plannen en als je alleen reist ben je onafhankelijk en zelfvoorzienend. Als je voor jouw werk veel moet reizen of als je in een groot internationaal bedrijf gaat werken, is dit uiteraard een uitstekende interesse om te vermelden.

2. Kunst

Een interesse in kunst geeft aan dat je creatief bent en dat je oog voor detail hebt. Kunst kun je als interesse in je CV vermelden als je solliciteert op creatieve functies als grafisch ontwerper, UX/UI of cinematografie.

3. Vreemde talen

Het kan bijzonder waardevol zijn als je bijvoorbeeld voor je werk veel internationaal moet reizen of als met de taal veel handel wordt gedreven. Daarnaast tonen diverse studies aan dat het leren van vreemde talen vereist dat je probleemoplossend bent.

4. Vrijwilligerswerk

Een interesse in vrijwilligerswerk om andere te helpen toont zelfmotivatie en medeleven. Daarnaast laat het zien dat je initiatief kunt nemen om actie te ondernemen zonder dat je daar per se een vergoeding of beloning voor terugkrijgt.

5. Muziek (luisteren)

Muziek luisteren verminderd stress en zorgt voor een goed humeur. Daarnaast laat het zien dat je nieuwe dingen kunt leren. In elke organisatie komt dit goed van pas. Muziek kun je op je curriculum vitae vermelden als je wil laten zien dat je een creatief en toegewijd persoon bent.

6. Marketing

Tegenwoordig gebruikt vrijwel iedereen social media. Dit heeft voor nieuwe banen gezorgd als ‘Social Media Manager’. Als je ooit een website hebt gemaakt, een Facebook pagina hebt ontwikkeld of blogs hebt geschreven die aandacht hebben getrokken van een groep mensen is dit hoe dan ook bijzonder waardevol voor bedrijven.

7. Verenigingen/ bestuur

Als je bij een vereniging of in het bestuur van een bepaalde club zit, laat dat zien dat je actief bent in een gemeenschap. Ook laat het zien dat je van socializen houdt en goed kan communiceren. Dit is met name handig als je solliciteert op een functie waarbij je veel gaat samenwerken of veel dingen moet regelen. Denk hierbij aan een klantenservicemedewerker of leidinggevende.

8. Yoga

Yoga laat zien dat je in staat bent om rustig te blijven en het overzicht te bewaren in stressvolle situaties. Daarnaast laat het zien dat je in controle bent over je emoties. Zet dit op je CV als je solliciteert op een functie waarbij veel menselijke interactie plaatsvindt. Hierbij kun je denken aan de horeca (lastige klanten helpen).

interesses op cv
Let op: Gebruik bovenstaande lijst met interesses en lijst met hobby’s ter inspiratie voor je eigen CV. Neem het niet klakkeloos over. Denk goed na wat belangrijk is voor de functie waar je op solliciteert.

Hoe vermeld je hobby’s en interesses op je CV?

Nu je een idee hebt welke hobby’s en interesses je op je CV kunt vermelden, is het nu tijd dat je leert hoe je ze aan je CV toevoegt. Gelukkig is het vermelden van hobby’s en interesses vrij gemakkelijk. Dit is hoe je een interesses en hobby’s aan je CV toevoegt:

  1. Kies relevante hobby’s of interesses die aansluiten bij de vacature.
  2. Maak een apart kopje met als titel “Hobby’s” of “Hobby’s en Interesses”.
  3. Voeg 3-5 hobby’s en interesses toe. Wees zo specifiek mogelijk.
  4. Vermijd standaardhobby’s.

Een gouden tip om op te vallen

Zoals in bovenstaande opsomming al staat is het belangrijk dat je zo specifiek mogelijk bent in het vermelden van hobby’s en de standaardhobby’s vermijdt.

Hoe doe je dat?

Met alleen een hobby ‘Hardlopen’ kom je er niet. Dat heeft iedereen op zijn of haar CV staan. Wees specifiek! Kijk eens naar onderstaande voorbeelden:

Fout: Hardlopen

Goed: Trainen voor de halve marathon van Rotterdam

Of:

Fout: Koken

Goed: Koken (ben gek op de Italiaanse keuken)

Snapje? Alleen ‘Lezen’ als hobby is niet uniek en zegt ook niks over jou. Maar schrijven dat je het liefst historische romans leest wel!

Hobby’s en interesses op je CV: een voorbeeld

hobby's en interesses op cv voorbeeld

Conclusie

Hobby’s en interesses zijn perfect om meer van jezelf te laten zien, vooral als je een CV zonder werkervaring maakt.

Onderaan de streep zijn recruiters en potentiële werkgevers opzoek naar de kandidaten die het beste aansluiten bij de vacature, kenwaarde en doelen van de betreffende organisatie.

Zorg er daarom voor dat jouw hobby’s en interesses aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Laat je CV aansluiten bij de vacature.
  • Wees uniek—vermijd standaardhobby’s.
  • Wees zo concreet mogelijk om maximaal op te vallen.
  • Denk na wat de betreffende hobby of interesse over jou zegt.

Succes met solliciteren!

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.