Home » Tweede sollicitatiegesprek voorbereiden: vergroot je kansen
tweede-sollicitatiegesprek-voorbereiden

Je eerste sollicitatiegesprek ging goed en nu wil de organisatie je graag uitnodigen voor een tweede sollicitatiegesprek. Hoera! Dat betekent dat ze echt interesse hebben in jou. Waarschijnlijk zijn er nog maar één of twee andere kandidaten over. Tijd om in het volgende gesprek nog eens te laten zien dat jij het meest geschikt bent voor de functie. Maar hoe bereid je je voor op het tweede sollicitatiegesprek? Geen paniek! Wij helpen je door je tips te geven in dit blogartikel.

Wat is het verschil tussen een eerste en tweede sollicitatiegesprek?

In veel gevallen is tijdens een eerste sollicitatiegesprek je CV de rode draad. Je CV wordt doorgelopen op je werkervaring en opleidingen. Aan de hand hiervan worden je kennis, competenties en vaardigheden besproken. Daarnaast zullen ze je persoonlijkheid beoordelen. Als de gesprekspartners denken dat jij geschikt zou kunnen zijn voor de functie en het een fijn gesprek vonden, zullen ze je uitnodigen voor een tweede sollicitatiegesprek.

Tijdens een tweede sollicitatiegesprek zal je waarschijnlijk met andere gesprekspartners om de tafel zitten. Zij zullen veel minder kijken naar je kennis en opleidingen. Dit zijn immers punten die al zijn afgevinkt tijdens het eerste sollicitatiegesprek. Zij zullen juist dieper ingaan op ingewikkelde situaties en hoe jij daarmee omgaat. Daarnaast zullen je gesprekspartners kijken of jij in het team met collega’s past. Ook onduidelijkheden uit het eerste sollicitatiegesprek zullen worden meegenomen in dit gesprek.

Wat kan je verwachten van een tweede sollicitatiegesprek?

Kort gezegd: de gesprekspartners van het eerste sollicitatiegesprek hebben contact gehad met de gesprekspartners van het tweede sollicitatiegesprek. Zij hebben aangegeven welke dingen niet helemaal duidelijk waren en waar ze in het volgende gesprek op moeten doorvragen.

Bijvoorbeeld: De terugkoppeling vanuit het eerste gesprek is dat het niet helemaal duidelijk is geworden hoe sollicitant X omgaat met weerstand in het team. In het tweede gesprek zal op dit onderwerp dan goed worden doorgevraagd om een beeld te vormen.

In een tweede sollicitatiegesprek zullen je gesprekspartners dus dieper ingaan op lastige en ingewikkelde situaties. Je zal meer worden uitgedaagd. Gebruik eventueel de STARR-methode om goed concrete en goed onderbouwde antwoorden te kunnen geven op deze lastige vragen.

Het is ook mogelijk dat je wordt gevraagd om een casus of presentatie van tevoren voor te bereiden. Dit geeft je een unieke kans om je competenties te laten zien.

Tips om je voor te bereiden op het tweede sollicitatiegesprek

1. Check je uitnodiging

We beginnen met de uitnodiging voor het tweede sollicitatiegesprek:

  • Wie zijn je gesprekspartners?
  • Moet je iets voorbereiden? Een casus? Een presentatie? Een test?
  • Zijn er onderwerpen genoemd waar ze het over willen hebben?

Als je gesprekspartners niet bekend zijn, is het goed om dit vooraf te vragen. Je wilt namelijk van tevoren weten met wie je in gesprek gaat. Ook als het onderwerp in de uitnodiging niet helemaal duidelijk is, is het goed om van tevoren een toelichting te vragen. Je wilt je immers wel goed kunnen voorbereiden.

2. Denk na over je eerste sollicitatiegesprek

Lees de aantekeningen van je eerste sollicitatiegesprek door of, als je geen aantekeningen hebt gemaakt, ga in gedachten het eerste sollicitatiegesprek na. Wat hebben jullie besproken? Welke competenties of ervaringen zijn nog niet behandeld? En kunnen dus nu mogelijk wel worden besproken. Over welke situaties hebben jullie het gehad? Heb je zelf een gevoel dat sommige punten niet helemaal goed over kwamen? Zo ja? Dan is het goed om je hier nog eens goed in te verdiepen zodat je goed voorbereid het gesprek in kan gaan.

3. Doe onderzoek naar de organisatie en functie

Ja, we weten het! Dat heb je al gedaan voor je eerste gesprek. Het klinkt dus een beetje overbodig. Maar dat is het niet. Soms zit er best wel een tijdje tussen de gesprekken en is de informatie weer wat weggezakt. In dit tweede sollicitatiegesprek wil je nog meer laten zien dat je de informatie over de organisatie en functie goed in je hoofd hebt zitten.

Daarnaast is het natuurlijk heel goed mogelijk dat er in de tussentijd nieuwsberichten over de organisatie zijn verschenen, die jij uiteraard wel wilt weten.

4. Doe onderzoek naar je gesprekspartners

Je zal tijdens het tweede sollicitatiegesprek vaak andere gesprekspartners hebben dan het eerste sollicitatiegesprek. Het is goed om te weten met wie je te maken hebt. Is het een collega waar je nauw mee zou gaan samenwerken? Is het de leidinggevende van je potentiële leidinggevende?

Zoek dus op wat hun functies zijn, hoelang ze al bij deze organisatie werken en wat ze voor deze baan hebben gedaan. Bekijk ook hun vrijetijdsbesteding: zijn ze vrijwilliger bij het dierenasiel of de voedselbank? Zie je aansluiting met je eigen activiteiten of misschien hebben jullie in het verleden wel voor dezelfde werkgever gewerkt? Benoem dit dan vooral in je sollicitatiegesprek.

5. Bereid een casus/presentatie/test goed voor

Als je van tevoren een opdracht krijgt, is dat een unieke kans om jezelf echt goed neer te zetten. Je hebt immers tijd om het goed voor te bereiden en kan de competenties en kwaliteiten die de organisatie zoekt, goed hierin verwerken.

Bijvoorbeeld: Je krijgt een casus over een project die niet helemaal lekker loopt. Er zijn verschillende afdelingen bij betrokken en sommige mensen zitten tegen hun zin in dit project. De vraag is hoe dit project wel goed gaat lopen. Jij weet al dat de organisatie op zoek is naar eigenaarschap en leiderschap, dus kan dit mooi verwerken in jouw aanpak voor deze casus.

6. Bedenk antwoorden op potentiële vragen

Dan is het nu tijd om het onderzoek en voorwerk wat je hebt gedaan om te zetten in potentiële vragen. Bedenk welke vragen je zou kunnen krijgen tijdens het sollicitatiegesprek.

Voor het eerste sollicitatiegesprek heb je dit ook uitgebreid gedaan (zie hiervoor de blog: Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?). Loop deze vragen nog eens goed door. Waar heb je het nog niet over gehad en bij welke vragen kwam je niet helemaal goed uit de verf.

Denk ook na over wat je graag nog zou willen meegeven aan je gesprekspartners, wat nog niet is besproken tijdens het eerste sollicitatiegesprek? Wellicht ben je heel goed in het organiseren van dingen, maar is dat nog niet duidelijk besproken. Bedenk dan hoe je dit kan verweven in je antwoorden.

7. Bedenk je eigen vragen

De organisatie heeft niet alleen een beeld van jou gekregen tijdens het eerste sollicitatiegesprek. Jij hebt ook een beeld van de organisatie gekregen. Voor jou is een tweede sollicitatiegesprek ook nog een extra aftasting of jij bij de organisatie zou willen werken. Jouw gevoel moet immers ook goed zijn.

Neem dus even de tijd om voor jezelf vragen te formuleren. Waar wil jij meer over weten? Wat is nog onduidelijk voor jou? Zet deze vragen op papier en zorg dat je die kan stellen tijdens het tweede sollicitatiegesprek.

8. Denk na over een contract

Bij een tweede sollicitatiegesprek is het mogelijk dat aan het eind van het gesprek de onderwerpen salaris, uren en de eventuele startdatum aan bod komen.

Het is dus goed om voor jezelf dit beeld helder te hebben. Zorg er dus voor dat je weet hoeveel salaris je nu ontvangt, wat je bij een nieuwe baan zou willen ontvangen, hoeveel uren je beschikbaar bent en wat de opzegtermijn is bij je huidige werkgever. Een nieuwe werkgever hoort graag wanneer je zou kunnen beginnen.

Oefenen maar!

Net als bij het eerste sollicitatiegesprek is het goed om van tevoren te oefenen. Vraag een vriend of familielid om je te helpen en oefenen maar.

In het geval van een presentatie is het helemaal een goed idee om een aantal keren voor publiek te oefenen. Op deze manier kan je nog dingen aanpassen en weet je ook hoelang je presentatie duurt.

Een casus is ook handig om van tevoren een aantal keren te oefenen. Je oefenpartner kan op deze manier weer vragen stellen over de antwoorden die je geeft. Vaak geeft dat verrassende inzichten en levert het vragen op die jij nooit had bedacht.

Let bij het oefenen op de volgende punten:

  • Zorg dat je antwoorden niet te lang zijn, maar wel antwoord geven op de vraag.
  • Neem een actieve houding aan.
  • Lach.
  • Maak oogcontact met je gesprekspartners.
  • Praat duidelijk en niet te snel.

Randzaken

Ook voor dit gesprek is het goed om een aantal randzaken goed voor te bereiden:

  • Check de route om te zorgen dat je op tijd bent.
  • Kleed je professioneel en zorg dat je kleding schoon en gestreken is.
  • Zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet (haren gewassen, geschoren etc.).
  • Probeer niet te haasten op de dag van het gesprek, zorg dat je niet gestrest bent.

Conclusie en advies

Blijf ademen en probeer het tweede sollicitatiegesprek als een positief gesprek te zien. Je hebt immers het eerste gesprek al gehad, dus ze hebben interesse! Met bovenstaande tips weten we zeker dat je heel ver gaat komen in de sollicitatieprocedure. Heel veel succes!

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.