Je hebt een mooie baan gevonden en je wilt gaan solliciteren, maar nu vraag je jezelf af of je jouw handicap op je cv moet vermelden. Ben je daartoe verplicht? Of is het beter om het niet te melden? Allemaal lastige vragen. In dit blogartikel gaan we antwoord geven op al die vragen en meer.
Wat is een handicap?
Het is lastig om echt een definitie aan het woord handicap te hangen. Er hangt zoveel mee samen. Bijvoorbeeld hoe de persoon met de ‘handicap’ het zelf ervaart en ook hoe de omgeving ermee omgaat. In ieder geval zouden we kunnen stellen dat een handicap een persoon belemmert in de dingen die hij of zij zou willen doen. Maar nogmaals; daar zijn heel veel gradaties in.
Welke handicaps zijn er?
De lijst met handicaps (of beperkingen) is erg lang. Er kan echter wel onderscheid gemaakt worden in een paar categorieën waar de verschillende handicaps onder vallen. Hieronder zullen we dit verduidelijken.
- Lichamelijke handicap
Er is sprake van een lichamelijke handicap als een deel (of meerdere delen) van je lichaam niet meer goed functioneert en het de persoon belemmert in bepaalde bewegingen en/of handelingen. Een lichamelijke beperking kan ook het gevolg zijn van een chronische ziekte.
- Verstandelijke beperking
Mensen met een verstandelijke beperking ontwikkelen zich minder snel dan andere leeftijdsgenoten. Het wordt dus ook wel een ontwikkelingsstoornis genoemd. Je kan een lichte, matige of ernstige verstandelijke beperking hebben.
- Cognitieve handicap
Een cognitieve handicap is een beperking in één of meer cognitieve functies. Dit kan o.a. ontstaan door niet-aangeboren hersenletsel of de ziekte van Alzheimer.
- Zintuigelijke beperking
Bij mensen met een zintuigelijke handicap werken één of meerdere zintuigen niet of minder goed.
Ben je verplicht om je handicap te melden aan je potentiële werkgever?
Indien jouw handicap geen invloed heeft op de uitvoering van jouw werkzaamheden ben je niet verplicht dit te melden aan je potentiële werkgever. Zolang de potentiële werkgever er niks van merkt in de uitvoering van je dagelijkse werkzaamheden, is het privéinformatie die je niet hoeft te vertellen.
In het geval dat jouw handicap wel invloed heeft op de uitvoering van jouw werkzaamheden, ben je wel verplicht dit te melden aan je potentiële werkgever. Sterker nog, als je dit verzwijgt tijdens de sollicitatieprocedure en het blijkt van invloed te zijn op je werkzaamheden, kan het zwijgen worden gezien als liegen. Dit liegen kan weer resulteren in ontslag op staande voet. Het is dus beter om open kaart te spelen en te vertellen dat je een handicap hebt.
Als een werkgever op de hoogte is van je handicap kan hij ook makkelijker voorzieningen voor je treffen, zodat jij je werk kan uitvoeren. Denk aan bijvoorbeeld een speciaal toetsenbord bij slechtziendheid of een drempelhulp voor een rolstoel. Het kan ook begeleiding zijn in de vorm van een coach.
Hoe kan je een handicap melden aan een potentiële werkgever?
Het is natuurlijk heel erg spannend om een handicap te melden aan een potentiële werkgever. Je wilt graag de baan hebben en je bent toch bang dat een werkgever het niet aan durft met jouw handicap.
Het is goed om te weten dat het in Nederland verboden is om te discrimineren wegens een handicap.
Begin 2023 is dit ook opgenomen in de grondwet:
Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
Bron: Rijksoverheid
Toch is het lastig om te bepalen of een werkgever nu wel of niet discrimineert. Zeker bij het scannen van de cv’s van verschillende kandidaten is dit haast niet te controleren. Jij wilt heel graag de baan, dus je hebt een aantal opties om je handicap te vermelden.
Je vertelt over je handicap in je sollicitatiegesprek
Deze optie heeft wat ons betreft de voorkeur. De potentiële werkgever heeft namelijk al laten zien dat hij interesse heeft door je uit te nodigen voor een gesprek. In het sollicitatiegesprek kun je direct achtergrondinformatie over je handicap geven, duidelijkheid verschaffen en ook hoe dit er zou uitziet tijdens een werkdag. De potentiële werkgever kan ook direct vragen stellen, die jij weer kunt beantwoorden. Aangezien je een gesprek met elkaar hebt, ziet de werkgever jou als persoon en leest hij niet alleen het zinnetje over je handicap in je cv.
Je vermeldt je handicap in je sollicitatiebrief
In je sollicitatiebrief kun je iets meer vertellen over je handicap, dan in je cv. Je kunt uitleg geven, maar je kan uiteraard ook aangeven dat je liever uitleg geeft in een persoonlijk gesprek.
Je vermeldt je handicap op je cv
Je kunt ook je handicap vermelden op je cv. Je kunt er echter weinig uitleg bij geven, want daar is geen plek voor. Daarom raden we dit in principe ook af. Als je tóch graag je handicap in je cv wil vermelden, dan lees je hieronder hoe je dat het beste kan aanpakken.
Wanneer meld je jouw handicap op je cv?
Er zijn een aantal situaties waarbij het in je voordeel kan werken om direct op je cv te vermelden dat er sprake is van een handicap. Dat zijn de volgende:
1. In de vacaturetekst staat dat de organisatie openstaat voor mensen met een beperking.
Indien in de vacaturetekst staat dat de werkgever openstaat voor mensen met een beperking, is het juist een goed idee om je handicap te vermelden.
Het kabinet heeft een afspraak gemaakt met organisaties van werkgevers en werknemers. Werkgevers dienen elk jaar te zorgen voor een afgesproken aantal banen voor mensen met een beperking. Dit heet de banenafspraak. Werkgevers krijgen hiervoor weer extra ondersteuning vanuit de overheid in de vorm van subsidies, coaching etc.
2. Je wilt graag bij een reïntegratiebedrijf gaan werken.
Een reïntegratiebedrijf helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zoeken naar een passende werkplek. Deze organisaties zijn gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met een handicap. Ook hier geldt dat het verstandig is om je handicap te vermelden op je cv.
3. De werkgever kan aanspraak maken op bepaalde subsidies.
Het kan zijn dat jij weet dat als een werkgever jou aanneemt, hij aanspraak kan maken op bepaalde subsidies. Het is dan verstandig om je handicap te vermelden op je cv en aandacht aan die subsidies te besteden in je sollicitatiebrief.
Subsidies waar je aan kunt denken zijn de loonkostensubsidie, een vergoeding om de werkplek aan te passen en een no-risk polis. De gemeente kan ook een jobcoach inzetten voor het begeleiden van een werknemer op de werkplek.
Waar zet je jouw handicap in je cv?
Indien je ervoor hebt gekozen om je handicap in je cv te zetten is de beste plek in je persoonlijk profiel. Dit is een korte pitch over jezelf van maximaal 5 zinnen.
Voorbeeld persoonlijk profiel
“Als ervaren intakeconsulent ben ik gedreven om cliënten in de juiste woonvormen te plaatsen zodat ze daar op een menswaardige manier kunnen gaan genieten van hun welverdiende oude dag. Ik ben enthousiast, kijk naar de persoon en ben in staat tot het stellen van de juiste vragen. Vanaf mijn geboorte ben ik slechtziend, maar dat zie ik niet als beperking. Met de juiste aanpassingen ben ik in staat tot alles.”
Conclusie en advies
Wees zeker niet bang om je handicap te vermelden. Jij bent niet je handicap, het is slechts een deel van je. Een deel dat bij je hoort en dat je niet hoeft te verzwijgen. Het is alleen belangrijk dat je het op de beste manier meldt, zodat je straks een leuke, nieuwe baan hebt!
Deze blog is geschreven door Miranda van Groen. Miranda heeft meer dan 20 jaar ervaring als (senior) HR adviseur bij verschillende organisaties.