Home » Soft skills op je cv: zó pak je dat slim aan
soft-skills-op-cv

Vaardigheden zijn te verdelen in ‘hard skills’ en ‘soft skills’. De ‘hard skills’ zijn makkelijker te definiëren en te controleren omdat ze meetbaar zijn. Bij ‘soft skills’ ligt dat wat ingewikkelder. Maar wees niet bang, in dit blogartikel duiken we in de wereld van de ‘soft skills’ en zal het duidelijk worden wat dit precies zijn en hoe we deze het best kunnen vermelden op je cv.

Wat zijn ‘soft skills’?

Soft skills zijn vaardigheden die je, in tegenstelling tot hard skills, kunt gebruiken in elke functie. Ze laten jouw vermogen zien om met jezelf, anderen en je werk om te gaan. Het gaat niet alleen over goede communicatieve vaardigheden, maar ook je tijd goed kunnen verdelen en hoe gemotiveerd je bent om je werk uit te voeren.

Soft skills worden ook wel ‘people skills’ of interpersoonlijke vaardigheden genoemd. Interpersoonlijke vaardigheden is een set van vaardigheden die de kwaliteit van ons gedrag laten zien die we vertonen tijdens de interactie met andere mensen.

Zoals eerder gezegd zijn soft skills moeilijker te meten dan hard skills en daardoor ook lastiger te bewijzen. Toch wordt er vaak om soft skills gevraagd in de vacaturetekst en daarom zal je deze moeten benoemen op je cv.

Ook interessant: Vaardigheden op je cv

Welke soft skills zet je op je cv?

Om te weten welke zachte vaardigheden je op je cv moet zetten, is het belangrijk om de vacaturetekst te scannen op de zogenaamde sleutelwoorden. In de vacaturetekst staan vaak functie-eisen, waar hard skills, soft skills, persoonlijke eigenschappen en competenties door elkaar worden gevraagd. Maak een lijstje van alle gevraagde soft skills.

Nu leg je je eigen soft skills naast die van de organisatie. Welke heb je wel en welke heb je niet? Maak een lijstje van de soft skills die jij bezit. Denk ook na over soft skills die niet specifiek zijn gevraagd, maar wel relevant kunnen zijn voor de functie. Zet die ook op je lijstje.

Als het goed is heb je nu een mooi lijstje van je soft skills die matchen met de functie waar je op gaat solliciteren.

Voorbeeld:

Stel, je solliciteert op een functie als projectmanager. In de vacaturetekst staan soft skills zoals ‘teamwork‘, ‘communicatievaardigheden‘, en ‘flexibiliteit‘ vermeld. Vervolgens noteer je deze gevraagde vaardigheden.

Bekijk nu je eigen vaardigheden: je bent sterk in teamwork, hebt uitstekende communicatievaardigheden en je bent flexibel. Je voegt ook ‘probleemoplossend vermogen’ toe aan je lijst, een vaardigheid die niet expliciet is gevraagd, maar zeer relevant is voor een projectmanager.

Deze vaardigheden dien je vervolgens in je cv terug te laten komen. Zowel in een aparte sectie als in je functiebeschrijvingen.

Hoe zet je soft skills op je cv?

De meeste sollicitanten zijn geneigd om soft skills in de sectie vaardigheden te zetten. Dat is inderdaad de makkelijkste optie, maar bij veel soft skills niet de beste optie. We zullen uitleggen waarom dit is. Onder soft skills vallen vaardigheden als hardwerkend, nauwkeurig, teamplayer etc. Laten we even heel eerlijk zijn, dit vindt iedereen van zichzelf. En als iedereen dit ook op zijn of haar cv zet, zegt het eigenlijk helemaal niks. Het is namelijk nogal subjectief. Je moet de bewijzen leveren dat jij daadwerkelijk over deze zachte vaardigheden beschikt. Om die reden delen we hieronder 2 goede alternatieven:

Werkervaring

Het beste zet je jouw soft skills onder de sectie werkervaring. Je gebruikt opsommingstekens bij je vorige en huidige werkgever(s) om te laten zien wat je allemaal hebt gedaan. Hier ga je jouw soft skills laten zien aan de hand van situaties en successen. Dit zegt veel meer dan alleen een woord in een rijtje vaardigheden. Hierdoor geef je feiten weer en dat is wat een potentiële werkgever graag wil zien.

Belangrijk hierbij is dat je actiewoorden gebruikt aan het begin van je zin, die te maken hebben met je soft skill, en dat je getallen en percentages gebruikt om je soft skill te demonstreren.

Een goed voorbeeld is om in plaats van te zeggen dat je een teamspeler bent, te omschrijven hoe groot het team was waar je mee werkte, wat jouw rol in dit team was en welke doelen jullie gezamenlijk hebben behaald.

  • Teamwork:Coördineerde met een team van 5 collega’s om een marketingcampagne te leiden, wat resulteerde in een 20% verhoging van de naamsbekendheid.

  • Communicatievaardigheden:Ontwikkelde en presenteerde maandelijkse rapporten aan het management, wat de interne communicatie en besluitvorming verbeterde.

Persoonlijk profiel

Laat ook in je persoonlijk profiel een aantal soft skills terugkomen en dan vooral de zogenaamde sleutelwoorden in de vacaturetekst. Het persoonlijk profiel is het eerste wat een potentiële werkgever zal lezen, indien daarin meteen de gevraagde soft skills staan, zal hij zeker verder willen lezen.

Welke soft skills worden het meest gevraagd?

Er bestaan heel veel soft skills; te veel om allemaal op te noemen, maar we zullen hieronder de 8 meest gevraagde soft skills beschrijven.

1. Communicatie

Effectieve communicatie is van belang om goede relaties op te bouwen met collega’s, klanten en andere organisaties. Het is een belangrijk onderdeel om een team goed te laten functioneren. We hebben het hier niet alleen over een gesprek met elkaar kunnen voeren, maar ook over het ontvangen van feedback en daarop op een juiste manier te reageren. Het gaat dus niet alleen over praten, maar juist ook over het luisteren naar anderen.

Voorbeelden van communicatievaardigheden zijn: actief luisteren, OMA (oordelen, meningen en advies) thuislaten, (non) verbale communicatie etc.

2. Leiderschap

Bij leiderschap wordt verwacht dat je in staat bent een duidelijke en heldere visie neer te kunnen zetten, hierover te communiceren en indien nodig bij te sturen. Je moet hierbij in staat zijn je team mee te kunnen nemen in je ideeën en om samen de doelen te bereiken.

Je kan hierbij denken aan vaardigheden als coachen, strategisch denken, probleemoplossend vermogen etc.

3. Teamplayer

Onder teamplayer wordt verstaan dat je in staat bent om samen met anderen toe te werken naar een gezamenlijk doel. Het vraagt om communicatie, overleg, bijstellen, samenwerken en commitment. Het werken in een team kan de creativiteit verhogen, doordat brainstormsessies kunnen leiden tot mooie resultaten.

Vaardigheden die bij een teamplayer horen zijn samenwerken, mediation etc.

4. Tijdmanagement

Tijdmanagement vraagt om discipline. Wat hierbij hoort zijn de vaardigheden om goed te kunnen organiseren en plannen, prioriteiten te stellen en je grenzen aan te geven.

Goede tijdmanagement zorgt voor rust in je hoofd en het zorgt dat je vaker je doelen behaalt doordat je het goed hebt georganiseerd.

5. Probleemoplossend

Als jij een probleemoplossend vermogen hebt, ben je goed in staat om problemen te identificeren, deze van alle kanten te belichten en niet bang om met alternatieve oplossingen te komen.

Vaardigheden die bij deze soft skill horen zijn: kritisch denken, analyseren, initiatief nemen etc.

6. Emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie is het vermogen om je eigen emoties en die van anderen te herkennen en begrijpen. Hierdoor kun je goed werken binnen complexe werkomgevingen en is het voor jou makkelijk om in een team te werken. Je bent ook in staat om feedback om een goede manier over te brengen aan je collega’s.

Voorbeelden hiervan zijn: empathie, motivatie, etc.

7. Creativiteit

Bij creativiteit wordt verwacht dat je buiten de gebaande paden denkt en met ideeën komt die vernieuwend zijn. Bij deze vaardigheid komt er nieuwsgierigheid om de hoek kijken en ben je niet bang om een risico te nemen.

Vaardigheden die hierbij horen zijn o.a. experimenteren, brainstormen en denkkracht.

Ook interessant: Creatief cv maken

8. Professionalisme

Professionalisme is het gedrag en houding van iemand op zijn werkplek. Het laat zien dat je staat voor je functie en organisatie. Professionalisme zal uiteindelijk leiden tot successen op werkgebied en voor jezelf.

Vaardigheden waar je aan kunt denken zijn: integriteit, verantwoordelijkheid, punctueel etc.

Tot slot

Het benoemen van de soft skills op je cv is wat lastiger dan de hard skills. Het is belangrijk om te onthouden dat ze lastig te bewijzen en meetbaar zijn, dus je zult ze aan de hand van situaties moeten beschrijven.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.