Home » Zwart werk: vermeld je het wel of niet op je cv?
Zwart werk op je cv

Zwart werk op je cv; is dat iets wat je wél of juist niet moet vermelden? Het is een dilemma waar meerdere sollicitanten mee zitten. Aan de ene kant willen ze eerlijk zijn, maar aan de andere kant telt het toch als relevante werkervaring. In dit artikel bespreken we wat je het beste kunt doen als jij ook met dezelfde vraag zit, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over hoe je deze unieke ervaringen presenteert in je cv.

Wat is zwart werk?

Laten we eerst ingaan op de definitie van zwart werk. Zwart werken verwijst naar het doen van betaald werken zonder dit officieel te melden aan de belastingdienst. Dit resulteert vaak in belastingontduiking en het ontbreken van sociale zekerheidsbijdragen.

Mensen kiezen voor zwart werk om verschillende redenen. Sommige kiezen voor zwart werken om belastingen te ontwijken, terwijl het motief van andere flexibiliteit in werktijden en omstandigheden is.

Zwart werken kan in verschillende sectoren voorkomen, maar sommige sectoren staan erom bekend dat er vaker informeel of zwart gewerkt wordt. Hierbij kun je denken aan de bouwsector, horeca en catering en de schoonmaakbranche.

Wat je moet overwegen voordat je zwart werk op je cv zet

Zwart werk op je cv plaatsen is een ethisch dilemma. Hoewel het officieel niet mag, kan de ervaring die je tijdens zwart werk hebt opgedaan wél relevant zijn. Denk bijvoorbeeld aan de vaardigheden die je hebt ontwikkeld en de kennis die je hebt opgedaan. Het is echter belangrijk om te beseffen dat zwart werken illegaal is en tot boetes van de belastingdienst kan leiden. Daarom kan het ook risico’s met zich meebrengen wanneer je dit op je cv toevoegt.

Werkgevers willen immers betrouwbare en eerlijke mensen aannemen. Als je zwart werk op je cv zet, kan dat vragen oproepen over je integriteit. Werkgevers kunnen denken dat je de regels aan je laars lapt, wat kansen op een baan kan schaden. Het lastige is dat vaardigheden en ervaring die je tijdens zwart werk hebt opgedaan, eigenlijk wel relevant kunnen zijn voor de baan waarin je geïnteresseerd bent.

Zwart werk wel of niet op je cv?

Voor ervaren professionals is het om die redenen verstandiger zwart werk niet op het cv te vermelden. Starters daarentegen kunnen het in overweging nemen als de ervaring relevant is voor de functie waarop ze solliciteren én het echt iets toevoegt aan je cv/kandidatuur.

Op je cv hoef je niet expliciet te vermelden dat het om zwart werk ging. De focus ligt immers op de ervaring die je hebt opgedaan tijdens je taken en verantwoordelijkheden. Bijvoorbeeld, als je zwart werk hebt verricht als tuinman, kun je op je cv benadrukken dat je ervaring hebt in tuinonderhoud, landschapsontwerp en klantcontact. Hiermee laat je zien wat je kunt, zonder in detail te treden over de illegale kant van het werk.

Eerlijkheid en duidelijkheid zijn van belang bij het presenteren van jezelf aan potentiële werkgevers. Als zwart werk ter sprake komt tijdens een sollicitatiegesprek, is het belangrijk om eerlijk te zijn. Liegen kan ervoor zorgen dat je niet wordt aangenomen.

Horecamedewerker
juni 2022 – augustus 2023

  • Verantwoordelijk voor de bediening en klantenservice in diverse evenementen en particuliere feesten.
  • Vermogen ontwikkeld om onder druk te werken en snel te reageren op klantbehoeften.
  • Bewezen vaardigheden in het efficiënt organiseren van werkplek en tijdmanagement.

Hoe vermeld je zwart werk op je cv?

Heb je besloten dat voor het jou relevant is om zwart werk op je cv te vermelden? Hierboven hebben we al kort een voorbeeld gegeven over hoe je dit aan je cv kan toevoegen. Focus je in ieder geval op de volgende manier van presenteren:

  1. Focus op vaardigheden en prestatiesBeschrijf de vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens het werk, zonder specifiek te vermelden dat het om zwart werk ging.
  1. Gebruik algemene termenVermijd specifieke details over het werk. Beschrijf in plaats daarvan algemene taken en verantwoordelijkheden die je tijdens het werk hebt uitgevoerd.
  1. Leg de nadruk op behaalde resultatenFocus op de resultaten die je hebt bereikt tijdens het werk, zoals projecten die je succesvol hebt afgerond, klanten die je tevreden hebt gesteld of problemen die je hebt opgelost.
  1. Leg de focus op legitieme werkervaringRicht je vooral op legale werkervaringen, vrijwilligerswerk of formele opleidingen die je hebt gevolgd en relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Legaal zwart werk?

Legaal zwart werken bestaat niet, maar werk je op dit moment zwart en draag je dus geen premies af aan de belastingdienst of andere autoriteiten? Dan kun je dit oplossen door de verdiende bedragen aan te geven bij je aangifte inkomstenbelasting, waardoor je uiteindelijk wel aan de betalingsverplichtingen kunt voldoen.

Het percentage wat je afdraagt hangt af van je totale belastbare inkomen. Mocht je meerdere inkomstenbronnen hebben dan wordt dit bij elkaar opgeteld. In een standaardsituatie heb je tot een inkomen van 8520 euro een belastingvrije verdienste door de toepassing van diverse heffingskortingen. Dit bedrag is echter afhankelijk van andere factoren, zoals een partner of toeslagen.

Conclusie

Onthoudt dat eerlijkheid en transparantie belangrijk zijn voor jezelf, maar ook voor je potentiële werkgevers. Als het voor jou geen noodzaak is om zwart werk op je cv te vermelden, doe het dan vooral niet. Ook als je twijfelt kun je het beter overslaan. Als je het wel vermeld, focus je dan vooral op wat je allemaal hebt gedaan en geleerd. Zo kun je op een goede manier laten zien wat je kunt, zonder risico’s te nemen die je kansen kunnen schaden.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.