Na een aantal sollicitatiegesprekken met jouw potentiële nieuwe werkgever, ben je toch niet meer zo enthousiast als eerst. Het liefst wil je hun aanbod met hun secundaire arbeidsvoorwaarden afwijzen. Toch voel je de zweetdruppels al op je hoofd prikken als je hieraan denkt en je maag draait zich om. Geloof ons, je bent echt niet de enige! Hoe je een baanaanbod vol zelfvertrouwen afwijst, leggen we uit in deze blog.
Mag je een baan afwijzen?
Ja, je mag een baan gewoon afwijzen. Het is echter wel netjes en gebruikelijk om de reden van afwijzing te geven. Waarom je een aanbod afwijst, kan verschillende redenen hebben: de baan past toch niet helemaal bij jouw ambities, je voelt de klik niet helemaal of je hebt een beter voorstel gekregen bij een ander bedrijf. Het zijn allemaal legitieme redenen om een baanaanbod af te wijzen.
Waarschijnlijk voel je je heel zenuwachtig of ongemakkelijk bij het idee van het afwijzen van dit aanbod. Gelukkig is dat helemaal niet nodig. Heb je nog geen contract getekend? Dan sta je volledig in je recht om dit te doen.
Waarom wil je dit voorstel afwijzen?
Bedenk vooraf goed waarom je een baanaanbod afwijst. Zo maak je het voor jezelf een stuk makkelijker.
De meest voorkomende redenen waarom sollicitanten een baan afwijzen, is:
- Na alle gesprekken heb je toch geen goed gevoel bij de organisatie.
- Je hebt meerdere sollicitaties lopen en een ander bedrijf kwam met een beter voorstel.
- Het voorstel valt tegen of de functie past niet helemaal bij jouw interesses of ambities.
Heb je eenmaal duidelijk waarom je het baanaanbod wil weigeren? Oefen of schrijf op wat je wil zeggen. Zo ga je zelfverzekerd een gesprek in. Je kunt natuurlijk ook mailen, maar met een telefoontje kom je vaak beter uit de verf. Ook kun je het voor jezelf beter afsluiten. Een mailtje wordt namelijk weleens over het hoofd gezien of een reactie wordt uitgesteld. Dat is natuurlijk niet heel fijn voor je gemoedstoestand en zenuwen, daarom kun je beter bellen.
Wat doe je voordat je een baan afwijst?
1. Zorg dat je zeker weet dat je de baan wil afwijzen
Voordat je een voorstel van een bedrijf afwijst, zorg dat je zeker bent dat je de baan wil afwijzen. Is het salarisvoorstel de reden? Ga dan in gesprek met het bedrijf. Hier valt namelijk vaak over te onderhandelen. Zijn er andere dingen waar je tegenaan loopt, zoals de reisafstand? Het kan zijn dat het bedrijf je tegemoet wil komen. Wie weet mag je wel vaker thuiswerken. Het zou zonde zijn als je die kans aan je voorbij laat gaan. Ga in ieder geval het gesprek aan en deel je twijfels.
2. Laat iets van je horen
Het is belangrijk dat je iets van je laat horen. Zorg dat je een reactie geeft op hun voorstel. Als je ineens niks meer van je laat horen, komt dat onprofessioneel over. Daarnaast gooi je hiermee misschien wel je eigen ruiten in voor de toekomst. Houd het altijd netjes en professioneel. Mocht je twijfelen tussen twee functies of bedrijven, laat dit dan weten aan de HR-afdeling of de werkgever. Met eerlijkheid en transparantie kom je het verst.
3. Blijf dichtbij jezelf
Ga je in gesprek met het bedrijf en probeert de recruiter, werkgever of HR-medewerker je over te halen? Blijf dan dicht bij jezelf. Denk goed na waarom je de baan ook alweer wilde afwijzen. Je mag altijd ergens later op terugkomen. Geef dan aan: “Dank je wel voor dit voorstel. Ik kom hier later op terug.” Ook hierin geldt: laat iets van je horen en wacht niet te lang met een reactie. Komen ze je tegemoet en is dit wat je wilde bereiken? Dan kun je hier natuurlijk mee instemmen.
4. Wees beknopt, duidelijk en eerlijk
Eerlijkheid duurt het langste. Geef duidelijk en beknopt aan waarom je het voorstel wil afwijzen. Je hoeft niet in detail uit te leggen hoe je je voelt of waarom je hen afwijst. Onthoud in je achterhoofd ook dat het bedrijf vaker een afwijzing heeft meegemaakt, voel je er dus niet schuldig om.
5. Sluit positief af en bedank het bedrijf
Vergeet het bedrijf niet te bedanken op het einde. Ook zij hebben tijd en moeite in het sollicitatieproces gestopt. Daarnaast was dit bedrijf bereid om je in dienst te nemen, omdat ze potentie in je zagen. Wie weet kruisen jullie paden in de toekomst weer. Sluit het daarom positief af.
Beleefd een aanbod afslaan
Je kunt het baanaanbod natuurlijk mondeling afwijzen door je contactpersoon bij dat bedrijf te bellen. Vraag dan of hij of zij nog een schriftelijke verklaring nodig heeft.
Om je verder te helpen, hebben we een voorbeeldmail geschreven. Vergeet niet de reden aan te passen als je toch een andere reden hebt om niet in te gaan op het voorstel.
Hieronder een voorbeeld hoe je een baan beleefd kan afslaan:
Beste [naam],
Bedankt voor jullie mooie aanbod voor de functie [functietitel] voor [naam bedrijf]. Ondanks dat ik een positieve ervaring heb overgehouden aan het sollicitatiegesprek, heb ik besloten om niet in te gaan op het aanbod.
De reden hiervoor is dat ik een kans heb gekregen die ik niet voorbij kon laten gaan. Ik heb een soortgelijke functie aangenomen bij een andere organisatie. Voor nu denk ik dat deze baan beter past bij mij.
Ik wil u hartelijk bedanken voor de moeite en tijd die u heeft genomen. Daarnaast waardeer ik de belangstelling en het aanbod en wens ik u veel geluk met het vinden van de juiste kandidaat voor de functie.
Wellicht kunnen we in de toekomst iets voor elkaar betekenen.
Met vriendelijke groet,
[Jouw naam en achternaam]
Wat zijn de ervaringen van anderen?
Je bent echt niet de eerste die een baan afwijst of zenuwen voelt als ze dit gaan doen. Veel sollicitanten ervaren de meeste spanning voor het belletje. Met knikkende knieën en een droge keel toetsen ze het nummer in van hun contactpersoon. Als ze eenmaal het gesprek hebben gevoerd, valt de spanning meteen van hun schouders af en voelen ze opluchting. Vaak reageert een bedrijf erg begripvol. De meeste organisaties hebben hier ook ervaring mee of stellen zich hierop in. Je hoeft dus niet bang te zijn dat ze in de put zitten of boos worden als je hun voorstel niet accepteert.
Hoe ga je verder?
Nu ga je aan de slag bij je nieuwe baan of je gaat verder met jouw zoektocht naar een (nieuwe) baan. Probeer de contacten die je hebt gelegd positief te onderhouden en/of voeg ze eventueel toe op LinkedIn.
Mocht je bij je nieuwe baan niet helemaal op je plek zitten of je bent na jaren weer op zoek naar een nieuwe uitdaging, dan kan je natuurlijk opnieuw contact zoeken met het bedrijf waarvan je het aanbod hebt afgewezen. Zorg ook dan weer voor een goed plan, want je wil een goede indruk blijven houden.
In deze situatie kun je dit voorbeeld gebruiken:
Beste [naam],
Graag wil ik terugkomen op ons prettige gesprek van [datum sollicitatiegesprek] voor de functie [naam functie]. Uiteindelijk heeft u mij een baan aangeboden, maar ik was ervan overtuigd dat mijn huidige functie beter bij mij paste. Wat mij is bijgebleven bij [naam bedrijf] was [benoem hier twee positieve dingen over het bedrijf].
Ik heb veel geleerd in de afgelopen [tijdsbestek tussen nu en het laatste contact]. Nu ben ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik zag dat er een vacature openstaat voor [naam functie] en daarop wil ik graag solliciteren. U vindt een nieuwe versie van mijn cv in de bijlage.
Is het mogelijk om in gesprek te gaan om de mogelijkheden te bespreken?
Met vriendelijke groet,
[Jouw naam + achternaam]
Conclusie
Het is nergens voor nodig om zenuwachtig te zijn voor het afwijzen van een baanaanbod. Het komt regelmatig voor dat sollicitanten meerdere banen aangeboden hebben gekregen, het is vervolgens niet meer dan normaal dat jij de baan kiest die je het meeste aanspreekt. Voor veel bedrijven zal dit een dagelijkse gang van zaken zijn. Het belangrijkste is dat je netjes en beleefd de baan afwijst en niet ineens niks meer van je laat horen. Ga je opnieuw solliciteren? Maak dan gebruik van een professioneel cv-template om gelijk een goede eerste indruk achter te laten.
Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.