Home » De 12 Best Betaalde MBO-Banen
best betaalde banen mbo

Denk jij eraan om een MBO-diploma te behalen? Of wie weet heb jij reeds een MBO-opleiding afgerond maar weet je niet zo goed welke weg je zoal op kan? En wat zijn nou eigenlijk de best betaalde MBO-banen?

Het is namelijk een fabeltje dat je enkel met een universitair diploma een goede baan kan vinden. Ook met een MBO-opleiding kunnen goede werkers heel wat geld in het laatje brengen. Om dit te bewijzen hebben we hier alvast de 12 best betaalde MBO-banen op een rijtje gezet.

Best betaalde banen MBO

De 12 best betaalde MBO-banen zijn:

 1. Verpleegkundige MBO (€2.877 bruto p/m)
 2. Procesoperator (€3.111 bruto p/m)
 3. Autocad Tekenaar (€2.700 bruto p/m)
 4. Scheepwerktuigkundige (€2.300 bruto p/m)
 5. Hardware deskundige (€7.000 bruto p/m)
 6. Systeem Analist (€4.000 bruto p/m)
 7. SEO-Expert (€3.335 bruto p/m)
 8. Offshore Werker (€4.500 bruto p/m)
 9. Maatschappelijk Werker (€3.197 bruto p/m)
 10. ICT-Specialist (€3.550 bruto p/m)
 11. Gezondheidstechnicus (€2.142 bruto p/m)
 12. Weg- en Railtransport (€2.411 bruto p/m)

1. MBO-Verpleegkundige

In Nederland kan je in zowel op HBO niveau als in het MBO studeren voor verpleegkundige. Hoewel de inhoud van deze cursussen van elkaar verschilt, zullen verpleegkundigen met een MBO- en HBO-diploma min of meer dezelfde taken hebben. Het grote voordeel aan het hebben van een MBO-diploma als verpleegkundige is dat je zowat overal aan de slag kunt. Op die manier kan je bijvoorbeeld in een ziekenhuis werken, maar ook aan de slag gaan als (zelfstandig) thuisverpleger of zelfs in een woonzorgcentrum werken.

Als MBO-Verpleegkundige heb je een erg variërende en uitdagende baan. Geen enkele dag is hetzelfde; er gebeurt altijd wel wat. Daarnaast geeft het zorgen voor patiënten ook heel wat voldoening.

Verpleegkundige is een van de best betaalde MBO-banen. Over het algemeen verdienen verpleegkundigen met een MBO-diploma gemiddeld een salaris van €2.877 bruto per maand, één jaar na het behalen van hun diploma.

2. Procesoperator

Ook de beroepen ‘procesoperator’ of ‘procestechnicus’ op MBO niveau hebben een erg mooi salaris. Indien je graag procesoperator wil worden kan je de MBO-opleiding procestechniek volgen. Deze opleiding bestaat over het algemeen uit drie verschillende niveaus, namelijk A, B en C.

De best betaalde procesoperator-job is natuurlijk dat van een procesoperator niveau C – ook wel Operator C genoemd. Hier heb je ook de meeste verantwoordelijkheden. Het is namelijk aan jou om fouten en knelpunten te gaan signaleren. Ook de betaalde banen op niveau A en B verdienen prima!

Met één jaar werkervaring verdien je gemiddeld €3.111 bruto salaris als procesoperator. Daarmee hoort deze zeker thuis in het rijtje van best betaalde MBO banen.

Pro Tip: Ga je binnenkort solliciteren en heb je een CV nodig? Lees dan snel onze blog over het maken van een effectief CV!

3. Autocad Tekenaar

Autocad tekenaars vervullen een erg belangrijke rol in heel wat productieprocessen. Een CAD-tekenaar maakt 3D technische tekeningen van concepten en constructies.

De afkorting CAD staat voor Computer Aided Drafting, wat simpelweg betekent dat de tekeningen met de computer worden gemaakt in plaats van potlood en papier. Er zijn heel wat industrieën die momenteel voltijdse autocad tekenaars een goed betaalde banen aanbieden. Denk bijvoorbeeld maar aan de industrie, de bouw en bedrijven die projecten beheren binnen de infrastructuur en de petrochemie. Tot slot zullen zij ook de tekeningen van leveranciers en onderaannemers moeten controleren en uiteindelijk de afgeleverde fysieke producten controleren of deze voldoen aan de CAD tekeningen.

Als Autocad tekenaar verdien je een salaris van ongeveer € 2.700 bruto per maand.

4. Scheepwerktuigkundige

Wist je dat je ook maritieme Mbo-opleidingen kan volgen? Met deze opleidingen kan je uiteindelijk aan de slag in de zeevaart en in de binnenvaart. Er zijn natuurlijk een heleboel verschillende beroepen beschikbaar zijn binnen de zeevaart en de riviervaart. Echter een van de best betaalde MBO banen is die van Scheepwerktuigkundige.

Een scheepswerktuigkundige is iemand die gespecialiseerd is in de maritieme techniek. Als werktuigkundige zal jij instaan voor het goed werken van de technische installaties aan boord van het schip. Zo zal je bijvoorbeeld verscheidene controles moeten uitvoeren en onderhoudswerkzaamheden verrichten. Je zal elektrische en mechanische storingen moeten verhelpen en eventuele verbeteringen uitvoeren.

Als scheepswerktuigkundige kun je rekening op een salaris van gemiddeld € 2.300 bruto per maand.

5. Hardware deskundige

Ben jij helemaal thuis in de wereld van computers en heb je een goede interesse in ICT? Dan is de baan van hardware deskundige op MBO-niveau misschien wel wat voor jou! Nu heel wat bedrijven steeds meer de stap maken naar digitaal en online, is er natuurlijk een grote vraag naar werknemers en specialisten die de hardware en software van deze bedrijven onderhoudt. Een figuurlijke kink in de kabel kan er namelijk voor zorgen dat het bedrijf heel wat geld verliest of zaken misloopt.

Als hardware deskundige ga jij je bezig houden met alle hardware binnen het bedrijf. Zo zal je de aanschaf, installatie en reparatie van hardware overzien. Ook zal je elektronische installaties en systemen moeten ontwerpen om aan de eisen van de klant te voldoen. Dit kan gaan van eenvoudige machinebesturingen tot zelfs complexe veiligheidssystemen.

Als hardware deskundige met een MBO-diploma kan je al snel tussen de €7000 en €8000 euro per maand aan salaris verdienen afhankelijk van je werkervaring. Daarmee is het zeker een van de best betaalde banen op MBO-niveau.

6. Systeem Analist

Ook de baan van Systeem Analist kan je al een mooi loonstrookje opleveren. Als systeem analist is het aan jou om softwaresystemen te bekijken, analyseren en in sommige gevallen zelfs te ontwerpen. Ieder bedrijf heeft namelijk specifieke behoeftes wanneer het aankomt op de software die zij gebruiken in de dagdagelijkse werking van hun onderneming.

Als systeem analist ga jij er met andere woorden voor zorgen dat de softwaresystemen goed zijn geïmplementeerd en voldoen aan de eisen van de onderneming. Daarnaast ga jij het bedrijf ook adviseren in de aankoop van nieuwe systemen en technische oplossingen. Het verschil tussen een IT-specialist en een systeem analist is dat een IT-specialist zich vooral bezig houdt met het technische aspect terwijl een system analist ook rekening moet houden met de zakelijke en operationele kant van de software-oplossingen.

Als systeem analist verdien gemiddeld tussen €2300 en €5300 en heb je heel wat werkzekerheid.

7. SEO-Specialist

Een SEO-expert is een specialist die bedrijven helpt om een betere positie te behalen in zoekmachines zoals Google en Bing. SEO staat voor Search Engine Optimization of zoekmachine-optimalisatie. Over het algemeen kan je als SEO-specialist werken voor één bedrijf (zoals Bol.com) of bij een marketingbureau waar je werkt voor verschillende opdrachtgevers.

Als SEO-specialist ga je periodiek de positie van de website analyseren waarna je bepaalde acties onderneemt om deze positie te behouden of verbeteren. Dit kan door het uitvoeren van bijkomend zoekwoordenonderzoek, het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid of zelfs het plaatsen van gastblogs op andere pagina’s en websites. Bij beroepen in de (online) marketing, kun je ook als freelancer aan de slag als aanvulling op je inkomen.

Het gemiddelde salaris in Nederland van een SEO-specialist is gemiddeld € 3.335 bruto per maand.

8. Offshore werker

Ben jij technisch aangelegd en ben jij niet bang van hard werken? Dan is het leven van een offshore werker misschien wel wat voor jou. Als offshore werker vlieg je voor bepaalde periodes naar een boorplatform waar je verschillende beroepen kan invullen. Denk hierbij aan arbeider of zelfs technicus. Afhankelijk van de locatie van het boorplatform en je contract kan je ieder weekend naar huis, of krijg je iedere maand een weekje verlof om naar huis te vliegen.

Hoewel het leven op zo’n boorplatform natuurlijk niet altijd rozengeur en maneschijn is, word je hier wel mooi voor betaald.

Als technieker op een boorplatform met MBO-niveau verdien je al snel een salaris tussen de € 3.400 en de € 6.250 bruto per maand afhankelijk van de baan die je uitvoert en het boorplatform waar je werkt.

9. Maatschappelijk Werker

Indien jij graag met mensen werkt kan een baan als maatschappelijk werker wel wat voor jou zijn. Als maatschappelijk werker sta jij in voor het welzijn van andere mensen, gezinnen en families. Op die manier kan jij hen ondersteunen tijdens moeilijke tijden, of hen op het juiste pad krijgen wanneer het allemaal even misgaat.

Als maatschappelijk werker kan je ook werken met kinderen, vluchtelingen, verslaafden en gevangenen. Zo zie je erop toe dat kinderen bijvoorbeeld de zorg en opvoeding krijgen waar zij richt op hebben. Wanneer je met vluchtelingen werkt, zal jij families of alleenstaanden helpen met het invullen van belangrijk papierwerk, zal jij hen helpen met het vinden van een geschikte woning en hen bijstaan in hun integratieproces. Tot slot kan je ook werken met verslaafden en gevangenen. Verslaafden zal je bijstaan door in gesprek te gaan en eventueel met hulpinstanties overleg te plegen om behandelplannen op te stellen. Wanneer je met gevangenen werkt zal jij je vooral concentreren op het vinden van een goede baan en een vaste verblijfplaats.

Indien jij graag met mensen werkt en maatschappelijk werker wel wat voor jou lijkt, dan kan je rekenen op een gemiddeld salaris van € 2.720 tot € 3.675. Daarnaast is het natuurlijk één van de betaalde banen uit deze lijst die het meeste voldoening geeft.

10. ICT-Specialist

Een ICT-specialist biedt een bedrijf of onderneming ondersteuning op het gebied van informatica en communicatie. Het volledige takenpakket van een ICT-specialist zal afhankelijk zijn van de grootte en de branche van het bedrijf. Een ICT-specialist die voor een advocatenkantoor werkt zal een volledig ander takenpakket hebben dan een ICT-specialist die aangenomen wordt door een softwarebedrijf.

Als ICT-specialist zal jij ervoor zorgen dat alle ICT in het bedrijf probleemloos werken. Hierbij kun je denken aan ervoor zorgen dat alle computers geüpdatet zijn tot het aanraden van nieuwe programma’s of implementeren van een Cloud-systeem of het installeren van nieuwe servers.

Er valt heel wat te verdienen voor ICT MBO’ers. Aan de baan van ICT-specialist hangt bijvoorbeeld een loonbriefje van € 2.200 tot € 4.900 vast.

Gerelateerd: Neem ook eens een kijkje bij de Best Betaalde Banen op Hbo-niveau en best betaalde wo-banen. Wellicht dat je daar ook wat inspiratie kan opdoen ;-).

11. Gezondheidstechnicus

MBO’ers kunnen ook als gezondheidstechnicus aan de slag. Een gezondheidstechnicus met een geschikt diploma kan bijvoorbeeld werken als opticien, maar ook als audicien of als tandtechnicus.

Als opticien zal jij mensen helpen met het uitkiezen van een mooie bril, je zal ook oogtesten uitvoeren en eventuele oogziekten signaleren. Als audicien zal je gehoortesten gaan uitvoeren en als tandtechnicus sta jij een tandarts bij in zijn of haar dagelijkse taken.

Een gezondheidstechnicus verdient gemiddeld € 2.142, anderhalf jaar na het behalen van de opleiding MBO-gezondheidstechniek.

12. Weg- en Railtransport

Tot slot kan je als MBO’er ook terecht in heel wat rollen binnen het weg- en railtransport. Zo kan je bijvoorbeeld een chauffeursopleiding volgen om vrachtwagenchauffeur te worden, maar ook trambestuurder, machinist of zelfs buschauffeur.

Indien je liever niet achter het stuur zit, kun je eventueel ook een leuke kantoorbaan invullen als planner of als manager van transport. Binnen deze rollen zal jij de werkroosters en routes moeten uitplannen voor de verschillende chauffeurs en vrachtwagens binnen het transportbedrijf waarvoor je werkt.

Zo’n 18 maanden na het behalen van een MBO-diploma kan je gemiddeld zo’n € 2.411 bruto per maand verdienen in de transportbranche.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.