Home » De 12 Best Betaalde Banen op HBO-niveau
best betaalde banen hbo

Denk jij eraan om een Hbo-opleiding te starten, maar weet je nog niet goed welke kant je op kunt met een Hbo-diploma? Dan kan deze lijst met de 12 best betaalde HBO-banen je vast en zeker helpen.

Natuurlijk is het erg belangrijk om een baan en een opleiding te kiezen waar je in geïnteresseerd bent. Toch kan ook het uitzicht op een goed betaalde baan een grote doorslag maken. Er zijn heel wat Hbo-studies die een mooi salaris met zich meebrengen. Hier zijn alvast enkele van de best betaalde banen op Hbo-niveau!

Baanzekerheid met een HBO-Diploma

Naast het salaris van een baan, is ook de baanzekerheid erg belangrijk. Naast de salarisoverwegingen is het dan ook erg belangrijk om een baan (en Hbo-studie) te kiezen waar je een hoge baanzekerheid hebt, zodat je niet lang naar een baan hoeft te zoeken en makkelijk carrière kan maken!

Top 12 Best Betaalde banen op Hbo-niveau

Met veel Hbo-studies kan je doorstromen naar heel wat leuke banen waar je een mooi salaris kan verdienen. Deze lijst kun je gebruiken ter inspiratie bij het kiezen van een Hbo-studie. Weet je het nog niet zeker? Doe dan een studiekeuzetest.

Dit zijn de 12 Best Betaalde Banen voor Hbo’ers:

1. Financial Controller (€2.500 – €10.000)

Wil jij graag een baan in een economische of financiële richting? Dan kan je financial controller worden. Binnen deze goedbetaalde baan moet jij toezicht houden op alle boekhoudkundige aspecten van een bedrijf en ga jij het bedrijf adviseren wanneer het aankomt op toekomstige financiële rekeningen.

Daarnaast analyseert de financial controller de omzet, resultatenrekeningen, de cashflow en de debiteuren om zo het bedrijf te adviseren om betere financiële beslissingen te maken. Kijk hiervoor eens naar de hbo studie ‘Bedrijfseconomie’.

Als beginnend Financial Controller kan je een startsalaris van zo’n € 2.500 bruto per maand verwachten na het afronden van je hbo-studie. Naarmate je doorgroeit en meer ervaring opbouwt kan dit echter oplopen tot meer dan € 10.000 bruto per maand.

2 Mondhygiënist (€2.500)

Indien je graag een baan wilt in de gezondheidszorg, kan je aan de slag als een mondhygiënist. Als mondhygiënist werk je voor een tandarts en zorg je ervoor dat het gebit van de klanten mooi en gezond is en blijft. Je poetst de tanden en verwijdert tandplak zodat de patiënten minder gaatjes en andere problemen met hun gebit ondervinden. Als mondhygiënist ga jij ook enkele behandelingen mogen uitvoeren en diagnoses stellen.

Je kan een gemiddeld een loon van € 2.500 bruto per maand verwachten.

3. Toerisme

Houd jij van reizen? Dan kan je een baan nemen in de toeristenindustrie. Er zijn natuurlijk heel wat verschillende banen in de toeristische sector: van een hotelmedewerker en manager tot het organiseren van tours en het zijn van een reisbegeleider. Ook kun je ervoor kiezen om tijdens de toeristische maanden naar bijvoorbeeld Spanje of Griekenland te verhuizen waar je Nederlanders rondleidt in de zuiderse zon.

In de toeristische sector werken kan een mooi salaris van zo’n €2.300 per maand opleveren als starter tot €5.000 en meer wanneer je manager bent van een hotel.

4. Leraar (€2.800 – €5.800)

Als leraar zal je loon afhangen van het vak dat je geeft en in welk soort school je terechtkomt. Ook heb je als leraar een erg hoge baanzekerheid omdat er een tekort aan leerkrachten is. Je zal met andere woorden niet lang hoeven wachten voordat je met een (vast) contract in de klas mag staan om les te geven.

Een leraar in het basisonderwijs kan al snel tussen de € 2.800 en € 5.800 euro verdienen. Daar komt dan nog eens bij kijken dat je als leraar een mooi aantal vakantiedagen krijgt.

5. White Hat Hacker of Ethisch hacker (€4.000 – €10.000)

Wist je dat je met een Hbo-diploma ICT een ‘white hat’ hacker kan worden? Als white hat hacker zal jij de netwerken en systemen van bedrijven moeten onderzoeken en testen om zo zwakke punten in de beveiliging te vinden. Op die manier kunnen bedrijven zich beter wapenen tegen echte aanvallen en zo heel wat schade aan de systemen voorkomen. Als white hat hacker heb je een grote baankans. Het vereist namelijk veel kennis en expertise.

Als white hat hacker kan je een salaris van €4.000 tot €10.000 bruto per maand verwachten. Dit maakt het een van de best betaalde banen voor Hbo’ers.

6. Elektrotechnisch Ingenieur (€2.830 – €5.000)

Als bedrijf, onderneming, fabriek, of zelfs ziekenhuis, is het van groot belang dat je 24/7 toegang hebt tot elektriciteit. De elektriciteitsnetwerken moeten dan ook tip top in orde zijn en regelmatig gecontroleerd worden. Als elektrotechnisch ingenieur werk je aan de uitbreiding en vernieuwing van deze netwerken en zorg jij voor de aansluiting van nieuwe apparaten.

Als elektrotechnisch ingenieur kan je een salaris verwachten van € 2.830 tot € 5.000

7. Voertuigtechnicus (€2.280 – €4.500)

De hoofdtaak van een voertuigtechnicus is ervoor zorgen dat de voertuigen – of dit nu een trein is, een wagen of een vliegtuig – naar behoren werkt. De voertuigtechnicus zal met andere woorden problemen moeten opsporen en het voertuig moeten keuren voor gebruik.

Als voertuigtechnicus zal jij je vroeg in je opleiding moeten specialiseren. Je zal dus moeten kiezen of je nou aan schepen wilt werken, vliegtuigen of wagens.

Als voertuigtechnicus verdien je tussen € 2.820 en € 4.500

8. Hbo-ICT’er (€2.775 – €6.500)

Heb jij een passie voor computers maar geen zin om een ethisch hacker te worden? Dan kan je nog steeds aan de slag als ICT’er. Jouw favoriete website en app, een handig navigatiesysteem of de applicatie waarmee je overlegt met collega’s; zonder ICT-professionals was dit nooit mogelijk geweest. Wanneer je hbo ICT studeert kan je aan de slag binnen een breed scala aan banen. Een baan als programmeur is allang bekend als een van de best betaalde banen. Dit vanwege het feit dat programmeurs nog altijd heel schaars zijn. Je hebt dus ook zeker goede baankansen met een opleiding Hbo-ICT.

Als ICT-medewerker met een Hbo-diploma kan je een loon verwachten van € 2.775 tot € 6.500 bruto per maand.

9. Werktuigbouwkundige (€2.770 – €5.000)

Zonder mechanica geen satellieten, TGV, motoren of versnellingsbakken. Een werkbouwkundige zal nieuwe producten ontwerpen of bestaande machines en producten gaan verbeteren. Zo kan een werkbouwkundige bijvoorbeeld carrosserie-elementen ontwikkelen voor een vliegtuigvleugel, maar evengoed een verbetering uitvoeren aan een bestaande machine die gebruikt wordt op de fabrieksvloer.

De baan van een werkbouwkundige is erg gevarieerd. Ook is het een baan die veel voldoening en vrijheid geeft om creatief om te gaan met vraagstukken en problemen.

Wil jij werktuigbouwkundige worden? Dan kan je een mooi startsalaris opstrijken van € 2.770 tot € 5.000 na voltooiing van jouw Hbo-studie.

10. Logistiek manager (€2.750 – €5.000)

Bij een industrieel of commercieel bedrijf, maar ook bij vervoerders, betreft logistiek alle activiteiten die bijdragen aan het goederenverkeer. Hierbij kun je denken aan warehousing, opslag, verpakking, handling, het transport zelf en distributie. Als logistiek manager ga jij dit allemaal in goede banen moeten leiden.

De logistiek manager is met andere woorden een soort dirigent die alle puzzelstukjes van de logistiek in elkaar moet laten passen: van fabriek naar opslagplaats en van opslagplaats naar de klant.

De salarisverwachtingen voor een logistiek manager liggen tussen € 2.750 en € 5.000 bruto per maand.

11. Vastgoedmakelaar (€2.842 – €10.000)

Als vastgoedmakelaar ga jij verhuurders en verkopers van huizen en appartementen verbinden met zij die een huis of appartement willen huren of kopen. Wanneer een nieuwe verkoper of verhuurder naar de makelaar stapt zal de makelaar het vastgoed taxeren. Nadat de taxering heeft plaatsgevonden en de verkoper of verhuurder blij is met de som, zal de makelaar advertenties plaatsen in de pers, op het internet en zelfs in het venster van het kantoor, om zo potentiële klanten aan te trekken.

Een makelaar heeft vaak een gering startsalaris. Omdat een makelaar echter ook een mooie commissie verdient op de verkoop of verhuur is het niet ongewoon om als makelaar tot wel € 10.000 euro te verdienen. Door de commissie is dit een van de best betaalde banen op Hbo-niveau.

12. Civieltechnisch ingenieur (€2.675 – €5.000)

Als civieltechnisch ingenieur ga je civiele projecten in opdracht van een bedrijf of openbare dienst ontwerpen, plannen en begeleiden. Het kan bijvoorbeeld gaan om bruggen, maar ook om straten. Hierbij moet rekening worden gehouden met de ecologische, sociale en economische impact van het project.

Een civieltechnisch ingenieur werkt samen met de architecten van het project en zal instaan voor het vaststellen van de veiligheidsnormen, het uitvoeren van tests en het bepalen van de materialen die nodig zijn voor de constructie. Het werk van een civieltechnisch ingenieur is enorm belangrijk. Het is namelijk de ingenieur die ervoor zorgt dat een brug zo gebouwd wordt dat hij niet instort.

Als civieltechnisch ingenieur neem je op het eind van de maand tussen € 2.675 en € 5.000 mee naar huis.

Verzilver jouw Hbo-diploma

Geïnspireerd geraakt door een van de vele goedbetaalde Hbo-studies & banen? Ga direct aan de slag met je CV. Bekijk hier hoe je opleidingen op je CV vermeldt.

Kijk ook bij een van de volgende artikelen:

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.